szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody Krem czekoladowy: 1 szklanka śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 2,5 łyżki cukru pudru 260 g mlecznej czekolady Galaretka mango - pomarańcza: 1 duże mango 1 pomarańcza 1,5 opakowania galaretki pomarańczowej Biszkopt piernikowy: Do rondelka wkładamy kawałki masła, miód, przyprawę do piernika i kakao. Podgrzewamy tak, aż wszystko(...)suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. Po przestudzeniu ścinamy górę piernika i kruszymy do miski. Resztę ciasta dzielimy na dwa blaty. Krem czekoladowy z mascarpone: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i czekoladą. Następnie na najmniejszych obrotach łączymy śmietankę z mascarpone. Galaretka mango-pomarańcza: Z pomarańczy
VioletoweKucharzenieKolejny mini wypiek pojawił się w naszym domu – małe serniczki przygotowane z sera twarogowego, śmietankowe, do tego oblane czekoladą. No cud, miód 25 minut w piekarniku i można parzyć kawy, herbaty, szykować likiery, zasiadać, zajadać. Zachęcam do spróbowania przepisu na 12 mini słodkości. Myślę, że nikt nie przejdzie obojętnie u nas w kuchni gorąco, smacznie i tłoczno… SKŁADNIKI(...)sera na sernik, twarogu mielonego 100 g cukru 1 jajko + 1 żółtko kilka kropel aromatu śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej 50 g czekolady gorzkiej 60 ml śmietanki 30% PRZYGOTOWANIE: W misce łącze mikserem ser, cukier i łyżkę mąki. Dodaję jajko i żółtko, kilka kropel aromatu śmietankowego. Mieszam do połączenia. Piekarnik nagrzewam do temp. 190 C. Szykuję 12 silikonowych foremek
Zasmakuj Kuchniczas, żeby robić ciasto czasochłonne, więc postanowiłam zrobić to. Dodałam tylko kandyzowane owoce, bo wszystkim bardzo smakują. Ciasto proste w wykonaniu, szybkie, zamiast czekoladowych chipsów można dodać posiekaną gorzką czekoladę. Kruszonka rewelacyjna, po upieczeniu chrupiąca. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Keksówka: 11 x 21 cm Składniki na kruszonkę: 55 g masła 40 g cukru brązowego 100 g mąki pszennej(...)drobnego cukru do wypieków 1 jako L 1 żółtko 140 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 ml kefiru 80 g chipsów czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady 70 % 100 g owoców kandyzowanych 1. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać całe jajko i żółtko, zmiksować. 2. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem
kruche babeczkijest najzdrowsze, dlatego dużo lepiej jest przygotować krem samodzielnie w domu. Co jest potrzebne? Lista zakupów nie jest zbyt długa. Do przygotowania domowego masła czekoladowego potrzebna będzie gorzka czekolada, orzechy laskowe, sól, mleko oraz miód i olej. Orzechy możemy zastąpić migdałami lub chałwą. Ogromnym plusem domowego masła czekoladowego jest to, że możemy dostosować go do własnych potrzeb i samodzielnie dobrać(...)uprażyć i usunąć skórkę. Następnie zblendować na gładką masę. To samo należy zrobić, w przypadku migdałów lub chałwy. Taką masę odstawiamy na bok. Następnie do zagotowanego mleka dodajemy rozdrobioną czekoladę i miód. Powstały gęsty płyn dodajemy do kremu orzechowego, solimy i dokładnie mieszamy. Wszystko przekładamy do słoiczka. Jak przechowywać masło czekoladowe? W związku z tym, że wolimy, gdy krem szybko
Kuchcik gotujeżelatyna 1,5 łyżeczki+ 2 łyżki zimnej wody, woda 80 ml, krem z mascarpone: śmietanka 36% 1 litr, mascarpone 500 g, cukier puder 6 łyżek lub do smaku, dodatkowo: czekolada mleczna 50 g, wiśnie lub czereśnie dekoracyjne z ogonkami, Sposób przygotowania: Pieczemy 3 biszkopty z przepisu powyżej. Składniki powinny być w temp, pokojowej. Jajka oddzielamy białka od żółtek. Mąkę przesiewamy(...)sposób. Następnie kładziemy ostatni blat, który również nasączamy. Całość tynkujemy pozostałym kremem (trochę kremu zostawiamy na ozdoby). Boki tortu możemy ozdobić pozostałościami z biszkoptu lub startą na grubych oczkach czekoladą. Ja miałam upieczony dodatkowy biszkopt, który pokruszyłam na boki tortu. Na wierzch tortu ścieramy na grubych oczkach mleczną czekoladę. Resztę kremu przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy
