blenderze (może być mieszanka różnych orzechów, u mnie orzechy laskowe) 1 płaska łyżeczka ciemnego kakao 1 łyżeczka oleju kokosowego mała szczypta soli himalajskiej Dodatkowo: kakao do obtoczenia gorzka czekolada (na wszystkie kuleczki ok. 100 g) Przygotowanie: 1) Suszone daktyle i śliwki zalać ciepłą wodą i odstawić na godzinę. 2) Po tym czasie, odsączyć (wodę zostawić), pokroić na mniejsze kawałki(...)dodać 1-2 łyżki wody, w której moczyły się daktyle i śliwki. 4) Po wyciągnięciu z lodówki, z masy formować niewielkie kuleczki i obtaczać w kakao lub w gorzkiej czekoladzie rozpuszczonej w kąpieli wodnej. 5) Gotowe kulki przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku, w lodówce. Artykuł Kulki mocy | Śliwka w czekoladzie pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.mekakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 100g powideł z czarnej porzeczki + ewentualnie 100g powideł do przełożenia ciasta Składniki na polewę 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżki mleka Piernik – przepis Białka ubijamy na sztywną masę, dodajemy cukier i ucieramy mikserem. Następnie dodajemy mąkę, kakao, olej, mleko, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy(...)upieczeniu ciasto zostawiamy jeszcze przez chwilę w ciepłym piecyku. Jeśli lubicie to po ostygnięciu przekrójcie ciasto na dwie połowy, posmarujcie powidłami i złączcie. Polewa – przepis W rondelku roztapiamy czekoladę z masłem i mlekiem. Musicie cały czas mieszać, aby czekolada Wam się nie przypaliła. Ciepłą polewą smarujemy ostudzony piernik i zostawiamy na chwilę, aby polewa zastygła. Smacznego! Post Piernik
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tort kokosowo-czekoladowy z wiśniami to bezmleczna wersja tortu szwarcwaldzkiego. Tort jest pyszny i wyjątkowy. Do jego ozdobienia można wykorzystać wiórki kokosowe, startą czekoladę kokosową albo świeże wiśnie. Tort możemy też przygotować na jasnym biszkopcie. Przepis znajdziecie tutaj . Składniki na biszkopt czekoladowy do tortu: 4 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 8 łyżek cukru(...)łyżki cukru pudru (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki agar agar Dodatki: dżem wiśniowy do przełożenia tortu mocna kawa lub woda z cytryną do nasączenia biszkoptu (opcjonalnie) wiórki kokosowe do dekoracji (opcjonalnie) czekolada kokosowa do dekoracji Przygotowanie tortu zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Nim zaczniemy trzeba pamiętać, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Spód tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia
Dieta bez mlekaschłodzonego mleka kokosowego sok z 1 cytryny skórka z 1 cytryny duży budyń waniliowy 4-5 łyżek cukru pudru 1 op. cukru z prawdziwą wanilią Dekoracja: 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka oleju kokosowego kasza jaglana ekspandowana Wykonanie: Spód: Suszone daktyle zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na ok. 30 min. Banany blendujemy. 1,5 szklanki płatków owsianych mielimy na miałko(...)podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 60-70 min. Gdy ciasto się upiecze, nie wyjmujemy go tylko studzimy w wyłączonym piekarniku. Polewa: Czekoladę topimy w kąpieli wodnej razem z olejem kokosowym. Stopioną czekoladą polewamy wierzch wystudzonego ciasta i posypujemy ekspandowaną kaszą jaglaną. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu. P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga
