czekolada - 27946 przepisów (strona:598/1864)

Ciasto chałwowe bez pieczenia. 179

dobrze schłodzone smakuje wyśmienicie. SKŁADNIKI: KREM: - 600 ml. mleka - szczypta soli - 1/2 szkl. cukru - 200 gr. masła - 2 budynie waniliowe w proszku - 300 gr. chałwy waniliowej POLEWA: - 100 gr. czekolady gorzkiej - 100 ml. śmietanki kremówki 30 % DODATKOWO: - 60 szt. herbatników - słoiczek dżemu truskawkowego - krokant do ozdoby ciasta * foremka 24cm. x 32cm. * 1 szklanka = 250 ml. WYKONANIE: - do garnka wlewamy(...)dżem truskawkowy, a na dżem wykładamy masę chałwową. Czynność powtarzamy, czyli, herbatniki, dżem, krem i na górę herbatniki. - w rondelku podgrzewamy 100 ml. śmietanki kremówki, dodajemy 100 gr. gorzkiej czekolady i dobrze mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się czekolady. - polewę czekoladową wylewamy na górę ciasta czyli na herbatniki i posypujemy ją krokantem dla ozdoby. - ciasto przykrywamy folią spożywczą, i wsadzamy

RITA food channel
BEZA Z WANILIOWYM KREMEM, IMBIROWĄ GRUSZKĄ i SOSEM TOFFEE 180

Delikatny deser bezowy, z lekkim waniliowym kremem i gruszką gotowaną w imbirowym syropie. Przed podaniem udekorowany sosem toffee, wiórkami gorzkiej czekolady i listkami świeżej mięty. Przygotowanie można rozłożyć w czasie - blat bezowy upiec 2-3 dni wcześniej, w kolejnym dniu ugotować gruszki i sos toffee, a w dniu podania ubić krem i złożyć deser w całość. Pomimo minimalnej ilości cukru(...)łyżeczki cukru pudru ziarenka wyłuskane z 1/2 wanilii SOS TOFFEE 1 szklanka śmietany 30% 1/4 szklanki miodu 1/4 szklanki brązowego cukru 50 g masła DO DEKORACJI: wiórki gorzkiej czekolady, listki świeżej mięty WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni C, bez termoobiegu. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. BEZA: Białka ubijamy ze szczyptą soli, na lekko sztywną pianę. Cały

cool and minty
Kulki mocy | Śliwka w czekoladzie 116

blenderze (może być mieszanka różnych orzechów, u mnie orzechy laskowe) 1 płaska łyżeczka ciemnego kakao 1 łyżeczka oleju kokosowego mała szczypta soli himalajskiej Dodatkowo: kakao do obtoczenia gorzka czekolada (na wszystkie kuleczki ok. 100 g) Przygotowanie: 1) Suszone daktyle i śliwki zalać ciepłą wodą i odstawić na godzinę. 2) Po tym czasie, odsączyć (wodę zostawić), pokroić na mniejsze kawałki(...)daktyle i śliwki. 5) Przygotowaną masę odstawić na 30 min. do lodówki. 6) Po wyciągnięciu z lodówki, z masy formować niewielkie kuleczki i obtaczać w kakao lub w gorzkiej czekoladzie rozpuszczonej w kąpieli wodnej. 7) Gotowe kulki przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku, w lodówce.   Artykuł Kulki mocy | Śliwka w czekoladzie pochodzi z serwisu FitSweet

