ustach się rozpływa a w towarzystwie sosu malinowego poezja... Składniki: 350 g herbatników 210 g masła ( tyle miałam, tyle dałam) 2 żółtka 200 g białej czekolady 2 łyżki spirytusu sok z połowy cytryny 200 g mascarpone 250 g twarogu 4 jajka Sos malinowy: 150 g malin 1 łyżka cukru(...)Sposób przyrządzenia: Herbatniki pokruszyć a następnie zmielić blenderem. Masło rozpuścić, połączyć z rozgniecionymi ciastkami, dodać 2 żółtka.Powstałą masą wyłożyć dno i boki tortownicy (26 cm) Czekoladę rozpuścić w rondelku, dodać alkohol, sok oraz skórkę z cytryny. Oba sery chwilę miksować aż się połączą ze sobą. Dodać żółtka i uprzednio ubite białka oraz lekko wystudzoną
pieprzny smaczekplanowałam przygotowanie tego serniczka, w wyobraźni widziałam go w towarzystwie truskawek w czekoladzie. Chciałam roztopić czekoladę, otoczyć w niej truskawki, następnie stężałe poukładać na biszkoptach i zalać masą serową. Plany pokrzyżował mi brak ładnych owoców… niestety. Te, które były wówczas dostępne zupełnie się już do tego nie nadawały, co najwyżej do koktajlu, dlatego też serniczek taki jak w oryginale(...)rozkładamy biszkopty. Następnie wykładamy masę serową, wyrównujemy, dociskając masę łyżką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Przed podaniem możemy serniczek posypać czekoladową posypką lub startą czekoladą. Źródło
Smaki Na TalerzuPyszne! Mocno czekoladowe, z malinami, które doskonale łączą się z czekoladą. Do zrobienia w kilka minut! Później, jeszcze szybciej je zjecie, takie są dobre! ;) Do przygotowania tych słodkości użyłam mąki szymanowskiej - polski producent, idealna do ciast i innych wypieków. W fajnym opakowaniu, które każdorazowo można zamknąć i otworzyć. Używaliście tej maki w swojej kuchni? U mnie się sprawdziła :) Jeżeli przygotowałaś(...)Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 225 g mąki pszennej szymanowskiej Polskie młyny 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 100 g posiekanej, gorzkiej czekolady 2 jajka 300 ml kwaśnej śmietany 12% 140 g cukru 80 ml oleju 2 szklanki malin W jednym naczyniu wymieszać suche składniki - mąkę, kako, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną
Domowa cukiernia Ewywiem w co je jeszcze zamienić. Powidła już były, to innym razem, ale największym odkryciem jest czekośliwka :) przepyszne smarowidło na kanapki lub do naleśników. Alternatywa zdrowa, ponieważ czuć słodycz czekolady i śliwki. Tylko czas przygotowania ... Tylko 5 h 😜 Składniki : 2 kg śliwek 400 g cukru 1 mleczna czekolada 5 łyżek kakao Przygotowanie : śliwki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki(...)wkładamy do garnka/patelni o grubym dnie i smażymy na małym ogniu przez 4 h od czasu do czasu mieszając po tym czasie dodajemy połamaną czekoladę, kakao i cukier i smażymy jeszcze 1 h po tym czasie gorące powidła przekładamy do czystych słoików i zakręcamy układamy do góry dnem i odstawiamy do ostygnięcia Smacznego
Gotowanie z pasjąwiem w co je jeszcze zamienić. Powidła już były, to innym razem, ale największym odkryciem jest czekośliwka :) przepyszne smarowidło na kanapki lub do naleśników. Alternatywa zdrowa, ponieważ czuć słodycz czekolady i śliwki. Tylko czas przygotowania ... Tylko 5 h 😜 Składniki : 2 kg śliwek 400 g cukru 1 mleczna czekolada 5 łyżek kakao Przygotowanie : śliwki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki(...)wkładamy do garnka/patelni o grubym dnie i smażymy na małym ogniu przez 4 h od czasu do czasu mieszając po tym czasie dodajemy połamaną czekoladę, kakao i cukier i smażymy jeszcze 1 h po tym czasie gorące powidła przekładamy do czystych słoików i zakręcamy układamy do góry dnem i odstawiamy do ostygnięcia Smacznego
