Wszystkim Babciom i Dziadkom chciałam życzyć przede wszystkim zdrówka i dużo uśmiechu każdego dnia. A dla osłody podrzucam czekoladowe brownie :) Składniki: - 200 g gorzkiej czekolady - skórka i sok z jednej pomarańczy - 120 g mąki pszennej - 5 jajek - 200 g masła - 200 g cukru - 2 łyżki kakao Przygotowanie: Czekoladę oraz masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy lekko ostygnie dodajemy(...)Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując. Gdy piana jest szklista dodajemy po jednym żółtku, delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo czekoladę oraz mąkę wymieszaną z kakao i skórką pomarańczową. Całość delikatnie mieszamy, przelewamy do formy o wymiarach 24 cm x 24 cm i pieczemy około 35 minut
Zainspirowana w kuchnipyszny kawałek noworocznego ciasta. Oby rok 2020 był tak dobry jak to keto ciasto z pianką wiśniową... Dania Deser Kuchnia Europejska , Wege Keyword ciasto z owocami , czekolada , owoce , piernik Porcje 16 porcji Czas gotowania 20 minut Czas oczekiwania 2 godziny Składniki Ciasto piernikowe 4 jajka 0,25 szklanki gęstego mleka kokosowego 2 łyżki masła klarowanego rozpuszczonego 4 łyżki erytrytolu(...)mogą być też mrożone) 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżek erytrytolu 100 ml wody 24 g żelatyny (6 łyżeczek) Ganache czekoladowy 100 ml gęstego mleka kokosowego 100 g czekolady gorzkiej min. 85% kakao lub niskowęglowodanowej 8 łyżek konfitury wiśniowej 2 garści płatków migdałowych Sposób przygotowania Ciasto piernikowe Suche składniki poza solą i erytrytolem wymieszać. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka
Modern Cave GirlWszystkie resztki zamienią się w pyszne, bardzo aromatyczne ciasto! Ciasto bajaderka w naszym wydaniu prezentuje się wyjątkowo atrakcyjnie. Bajaderka jest pyszna, z doskonałym śmietanowym kremem oraz posypką ze startej czekolady! Przepis nie przysporzy żadnych trudności w przygotowaniu. Ciasto bajaderka to wyjątkowy deser, który zawsze smakuje inaczej. Za każdym razem do masy dodajemy kawałeczki innych ciast i ciastek. Dzięki temu zawsze(...)bakalie: 1 szklanka rum: 4 łyżki mleko: 250 ml kakao: 2 łyżki Masa śmietanowa: śmietana 30 %: 300 ml mleko w proszku: 0,5 szklanki cukier puder do smaku kawałek czekolady Ciasto bajaderka na herbatnikach Przygotowanie: Formę 20 x 20 cm wykładamy folią spożywczą. Spód blachy wykładamy herbatnikami. Mleko zagotowujemy razem z kakao i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Bakalie płuczemy
Kuchnia Na Wypasiejakości) 100 g masła temperatury otoczenia (pokojowa) 4 jajka rozmiar M również temperatury pokojowej 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy bez cukru Składniki na polewę czekoladową: 50 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 ml śmietanki 30% Seromakowiec – sposób wykonania: Przygotowanie kruchego spodu: Przygotować naczynie ,do którego wsypać przesianą mąkę, dodać cukier, masło pokrojone na mniejsze kawałki, żółtko(...)serowej. Po tym czasie wyłączyć i zostawić w piekarniku na około 40 minut. Potem wyjąc i niech sobie stygnie. Do garnuszka wlać śmietankę i trochę podgrzać i dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aż zrobi się jednolita masa. Gdy polewa przestygnie należy polać nią ciasto. Zostawiamy ciasto do ostudzenia , a następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki . Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł
Olcia gotuje!mąki migdałowej 125 g drobnego cukru 125 g cukru pudru 90 g białek (3 -4 szt) barwniki: czerwony, niebieski, fioletowy, żółty, morela Krem 250 g mascarpone 50 g białej czekolady barwniki te same jak do ciastek Białka o temp pokojowej ubić na sztywno. Powoli dosypywać drobny cukier(na 3-4 razy) i dalej ubijać. Ubijamy, aż piana będzie sztywna(...)stopni 25-30 minut. Pukamy w makaronik paznokciem i jest twardy tzn odpowiednio wysuszony. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Dopiero po wystudzeniu zdejmujemy z papieru do pojemniczka. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Dodać serek do miksera, wlać czekoladę i razem zmiksować. Wstawić na chwilę do lodówki, nieco zgęstnieje. Nakładać łyżeczką porcję kremu na makaronik i docisnąć drugim. Gotowe
gotuj ze mnącukru 1l mleka 3 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej 0,5szkl. kakao rozpuszczalnego 1 płaska łyżeczka kakao naturalnego 200g masła Dodatkowo: ok. 3/4szkl. zaparzonej i osłodzonej kawy (rozpuszczalnej) 50g czekolady mlecznej lub gorzkiej 2 łyżki śmietany 30% Sposób przygotowania: Jajka wybiłam do miski. Dosypałam cukier i na najwyższych obrotach miksera ubijałam je na puszystą masę. Mąkę przesiałam i wymieszałam(...)rozsmarowałam podobną porcję kremu. Na to ułożyłam trzeci blat ciasta, nasączyłam resztą kawy i posmarowałam resztą kremu. Wierzch ciasta posypałam pokruszonym ciastem. Śmietanę podgrzałam i rozpuściłam w niej czekoladę połamaną na kawałki. Czekoladą polałam ciasto. Ciasto przed podaniem należy chłodzić minimum kilka godzin w lodówce. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjeśmietanki 30% 3 - 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: świeże owoce do dekoracji (u mnie śliwki) groszek ptysiowy w czekoladzie lub starta czekolada sok malinowy lub wiśniowy do polania (opcjonalnie) Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml. Jak zrobić torcik naleśnikowy? Żółtka oddzielić od białek(...)wystudzić. Naleśniki przekładać kremem, układając kolorami na przemian. Na każdy naleśnik położyć łyżkę kremu i rozsmarować. Ilość kremu dostosować do swoich upodobań. Wierzch udekorować według uznania, świeżymi owocami, konfiturą, czekoladą lub polać sokiem owocowym. Torcik naleśnikowy świetnie smakuje od razu po zrobieniu, jak i schłodzony. Krem Śmietankę ubić na sztywno z cukrem i cukrem z wanilią. Pod koniec ubijania dodawać
Kuchcik gotujeKakao 2 pełne łyżki Krem: Śmietanka 30 % 400 ml Jogurt duży kubek u mnie 330 g żelatyna 2 łyżki pełne woda 60 ml Cukier puder 6 łyżek Polewa: Czekolada mleczna 100 g masło 50 g Przygotowanie: Białka ubić w misce na sztywno a następnie dodawać partiami cukier cały czas miksując. Zmniejszyć obroty miksera o połowę i dodawać żółtka pojedynczo(...)przekrojony blat ciasta i przykrywam drugą częścią ciasta lekko dociskając. Wkładam do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. ( ok. 3 godziny powinno wystarczyć). Do miseczki wsypuje połamaną na kostki czekoladę oraz masło. Całość rozpuszczam nad parą wodną. Po całkowitym rozpuszczeniu i ostudzeniu wylewam na ciasto płynną czekoladę. Wkładam na chwilę do lodówki do stężenia. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania
Kulinarne przygodyPyszne ciasto przełożone kremem budyniowym, posypane orzeszkami ziemnymi, posmarowane masą krówkową i polane roztopioną czekoladą. Składniki Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy : 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 żółtka 25 dkg margaryny Dodatkowo: 300 gram orzeszków ziemnych(...)solonych 1 puszka masy kajmakowej krówkowej 1 mleczna czekolada 1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec dajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wykładamy na formę o wymiarach 25x35 wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni. 3. Krem: odlewamy
