musiałam wykorzystać je do czegoś naprawdę wyjątkowego! Stworzyłam wyborny lodowy, niezwykle delikatny i aksamitny w smaku, z małą nutką adwokatu. Deser wręcz idealnie komponuje się ze świeżymi truskawkami, odrobiną czekolady i orzeszków... Pycha... Składniki: 150 g śmietanki 30%, 4 łyżki likieru jajecznego, 2 jajka, 2 łyżki cukru waniliowego, 2 łyżki cukru, 1/2 laski wanilii(...)dużych truskawek kaszubskich ChOG, mielone orzeszki w karmelu i starta czekolada do dekoracji. Wykonanie Śmietankę ubić na sztywno, odstawić. Białka ubić na sztywną pianę, również odstawić. Żółtka utrzeć z cukrami, powoli dodawać likier. Dodać śmietankę oraz ubite białka, krótko zmiksować na niskich obrotach. Masę przełożyć do małych kokilek. Zamrażać przez co najmniej 4 godziny. Po tym czasie foremki
Z miłości do słodkościcukru 600 ml mleka 500 ml śmietany 30% 200 g masła 2-3 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego 2 śmietan-fixy lub 1 łyżka żelatyny 30 g ciemnej czekolady listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Jeśli kupiliśmy słodzone mleko skondensowane gotujemy całą puszkę przez 2,5 – 3 godziny na małym ogniu (powinna być całkowicie zanurzona(...)łyżce zimnego budyniu, ciągle miksując. Śmietanę ubijamy na sztywno z fixami (jeśli używamy żelatyny, należy ją rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, ostudzić i wymieszać z ubitą śmietaną). Czekoladę schładzamy w lodówce. Dno dużej blachy (ok. 24 x 36cm) wykładamy herbatnikami. Rozsmarowujemy na nich kajmak (ugotowane mleko skondensowane). Przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Wykładamy masę budyniową z masłem, rozprowadzamy i ponownie
Poezja smakuspołemach na wagę. Przygotowywała go również moja mama w domu i wtedy to była prawdziwa rozpusta. Rodowód tego smakołyku sięga zapewne jeszcze dalej. To był taki domowy odpowiednik czekolady, której w sklepach nie można było kupić. Były dostępne jedynie wyroby czekoladopodobne, które naprawdę nie smakowały dobrze. Za to taki blok czekoladowy... Mmmm! Pycha :) Teraz czekolada jest już powszechnie dostępna(...)także z niej można wyczarować nieco zbliżony smakołyk. Zbliżony formą, ale nie smakiem. Ja wypróbowałam przepis na blok czekoladowy z prawdziwej czekolady już prawie rok temu, na walentynki (przepis tutaj ). Wyszedł naprawdę super, ale to jednak coś zupełnie innego i od tamtego czasu co trochę przypominało mi się o tym drugim sposobie na blok. Wreszcie stwierdziłam, że muszę
Ratunku obiadMocno czekoladowe, ciacho. Przepis znaleziony w książce: "Czekolada. Z kuchennej półeczki." Ciasto z truflą. Składniki: CIASTO: Masło - 75 g do ciasta 100g do masy ; 75 g cukru; 75 g mąka; 2 jaja; łyżeczka proszku do pieczenia; 25 g kakao; 50 g mielonych migdałów; MASA TRUFLOWA: 350 g czekolady deserowej; 300 ml śmietanki kremówki; 75 g pokruszone herbatniki(...)Zostawić ciasto w formie do przestygnięcia i przełożyć na metalową kratkę. Blaszkę umyć i osuszyć, przełożyć do niej chłodne ciasto. MASA TRUFLOWA W garnku o grubym dnie podgrzać czekoladę, masło i kremówkę, mieszając, aż do powstania gładkiej masy. Odstawić z ognia i gdy przestygnie na 30 min. włożyć do lodówki. Po tym czasie dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i na kolejne