Gotowanie z pasjąchwilę a efekt końcowy bardzo pozytywnie zaskakuje. składniki 4-5 prostokątnych całych wafli 2 pokruszone wafle 1/2 l śmietanki 30% 200 g wiórków kokosowych 2 tabliczki białej czekolady ( po 100 g) 2 opakowania bitej śmietany w proszku przepis Do garnka wlewamy kremówkę, do śmietany dodajemy połamaną białą czekoladę i całość podgrzewamy na małym ogniu aż czekolada się rozpuści
Smakowite DaniaZobaczyłam je w Moich Wypiekach i nie mogłam mu się oprzeć. Przecież połączenie wiśni, migdałów i czekolady to połączenie idealne, czyż nie? Ciasto jest wilgotne, pełne smaku, jedyne zastrzeżenie to to, że się ciut kruszy. Warto wypróbować ten przepis szczególnie, ze sezon wiśniowy w pełni. Ciasto czekoladowe z wiśniami 90 g masła 3/4 szkl. drobnego brązowego cukru 1 duże jajko(...)czekolady gorzkiej 70%, roztopionej i lekko przestudzonej 150 g mąki pszennej pół szklanki zmielonych migdałów 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 220 ml kefiru 300 g wiśni Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, jedynie wiśnie mogą być zamrożone. Do misy miksera wkładamy masło i cukier i ucieramy do powstania jaśniejszej, puszystej masy maślanej. Dodajemy
Dzieje kuchennej Wiewióryczasu lubię sobie zjeść. Macie ochotę to koniecznie przygotujcie. Zachęcam i smacznego życzę. Składniki: 3 szklanki mleka 7 łyżek kaszy manny 1 łyżka cukru 2 banany 3 kostki mlecznej czekolady 6 łyżek ulubionych płatków śniadaniowych około 20 dag świeżych truskawek ewentualnie cukier do truskawek Wykonanie: 1. Mleko zagotowujemy, wsypujemy cukier i kaszę mannę, mieszamy energicznie i gotujemy do zgęstnienia kaszy(...)Umyte, oczyszczone z szypułek i dokładnie osuszone truskawki miksujemy blenderem na gładki mus ( jeżeli chcemy mus można posłodzić, ja nie słodziłam ). 3. Banany obieramy i kroimy w plasterki. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. 4. Następnie płatki, banany, czekoladę i mus wykładamy według uznania na kaszę i podajemy. 5. Smacznego życzę. Rady: Z przepisu wychodzi trzy spore porcje. Szklanka
Izabelawkuchniposypać ją parmezanem. Przykrywamy całość folią aluminiową i pieczemy przez godzinę, zdejmując folię na ostatnie 10 minut. Lasagne powinna być pięknie pofalowana. Jest pyszna także na zimno. 2 gorzkie czekolady (200 g), 5-6 łyżek śmietanki 30%, 2 łyżki miodu, 2 łyżki prosecco, orzechy laskowe, gorzkie kakao Nie byłabym sobą, gdybym nie podała też czegoś słodkiego. Desery można przygotować wcześniej(...)Czekoladowe trufle idealnie pasują na włoskie przyjęcie. Wystarczy rozpuścić dwie czekolady i dodać do nich kremówkę, miód i prosecco. Wymieszać, aż zgęstnieje i zostawić do schłodzenia (najlepiej w lodówce – jednak nie za długo). Gęstą masę porcjujemy łyżeczką wkładamy do środka orzech i formujemy niewielką kulę. Obtaczamy w kakao. Żadna bombonierka nie może się równać z takimi truflami
Poezja smakuwielką przyjemnością sięgamy po mrożone, orzeźwiające desery! Zainspirowana kawą INKA stworzyłam kolejną, pyszną propozycję na upalny lipiec! Mrożona kawa INKA na mleku kokosowym z dodatkiem waniliowych lodów, mlecznej czekolady i domowych kokosowych pralinek tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Robi się błyskawicznie, a smakuje fenomenalnie! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) DESER: * kawa INKA klasyczna – 2 łyżki * mleko(...)kokosowe – 400 g ( 1 puszka ) * lód * cukier ( drobny ) – 3 łyżki * ulubione waniliowe lody – 2 duże gałki * mleczna czekolada – 100 g KOKOSOWE PRALINKI: * masło – 50 g * cukier puder – 1/4 szkl * małe jajko – 1 szt * wiórki kokosowe – 80 g * herbatniki – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : KOKOSOWE PRALINKI: Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Pod koniec dodajemy roztrzepane
