czekolada - 27946 przepisów (strona:579/1864)

823. Czekoladowe jaglane pralinki & koktajl z dynią 159

czekoladowe "pralinki" jaglane* z daktylami i gorzką czekoladą;  koktajl banan-dynia  *z kaszy jaglanej, z bananem i mąką kokosową, obtoczone w kakao  Uwielbiam ten koktajl, połączenie banan-dynia? Po prostu mistrzostwo! ^.^ Aa, pralinki robione nie tak dawno, dzisiaj wypróbowana wersja kakaowa, równie dobra co poprzednia ^.^ Składniki: 60g kaszy jaglanej 1/2 banana (ok.50g) 15g kakao(...)mąki kokosowej ok.30g daktyli cynamon ew, coś do posłodzenia gorzka czekolada +kakao do obtoczenia Kaszę prażymy i zalewamy ok.1 1/3 szklanki ciepłej wody, solimy i gotujemy pod  przykryciem do wchłonięcia się płynów. Studzimy. Daktyle kroimy i zalewamy odrobiną wrzątku i przykrywamy. Kaszę miksujemy z bananem, dodajemy kakao, mąkę, cynamon, czekoladę i rozgniecione daktyle, wszystko dokładnie mieszamy i formujemy okrągłe

More food, love and dreams
Jeżynowy sernik na zimno 278

miałam w głowie tyle pomysłów…:) Niestety nie było ich zbyt wiele więc zdecydowałam, że przygotuję sernik jeżynowy na zimno. Spód do niego zrobiłam z ciasteczek połączonych z czekoladą. Masa jeżynowa wyszła lekko kwaskowa i bardzo kremowa. Niestety nie wystarczyło mi jeżyn żeby wyłożyć na wierzch i zalać je galaretką. Dla mnie połączenie było idealne ….słodki spód z kremową(...)Oczywiście można bardziej jeżyny dosłodzić ale po co? Zapraszam na pyszny sernik jeżynowy na zimno…:) Sernik na zimno jeżynowy Składniki: Spód: 200 g ciasteczek digestive 100 g gorzkiej czekolady 75 g masła Masa: 600 g serka kremowego (typu Philadelphia) 450 g jeżyn + 4 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny 300 ml śmietany 30-36% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka

UgotujmyTo.pl
Czekoladowe ciasteczka popękane 139

coś zostanie to można przechować do 3 dni w puszce…. ale nie sądzę, żeby coś zostało…;) Zapraszam :)! Czekoladowe ciasteczka popękane Składniki (na ok. 30 ciasteczek) 200 g czekolady (o zawartości min. 70% kakao) 100 g masła 150 g cukru 260 g mąki 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu(...)łyżeczka rumu 55% (opcjonalnie) cukier puder do obtaczania 1. Czekoladę i masło rozpuścić w rondelku. Dodać rum i przestudzić. 2. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zacząć dodawać po trochu cukru ciągle miksując. Po dodaniu cukru dodajemy -ciągle miksując- roztrzepane widelcem żółtka. 3. Otrzymaną pianę delikatnie łączymy z wystudzoną czekoladą. Do masy dodajemy -przesiane wcześniej przez sitko- mąkę

UgotujmyTo.pl
Ciasto czekoladowe z kremem 7216

jedna blaszka 23×23 cm-ale jeśli pieczemy w jednej, małej blaszce to musimy wydłużyć czas pieczenia do około 50 minut Krem czekoladowy (krem ganache): 200g gorzkiej czekolady 250ml śmietany kremówki Dodatkowo: śmietana kremówka ok 1 łyżki cukru pudru( do smaku) wiórki czekoladowe 1. Do miski przesiać mąkę, kakao, sodę i sól. Dodać cukier, jajka, maślankę, roztopione masło(...)minut w temp. 170 stopni. Sprawdzamy ciasto przed wyjęciem, czy jest upieczone, gdy wsadzamy patyczek i pozostanie na nim kilka wilgotnych okruszków. Gotowe wystudzić.   Przygotowanie kremu ganache: Czekoladę połamać na kawałki, wlać śmietankę i cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady Schłodzić w lodówce, mieszając, co jakiś czas, aby nie stężała. Wyjąć

UgotujmyTo.pl
Ciasto z masłem orzechowym 146

ostatnio Wam mówiłam , moim ulubionym ciastem zaraz po Rafaello z malibu jest Blondies – jaśniejsza siostra Brownie – czyli ciasto z dodatkiem masła orzechowego i białej czekolady. Nie potrafię poczekać aż wystygnie … znika prosto z piekarnika. Już od pierwszego kęsa zapominam o kaloriach .. dietach .. nie liczy się nic tylko obłędny smak , który wyczuwamy jeszcze przez długi czas po zjedzeniu(...)łyżeczka - masło ( w temperaturze pokojowej ) – 100 g - masło orzechowe – 150 g - cukier – 175 g - jajko – 1 szt - olejek do ciast waniliowy – 1 łyżka - biała czekolada – 80 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. W osobnym garnku miksujemy masło orzechowe z miękkim masłem. Dodajemy cukier , roztrzepane jajko i olejek. Miksujemy aż do połączenia

