Tartaletki ..z dżemem malinowym ..bitą śmietaną z dodatkiem białej czekolady...pycha..Śmietanę na tartaletki wykładałam przy pomocy dekoratora ..nie wyszło zbyt idealnie..ale następnym razem będzie lepiej..ważne, że były smaczne.. 1 margaryna 30 dkg mąki 5 dkg cukru 2 łyżki zimnej wody 1 biała czekolada 0,5 l śmietany 36 % dżem malinowy Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem(...)temp.190 stopni przez 15 potem zdjąć folię z fasolkami i dopiec ciasto.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.Śmietanę dobrze schłodzić i ubić w trakcie ubijania połączyć z płynną czekoladą. Zimne tartaletki wyjąć z foremek , nałożyć trochę dżemu i napełnić pianką śmietankowo-czekoladową .Odstawić do lodówki i zostawić do zastygnięcia najlepiej przez całą
Moje domowe kucharzeniemikrofali podpatrzyłam tutaj .. Składniki na kubek o pojemności 300 ml 1 jajko 3 łyżki mleka 3 łyżki oleju lub rozpuszczonej margaryny 3 łyżki nutelli [ dałam 1/3 tabliczki czekolady] 2-3 łyżki cukru 2,5 łyżki kakao szczypta soli 4 łyżki mąki dodatkowo: 1-2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1/2 łyżeczki cynamonu Do kubka wbić jajko(...)rozbełtać widelcem. Dodać mleko, olej, wymieszać. Dodać nutellę lub pokruszoną czekoladę i energicznie wymieszać. Wsypać cukier, kakao, sól i znów wymieszać. Na końcu dodać mąkę i krótko wymieszać. [ja dodatkowo na wierzch posypałam jeszcze czekoladą] . Kubek z ciastem wstawić do mikrofalówki, piekłam na największej mocy mikrofalówki przez około 2 minuty (można piec trochę dłużej
Moje domowe kucharzenierazem proponuję orzeźwiające lody o smaku miętowo-czekoladowym... Składniki: szklanka śmietanki 30%, 1/2 szklanki mleka, 3 żółtka, 1/3 szklanki cukru, szczypta soli, 50g mlecznej czekolady, 50 g gorzkiej czekolady, szczypta zielonego barwnika spożywczego, kilka kropel miętowych (np. Herbapol). Wykonanie Śmietankę ubić na sztywno, dodać mleko i żółtka oraz szczyptę soli. Chwilę miksować(...)Dodać posiekane czekolady, barwnik oraz krople miętowe, dokładnie wymieszać. Masę przelać do pojemnika i zamrozić. Następnie co dwie godziny lody wyjmować z zamrażalnika i miksować chwilę blenderem. Czynność powtarzać 3-4 razy. Lody nakładać przy pomocy łyżki do lodów
Z miłości do słodkościmusiałam wykorzystać je do czegoś naprawdę wyjątkowego! Stworzyłam wyborny lodowy, niezwykle delikatny i aksamitny w smaku, z małą nutką adwokatu. Deser wręcz idealnie komponuje się ze świeżymi truskawkami, odrobiną czekolady i orzeszków... Pycha... Składniki: 150 g śmietanki 30%, 4 łyżki likieru jajecznego, 2 jajka, 2 łyżki cukru waniliowego, 2 łyżki cukru, 1/2 laski wanilii(...)dużych truskawek kaszubskich ChOG, mielone orzeszki w karmelu i starta czekolada do dekoracji. Wykonanie Śmietankę ubić na sztywno, odstawić. Białka ubić na sztywną pianę, również odstawić. Żółtka utrzeć z cukrami, powoli dodawać likier. Dodać śmietankę oraz ubite białka, krótko zmiksować na niskich obrotach. Masę przełożyć do małych kokilek. Zamrażać przez co najmniej 4 godziny. Po tym czasie foremki
Z miłości do słodkościcukru 600 ml mleka 500 ml śmietany 30% 200 g masła 2-3 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego 2 śmietan-fixy lub 1 łyżka żelatyny 30 g ciemnej czekolady listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Jeśli kupiliśmy słodzone mleko skondensowane gotujemy całą puszkę przez 2,5 – 3 godziny na małym ogniu (powinna być całkowicie zanurzona(...)łyżce zimnego budyniu, ciągle miksując. Śmietanę ubijamy na sztywno z fixami (jeśli używamy żelatyny, należy ją rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, ostudzić i wymieszać z ubitą śmietaną). Czekoladę schładzamy w lodówce. Dno dużej blachy (ok. 24 x 36cm) wykładamy herbatnikami. Rozsmarowujemy na nich kajmak (ugotowane mleko skondensowane). Przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Wykładamy masę budyniową z masłem, rozprowadzamy i ponownie