Ostra na Słodkopróbował! Zachęcam do przygotowania ;) Biszkopt: 6 jaj, 1 szkl cukru, 6 łyżek mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2-3 łyżki kakao, Masa rodzynkowa: 1 gorzka czekolada, 1 mleczna czekolada, ½ kostki masła. Masa budyniowa: ½ l mleka, 6 łyżek cukru, Cukier waniliowy, po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, 1 kostka masła lub margaryny, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wódki(...)części biszkoptu. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić, dodać cukier oraz żółtka. Na kniec dodać przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Piec ok 40 minut w 170st C. Czekoladę oraz masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Połączyć z osączonymi rodzynkami. Ugotować budyń. Wystudzić. Masło ubić na puszysty krem, dodać budyń, kakao oraz wódkę. Ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji. Nasączony spód
Słodki Zakątekciasteczka, proste i pyszne owsiane z suszonymi owocami. Kilka składników, trochę więcej jak pół godzinki i możemy się zajadać ;-) Ciasteczka same w sobie są wspaniałe, a dodatek białej czekolady tylko podkreśla ich wspaniały smak. Składniki: 500 gram płatków owsianych 100 gram ulubionych bakalii 30 gram wiórek kokosowych 300 ml wody 2 łyżka masła 1 łyżka miodu(...)łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli dodatkowo: biała czekolada 30 ml mleka Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy wodę z masłem, do rozpuszczenia masła. Płatki owsiane mielimy. Bakalie drobno siekamy lub mielimy. Do miski wsypujemy płatki owsiane, sól, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe oraz rozdrobnione bakalie, a następnie wszystko razem mieszamy. Dodajemy miód i zalewamy gorącą wodą z rozpuszczonym masłem
Życie zaczyna się w kuchniCzekoladowe ciasto z cukinią i dodatkiem pierników lukrowanych, oblane polewą z gorzkiej czekolady i czerwonymi porzeczkami na wierzchu. Ciasto jest mocno czekoladowe z nutą piernika, a do tego wilgotne i puszyste. Nie jest ono za słodkie samo w sobie, a jeszcze dodatek czerwonych porzeczek sprawia, że nawet osoby nielubiące słodyczy zjedzą to ciasto z przyjemnością. Zamiast porzeczek można dodać inne(...)szklanki mąki 1/2 szklanki kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 2 łyżeczki przyprawy korzennej 100 g pierników lukrowanych Dodatkowo: 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany 30% garść czerwonych porzeczek 6 szt. pierników lukrowanych Wykonanie: Cukinię obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka wbijamy do miski
Kuchnia MagdaLenywaniliowego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150g miękkiego masła 300g wiórków kokosowych masa śmietanowa 450-500g śmietanki 30% musi być schłodzona 100g (jedna tabliczka) białej czekolady ok.80g wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciasta. WYKONANIE Na początek przygotowujemy masę kokosową. Żółtka ucieramy razem z cukrem waniliowym na gładką masę.Dodajemy szklankę mleka,mąkę ziemniaczaną i pszenną.Dokładnie(...)Gotowy budyń studzimy.Miękkie masło miksujemy na puszystą masę ok 4 min.i porcjami dodajemy ugotowany i zimny budyń.Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Masa śmietanowa Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.Śmietanę wlewamy do miski i ubijamy na sztywno.Na koniec dodajemy przestudzoną ale płynną czekoladę i mieszamy. Czas na złożenie naszego ciasta. Blaszkę do ciasta
Mała w garnku mieszabezglutenowa. Bogata w błonnik i spore ilości białka, za to mniej tłuszczu niż inne mąki z orzechów. 300 g mąki kasztanowej Bio Planet 150 gram masła 150 gram czekolady gorzkiej 4 łyżki mielonych orzechów laskowych 2 łyżki kakao 100 gram cukru kokosowego 3 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej. Mąkę kasztanową(...)przesiać, dodać wszystkie suche składniki, wbić jaja, wlać masło z rozpuszczoną czekoladą. Wymieszać na gładką masę i przelać do tortownicy. Piec w 190 stopniach przez 20 minut. Podawać z lodami lub z owcami
AZgotuj!