kulinarne odsłony patiŚwiąteczny sernik z żurawiną to trzy kolorowy sernik. Jest to sernik pieczony na spodzie brownie zakończony żurawinowym musem. Dodatkowo udekorowałam sernik owocami żurawiny obtoczonymi w cukrze. Świąteczny sernik z czekoladą Ten sernik jest niesamowity. Bardzo lubię połączenie sera z czekoladą. W tym przepisie taka kombinacja świetnie się sprawdza. Polecam dodatkowo dodać wiśnie w zalewie do czekoladowego musu, a ciasto udekorować(...)czekoladowymi wiórami. Sernik jest bardzo efektowny i z powodzeniem może zastąpić świąteczny tort . Świąteczny sernik pomarańczowy Pomarańcza i czekolada to kolejne świąteczne połączenie, które bardzo lubię w serniku. Pomarańczowy sernik upiekłam na czekoladowym spodzie. Upieczony sernik posmarowałam pomarańczowym curdem. Kiedy curd zastygł pokryłam sernik czekoladową polewą – ganache. Jaka jest różnica między czekoladową polewą a ganache, zapytacie? Otóż polewa jest
codojedzeniaszklanki mąki orkiszowej 1 1/2 łyżki przyprawy piernikowej - domowej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szczypty soli oraz: powidła do posmarowania 100 czekolady (Aldi - Herbe Sahne) 60 ml śmietany 36 lub 18% 1 szklanka to 250 ml Przygotowanie: piekarnik nagrzać do 180' C. W wysokim naczyniu blendera zmiksować pomidory, banana, olej i cukier(...)wyłożonej papierem do pieczenia piec 45-50 minut do suchego patyczka kiedy ciasto ostygnie przekroić na pół i posmarować powidłami śliwkowymi w rondelku zagotować śmietankę, dodać połamaną na kawałki czekoladę i odstawić na kilka minut. Wymieszać i posmarować piernik (w wersji wege rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem 1 łyżki oleju) podawać i patrzeć na zdziwione miny biesiadników
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kwaśniej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa piankowa: - 1 litr schłodzonej śmietanki 30 % - 4 galaretki malinowe - 500 ml wrzątku (do galaretek) Dodatkowo : - konfitura malinowa - czekolada mleczna i deserowa Dobrze jest mieć (miałam, zawsze robię więcej ) ciasto w zamrażarce – wyciągamy, rozmrażamy, stolnicę podsypujemy mąką i wałkujemy. Jeżeli nie mamy, to – dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche(...)płynną galaretkę. Na półkruchym spodzie rozsmarowujemy konfiturę malinową (najlepiej zanim zaczniemy ubijać śmietankę). Nnastępnie wykładamy ubitą piankę malinową. Równamy powierzchnię. Na wierzch ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach czekoladę mleczną i deserową. Gotowe ciasto wstawiamy do całkowitego stężenia do lodówki (najlepiej na noc). Malinowe ptasie mleczko na cieście półkruchym – niezwykle smaczne, bardzo delikatne, a dla wielu – kolejne
mojewypiekiinietylkołyżki cukru waniliowego 10 dag masła 3,5 dag drożdży 3 łyżki letniego mleka szczypta soli Masa orzechowa: 20 dag zmielonych orzechów włoskich 1 białko 4 kostki gorzkiej czekolady 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki ciepłego mleka 3-4 łyżki cukru 1 łyżka ciemnego rumu skórka otarta z połowy cytryny szczypta cynamonu Dodatki: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki aromatycznego(...)alkoholu (lub więcej, jeśli masa jest zbyt gęsta) ew. ozdoby (orzechy, posypki, czekolada, inne) Wykonanie: Ciasto. Drożdże wymieszać z cukrem, chwilę poczekać, by się rozpuściły. Mąkę przesiać. Wszystkie składniki zagnieść, uformować kulę, włożyć do szczelnego foliowego woreczka, zamknąć i włożyć do garnka z zimną wodą. Gdy ciasto urośnie, rozwałkować na długość foremki. Posmarować masą orzechową (zostawić 1 cm wolnych brzegów