Miksturowniknajstarszym zeszycie z przepisami i jeśli dobrze to obliczyłam, to ostatni raz piekłam te ciasteczka 10 lat temu... Poczułam się właśnie staro... Dość rozczulania się nad sobą!!! Cookies z czekoladą. Składniki na około 30 ciastek: 150 g masła; 100 g cukru; 240 g mąki; 2 jajka; 100 g czekolady (gorzkiej/ mlecznej/ białej albo wszystkie trzy rodzaje na raz :) ), ja użyłam(...)ziemnych lub 30 g płatków kukurydzianych; 1 łyżeczka cynamonu; 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masło i cukier ucieramy na białą masę. Dodajemy pojedynczo jajka i dalej mieszamy. Siekamy czekoladę i orzechy (płatki kruszymy). Dodajemy do masy. Cynamon, proszek do pieczenia i mąkę mieszamy razem. Dodajemy do masy. Formujemy z ciasta kuleczki, wykładamy na blachę wyłożoną papierem i delikatnie spłaszczamy
Miksturownikbaton i ... jedno z ulubionych ciast! Chyba nie znam żadnej osoby, która by go nie lubiła. Dziś przedstawiam przepis na wersję bez pieczenia. Znalazłam go na Kotlet.TV. Zamiast czekolady na wierzchu użyłam kakao. 3 Bit Składniki: ok. 400 g herbatników maślanych (2 duże opakowania); 1 puszka masy krówkowej; 2 budynie śmietankowe; 750 ml mleka + szklanka do namoczenia herbatników(...)masła; 400 ml śmietany 30%; 2 łyżki cukru pudru; 1 łyżka cukru waniliowego; 1 łyżka żelatyny; 1/3 szkl. wrzątku; 100 g czekolady gorzkiej - ja posypałam wierzch kakao. W formie układamy jedną warstwę namoczonych w mleku herbatników. Wylewamy na nie podgrzaną masę krówkową - podgrzana lepiej się rozsmarowuje. Układamy kolejną warstwę namoczonych herbatników. Na mleku gotujemy budynie. Jeśli są bez cukru dodajemy
Miksturownikpora. Jakiś czas temu przyjechała do mnie siostra i obie zgodnie stwierdziłyśmy, że mamy ochotę na coś nieprzyzwoicie słodkiego. Przewertowałyśmy najsłodszą chyba z moich książek: "Z kuchennej półeczki. Czekolada" i znalazłyśmy dokładnie to, o co nam chodziło. Przepis spełniający wszystkie nasze oczekiwania... Trufle rumowe. Czy trzeba dodawać coś więcej?!? Trufle rumowe. Składniki na ok. 20 szt.: 125 g gorzkiej(...)czekolady; ok. 50 g masła; 2 łyżki rumu; 50 g wirków kokosowych; 100 g pokruszonych herbatników; 6 łyżek cukru pudru; 2 łyżki kakao. Połamaną czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. (Umieszczamy w misce na garnku z wrzącą wodą i gotujemy na małym ogniu, aż się rozpuści.) Po zdjęciu z ognia dodajemy rum i ucieramy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe
Miksturownikbułką lub kaszą manną. Wylepiamy ciastem foremki. Babeczki pieczemy 25 minut w 180 stopniach C. Upieczone, ostudzone babeczki ostrożnie wyjmujemy z foremek. MUS CZEKOLADOWY: 2 białka 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka masła Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy, dodając masło, w kąpieli wodnej. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany z białek powoli dodajemy rozpuszczoną czekoladę - delikatnie mieszamy. Masło orzechowy
kolorowotorcikowoowoców kandyzowanych lub orzechów(opcjonalnie) 70 g cukru( w oryginalnym przepisie 100 g) 100 g Kasi/masła 50 g kakao 1 jajo 4 łyżki rumu/ śliwowicy 100 g roztopionej czekolady Pokruszyć ciastka(ale nie wszystkie na na drobny pył, muszą pozostać oczka salami), wymieszać z drobno pokrojonymi orzechami lub owocami kandyzowanymi. Miekką Kasię/masło zmiksować z cukrem, dodać jajko(...)dalej ubijać. Gdy składniki dobrze się połączą, dodać ostudzoną czekoladę, kakao, wanilię i rum. Do naczynia z herbatnikami dodać masę czekoladową i dobrze połączyć. Na folii aluminiowej z masy uformować formę salami, zawinąć i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc; w tym czasie salami dobrze stwardnieje. Przed podaniem obsypać cukrem pudrem, tak aby przypominało prawdziwe salami. Kroić w grube
