czekolada - 27946 przepisów (strona:577/1864)

Kostka truskawkowa bez pieczenia 612

bardzo zasmakowało mojemu mężowi ;) Składniki na małą blaszkę 20x25cm: paczka maślanych herbatników  1 galaretka truskawkowa 250 ml kremówki 36 % szklanka mrożonych truskawek (najlepiej niedużych) tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady 3-4 łyżki mleka  posypka lub świeże owoce do dekoracji Przygotowanie: CIASTO: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. następnie dno wyłożyć herbatnikami. Truskawki wyłożyć na sitko i pozostawić żeby trochę(...)zmiksowane na gładką masę) i wymieszać. Masę wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną warstwą ciastek. POLEWA: Do rondelka wlać 3-4 łyżki mleka i dodać połamaną w kostki czekoladę. Na małym ogniu podgrzewać ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Polewę rozsmarować na herbatnikach. Wierzch posypać posypką lub udekorować świeżymi owocami. Schłodzić przed podaniem przez minimum 3 godziny, przechowywać

Ze smakiem i z pasją
Lody! Lody! Lody z czekoladą! 135

podkreślić, iż nie wymaga on posiadania maszynki do lodów)*. Przygotowana w ten sposób baza jest idealnie kremowa i bardzo delikatna. Doskonale współgra z różnymi dodatkami- dzisiaj w wersji z czekoladą...   Lody filadelfijskie z czekoladą (baza) 250 + 60 ml mleka 3 łyżki miodu** 4 łyżki mąki kukuydzianej 500 ml śmietanki kremówki 50 ml likieru kawowego np. Baileys 300g serka(...)ubitą śmietanką.Wstawiłam do zamrażalnika, co godzinę energicznie mieszałam w celu napowietrzenia masy. Po około 4 godzinach (po czterokrotnym napowietrzaniu) wymieszałam z roztopioną w kąpieli wodnej tabliczką gorzkiej czekolady. Ponownie umieściłam lody w zamrażalniku. Czynność napowietrzania powtarzałam jeszcze sześciokrotnie co pół godziny. Pozostawić na noc do całkowitego zamrożenia. Chwilę przed podaniem wyjąć lody z lodówki. *niestety nie posiadam też gałkownicy

Zapiski Młodej Żony
Czekoladowa kostka z konfiturą jagodową 178

jaja -3/4 szklanki mąki tortowej -2 łyżki ciemnego kakao - 2/3 szklanki cukru -1/3 szklanki wody  krem czekoladowy - opakowanie budyniu czekoladowego - 1,5 szklanki mleka - tabliczka mlecznej czekolady - 2 łyżki cukru - łyżka masła bita śmietana - 200 g śmietanki 30% - 2 łyżki cukru + 1/2 słoiczka konfitury jagodowej  Przygtowanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić razem z cukrem(...)Wylać do blaszki 30x20 wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 17-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.  Krem: Szklankę mleka zagotować z cukrem, połamaną na kostki czekoladą i masłem. W pozostałym mleku wymieszać proszek budyniowy. Gdy się zagotuje, powoli wlewać budyń, ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Chwilkę pogotować i odstawić do wystudzenia.  Śmietanę ubić

Kuchnia Ellie
Herbatniki, kajmak, herbatniki, krem budyniowy, herbatniki, bita śmietana, czekolada! 1479

prawdziwego masła w temperaturze pokojowej Do warstwy śmietankowej: 500 g śmietanki kremówki (używam 36%) 2 łyżeczki żelatyny 3-4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady 2-3 łyżki dobrej jakości kakao ok. 650-700 g herbatników petit beurre Najpierw przygotowujemy budyń. 3/4 mleka z cukrem i ziarenkami wanilii podgrzewamy w garnuszku o grubym dnie. W reszcie mleka dokładnie(...)parze mikserem lub rózgą, aż stanie się gładka, tj. przez ok. 2 min. Gotowy krem budyniowy wykładamy na herbatniki, wyrównujemy i przykrywamy ostatnią warstwą ciastek. Całość chowamy do lodówki. Czekoladę ścieramy na tarce na niewielkich oczkach. Żelatynę zalewamy wrzątkiem (jak najmniejszą ilością!) i odstawiamy na ok. 1 min., a następnie dokładnie mieszamy. Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem

Ratunku obiad
Kawowo - czekoladowe muffinki 213

Lubimy muffinki, jednak nie piekę ich zbyt często. Właściwie sama nie wiem dlaczego;)) Dlatego wykorzystałam okazję i dołączyłam do akcji prowadzonej przez Bożenkę . Zrobiłam wilgotne, czekoladowo- kawowe muffinki z czekoladą polewą. Wyborne!   Składniki:   1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  2 jajka,  3/4 szklanki maślanki,  1/2 szklanki kakao,  3/4 szklanki gorącej kawy,  szklanka cukru(...)właśnie ma być;) Masę rozlać do foremek na muffinki do 3/4 wysokości. Piec około 18 minut w temp. 180st. Ostudzić. Ganache czekoladowe:   200g śmietanki 30%,  200g gorzkiej czekolady. Czekoladę połamać na kawałki, wraz ze śmietaną stopić na parze, lecz nie doprowadzić do wrzenia! Przestudzić i udekorować muffinki. Źródło:  Bee sweet W akcji ze mną brały udział