Poezja smakuspołemach na wagę. Przygotowywała go również moja mama w domu i wtedy to była prawdziwa rozpusta. Rodowód tego smakołyku sięga zapewne jeszcze dalej. To był taki domowy odpowiednik czekolady, której w sklepach nie można było kupić. Były dostępne jedynie wyroby czekoladopodobne, które naprawdę nie smakowały dobrze. Za to taki blok czekoladowy... Mmmm! Pycha :) Teraz czekolada jest już powszechnie dostępna(...)także z niej można wyczarować nieco zbliżony smakołyk. Zbliżony formą, ale nie smakiem. Ja wypróbowałam przepis na blok czekoladowy z prawdziwej czekolady już prawie rok temu, na walentynki (przepis tutaj ). Wyszedł naprawdę super, ale to jednak coś zupełnie innego i od tamtego czasu co trochę przypominało mi się o tym drugim sposobie na blok. Wreszcie stwierdziłam, że muszę
Ratunku obiadMocno czekoladowe, ciacho. Przepis znaleziony w książce: "Czekolada. Z kuchennej półeczki." Ciasto z truflą. Składniki: CIASTO: Masło - 75 g do ciasta 100g do masy ; 75 g cukru; 75 g mąka; 2 jaja; łyżeczka proszku do pieczenia; 25 g kakao; 50 g mielonych migdałów; MASA TRUFLOWA: 350 g czekolady deserowej; 300 ml śmietanki kremówki; 75 g pokruszone herbatniki(...)Zostawić ciasto w formie do przestygnięcia i przełożyć na metalową kratkę. Blaszkę umyć i osuszyć, przełożyć do niej chłodne ciasto. MASA TRUFLOWA W garnku o grubym dnie podgrzać czekoladę, masło i kremówkę, mieszając, aż do powstania gładkiej masy. Odstawić z ognia i gdy przestygnie na 30 min. włożyć do lodówki. Po tym czasie dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i na kolejne
Miksturowniknajstarszym zeszycie z przepisami i jeśli dobrze to obliczyłam, to ostatni raz piekłam te ciasteczka 10 lat temu... Poczułam się właśnie staro... Dość rozczulania się nad sobą!!! Cookies z czekoladą. Składniki na około 30 ciastek: 150 g masła; 100 g cukru; 240 g mąki; 2 jajka; 100 g czekolady (gorzkiej/ mlecznej/ białej albo wszystkie trzy rodzaje na raz :) ), ja użyłam(...)ziemnych lub 30 g płatków kukurydzianych; 1 łyżeczka cynamonu; 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masło i cukier ucieramy na białą masę. Dodajemy pojedynczo jajka i dalej mieszamy. Siekamy czekoladę i orzechy (płatki kruszymy). Dodajemy do masy. Cynamon, proszek do pieczenia i mąkę mieszamy razem. Dodajemy do masy. Formujemy z ciasta kuleczki, wykładamy na blachę wyłożoną papierem i delikatnie spłaszczamy
Miksturownikbaton i ... jedno z ulubionych ciast! Chyba nie znam żadnej osoby, która by go nie lubiła. Dziś przedstawiam przepis na wersję bez pieczenia. Znalazłam go na Kotlet.TV. Zamiast czekolady na wierzchu użyłam kakao. 3 Bit Składniki: ok. 400 g herbatników maślanych (2 duże opakowania); 1 puszka masy krówkowej; 2 budynie śmietankowe; 750 ml mleka + szklanka do namoczenia herbatników(...)masła; 400 ml śmietany 30%; 2 łyżki cukru pudru; 1 łyżka cukru waniliowego; 1 łyżka żelatyny; 1/3 szkl. wrzątku; 100 g czekolady gorzkiej - ja posypałam wierzch kakao. W formie układamy jedną warstwę namoczonych w mleku herbatników. Wylewamy na nie podgrzaną masę krówkową - podgrzana lepiej się rozsmarowuje. Układamy kolejną warstwę namoczonych herbatników. Na mleku gotujemy budynie. Jeśli są bez cukru dodajemy
Miksturownikpora. Jakiś czas temu przyjechała do mnie siostra i obie zgodnie stwierdziłyśmy, że mamy ochotę na coś nieprzyzwoicie słodkiego. Przewertowałyśmy najsłodszą chyba z moich książek: "Z kuchennej półeczki. Czekolada" i znalazłyśmy dokładnie to, o co nam chodziło. Przepis spełniający wszystkie nasze oczekiwania... Trufle rumowe. Czy trzeba dodawać coś więcej?!? Trufle rumowe. Składniki na ok. 20 szt.: 125 g gorzkiej(...)czekolady; ok. 50 g masła; 2 łyżki rumu; 50 g wirków kokosowych; 100 g pokruszonych herbatników; 6 łyżek cukru pudru; 2 łyżki kakao. Połamaną czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. (Umieszczamy w misce na garnku z wrzącą wodą i gotujemy na małym ogniu, aż się rozpuści.) Po zdjęciu z ognia dodajemy rum i ucieramy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe
Miksturownikbułką lub kaszą manną. Wylepiamy ciastem foremki. Babeczki pieczemy 25 minut w 180 stopniach C. Upieczone, ostudzone babeczki ostrożnie wyjmujemy z foremek. MUS CZEKOLADOWY: 2 białka 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka masła Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy, dodając masło, w kąpieli wodnej. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany z białek powoli dodajemy rozpuszczoną czekoladę - delikatnie mieszamy. Masło orzechowy
kolorowotorcikowoowoców kandyzowanych lub orzechów(opcjonalnie) 70 g cukru( w oryginalnym przepisie 100 g) 100 g Kasi/masła 50 g kakao 1 jajo 4 łyżki rumu/ śliwowicy 100 g roztopionej czekolady Pokruszyć ciastka(ale nie wszystkie na na drobny pył, muszą pozostać oczka salami), wymieszać z drobno pokrojonymi orzechami lub owocami kandyzowanymi. Miekką Kasię/masło zmiksować z cukrem, dodać jajko(...)dalej ubijać. Gdy składniki dobrze się połączą, dodać ostudzoną czekoladę, kakao, wanilię i rum. Do naczynia z herbatnikami dodać masę czekoladową i dobrze połączyć. Na folii aluminiowej z masy uformować formę salami, zawinąć i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc; w tym czasie salami dobrze stwardnieje. Przed podaniem obsypać cukrem pudrem, tak aby przypominało prawdziwe salami. Kroić w grube
Mia Cucina Sofietadodatkiem lod ó w waniliowych…? Przepis od Dorotki ( MW ), lekko zmodyfikowany( zastąpiłam część mąki migdałami) Migdałowo-kawowe brownies Składniki: • 160 g masła/margaryny Kasia • 4 jajka • 200 g gorzkiej czekolady( u mnie 50%) • 240 g cukru( następnym razem dodam mniej) • 2 łyżeczki granulowanej kawy • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii • 100 g mąki pszennej • 50 g skrobi kukurydzianej( mączka podobna(...)ziemniaczanej) • 100 g mączki migdałowej ( zmieliłam migdały w maszynce do mięsa) • 2 nakrętki wódki W mikrofalówce rozpuszczamy czekoladę, a kawę w minimalnej ilości wody. Masło/margarynę Kasię roztapiamy w garnuszku, dodajemy cukier, wanilię, mieszamy aż się lekko rozpuści. Zdejmujemy z palnika i studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy po jednym jajku i szybko miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy czekoladę, przesiane
Mia Cucina Sofietadzieci piankami marshmallow. Czekoladowa pianka ze Smerfami Składniki na sp ó d: 130 g czekoladowych ciasteczek 50 g Kasi lub masła Składniki na czekoladow ą piankę: - 200 g gorzkiej czekolady 50% - 250 ml śmietany 36% - 2 żółtka - 3 białka - 2 łyżki cukru - ½ szklanki płynu( może być sama woda lub pół na pół z z rumem) 50 g czekoladowego groszku Kruszymy(...)mieszamy z rozpuszczon ą Kasi ą/mas ł em . Wykładamy nimi spód tortownicy(18/20cm) i dobrze ugniatamy. Całość schłodzamy w lod ó wce przez około 15 minut. Rozpuszczamy czekoladę w k ą pieli wodnej, dodajemy wodę i rum, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia( nie możne stężeć). Ubijamy śmietanę i wstawiamy do lodówki, ubijamy białka i te ż wstawiamy do lodówki
Mia Cucina Sofietaprzyprawa ta nadaje deserom lekkiej wytrawności, a jej cierpki, charakterystyczny smak idealnie równoważy się z przeróżnymi, słodkimi smakami. Ponadto sernik idealnie komponuje się z polewą z gorzkiej czekolady, którą wykonałam z dodatkiem płatków chili i niewielkiej ilości likieru - ja dodałam figowy(; Naprawdę polecam wszystkim, którzy w tematyce deserowej są żądni nietradycyjnych połączeń smakowych! Składniki: Kruchy spód - u mnie(...)Almette (300g) 1 jajko 1 białko + szczypta soli ok. 10 łyżek cukru trzcinowego *lub zwykłego 1 opakowanie szafranu (0,12g) Polewa czekoladowa: 3-4 paski tabliczki gorzkiej czekolady 1 lub 1,5 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka oleju szczypta płatków chili lub chili w proszku jedna łyżka dowolnego likieru owocowego (można pominąć) Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy
Symfonia Smaków