jest w środku, no i satysfakcja jest, a co! Tradycyjnie mazurek, mam nadzieję, że znajdzie się w świątecznych koszyczkach moich znajomych. Mazurek kokosowy z malinami i białą czekoladą składniki na spód: 275 g wiórków kokosowych 150 g cukru pudru 2 jajka sok i skórka z połowy cytryny masa: konfitura malinowa (ekologiczna) 200 g białej czekolady 4 łyżki śmietany(...)brzeg o grubości około 1cm.Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 150°C. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i na lekko wystudzone ciasto wykładamy konfiturę malinową. Pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Czekoladę wraz ze śmietana podgrzewamy w kąpieli wodnej i bardzo szybko rozprowadzamy na konfiturę. Masa dość szybko zastyga więc trzeba się śpieszyć. Dekoracje układamy zaraz po nałożeniu masy czekoladowej. Ja użyłam
Przysmaki Karolkiorzechów laskowych 5 jajek 1 1/4 szklanki mąki 200 g cukru 120 g masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka łyżka kakao Polewa Czekoladowa: 80 g czekolady gorzkiej 40 g masła ok. 40 g orzechów laskowych (do posypania wierzchu) Czekoladowa Babka z Nutellą i Orzechami Laskowymi - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy(...)suchego patyczka. Po lekkim przestudzeniu wyjmujemy z formy. Całkowicie studzimy. Orzechy laskowe podprażamy na suchej patelni do momentu odchodzenia skórki. Obieramy, a następnie drobno siekamy. Polewa czekoladowa: Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Czekoladą polewamy całe ciasto. Od razu posypujemy podprażonymi orzechami laskowymi. źródło inspiracji : mojewypieki.com Moje posty
Słodka Stronaokoło 5 mm, wycinamy foremkami rożne kształty. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy około 10 minut w 170 stopniach, do zarumienienia się. Studzimy. Krem: 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietany kremówki Śmietanę doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z ognia, wrzucamy połamaną czekoladę i odstawiamy na 2 minuty na bok. Po tym czasie mieszamy łyżką do całkowitego rozpuszczenia się(...)czekolady. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 2-3 h. Następnie końcówką do ubijania białek ubijamy krótką chwilę. Gotowym kremem przekładamy ciasteczka. Rozsmarowujemy krem na jednym ciastku i przykrywamy drugim. Dekorujemy wedle uznania. Gotowe od razu do spożycia, lepsze jak przejdą sobą po paru godzinach * źródło : magazyn kulinarny Lecker The post Maślano – Czekoladowe Ciasteczka appeared first on Made
Made By Mom And Sonzapraszam na pancakes na bogato :) Dziś na talerzu śniadaniowe dylematy, czyli trzy owoce tropikalne, w jednym daniu. Słoneczny ananas, soczysta pomarańcza i dojrzałe kiwi, w towarzystwie jogurtu i gorzkiej czekolady... pycha! Składniki : 3 łyżki mąki owsianej (lub płatków zmielonych na mąkę) 1 łyżeczka otrębów 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Dodatkowo : świeży ananas, kiwi, pomarańcza, jogurt naturalny, roztopiona gorzka czekolada Płatki i otręby zmielić np. w młynku do kawy. Wymieszać z resztą składników. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę
Chocolate Muffin Blogjuż się chłodzi. Czekoladowy. Rozpływający się w ustach. Pyszny. Na świętowanie, na pokolorowanie szarej codzienności lub po prostu na deser - polecam. Składniki na 3-4 porcje: 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka 2 żółtka 3 łyżki cukru trzcinowego zmielonego na cukier puder 1 łyżka kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g śmietanki 30% (schłodzonej) 1 białko szczypta soli Orzechy(...)Dodać posiekane orzechy, wymieszać. Orzechowy karmel wylać na blachę z natłuszczonym papierem, przykryć drugim arkuszem i lekko rozwałkować. Odstawić, aż ostygnie i stwardnieje. Połamać/pokruszyć na mniejsze kawałki. Czekoladę połamać na małe kawałki. Stopić razem z mlekiem w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru na puszystą masę. Dodać razem z kakao do ostudzonej czekolady
