się z jasnym biszkoptem i słodko-kwaśną frużeliną owocową. Chociaż towarzystwo kakaowego biszkoptu mu nie przeszkadza ;). Składniki: 150 g śmietanki kokosowej, otrzymanej ze schłodzonego mleczka kokosowego* 130 g białej czekolady 220 g mascarpone, schłodzonego 55 g wiórków kokosowych 20 g migdałów w płatkach, posiekanych Schłodzone mleczko kokosowe (min. 24 godz.*) odwracamy do góry dnem i otwieramy. Odlewamy wodę kokosową(...)umieszczamy w rondelku. Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Nie doprowadzamy jej do wrzenia. Śmietanka ma być na tyle gorąca, aby bez problemu rozpuściła się w niej czekolada. Gdy temperatura śmietanki będzie odpowiednia zdejmujemy rondelek z palnika i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy całość, aż otrzymamy gładki sos czekoladowy. Odstawiamy do wystudzenia. Rondelek przykrywamy folią spożywczą i wkładamy
Słodki PomysłBanany i masło orzechowe to nie od dziś doskonały duet! Z obu tych składników postanowiłam przygotować lody, które z dodatkiem solonych orzeszków i gorzkiej czekolady smakują naprawdę rewelacyjnie. Robiłam je mnóstwo razy i za każdym wciąż zastanawiam się - dlaczego tak mało...? Przeważnie używam niezbyt słodkich bananów, ponieważ dodaję cukier puder, który wpływa na konsystencję lodów - dlatego warto z niego(...)około 3 średnie bez skórki) 200g śmietanki 30-36% 100g masła orzechowego (u mnie Woj-Len ) 2 łyżki cukru pudru (płaskie) Dodatkowo: 2 garście solonych orzeszków 30g gorzkiej czekolady Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z masłem orzechowym oraz uprzednio zblendowanymi bananami. Na końcu wmieszać drobno posiekane orzeszki i startą gorzką czekoladę. Całość przełożyć
Di gotujeWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki: puszka czerwonej fasoli, jajko, 50 g brązowego cukru (lub zwykłego), 100 g gorzkiej czekolady, 20 g kakao, Przygotowanie: Fasolę opłukuję, osączam na sicie z zalewy. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej. Do miski przekładam fasolę, dodaję jajko i cukier, miksuję na gładką masę. Następnie(...)dodaję roztopioną czekoladę, mieszam. Na koniec łączę z kakao. Układam ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zwilżonymi rękoma formuję kulki i spłaszczam dłonią. Piekę przez 15 minut w 180 stopniach (grzałka góra-dół
JejKuchniaserka mascarpone 45 g cukru pudru Dodatki: ok. 40 dag owoców – ja wybrałam borówki, ale równie dobrze mogą to być np. maliny, czy truskawki tabliczka gorzkiej czekolady Będziemy potrzebować także formy do pieczenia, którą uprzednio smarujemy tłuszczem. Ja piekę tort w tortownicy o średnicy 26 cm. Wykonanie krok po kroku: Przygotowywanie ciasta: 1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu(...)cukru i alkoholu. 2. Równomiernie rozkładamy masę na pierwszym placku orzechowym i dokładnie ją rozsmarowujemy. 3. Na masę układamy owoce (u mnie borówki) i posypujemy startą na tarce gorzką czekoladą. 4. Czynności powtarzamy z plackiem kakaowym, który stanowi drugą warstwę tortu. 5. Ponczujemy również ostatni biszkopt, a następnie smarujemy kremem cały tort, łącznie z brzegami. 6. Na wierzch układamy owoce
Okiem Blondynki by McBlondiłyżeczka proszku do pieczenia mus gruszkowy: ok 1 kilogram gruszek 2 galaretki gruszkowe pół szklanki wody warstwa śmietankowa 500ml śmietanki kremówki 2 śmietan -fixy 2 łyżki cukru pudru 50g czekolady mlecznej lub gorzkiej 1/4 szklanki mleka *** Ciasto: białka ubijamy na sztywno, a następnie porcjami dosypujemy cukier i nadal ubijamy, aż się rozpuści. Dodajemy żółtka oraz olej(...)niego tężejący mus gruszkowy. Całość przykrywamy drugim blatem ciasta *** *** Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem oraz śmietan-fixem i wykładamy na wierzch ciasta *** *** W garnuszku roztapiamy czekoladę z mlekiem, gdyby masa była zbyt gęsta dodajemy więcej mleka, do uzyskania płynnej konsystencji *** *** Z płynnej masy czekoladowej wykonujemy na śmietanie za pomocą małej łyżeczki cienkie paseczki *** *** Następnie patyczkiem