Ostra na Słodko
CIASTO CZEKOLADOWE Z PEPSI – ŁATWE I SZYBKIE 547

pomyślał! Ale to właśnie pepsi odgrywa w tym cieście główną rolę! Dodatek pepsi sprawia , że ciasto jest puszyste … mokre … zimne … i mocno czekoladowe . Wielbiciele czekolady i ciast takich jak. np. murzynek będą wręcz zachwyceni! PS. Ciasto z pepsi znika w błyskawicznym tempie! SKŁADNIKI: ( na tortownicę o średnicy 16 cm ) Na większą podwajamy składniki! CIASTO: * jajko(...)pepsi – 120 ml * mleko – 25 ml * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * kakao – 2 łyżki * cukier wanilinowy – 1 łyżka sól – 1 szczypta DODATKOWO : * czekolada lub polewa ( mleczna ) – 100 ml   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : UWAGA! Tak jak napisałam przepis jest na małą tortownicę – na większą podwajamy składniki! Do miski wlewamy mleko. Dodajemy jajka i bardzo

Ostra na Słodko
Glazurowany filet indyczy z ostrym sosem czekoladowym na bazie czerwonego wina 157

łyżka SOS : - cebula – 2 szt - koncentrat pomidorowy – 1 łyżka - papryczka piri – piri – 1 szt - bulion drobiowy – 100 ml - czerwone wytrawne wino – 125 ml - czekolada( 70% ) – 50 g - olej Kujawski Smakowy – 3 łyżki - zimne masło – 1 łyżeczka - ocet balsamiczny – 1 łyżka - sól – 1 szczypta - cukier – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)cukier. Dokładnie mieszamy. Wlewamy czerwone wino i redukujemy o połowę na bardzo wolnym ogniu. Wlewamy przyrządzony wcześniej bulion i jeszcze raz na bardzo wolnym ogniu redukujemy ( ok. 15 minut ). Czekoladę drobno siekamy i dodajemy do zredukowanego sosu. ( jeśli chcemy by sos był całkowicie gładki możemy go wcześniej przecedzić! ). Mieszamy do momentu aż czekolada się rozpuści , uważając , by sos się

Ostra na Słodko
Rafaello z białą czekoladą i wafelkami 349

pieczenia ) : - jedno na zimno – Rafaello - drugie z malibu – Rafaello na krakersach z malibu Dziś mam dla Was kolejną jego wersję – tym razem z dodatkiem białej czekolady i wafelków zwanych krajankami. Smakuje rewelacyjnie i zachwyci nawet tych , którzy za kokosem nie przepadają! Zobaczcie jak ją zrobić! SKŁADNIKI: ( tortownica 22 cm ) BISZKOPT : * jajka – 3 szt * cukier(...)łyżek * mąka pszenna – 3 łyżki * mąka ziemniaczana – 3 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka MASA KOKOSOWA : * śmietana 18 % słodka – 500 ml * biała czekolada – 100 g * „Śnieżka” – 2 op * kokos – 150 g * wafle / krajanki śmietankowe – 200 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT : Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania ( nie przerywając ) dodajemy

Ostra na Słodko
Muffinki czekoladowo – śliwkowe 149

CIASTA PARZONEGO z ich dodatkiem! Dziś mam dla Was kolejny smakowity przepis – tym razem na muffinki! A muffinki jak to muffinki łatwe i szybkie … a połączenie czekolady i śliwek niejednego zachwyci! Polecam! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * soda – 1 szczypta * jajko L – 1 szt * cukier – 50 gr * olej(...)kakao – 1 łyżka * jogurt naturalny ( gęsty ) – 150 g * czekolada – 50 g * śliwki – ok. 100 g * cukier wanilinowy – 1 op * sól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy , do drugiej wlewamy mokre. Mokre przelewamy do suchych cały czas mieszając łyżką. Dodajemy pokrojone w kostkę śliwki i posiekaną czekoladę. Dokładnie mieszamy

Ostra na Słodko
Kruche donaty z białą czekoladą 181

ciasta drożdżowego , które nieśmiało wyrasta nam pod ściereczką , a z ciasta , z dodatkiem serka homogenizowanego , które po upieczeniu sprawia , że Donaty są niesamowicie kruche i delikatne. Biała czekolada , to taka kropka nad I , która sprawia , że Donaty nie tylko cieszą podniebienie , ale i oko ;) SKŁADNIKI : ** mąka pszenna – 200 g ** proszek do pieczenia – 1 łyżeczka ** cukier – 50 g ** serek homogenizowany(...)czubata łyżka ** olej – 4 łyżki ** mleko – 4 łyżki ** tłuszcz do smażenia ** biała czekolada + kolorowa posypka do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy mleko , serek homogenizowany i olej. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubośc ok. 1,5 cm. Za pomocą szklanki wycinamy koła , a za pomocą kieliczka