Kuchnia u BietkiMoje pierwsze podejście do tortu z mango i marakują było na tyle udane, że postanowiłam umieścić je na blogu 🙂 SKŁADNIKI (wszystkie składniki na końcu posta): Chrupki z białej czekolady: 100g białej czekolady czekoladę połam na nieduże kawałki i umieść na niedużej patelni teflonowej lub w garnuszku z nieprzywierającą powłoką postaw na małym ogniu gdy [...] Artykuł TORT MANGO MARAKUJA pochodzi
SandraFrej.comHuzar 1 duże jajko 200 g serka homogenizowanego waniliowego 2 łyżki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 op. budyniu waniliowego 1/2 szkl mąki pszennej polewa: 50 g czekolady deserowej 1 łyżeczka masła 1 łyżka mleka kolorowa posypka Przygotowanie: Do miski przekładamy miód, jajko, serek oraz olej. Miksujemy do połączenia. Następnie dosypujemy mąkę, budynie oraz proszek do pieczenia. Miksujemy(...)foremek (po 1 czubatej łyżce). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy babeczki. Polewa: do szklanki wkładamy małe kawałki czekolady, dodajemy masło i mleko. Wstawiamy do mikrofalówki na 30 sekund. Wyjmujemy i mieszamy (wtedy rozpuści się do końca czekolada). Polewamy zimne babeczki polewą i dekorujemy posypką. Przepis na 7 sztuk
słodkie i nie tylko historie kulinarneodstawić na 3-4 dni. Następnie piernika podzielić na 3-4 porcje (u mnie 4), każdą oblać polewą kakaową lub czekoladową, ewentualnie udekorować. Moja polewa: 1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady 40 g masła Masło rozpuścić w rondelku, zdjąć z ognia i wrzucić czekoladę, chwilkę poczekać, po czym wymieszać całość do rozpuszczenia się czekolady. Odstawić, aż trochę zgęstnieje. Gotową polewą posmarować
Kuchnia domowa Aniaromatyczne i bardzo smaczne ciasteczka przełożone niebiańskim kremem mlecznym. Składniki: Ciasto: 250g mąki 150g masła 100g cukru szczypta soli 2 żółtka skórka z 1 pomarańczy 50g gorzkiej czekolady Krem: 125g masła 65ml mleka 70g cukru 1 szklanka mleka w proszku *** Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę *** *** Pomarańczę dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy skórkę(...)drobnej tarce *** *** Masło ucieramy z cukrem, solą i żółtkami do białości. Dodajemy otartą skórkę z pomarańczy, posiekaną czekoladę oraz mąkę i zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut *** *** Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość ok 0,5 cm *** *** Z ciasta wycinamy kształty za pomocą foremek
Blog z Apetytemwarto przypomnieć sobie sprawdzone pomysły na deser z ich wykorzystaniem. Postanowiłem przygotować deser z nasionami chia na bazie mleka kokosowego dodając do niego właśnie truskawki. Jako dekoracji użyłem gorzką czekoladę, która ostatnio coraz częściej u mnie gości. Serdecznie polecam i życzę smacznego! Składniki 400 ml mleczka kokosowego 400 g truskawek 3 łyżki nasion chia 1 łyżka miodu 1 łyżka cukru(...)kokosowego 4 kostki gorzkiej czekolady (70%) Przygotowanie Nasiona chia łączymy z mlekiem kokosowym i miodem. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Do szklanek lub pucharków układamy plasterki truskawek, a następnie resztę wypełniamy naszą masą z nasion chia i mleka kokosowego. Na górę wylewamy resztę truskawek zblendowaną z łyżką cukru kokosowego
Programista w kuchni