Blog z Apetytemniebo w … Zbliża się weekend, nic nie zaszkodzi spróbować Składniki na małą tortownice o średnicy 20 cm: Spód : – około 150 g herbatników pełnoziarnistych – 50 g masła – 50 g czekolady 70% kakao Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki blendujemy na piasek, a masło rozpuszczamy wraz z czekoladą w garnuszku z grubym dnem. Łączymy składniki i mieszamy dokładnie, aby masło(...)czekoladą oblepiły herbatniki (ja zawsze mieszam widelcem). Przekładamy wszystko razem do tortownicy i uklepujemy dokładnie, tak by powstał nam spód i boki o wysokości około 2 cm. Do ugniatania używam dna i boków szklanki. Spód wkładamy do lodówki na 30 minut (lub szykujemy dzień wcześniej) Pozostałe składniki : – 2 banany + sok z połowy cytryny – 2 garście malin – pół puszki masy
Relaxtimekakao 1 łyżka mąki kokosowej II warstwa: 1 szklanka borówek 2 łyżki erytrolu 1 łyżeczka agar agar 100 ml wody III warstwa: Kilka łyżek płatków owsianych 100 g gorzkiej czekolady Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie odsączamy na sitku, przekładamy do miski. Do daktyli dodajemy masło z nerkowców, kakao i mąkę kokosową. Całość blendujemy(...)wysypujemy płatki owsiane tak aby pokryły galaretkę. Gdy galaretka już dokładnie zastygnie, odwracamy foremkę na płaską deskę. Zdejmujemy delikatnie folię spożywczą. Cały blok oblewamy dokładnie rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Gdy czekolada zastygnie możemy kroić batoniki
VioletoweKucharzenieśmietany kremówki 30% 2 galaretki cytrynowe 1 cukier waniliowy 16g 2 łyżki cukru pudru skórka otarta z 1 sparzonej cytryny` posypka czekoladowa (nie cukrowa kakaowa tylko prawdziwa czekolada), kropelki czekoladowe, bądź starta na drobnych oczkach gorzka czekolada Wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w 1 i 1/3 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną w lodówce śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym(...)galaretkę. Mieszamy wszystko delikatnie przy użyciu trzepaczki. Wsypujemy czekoladowe wiórki, mieszamy i wylewamy do tortownicy. Wstawiamy do lodówki w celu stężenia. Kiedy masa stężeje posypujemy ją startą na tarce czekoladą i zdobimy dowolnie
Walijskie Pichceniewypływa. Polecam na różne okazje, w tym świąteczne. Choć mega słodkie szybko znika ze stołu. Foremka 24/24 cm Składniki: 40 dag herbatników maślanych 1 puszka kajmaku ½ tabliczki gorzkiej czekolady 60% kakao ½ tabliczki białej czekolady 100 ml śmietanki kremówki 10 dag orzeszków ziemnych niesolonych Krem mleczny: 1 szklanka mleka 3,2 % ¼ szklanki cukru 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią Dr.Oetker(...)drugą warstwą herbatników, rozsmarowujemy kajmak z puszki , dajemy następną warstwę herbatników, rozkładamy drugą połowę kremu mlecznego, i znów kolejna warstwa herbatników. Na herbatnikach rozsypujemy pokrojone na kawałki orzeszki ziemne. Czekolady rozpuszczamy każdą osobno w 50 ml słodkiej śmietanki kremówki w goracej kąpieli wodnej , płynną polewamy orzeszki na przemian, jasną polewą i ciemną tak aby się
Wanilia i Kardamonjajek 1 szklanka cukru 4 łyżeczki octu 3 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju szczypta soli Masa: 500 g serka mascarpone 4 żółtka 50 g tabliczki gorzkiej czekolady 250 ml śmietanki 36% 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki soku z pomarańczy 4 łyżki cukru skórka z 1/2 pomarańczy Poncz: 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej szczypta kardamonu(...)piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu ścinamy wierzch biszkopta. Masa: Żółtka łączymy z cukrem, a następnie ubijamy mikserem na parze, aż masa jajeczna będzie jasna i gęsta. Studzimy. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zimną masę jajeczną łączymy z serkiem mascarpone, startą czekoladą i aromatem pomarańczowym. Zimną śmietankę ubijamy mikserem na sztywną masę. Żelatynę namaczamy w 3 łyżkach