Ostra na Słodko
3 bit 399

Karmel , ciastko , czekolada – któż z nas nie kojarzy takiej reklamy ?! Dotyczyła ona co prawda batonika złożonego z dwóch paluszków , ale składniki są bardzo podobne do ciacha , która ja dziś chciała bym Wam przedstawić. Zapewne większość z Was kojarzy , a może nawet robiła. Chodzi o 3 Bit. Niesamowicie smaczne , ale też obłędnie słodkie ciasto bez pieczenia. Złożone z warstw herbatników … ciągnącego(...)ŚMIAŁO MOŻNA PRZYRZĄDZIĆ NA MNIEJSZEJ I SKŁADNIKI ZMNIEJSZYĆ O POŁOWĘ. SKŁADNIKI: ** masa krówkowa – 500 g ** herbatniki – 50 szt ** krakersy – 25 szt ** śmietana 36% – 400 ml ** śmietanfix – 2 op ** czekolada mleczna – 70 MASA BUDYNIOWA : ** mleko – 500 ml ** cukier – 120 g ** żółtko – 2 szt ** mąka ziemniaczana – 3 łyżki ** mąka pszenna – 3 łyżki ** masło – 180 g     SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MASA BUDYNIOWA

Ostra na Słodko
Babka czekoladowa z kremem waniliowym i chrupiącymi migdałami 161

Czekolada …. wanilia … budyń … – to takie słowa , które wywołują u mnie same pozytywne skojarzenia , a do tego niesamowite burczenie w brzuchu. Dziś mam dla Was kolejny wspaniały przepis , który jest świetnym pomysłem na Świąteczny wypiek , ale nie tylko. Wielbiciele ciast czekoladowych i murzynków będą tutaj z całą pewnością zachwyceni! Mięciutkie czekoladowe ciasto wypełnione delikatnym waniliowym kremem(...)chrupiącymi płatkami migdałów i oblane czekoladą tworzy fantastyczną całość , po którą każdy sięgnie z przyjemnością! SKŁADNIKI: * mleko – 250 ml * kostka do pieczenia Kasia – 125 g * kakao – 2 łyżki * dżem truskawkowy – 2 łyżki * cukier – 1 szkl * mąka pszenna – 1 szkl * jajko – 2 szt * soda – 1 łyżeczka DODATKOWO : * budyń waniliowy – 2 op * mleko

Ostra na Słodko
Racuchy gruszkowe z czekoladą 167

uwielbiam jeść najbardziej i tak na prawdę mogłabym jeść codziennie bez obaw , że kiedyś mi się znudzi. Dziś wersja jakiej jeszcze nie było – z gruszkami i kawałkami czekolady. Pyszne , łatwe i szybkie! Polecam! SKŁADNIKI : * mąka – 1 szkl * mleko – 1,5 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta * jajko – 1 szt * gruszka(...)deserowa czekolada – ok. 50 g * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Mąkę , jajko , mleko , sol i proszek do pieczenia mieszamy. Dodajemy obrane i pokrojone w kawałki gruszki i połamaną drobno czekoladę. Wszystko razem dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Posypujemy cukrem pudrem! Smacznego

Ostra na Słodko
Czekośliwka – powidła śliwkowe z czekoladą 150

raczej nie zobaczycie. (Choć kto wie co będzie w przyszłości ;)) Ale jest taki jeden , który robię co rok i nigdy nie mam go dosyć! Połączenie przepysznych śliwek węgierek z czekoladą i wanilią tworzy fantastyczną całość, która zachwyca przy każdym kęsie! „Czekośliwkę” można zajadać na kanapki … do naleśników … do ciast i deserów. Smakuje obłędnie! SKŁADNIKI: * śliwki węgierki(...)cukier – ok. 200 g * czekolada deserowa – 100 g * kakao – 3 łyżki * woda – 1 szkl * wanilia – 1 laska SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Śliwki myjemy , wydrążamy pestki. Przekładamy na dużą , głęboką patelnię ( najlepiej taką , która nie przywiera ). Polewamy wodą i na niewielkim ogniu dusimy, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką. Im mniej wody zostaje – tym częściej miejszamy. Dodajemy

Ostra na Słodko
Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym 269

gęstej śmietany  2 żółtka 350 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki kardamonu Masa czekoladowa: 100 g czekolady 125 g mascarpone w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki   domowej esencji waniliowej Wykonanie: Mąkę przesiewamy razem ze wszystkimi przyprawami, dodajemy cukier, żółtko, pokrojoną w kosteczkę margarynę i śmietanę. Zagniatamy ciasto(...)blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy na kratce. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Gdy  przestygnie dodajemy po łyżeczce mascarpone i mieszamy. Jeśli czekolada zbyt stwardnieje podgrzewamy ją ponownie lekko w kąpieli wodnej. Na koniec dajemy esencję i mieszamy. Gdy masa

Kulinarne przygody Gatity