Rodzinka w kuchnidobrze schłodzone smakuje wyśmienicie. SKŁADNIKI: KREM: - 600 ml. mleka - szczypta soli - 1/2 szkl. cukru - 200 gr. masła - 2 budynie waniliowe w proszku - 300 gr. chałwy waniliowej POLEWA: - 100 gr. czekolady gorzkiej - 100 ml. śmietanki kremówki 30 % DODATKOWO: - 60 szt. herbatników - słoiczek dżemu truskawkowego - krokant do ozdoby ciasta * foremka 24cm. x 32cm. * 1 szklanka = 250 ml. WYKONANIE: - do garnka wlewamy(...)dżem truskawkowy, a na dżem wykładamy masę chałwową. Czynność powtarzamy, czyli, herbatniki, dżem, krem i na górę herbatniki. - w rondelku podgrzewamy 100 ml. śmietanki kremówki, dodajemy 100 gr. gorzkiej czekolady i dobrze mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się czekolady. - polewę czekoladową wylewamy na górę ciasta czyli na herbatniki i posypujemy ją krokantem dla ozdoby. - ciasto przykrywamy folią spożywczą, i wsadzamy
RITA food channelPrzedsmak świąt - miękkie babeczki piernikowe nadziewane powidłami z kawałkami czekolady i rodzynkami. Na teraz, do jesiennej herbaty, na święta - dla zapracowanych. Polecam, u mnie zniknęły w ciągu dnia. Składniki babeczek piernikowych nadziewanych powidłami: 125 g masła 1/4 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 z czubkiem łyżka kakao 1 pełna łyżka przyprawy piernikowej 2 jajka 1 szklanka mąki(...)łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie: 1 filiżanka powideł 1/4 tabliczki czekolady pełna łyżka rodzynek ew. ozdoby Przepis na babeczki piernikowe nadziewane powidłami: Przygotować foremki (12 sztuk) - posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Powidła, namoczone i wysuszone rodzynki i posiekaną czekoladę wymieszać. Włączyć piekarnik na 180 °C. Masło, mleko, cukier, kakao, przyprawę piernikową
Rodzinka w kuchnimleka Masa budyniowa śmietankowa: 2 budynie śmietankowe 500 ml mleka 250 g margaryny 1 olejek spirytusowy śmietankowy (3,5 g) 3/4 szklanki cukru Dodatkowo: 70 g gorzkiej czekolady kilka sztuk białych perełek cukrowych Przygotowanie: Biszkopt - margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę pszenną z sodą oczyszczoną i cynamonem z kakao - przesiewamy. jajka z cukrem ubijamy do momentu zbielenia. Następnie(...)drugi blat biszkopta i rozsmarować pozostały krem ciasto wierzch i cienką warstwą kremu boki tortu. Wierzch wyrównać. Na koniec udekorować tort. Przykładowa dekoracja: Boki tortu obsypać startą gorzką czekoladą. Następnie na środku tortu również za pomocą startej czekolady zrobić choinkę, zaś wokół osi tortu po zewnętrznej stronie duże gwiazdy, zaś po wewnętrznej małe gwiazdki. Na koniec na choince ułożyć
Ciastka - domowe słodkościWilgotne ciasto z powidałmi śliwkowymi, pachnące przyprawą do piernika i kakao, polane gorzką czekoladą ze słodką suszoną żurawiną! Coś pysznego! Składniki: (na formę 12x35 cm) 3 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 3 czubate łyżki kakao, opakowanie przyprawy do piernika, czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 5 jajek M, 3/4 szklanki oleju, 300ml mleka, 250g powideł śliwkowych, Polewa: 200 g czekolady(...)mokre składniki. Miksujemy do połączenia się składników. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, pieczemy przez około godzinę i 20minut - do tzw. "suchego patyczka". Ciasto studzimy. W rondelku rozpuszamy czekoladę razem z masłem i mlekiem. Dodajemy żurawinę. Polawamy nią ciasto. Możemydodatkowo udekorować perełkami i gwiazdkami
Lena Gotujełyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serową : -1 kg sera -35 dag cukru pudru -3 żółtka -15 dag masła lub margaryny -pół szklanki mleka -2 łyżki mąki ziemniaczanej -czekolada mleczna -wiórki kokosowe Przeznaczone na biszkopt żółtka utrzeć z cukrem i ciągle mieszając dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia a na końcu pianę ubitą z białek. Wylać ciasto(...)mieszaniu. Gorącą masę wylać na biszkopt ( można a nawet należy go wcześniej nasączyć wodą z cukrem i sokiem cytrynowym ). Wierzch sernika posypać wiórkami kokosowymi i udekorować kratką z rozpuszczonej czekolady albo wylać czekoladę na cały sernik. Pychota ! (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push
Kulinarne przemyslenia