składniki: 200 g mąki 100 g wiórek kokosowych 1 jajko 120 g masła, miękkiego w temperaturze pokojowej 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej 1 szczypta soli opcjonalnie: 1 łyżeczka likieru kokosowego wykonanie: Masło miksujemy z cukrem. Dodajemy jajko oraz sól, miksujemy. Następnie dodajemy wiórka kokosowe, mąkę przesianą z proszkiem(...)pieczenia oraz opcjonalnie likier. Miksujemy. Na końcu dodajemy posiekane czekolady i mieszamy. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego (ok. 30 szt.), układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 min. w 170 st. C., na złoty kolor. Po upieczeniu studzimy na kratce
Domowy Smak Jedzeniakostki masła 8 jajek + 2 białka od ciasta 1 i 1/4 szklanki cukru 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej skórka otarta z 1 pomarańczy szczypta soli Polewa: 1 tabliczka czekolady mlecznej 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej 50 g. masła Wykonanie: Na stolnicę wysypać sypkie składniki i wymieszać. Dodać posiekana margarynę, żółtka i śmietanę. Zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię(...)godzinę. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na 2-3 godziny. Polewa: W rondelku zagotować wodę, ustawić na nim miseczkę, a do miseczki dodać połamana na kawałki czekoladę i masło. Mieszać do rozpuszczenia składników. Zostawić do przestudzenia. Wystudzony sernik polać letnią polewą
Agusiowe smakołykiszklanki mleka 4 łyżki kakao 1,5 łyżeczki sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 500ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 30g czekolady mlecznej lub deserowej 6 bananów sok z połowy cytryny *** Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę(...)układamy na cieście *** *** Następnie banany smarujemy z wierzchu cienką warstwą galaretki *** *** Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie ciągle miksując dodajemy cienkim strumieniem resztę galaretki cytrynowej *** *** Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Czekoladę wsypujemy do masy śmietanowej, mieszamy *** *** Masę wykładamy na banany i równomiernie rozprowadzamy *** *** Całość posypujemy pokruszonym ciastem i lekko dociskamy
Blog z Apetytempuree w lodówce zrobisz je błyskawiczne. Dziecinnie proste, bo wystarczy łyżką wymieszać składniki i do piekarnika. Upieczone bez jajek, a niesamowicie pulchne i bardzo delikatne, z dodatkiem żurawiny i czekolady. Przepis znalazłam tutaj . I choć autorka przepisu nie poleca dyni Hokkaido, upiekłam ciasto właśnie z tą odmianą dynii. Zmniejszyłam jedynie jej ilość. Bardzo polecam! Przepyszne, rewelacyjne jesienne ciacho! Składniki suche(...)łyżeczki imbiru szczypta soli Składniki mokre: 3/4 szklanki puree z dynii Hokkaido 1/3 szklanki ksylitolu 1/2 szklanki oleju roślinnego 1/3 szklanki mleka 2 łyżki octu jabłkowego dodatkowo: 6 kostek czekolady (dałam 12) garść żurawiny Przygotowanie: piekarnik nagrzać do 180*C w dużej misce dokładnie wymieszać suche składniki przy pomocy rózgi mokre składniki odmierzyć w wysokim naczyniu blendera, a następnie dokładnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!polewy czekoladowej). Nie zawiera mąki oraz cukru. Składniki: puszka czerwonej fasoli 1 banan 2 jajka 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Dodatkowo na polewę: czekolada mleczna 3-4 łyżki mleka WAŻNE! Swoje ciasto zrobiłam w podłużnej keksówce 31x11 cm z PODWÓJNEJ porcji i piekłam przez godzinę z termoobiegiem w 180 st. Na polewę zużyłam(...)tabliczki czekolady. Wykonanie: Wszystkie składniki zblendować ze sobą. Piec przez 30 min. w temp 180 st. W garnuszku na małym ogniu rozpuścić czekoladę z odrobiną mleka. Polać gorącą polewą schłodzone ciasto. Zostań ze mną na dłużej. Moje Własne Pozdrawiam
Mojewlasne.plKlasyczny sernik o wyrazistej migdałowej nucie z dodatkiem chrupiących płatków migdałów, z wyczuwalnym likierem Amaretto, polany delikatną polewą z białej czekolady zawsze świetnie smakuje i szybko znika z stołu. Składniki: Spód: 200g pełnoziarnistych herbatników 60g masła extra Masa serowa: 1kg białego sera (3 razy zmielonego lub z wiaderka) 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g) 5 jajek 9 ml olejku(...)migdałowego 80 ml likieru Amaretto 4 łyżki budyniu śmietankowego 120g płatków migdałowych Polewa: 150g białej czekolady 2 łyżki masła 5 łyżek śmietany 30% 30g płatków migdałowych Wykonanie: 1. Spód: herbatniki zmiksować blenderem do postaci bułki tartej, dodać masło w temperaturze pokojowej, całość dokładnie wymieszać i wyłożyć spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłożony papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki
Szalona Kuchnia Ewelinymożecie podać go dzieciom jako zamiennik nutelli. Na pewno będzie zdrowiej. Mojemu mężowi ogólnie ciężko dogodzić z jedzeniem, ale tym kremem się zajada :) Składniki: 2 dojrzałe banany 50 g. czekolady gorzkiej 5 łyżek mleka 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru Wykonanie: Do miseczki wrzucić czekoladę połamaną na kawałki i dodać mleko. Miseczkę ustawić na rondelku z gotującą wodą. Kiedy czekolada
Agusiowe smakołykipapryki w proszku, suszonego oregano, po 1/2 łyżeczki: soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu 2 łyżki sosu sojowego 2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody 1 kostka gorzkiej czekolady 1 puszka (400 g) pomidorów z puszki DO PODANIA: ugotowany ryż, świeża kolendra, kwaśna śmietana, cząstki limonki do wyciśnięcia, awokado (pokrojone w plastry, doprawione solą i pieprzem, skropione oliwą(...)pietruszki. Zagotowujemy, wsypujemy czerwoną soczewicę i dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień do minimalnego i gotujemy 30 minut. Na 5 minut przed końcem dodajemy kostkę czekolady i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Wyjmujemy łodyżki natki pietruszki. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku, np. sosem sojowym lub opcjonalnie także odrobiną cukru (jeśli pomidory były kwaśne
cool and mintydobrze schłodzone smakuje wyśmienicie. SKŁADNIKI: KREM: - 600 ml. mleka - szczypta soli - 1/2 szkl. cukru - 200 gr. masła - 2 budynie waniliowe w proszku - 300 gr. chałwy waniliowej POLEWA: - 100 gr. czekolady gorzkiej - 100 ml. śmietanki kremówki 30 % DODATKOWO: - 60 szt. herbatników - słoiczek dżemu truskawkowego - krokant do ozdoby ciasta * foremka 24cm. x 32cm. * 1 szklanka = 250 ml. WYKONANIE: - do garnka wlewamy(...)dżem truskawkowy, a na dżem wykładamy masę chałwową. Czynność powtarzamy, czyli, herbatniki, dżem, krem i na górę herbatniki. - w rondelku podgrzewamy 100 ml. śmietanki kremówki, dodajemy 100 gr. gorzkiej czekolady i dobrze mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się czekolady. - polewę czekoladową wylewamy na górę ciasta czyli na herbatniki i posypujemy ją krokantem dla ozdoby. - ciasto przykrywamy folią spożywczą, i wsadzamy
RITA food channelDelikatny deser bezowy, z lekkim waniliowym kremem i gruszką gotowaną w imbirowym syropie. Przed podaniem udekorowany sosem toffee, wiórkami gorzkiej czekolady i listkami świeżej mięty. Przygotowanie można rozłożyć w czasie - blat bezowy upiec 2-3 dni wcześniej, w kolejnym dniu ugotować gruszki i sos toffee, a w dniu podania ubić krem i złożyć deser w całość. Pomimo minimalnej ilości cukru(...)łyżeczki cukru pudru ziarenka wyłuskane z 1/2 wanilii SOS TOFFEE 1 szklanka śmietany 30% 1/4 szklanki miodu 1/4 szklanki brązowego cukru 50 g masła DO DEKORACJI: wiórki gorzkiej czekolady, listki świeżej mięty WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni C, bez termoobiegu. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. BEZA: Białka ubijamy ze szczyptą soli, na lekko sztywną pianę. Cały
cool and mintyblenderze (może być mieszanka różnych orzechów, u mnie orzechy laskowe) 1 płaska łyżeczka ciemnego kakao 1 łyżeczka oleju kokosowego mała szczypta soli himalajskiej Dodatkowo: kakao do obtoczenia gorzka czekolada (na wszystkie kuleczki ok. 100 g) Przygotowanie: 1) Suszone daktyle i śliwki zalać ciepłą wodą i odstawić na godzinę. 2) Po tym czasie, odsączyć (wodę zostawić), pokroić na mniejsze kawałki(...)daktyle i śliwki. 5) Przygotowaną masę odstawić na 30 min. do lodówki. 6) Po wyciągnięciu z lodówki, z masy formować niewielkie kuleczki i obtaczać w kakao lub w gorzkiej czekoladzie rozpuszczonej w kąpieli wodnej. 7) Gotowe kulki przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku, w lodówce. Artykuł Kulki mocy | Śliwka w czekoladzie pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.meobraniu i usunięciu nasion) 2 łyżki ekstraktu waniliowego Składniki na spód: około 200 g ciastek Oreo lub Neo 50 g roztopionego masła Składniki na polewę czekoladową: 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietany kremówki Wykonanie: 1. Purée z dyni: Dynię umyj i przekrój na 2 kawałki. Pozbądź się nasion, skórkę zostaw. Dynię rozłóż na blasze do pieczenia skórką do dołu(...)drzwiczkach. Sernik należy włożyć na noc do lodówki i na drugi dzień – można go śmiało jeść. Sernik należy przechowywać w lodówce. Około pół godziny przed podaniem zrób polewę czekoladową. Czekoladę połamaną na mniejsze kawałki i kremówkę umieść w rondelku. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając aż czekolada się rozpuści. Polewę wylej na sernik i równo rozprowadź. Smacznego! Artykuł Sernik
Moja pasja smaku