Pełny talerzposzłam po jeszcze jeden kawałeczek... No dobra dwa. Ale malutkie. I tylko wrodzona skromność nie pozwala mi napisać, że to brownie jest najlepsze na świecie. ;) Składniki: 350 g gorzkiej czekolady 225 g masła 220-250 g jasnego cukru trzcinowego 5 jajek 1 łyżka amaretto lub wiśniówki 80 g mąki gryczanej 80 g mielonych migdałów szczypta soli 40 g kakao(...)pestek (użyłam nieco rozmrożonych, osączonych na sitku) Piekarnik rozgrzać do 180°C (u mnie 170° z termoobiegiem). Blachę 23x33 cm posmarować niewielką ilością oleju, wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do rondla. Masło pokroić, dołożyć do czekolady. Rozpuścić razem na minimalnej mocy, wymieszać z cukrem. Jajka roztrzepać z łyżką alkoholu. Dodać do czekoladowej masy, wymieszać. Następnie dodać
Pełny talerzabsolutnie nie zniecheciło mnie do zjadania goracego ciasta drożdżowego – wręcz przeciwnie : sami dobrze wiecie , że takie smakuje najlepiej! Dziś mam dla Was przepis na pyszne drożdżowe rogaliki z czekoladą. Idealne na słodką przekąskę przed tv … do pracy … albo do szkoły. Łatwe do zrobienia … szybkie do zjedzenia … miekkie … puszyste … i delikatne – IDEALNE! Polecam(...)SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 500 g * mleko – 0,5 szkl * jajko – 3 szt * świeże drożdże – 250 g * masło – 100 g * cukier – 4 łyżki DODATKOWO : * czekolada SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki musza być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłego mleka z dodatkiem łyżki cukru. Jajka ucieramy z cukrem i stopniowo łączymy ze stopionym masłem. Dodajemy
Ostra na SłodkoSkładniki na 12 muffinek: 100 g masła 280 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki cukru z wanilią 2 jajka 1 szklanka mleka 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1. Masło rozpuścić i ostudzić. 2. Do miski dodać suche składniki, tj. mąkę, cukier, cukier z wanilią i proszek do pieczenia. Wszystko ze sobą wymieszać. 3. Następnie dodać 2 jajka(...)mleko i roztopione masło. 4. Do przygotowanej masy dodać 3/4 tabliczki (posiekanej) czekolady. Za pomocą miksera bądź trzepaczki wszystko ze sobą połączyć. 5. Rozgrzać piekarnik do 180C. 6. Przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej papilotkami. Do każdej muffinki włożyć pół kostki czekolady. 7. Piec około 20-25 minut
Ugotowaćtrzech składników! Jeżeli lubicie bardziej czekoladowe desery - to dodajcie trochę mniej ryżu preparowanego . Składniki: 1/2 puszki mleka zagęszczonego słodzonego 1/2 opakowania ryżu preparowanego (tj. 100 g) 100 g czekolady mlecznej opcjonalnie gorzkie kakao 1. Mleczko wlać do małego rondelka i delikatnie podgrzewać. Ciągle mieszając, aby się nie przypaliło. Gdy mleczko będzie gorące dodać połamaną czekoladę*. Wszystko ze sobą połączyć(...)ryż preparowany i delikatnie ze sobą połączyć. Formować kulki lub podłużne kształty wielkości łyżki. 3. Przygotowane szyszki można wkładać do papilotek, aby podczas jedzenia nie wybrudzić się czekoladą. Czekoladowe szyszki schłodzić w lodówce (co najmniej 2 godziny). * jeżeli masa czekoladowa będzie zbyt jasna to można dodać 1 łyżkę gorzkiego kakao
UgotowaćBanalnie proste do przygotowania ciasto czekoladowo-biszkoptowe z kremem śmietanowo-truskawkowym polane gorzką czekoladą - niebo w gębie! Przepis dodaje do akcji milion smaków truskawek . Składniki: biszkopt 4 jajka (rozmiar L) 1/2 szklanki cukru ponad 1/2 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 5 łyżek gorzkiego kakao mus truskawkowy 1/2 kg truskawek bez szypułek(...)niskich obrotach. Przygotowany mus lekko schłodzić i na sam koniec wylać na biszkopt. Ciasto umieścić w lodówce. Gdy masa stężeje to przewrócić ciasto do góry nogami i polać roztopioną czekoladą. Ponownie schłodzić i podawać dopiero wtedy, gdy czekolada stężeje. Pomysł na ciasto i przepis ze strony moje-wypieki.com