Kuchnia MagdaLenyDziś coś dla fanów kokosu – puszyste babeczki z kokosowymi wiórkami, podane z kremem śmietankowo kokosowym. Składniki: babeczki - 100 g białej czekolady - 120 g masła - 100 g cukru - 125 g mąki pszennej - 100 g wiórków kokosowych - 50 ml mleka - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia polewa - 200 g serka śmietankowego - 100 g cukru pudru - 100 g wiórków kokosowych(...)Przygotowanie: Masło wraz z czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy porcjami rozpuszczoną czekoladę z masłem, mleko oraz mąkę wymieszaną z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia, miksujemy. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki
Zainspirowana w kuchniczasie robimy polewę. POLEWA: - 1/3 kostki margaryny lub masła - 4 łyżki karobu lub kakao ( ja ostatnio używam karobu jest smaczniejszy!) - 3 łyżki cukru - 1/3 szklanki mleka Ponadto: 1 czekolada mleczna i 1 łyżeczka żelatyny Całość zagotuj, zmniejsz gaz i gotuj przez 5 minut. Zdejmij z ognia i dodaj 1 całą czekoladę mleczną. Poczekaj chwilę aż się rozpuści i dopiero zacznij(...)cieście. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Ciasto przechowujemy w lodówce. Ja ciasto udekorowałam migdałami, w kawiarni ciasto ma na polewie jeszcze białe gwiazdki z białej czekolady, ale już je sobie darowałam ;-) Mam nadzieję, że Wam zasmakuje
SMYKWKUCHNIspód z amarantusa, masa z suszonych śliwek i polewa czekoladowa na mleku kokosowym. Sama natura i to bez dodatkowego cukru, nabiału czy glutenu. Z ksylitolu można również zrezygnować, dodając czekoladę o nieco mniejszej zawartości kakao. Korzystając z przepisu, koniecznie wybierzcie śliwki suszone dobrej jakości (bez innych „wspomagaczy”), bo to one grają tutaj główną rolę. Zamiast suszonych śliwek do masy można(...)szklanki amarantusa ekspandowanego 100 g suszonych śliwek 1 łyżka oleju kokosowego Nadzienie: 250 g suszonych śliwek 2 łyżki oleju kokosowego Polewa: 150 g mleka kokosowego 100 g gorzkiej czekolady bez cukru 90% 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu kilka suszonych śliwek * PRZYGOTOWANIE Spód Śliwki zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Odlej wodę i zmiksuj na purée wraz z olejem kokosowym. Połącz
Food Squaredużo w ogrodzie wykorzystuje je na wiele sposobów. Dziś przedstawiam kolejny szybki przepis na deser. Składniki: 500ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 250g mascarpone 100g białej czekolady Maliny i mięta do dekoracji Śmietankę należy lekko podgrzać, dodać pokruszoną białą czekoladę, pozostawić na kilka minut a następnie wymieszać i rozpuścić czekoladę. Wstawić na kilka godzin do lodówki lub porządnie schłodzić
Słodki ZakątekNiestandardowe podanie naleśników. Słodki deser z bitą śmietaną, dżemem truskawkowym, czekoladą i malinami. Świetna alternatywa na deser w pucharku. Składniki na ciasto naleśnikowe: 1 ½ szklanki mleka 1 szklanka mąki’ 2 jaja Szczypta soli 1 łyżka oliwy Ponadto : 200ml śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru pudru Niskosłodzony truskawkowy dżem Lubella czekolada deserowa maliny Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, dodajemy jaja, oliwę(...)naleśniki stygną bujamy śmietanę z cukrem pudrem. Placki składamy na pół i zwijamy w rurkę. Wkładamy do pucharków. Napełniamy bitą śmietaną. Wierzch dekorujemy łyżką niskosłodzonego dżemu truskawkowego. Posypujemy startą czekoladą oraz nakładamy malinę. Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która