Z miłości do słodkości
Fasolowe brownie z orzeszkami ziemnymi, czyli kolejna zdrowa rozpusta 250

poczęstował mnie tym ciastem, nigdy nie wpadłabym na to, z czego mogło zostać przygotowane. Smakuje jak najprawdziwsze, mocno czekoladowe brownie. Wilgotne, puszyste, a dzięki dodatkowi orzeszków ziemnych i kawałków czekolady- przyjemnie chrupiące. Jest to świetna i o wiele zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych wypieków z mąki pszennej, którą fasola bardzo dobrze zastępuje. Na tyle dobrze, że u domowników, ciacho wzbudziło zaskoczenie(...)tłuszczu oraz 162,6g węglowodanów . SKŁADNIKI: 440g czerwonej fasoli konserwowej po odsączeniu- 2 puszki 85g banana 3 jajka 15g kakao- 3 łyżki 80g miodu- 3 łyżki 40g gorzkiej czekolady- u mnie 70% 40g orzeszków ziemnych sól cynamon 1 łyżeczka sody oczyszczonej  PRZYGOTOWANIE: Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę Fasolę opłukać i odsączyć Żółtka

peanutbuttermonster
Espresso cupcakes 116

części zrezygnować ze swoich ulubionych dań.  Babeczki na które podaję przepis robiłam  ponad tydzień temu. Są wspaniałe. Zrobiłam podwójną ilość i rozeszły się w szybkim tempie. Połączenie czekolady z kawą daje niesamowity smakowo efekt.Przepis od Dorotus76 Składniki: 125 g  ( kostka) miękkiego masła 125 g cukru 2 duże jajka 125 g mąki 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 łyżka kawy espresso (proszku) 1 tabliczka czekolady  2 łyżki mleka Zmiksować  masło z cukrem na puszystą masę, dodawać stopniowo po jednym całym jajku i ponownie zmiksować. Dodać mąkę przesianą i wymieszaną  z sodą i proszkiem do pieczenia, kakao i kawą. Dodać dwie łyżki mleka. Wszystko razem zmiksować do uzyskania jednolitego

Na słodko lub wytrawnie
Czekoladowa babka z malinami 134

Zdjęcia nie wyszły najlepiej bo się śpieszyłam, ale zapewniam was, że babka jest warta grzechu ;-) Wspaniałe połączenie czekolady I malin. Coś na długie jesienne wieczory :) Na czekoladową babkę z malinami przepis wzięłam z  Tej strony. Składniki: 125 g miękkiego masła ¾ szklanki cukru 2 jajka 100 g czekolady gorzkiej roztopionej 1 i ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)kakao ½ szklanki mleka 25 dag mrożonych lub świeżych malin Sposób wykonania: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać po jednym jajku nie przerywając ucierania.  Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy będzie lekko wystudzona dodawać stopniowo do ucieranej masy nie przerywając ucierania. Mąkę przesiać i dodać wraz z proszkiem do pieczenia do utartej masy. Dodać kakao

Na słodko lub wytrawnie
Babka z orzechami laskowymi i czekoladą 169

Ostatnio mam fazę czekolady..  Prawie wszystkie wypieki są u mnie czekoladowe i  teraz  skubnęłam przepis z tej strony. Wspaniałe, lekko wilgotne ciasto o smaku  orzechowym to dokładnie to czego mi było potrzeba. Przepis jest na dużą kesówkę. Składniki na ciasto: 7 łyżek mąki pszennej ( trochę więcej niż płaskich ) 100 g mielonych orzechów laskowych(...)łyżeczki proszku do pieczenia 100 g  gorzkiej czekolady startej na tarce o małych oczkach 4 jajka 1 łyżeczka kakao 100 g cukru 100 g masła lub margaryny rozpuszczonej i schłodzonej szczypta soli Sposób wykonania: Białka ubić ze szczyptą soli  na sztywna pianę, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier a następnie po jednym żółtku. Rozpuszczone i schłodzone masło

Na słodko lub wytrawnie
B... (fit) brownie z czerwonej fasoli! 268

czyściutka, w nienaruszonym stanie! No, oprócz mojej twarzy, na której znalazła się zblendowana fasola ;p zapraszam! Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 2 jajka 1 duży dojrzały banan 1/3 tabliczki czekolady (u mnie 70%) 2 łyżki kakao 3 i 1/2 łyżki miodu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki migdałów* 1 łyżka oliwy 1,5 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli(...)warto też dodać kilka daktyli jak rodzynki czy suszona śliwka Przygotowanie : Nagrzewamy piekarnik do 180'C. Fasolę odsączamy i płuczemy w zimnej wodzie. Do miski przekładamy wszystkie składniki oprócz czekolady i migdałów . Blendujemy wszystko bardzo dokładnie na jednolitą masę. Migdały i czekoladę siekamy, dodajemy do masy, mieszamy. Przelewamy do formy wyłożonej papierem. (ja użyłam okrągłej formy do tarty, ale jeśli