UgotowaćPoniższe ciasto zrobiło furorę na rodzinnym stole - zachwyca zarówno wizualnie jak i smakowo. Lekki biszkopt czekoladowy, który został przełożony kremem mlecznym i polany polewą przygotowaną z czekolady i śmietany kremówki. Składniki na blachę 25 x 30 cm: biszkopt 5 średniej wielkości jaj 1/2 szklanki cukru pudru niecała połowa szklanki mąki pszennej tortowej niecała połowa mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki(...)nasączenia kawa zbożowa krem 1/2 szklanki zwykłego mleka 2 szklanki mleka w proszku 1 małe opakowanie cukru waniliowego niecałe 2 kostki masła (tj. 350 g) polewa 1 tabliczka mlecznej czekolady 90 g śmietany 30% ewentualnie kolorowa posypka do dekoracji Na samym początku przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Do miski wlać białka i za pomocą miksera ubić na sztywną pianę
Ugotowaćmożecie zauważyć mam ostatnio fazę na muffinki ;) To dlatego że opcji jest mnóstwo a wykonanie szybkie. Tym razem z kawałkami czekolady - kokosowej, chyba mojej ulubionej. Prosty przepis na podstawowe jasne ciasto wykonamy przy użyciu miski, szklanki i łyżeczki. Kilka składników, wymieszać, przelać do formy i piec zaledwie 20 min naprawdę wielka filozofia ;D Tu wyglądają jak Pieguski(...)Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka 2 łyżeczki cukru waniliowego tabliczka czekolady Wszystkie składniki mieszamy razem na gładką masę, dodajemy pokrojoną w kostkę (0,5 x 0,5 cm) czekoladę. Znów mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką
W kuchni bez szafekTarta, czekolada, maliny to musiało się udać. A skoro skoro autorem przepisu jest mistrz ciast Michael Roux to był to wypiek skazany na sukces. Ciasto: 125 g mąki tortowej 50 g masła pokrojonego w kostkę 50 g cukru pudru, przesianego przez sitko szczypta soli 1 jajko o temperaturze pokojowej W mące zrobić dołek, dodać masło, sól i cukier puder(...)przed użyciem. Następnie rozwałkować na grubość 3 mm. Nadzienie: 250 g malin 20 g mięty, porwanych na drobno Polewa: 250 ml śmietany kremówki 200 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej 50 g masła pokrojonego w kawałki 25 g płynnej glukozy Wylepić ciastem formę do tarty i wstawić na 20 minut do lodówki. Nagrzać piekarnik do 190 C. Nakłuć ciasto
Humanistka w kuchnitygodniu 3 dni wolnego więc dziś, już "do świętego spokoju" ;) zrobiłem czekoladowy deser z koroną. Składniki : 5 jajek 80 g cukru 200 g (1 szt) czekolady do gotowania 50 g masła 200 ml śmietany 30% łyżeczka cukru waniliowego truskawki, wafle do dekoracji Przygotowanie: Zaczynam od połamania czekolady i rozpuszczenia jej razem z masłem w kąpieli wodnej bo trwa(...)aksamitny krem a białka z resztą cukru w osobnym naczyniu na puszystą pianę. Gdy wszystko przygotowane to do misy z żółtkami dodaję po 1 łyżce rozpuszczonej lecz nie ciepłej czekolady ciągle mieszając, następnie do czekoladowej masy dodaję po łyżce piany również ciągle spokojnie mieszając. Gotowy mus przelewam do pucharków i wkładam do lodówki. Gdy mus czekoladowy stężeje ubijam śmietanę wraz
Mechanik w kuchnimożemy być pewni że będzie smakował dorosłym i oczywiście dzieciom. Wraz z lodami, naleśniki mogą być serwowane z bitą śmietaną, dżemem, świeżymi owocami, możemy dodać posiekane orzechy i trochę czekolady. Chcę się z Wami podzielić przepisem na pyszne naleśniki z lodami. Ciasto na naleśniki 1,5 szklankimąki 1 szklankamleka 1 szklankawody 2 jaja 1 szczyptasoli 1 łyżeczkacukru waniliowego 1 łyżeczkaoliwy(...)ewentualnie oleju Dodatki ulubione lody bita śmietana czekolada Naleśniki z lodami Wykonanie Zaczynamy od przygotowania patelni, będzie nam potrzebna taka niezbyt duża. Roztapiamy na niej łyżkę masła, margaryny lub oliwy. Następnie zabieramy się za suche składniki, do miski trafia kolejno mąka, sól, cukier waniliowy. Suche składniki włączymy ze sobą mieszając. Teraz kolej na pozostałe składniki naszych naleśników , wybijamy jaja
Naleśniki