Słodki Zakątekzwykle u mnie dziś szybki przepis. Ciasto bez pieczenia. Z użyciem zdrowej kaszy jaglanej. Mało słodkie, z dodatkiem gorzkiej czekolady. Obłożone bitą śmietaną i granatem. Masa czekoladowa: 2 czekolady deserowe ¼ szklanki cukru 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 1 ½ szklanki mleka 50g masła Szczypta soli Do dekoracji: 500 ml śmietanki 30% 250g mascarpone 2 łyżki cukru(...)się goryczki. Następnie zalewamy kaszę wodą z dodatkiem szczypty soli, gotujemy na małym ogniu przez ok 15 minut. Wlewamy do kaszy mleko, chwilę gotujemy, dodajemy masło, cukier i połamaną czekoladę. Gdy składniki się rozpuszczą całość blendujemy na gładką masę. Dno formy wykładamy warstwą herbatników i przekładamy połową gorącej masy, przykrywamy herbatnikami i wylewamy pozostałą część masy. Chłodzimy. Schłodzoną śmietankę połączyć
Słodki ZakątekPowstałą masę serową wylać na wyłożoną ciastem tortownicę, piec w temperaturze 180 °C przez 60 - 70 minut. Upieczony sernik zostawić w piekarniku do wystygnięcia. Dodatkowo 250 g białej czekolady dobrej jakości 5 dag masła 1 łyżka śmietanki kilka "Trufli" do dekoracji owoc granatu Czekoladę połamać na kosteczki i umieścić w garnuszku, dodać masło oraz śmietankę. Cały czas mieszając podgrzewać(...)wolnym ogniu do momentu połączenia się składników. Rozpuszczoną czekoladą polać sernik, udekorować "Truflami" oraz granatem
Kuchenne aromatyprzygotować na podwieczorek lub jak ktoś lubi śniadania na słodko to właśnie na śniadanie. Zapraszam :) Składniki: chleb tostowy jasny według uznania słoiczek ulubionej nutelli 2 banany 5 dag mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Banany obieramy i kroimy w plasterki. 2. Chleb tostowy kroimy w trójkąty. 3. Kromki chleba smarujemy nutellą, nakładamy po dwa plasterki banana i składamy. 4. Opiekamy w opiekaczu(...)kanapek, tak jak lubimy na rumiano. 5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 6. Na talerze nakładamy tosty, dekorujemy rozpuszczoną czekoladą i podajemy. 7. Smacznego życzę
IzabelawkuchniDuża porcja ciasta dyniowego z kawałkami czekolady i orzechami zadowoli wszystkich łasuchów. Wilgotne i mięciutkie idealne do kawy lub herbaty. Składniki: (użyłam blachy 35x25, ale mogą być 3 keksówki 23x12) 4 jajka 2/3 szklanki wody 3 szklanki cukru 1 szklanka oleju 450 g puree z dyni 3,5 szklanki mąki 1 łyżka cynamonu 1 łyżka mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki(...)sody 1,5 łyżeczki soli 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady W dużym naczyniu połączyć jajka z puree z dyni, cukrem, olejem i wodą. Zmiksować na jednolitą masę, a następnie wmieszać mąkę, cynamon, sól, i gałkę muszkatołową. Dodać czekoladę, orzechy i wymieszać. Przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 1 godz
talerz przyjemnościWYKONANIE: 1. Śmietanę ubić na sztywno. 2. Dodać cukier puder wedle uznania. 3. Dodać żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. 4. Dokładnie wymieszać. 5.Wylać na biszkopty. Wyrównać. 6.Zetrzeć czekoladę na tarce DODATKI: 6 kostek czekolady mlecznej 1 opakowanie biszkoptów okrągłych (150g) WYKONANIE: Biszkopt -Masa ajerkoniakowa - Biszkopty - Masa śmietanowa - Czekolada
Dziś Ja gotujeszklanki cukru 700 ml mleka 100 g miękkiego masła galaretka: 500 g mieszanki owoców leśnych mrożonych 650 ml wody 2 galaretki truskawkowe wierzch ciasta: herbatniki maślane polewa czekoladowa 1 czekolada deserowa 6 łyżek śmietanki 30% Wykonanie: Jajka ubijamy razem z cukrem do białości następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz makiem i wszystko delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się(...)Odstawiamy do stężenia, od czasu do czasu mieszając. Na wystudzone ciasto wykładamy masę budyniową, następnie wylewamy tężąca się galaretkę, na wierzch układamy herbatniki. W garnuszku podgrzewamy mleko dodajemy połamana czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Polewę czekoladę wylewamy na herbatniki i dokładnie rozprowadzamy, możemy dodać również trochę białej polewy i wymieszać obie polewy robiąc wzorek :) Ciasto
kgwjanczewo