Kitchens Alphabet
Czekoladowe makaroniki z truflowym kremem 221

włączonym termoobiegiem. Piec 20 min. Wyjąć, odstawić na blaszce do całkowitego wystygnięcia. W analogiczny sposób przygotować drugą blaszkę z makaronikami. Krem truflowy: 150 g gorzkiej czekolady 150 g śmietany kremówki 36% 1 łyżka wiśniówki Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, wrzucić do rondla lub miski. Śmietanę wlać do drugiego rondelka i zagotować. Gorącą śmietaną zalać czekoladę. Zostawić na chwilę, a następnie

maniapieczenia
Ciasto "Snickers" Bez Pieczenia 1376

masła orzechowego Karmel: 2 łyżki miodu 4 łyżek cukru płaska łyżeczka margaryny odrobina sody 200 g masła orzechowego ok. 60 g orzeszków ziemnych (do karmelu) Polewa Czekoladowa: 80 g czekolady gorzkiej 80 ml śmietanki kremówki 30%  ok. 100 g orzeszków ziemnych (do posypania wierzchu) Ciasto "Snickers" bez pieczenia - Sposób przygotowania : Formę (ok. 20x28 cm) wykładamy pergaminem. Wykładamy pierwszą warstwę(...)następnie układamy kolejną warstwę herbatników i pozostały krem budyniowy.  Wszystko przykrywamy herbatnikami. Polewa Czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie zdejmujemy z ognia, wsypujemy drobno połamaną czekoladę. Energicznie mieszamy do rozpuszczenia i otrzymania gładkiej konsystencji.  Czekoladą polewamy ciasto i posypujemy siekanymi orzeszkami ziemnymi.   Moje posty

Słodka Strona
Cytrynowiec z żurawiną bez pieczenia 1853

galaretka cytrynowa 1 kremówka 36% 1 łyżeczka soku cytryny 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki suszonej lub liofilizowanej żurawiny  polewa: 3 łyżki mleka 100 g białej czekolady odrobina ekstraktu lub aromatu cytrynowego dowolna posypka do dekoracji Przygotowanie: CIASTO: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć herbatnikami tak aby ściśle do siebie przylegały. Galaretkę dobrze rozmieszać w niepełnej szklance(...)jogurtu, 2 łyżki żurawiny i dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na blaszkę z herbatnikami, wyrównać. Na wierzch ułożyć warstwę herbatników. POLEWA: W garnuszku umieścić 3 łyżki mleka i tabliczkę białej czekolady, podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy czekolada się rozpuści dodać odrobinę ekstraktu lub aromatu cytrynowego, wymieszać. Polewę rozsmarować na wierzchu ciasta i udekorować posypką. Ciasto przed krojeniem schłodzić przez

Ze smakiem i z pasją
Czekoladowo -korzenne muffiny ze sliwką 145

niespodzianką w środku. Piernikowy aromat z pewnością przypomni nam świąteczne dni :) Mocno czekoladowe , wilgotne dzięki dodatkowi powideł śliwkowych . A dodatek śliwki tylko wzbogaca smak . Składniki : 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady pół kostki masła 4 czubate łyżeczki powideł śliwkowych pół szklanki kakao 2 łyżeczki przyprawy do pierników 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżeczka sody 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany 18 połówek śliwek ( u mnie mrożone ) Wykonanie : Czekoladę rozpuścić razem z masłem  , odlać z tego 1/3 szklanki na polewę. Do pozostałej czekolady dodać kakao , powidła i przyprawę piernikową.Całość lekko przestudzić. Jajka ubić z cukrem , dodać masę czekoladową . Dodawać porcjami mąkę zmieszaną z proszkiem i sodą na przemian z jogurtem

Malinowa Kawiarenka
Ciasto orzechowe z czekoladą, masą kajmakową na cieście francuskim 191

cieście znajdziemy kruchość ciasta francuskiego, słodycz czekolady i masy kajmakowej, lekkość bezy i nutę orzechową.    SKŁADNIKI (na formę 24 cm) 1 opakowanie ciasta francuskiego Masa: 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki posiekanych orzechów (użyłam włoskie) 1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady 3 białka ok. 1/2 szklanki cukru 1 mała puszka masy kajmakowej WYKONANIE Formę wykładamy ciastem francuskim (zostawiamy odrobinę(...)ciasta, by udekorować wierzch) nakłuwamy widelcem i podpiekamy chwilę w temperaturze 200 stopni, aż się lekko zarumieni.  Na podpieczone ciasto wsypujemy orzechy i czekoladę, a z wierzchu smarujemy masą kajmakową. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Ubitą pianę mieszamy z płatkami owsianymi i wykładamy na wierzch. Na koniec przystrajamy pozostawionymi paskami francuskiego ciasta. Pieczemy w temp. 190 stopni

Zofiana

Proponowane wyszukiwania