Fitsweet.me
Sernik dyniowy z polewą czekoladową 154

obraniu i usunięciu nasion) 2 łyżki ekstraktu waniliowego Składniki na spód: około 200 g ciastek Oreo lub Neo 50 g roztopionego masła Składniki na polewę czekoladową: 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietany kremówki Wykonanie: 1. Purée z dyni: Dynię umyj i przekrój na 2 kawałki. Pozbądź się nasion, skórkę zostaw. Dynię rozłóż na blasze do pieczenia skórką do dołu(...)drzwiczkach. Sernik należy włożyć na noc do lodówki i na drugi dzień – można go śmiało jeść. Sernik należy przechowywać w lodówce. Około pół godziny przed podaniem zrób polewę czekoladową. Czekoladę połamaną na mniejsze kawałki i kremówkę umieść w rondelku. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając aż czekolada się rozpuści. Polewę wylej na sernik i równo rozprowadź. Smacznego! Artykuł Sernik

Moja pasja smaku
Kokosowy sernik 334

Mocno kokosowy, szybki w przygotowaniu nie wymagający pieczenia sernik na herbatnikach z delikatną białą czekoladą jest świetną alternatywą klasycznego ciasta na bazie sera. Składniki: Masa serowa: 1,3kg białego sera półtłustego (3 krotnie zmielonego) 3jajka 300g masła extra 1 i 1/3  szklanki cukru 300ml mleczka kokosowego 3 budynie śmietankowe (na 0,5l mleka) 1,5 szklanki wiórków kokosowych 15ml(...)likieru kokosowego % Polewa: 200g białej czekolady 1 łyżka masła 7 łyżek śmietanki 30% Dodatkowo: 300g herbatników black wiórki kokosowe różowa posypka dekoracyjna Wykonanie: 1. Masa serowa: W dużym garnku rozpuścić masło z cukrem, dodać ser, jajka, wlać mleko kokosowe z rozrobionymi budyniami i energicznie dokładnie wymieszać aż do połączenia się składników. Ciągle mieszając dodać likier kokosowy, doprowadzić do wrzenia, chwilkę

Szalona Kuchnia Eweliny
Szarlotka z kremem czekoladowym - pyszna 199

masa jabłkowa troszkę stężała. Krem czekoladowy: 500 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 4 łyżki kremu czekoladowego typu nutella (u mnie z orzechami i miodem) Dodatkowo: gorzka czekolada do starcia na ciasto około 20 sztuk herbatników kakaowych typu petitki 1. Śmietankę ubijamy, do ubitej dodajemy mascarpone i krem czekoladowy (jeśli wolicie masę bardziej słodki to nutelli możecie dodać oczywiście(...)już ułożone herbatniki wykładamy nasz krem (troszkę zostawiamy na posmarowanie wierzchu ciasta!!), następnie dajemy drugi blat biszkoptu. Na nim rozsmarowujemy krem czekoladowy, który zostawiliśmy i całość posypujemy startą gorzką czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki u mnie stało całą noc, ale myślę że 3 godzinki spokojnie mu wystarczy :-) Smacznego :-) Przełożenie ciasta:  pierwszy blat biszkoptu - letnia masa jabłkowa - herbatniki typu petitki

kruche babeczki
DYNIOWE CIASTECZKA 185

Sezon dyniowy w pełni, dzięki czemu możemy przygotowywać najróżniejsze dania z ich wykorzystaniem. Dzisiaj padło na ciasteczka - takie lekko piernikowe z dodatkiem gorzkiej czekolady.   Z przepisu wychodzi ok. 10 ciasteczek. Składniki: 1/2 szklanki puree dyniowego 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/4 szklanki oleju kokosowego (w formie płynnej) 1 łyżka syropu klonowego 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika 50 g gorzkiej czekolady Przepis: W misce łączymy puree dyniowe z olejem kokosowym, cukrem i syropem klonowym - mieszamy do uzyskania jednolitej masy.  W osobnym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę do piernika - również mieszamy do połączenia wszystkich składników.  Następnie łączymy zawartość obu misek i na koniec dodajemy