Kuchnia MagdaLenysztuk kakaowych herbatników 1,5 opakowania rurek 3 budynie śmietankowe bez cukru 3 łyżki cukru 3 szklanki mleka 200 g masła lub margaryny 4 łyżki cukru pudru 1 czekolada mleczna lub deserowa + 6 łyżek mleka Wykonanie: Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki wyłożyć warstwę herbatników: Przygotować masę: z mleka odlać jedną szklankę. Resztę mleka zagotować. W odlanym mleku wymieszać(...)wyłożyć rurki na całej powierzchni. Następnie na rurki z kremem wyłożyć drugą część masy. A następnie całą powierzchnię przykryć warstwą herbatników. Polewa: W garnuszku podgrzać mleko, wkruszać do niego czekoladę i dokładnie mieszać do uzyskania jednolitej polewy. Gorącą czekoladę wylać na herbatniki i dokładnie rozprowadzić za pomocą łyżki. Schłodzić przez noc w lodówce. PS. Moja blaszka jest odrobinę większa, więc
Mojewlasne.plDziś kolejna nocna owsianka, tym razem w wersji kokosowej, a skoro podana w towarzystwie czekolady to można uznać, że jest to taka owsianka bounty. Zresztą smak od razu przywołuje skojarzenia z tym popularnym batonikiem, a po jej zjedzeniu ochota na kokosowe słodkości zdecydowanie zostaje zaspokojona. Owsianka jest bardzo prosta w przygotowaniu, wszystko robimy dzień wcześniej i rano mamy gotowy posiłek(...)Składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki mleka kokosowego 100 g jogurtu kokosowego (Planton) 2 łyżki syropu z agawy 2 łyżki wiórków kokosowych na wierzch: kilka kostek roztopionej gorzkiej czekolady, wiórki kokosowe Wykonanie: Płatki owsiane wsypać do miski lub słoiczka, zalać mlekiem, dodać jogurt, syrop z agawy oraz wiórki kokosowe i bardzo dokładnie wymieszać. Przełożyć do lodówki na całą
Healthy food explorermąka gryczana - 2 szklanki kakao - 2 łyżki sproszkowane daktyle - 2-3 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka napój ryżowy lub woda - 1 szklanka jajo - 1 szt. kilka kostek gorzkiej czekolady - olej do smażenia 1/2 kg śliwek węgierek Węgierki umyj i wypestkuj zacznij podgrzewać w rondlu. Kiedy będą miękkie i puści sok zblenduj. Powstaną konfitury lecz rzadszej konsystencji. Mąkę gryczaną, kakao(...)pieczenia i jajko. Wymieszaj na gęste ciasto. Gdyby płynu było za mało dolej jeszcze pół szklanki. Na rozgrzaną patelnię wlej odpowiednią ilość ciasta a na środku umieść kostkę czekolady, łyżką zatop czekoladę w cieście i smaż okrągłe placki
AZgotuj!alternatywa słodkości dla dzieci i dorosłych. 1 szklanka daktyli 1 szklanka lekkiego zboża ekspandowanego Radix-bis 4 łyżki masła z nerkowców 1 łyżka oleju kokosowego 60 g gorzkiej czekolady 2 łyżki orzechów laskowych Daktyle zalewamy wrzątkiem na 20 minut. Po tym czasie odsączamy na sitku. Do daktyli dodajemy masło z nerkowców oraz rozpuszczony olej kokosowy. Całość blendujemy na gładką(...)klejącą masę. Do daktyli dokładamy zboże ekspandowane i mieszamy łyżką. Mokrymi dłońmi formujemy kuleczki, które rozpłaszczamy na kształt ciastka. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej orzechy laskowe. Czekoladą z orzechami oblewamy ciasteczka. Chłodzimy w lodówce
VioletoweKucharzenieziemniaczanej Masa jabłkowa: 4 zielone galaretki agrestowe 1,2 litra wrzątku 5 dużych jabłek pół cytryny Masa śmietanowa: 400ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy pół czekolady deserowej 1/4 szklanki mleka *** Przygotowujemy biszkopt: Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając, gdy cukier się skończy dodajemy(...)galaretką wkładamy do lodówki – do całkowitego stężenia. Następnie przygotowujemy masę śmietanową: schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem. Gotową śmietankę wykładamy na galaretkę *** *** W garnuszku roztapiamy czekoladę z mlekiem, gdyby masa była zbyt gęsta dodajemy więcej mleka, do uzyskania płynnej konsystencji *** *** Z płynnej masy czekoladowej wykonujemy na śmietanie za pomocą małej łyżeczki cienkie paseczki *** *** Następnie patyczkiem
Blog z Apetytem