Emcia Pichci
Krwiste ciasteczka Oreo 94

swoimi pociechami Halloween, mam więc dla Was fajną słodycz, idealną w ten upiorny dzień- krwiste ciasteczka! 😱👻🎃 Pracy przy nich, tyle co nic, w zasadzie można tylko przygotować dziecku czekoladę z barwnikiem i niech samo zabawi się w Picassa 😜 Potem wystarczy tylko ozdobić cukrowymi oczkami (ja niestety do zdjęć wykorzystałam sztuczne oczka) i krwiste Oreo gotowe! 👍 * ciasteczka Oreo- 2 opakowania * biała(...)czekolada- 100 g * barwik czerwony- wedle uznania * cukrowe oczka- do dekoracji Białą czekoladę roztopić, wymieszać z czerwonym barwnikiem, a następnie polać ciasteczka. Ozdobić oczkami. Strasznego

Kraina Miodem Płynąca
Dynie z ryżu preparowanego i pianek-super przekąska Halloween i mój przepis w gazecie 176

preparowanego bezsmakowego -ok 120g pianek marschmallows (najlepiej białych lub różowo białych) -50g masła  -pomarańczowy barwnik spożywczy lub żółty i czerwony (po zmieszaniu wyjdzie pomarańczowy) DODATKOWO -ok 50g czekolady deserowej -zielony wyciskany pisak spożywczy,lub lukier Do garnka o dużym dnie dajemy masło i rozpuszczamy na niewielkim ogniu.  Następnie dodajemy pianki (ja niestety nie znalazłam w sklepie pianek(...)ryż, mieszamy dokładnie i chwilę studzimy.  następnie formujemy rękami kule, polecam posmarować ręce np olejem, wtedy kule lepiej się formują :) Powstałe kule dekorujemy według własnego uznania. Z roztopionej czekolady robimy buźki  kawałek czekolady kroimy na małe kawałki,  topimy końcówkę nad ogniem i przyklejamy tak by tworzył ogonek dyni. Pisakiem robimy kłącza :) I gotowe. Dynie powinny chwilę postać

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Torcik a'la tiramisu 99

Coś słodkiego na niedzielne popołudnie. Kremowe połączenie kawy, czekolady i aksamitnej śmietanki. Po prostu pycha. TORCIK A'LA TRIAMISU Składniki: (forma 24 cm) spód: 300 g herbatników czekoladowych (lub po 150 jasnych i ciemnych) 100 g masła masa czekoladowa: 4 tabliczki czekolady deserowej 500 ml śmietany 30% 100 ml likieru kawowego lub amaretto masa śmietankowa: 250 g serka mascarpone(...)waniliowego skórka otarta z pomarańczy wierzch: kakao do dekoracji Przygotowanie: spód: Ciastka kruszymy i łączymy z rozpuszczonym masłem. Mieszankę wysypujemy do foremki, wyrównujemy, dociskamy do dna. Odstawiamy. masa czekoladowa: Czekoladę kruszymy drobno i rozpuszczamy w 300 ml ciepłej śmietanki. Dodajemy likier, studzimy i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Pozostałą śmietanę ubijamy. Ubitą śmietanę delikatnie łączymy z masą czekoladową

Bon appetit mon amie
TRUFLE PAJĄKI na Halloween 164

imprezę halloween. SKŁADNIKI: - 12 szt. ciastek oreo - 200 gr. serka mascarpone - czekoladowa posypka - kolorowa posypka - kandyzowana skórka z pomarańczy do zrobienia oczek WYKONANIE: 1).  40 gr. gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikroweli. 2). płynną czekoladę przelewamy do szprycy, rękawa lub do takiego pisaka - strzykawki jaki ja użyłam w video. 3). na papierze do pieczenia, płynną czekoladą

RITA food channel
Rurki z bitą śmietaną 398

jest, trzeba mieć tylko foremki metalowe do rurek, ja mam 20 sztuk, wtedy praca idzie szybciej. Rurki z ciasta kruchego, wypełnione bitą śmietaną z idealnym dodatkiem czyli czekoladą, pięknie się prezentują, zachwycą każdego. SKŁADNIKI : • 500 g mąki • 250 g masła • 150 g śmietany • szczypta soli • 2 żółtka • 400 ml śmietanki 30% • 2 cukry waniliowe + 2 łyżki cukru • łyżeczka żelatyny rozpuszczona(...)małej ilości gorącej wody (na dnie szklanki) • czekolada mleczna rozpuszczona w z 2 łyżkami mleka PRZYGOTOWANIE : Mąkę, masło, śmietanę, żółtka i szczyptę soli zagniatamy na jednolite ciasto, chowamy do lodówki na około godzinę, schłodzone dzielimy na dwie części, jedną chowamy do lodówki, a drugą rozwałkowujemy dość cienko na prostokąt, dzielimy na paski o dł. 15cm i szerokości 2,5cm, każdy

KUCHNIA POLSKA
Czekoladowo-jogurtowe ciasto z gruszką i mascarpone 115

jest comfort food, który ja absolutnie kocham! Czekolada, owoce, mascarpone - na ciepło i do tego w ekspresowym tempie! Miałam ochotę na małe słodkie porcyjki, ale to ciasto śmiało można upiec w keksówce. A wszystko bez dodatku cukru, można chcieć więcej? 😉 Ciasto czekoladowo-jogurtowe: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki miodu 0,5 szklanki oleju słonecznikowego 1 jogurt grecki lub bałkański(...)400g) 2 duże jajka wiejskie 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 gruszki Do rondelka wlewamy olej, łamiemy czekoladę i dodajemy miód. Wszystko rozpuszczamy na delikatnym ogniu do połączenia się składników. W miseczce mieszamy jogurt z jajkami. Gdy czekoladowa masa będzie już płynna dodajemy ją do masy jogurtowej i mieszamy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz

Cooking Monster
Muffinki bananowe z czekoladą i śliwkami 147

cyklu: "Do śniadaniówki" - muffinki bananowe z czekoladą i śliwkami. Równie pyszne jak chlebek bananowy , ale bardziej poręczne, bardziej słodkie no i te śliwki...  Składniki: 2 szklanki mąki (u mnie orkiszowa) 120 g cukru 120 g oleju (ew. masła) 50 g posiekanej, gorzkiej czekolady 3 duże, dojrzałe banany 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody(...)Banany rozgnieść. Olej połączyć z jajkami, solą, ekstraktem waniliowym, dodać banany. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem. Połączyć z masą jajeczno-olejowo-bananową. Dodać pokrojoną czekoladę. Przelać do foremek, na wierzch położyć śliwki (skórką do dołu) i piec 20-25 minut w 180 °C (do suchego patyczka). Porcja na 14-15 muffinek. Smacznego :). Znajdź mnie

Rodzinka w kuchni
Ciasto "Śliwkowa delicja" 114

jajka 30 g masła 75 g mąki 80 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki masy: 2 kg śliwek 2 galaretki pomarańczowe Polewa: 100 g czekolady (mleczna, gorzka, deserowa, do wyboru)** 60 ml kremówki 1 łyżka masła Dodatkowo: 3-4 łyżki soku z pomarańczy Wykonanie ciasta śliwkowa delicja: Biszkopt. Włączyć piekarnik na 180 °C. Masło rozpuścić(...)przestudzenia. Biszkopt nasączyć sokiem pomarańczowym (niekoniecznie). Położyć tężejącą masę śliwkową. Wstawić do lodówki do stężenia. Polewa. Śmietanę zagotować. Zestawić z ognia i po chwili dodać masło i połamaną czekoladę. Całość mieszać do rozpuszczenia składników. Gładką masą polać galaretkę. Zostawić do zastygnięcia. *ciasto można przygotować w prostokątnej foremce 20X35 cm. Trzeba jednak upiec biszkopt z podwójnej porcji. **polewa z gorzkiej

Rodzinka w kuchni