Mia Cucina Sofietadodatkiem lod ó w waniliowych…? Przepis od Dorotki ( MW ), lekko zmodyfikowany( zastąpiłam część mąki migdałami) Migdałowo-kawowe brownies Składniki: • 160 g masła/margaryny Kasia • 4 jajka • 200 g gorzkiej czekolady( u mnie 50%) • 240 g cukru( następnym razem dodam mniej) • 2 łyżeczki granulowanej kawy • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii • 100 g mąki pszennej • 50 g skrobi kukurydzianej( mączka podobna(...)ziemniaczanej) • 100 g mączki migdałowej ( zmieliłam migdały w maszynce do mięsa) • 2 nakrętki wódki W mikrofalówce rozpuszczamy czekoladę, a kawę w minimalnej ilości wody. Masło/margarynę Kasię roztapiamy w garnuszku, dodajemy cukier, wanilię, mieszamy aż się lekko rozpuści. Zdejmujemy z palnika i studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy po jednym jajku i szybko miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy czekoladę, przesiane
Mia Cucina Sofietadzieci piankami marshmallow. Czekoladowa pianka ze Smerfami Składniki na sp ó d: 130 g czekoladowych ciasteczek 50 g Kasi lub masła Składniki na czekoladow ą piankę: - 200 g gorzkiej czekolady 50% - 250 ml śmietany 36% - 2 żółtka - 3 białka - 2 łyżki cukru - ½ szklanki płynu( może być sama woda lub pół na pół z z rumem) 50 g czekoladowego groszku Kruszymy(...)mieszamy z rozpuszczon ą Kasi ą/mas ł em . Wykładamy nimi spód tortownicy(18/20cm) i dobrze ugniatamy. Całość schłodzamy w lod ó wce przez około 15 minut. Rozpuszczamy czekoladę w k ą pieli wodnej, dodajemy wodę i rum, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia( nie możne stężeć). Ubijamy śmietanę i wstawiamy do lodówki, ubijamy białka i te ż wstawiamy do lodówki
Mia Cucina Sofietaprzyprawa ta nadaje deserom lekkiej wytrawności, a jej cierpki, charakterystyczny smak idealnie równoważy się z przeróżnymi, słodkimi smakami. Ponadto sernik idealnie komponuje się z polewą z gorzkiej czekolady, którą wykonałam z dodatkiem płatków chili i niewielkiej ilości likieru - ja dodałam figowy(; Naprawdę polecam wszystkim, którzy w tematyce deserowej są żądni nietradycyjnych połączeń smakowych! Składniki: Kruchy spód - u mnie(...)Almette (300g) 1 jajko 1 białko + szczypta soli ok. 10 łyżek cukru trzcinowego *lub zwykłego 1 opakowanie szafranu (0,12g) Polewa czekoladowa: 3-4 paski tabliczki gorzkiej czekolady 1 lub 1,5 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka oleju szczypta płatków chili lub chili w proszku jedna łyżka dowolnego likieru owocowego (można pominąć) Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy
Symfonia Smakówłyżki kakao 4 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki otrębów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka karobu 1 łyżka golden syrup (opcjonalnie- można użyć dowolnego słodzidła) pasek gorzkiej czekolady (o dowolnej zawartości kakao) Przygotowanie: Fasolę należy dokładnie wypłukać na sitku i wraz z bananem zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać kakao, jajo, proszek do pieczenia, golden syrup i karob (melasa(...)przy karobie (nie każdy zna, nie każdy wie). Jest to melasa z chleba świętojańskiego. Można ją kupić zapewne w sklepach ze zdrową żywnością i sklepach internetowych. Alergikom może zastąpić czekoladę, chociaż nie każdemu będzie pasował jej na prawdę specyficzny smak (mi nie przypomina smaku czekolady). Idealnie natomiast komponuje się jako dodatek do ciast tego typu z udziałem kakao, jako polewa
Symfonia Smakówdziś znów słodko, drugie wielkanocne ciasto na naszym blogu. Tym razem babka! Przepyszna, wilgotna, maślana z delikatnym aromatem miodu, przełożona fiołkową konfiturą i z polewą z białej czekolady... smakuje nieziemsko. Ozdobiona fiołkami w cukrze idealnie będzie pasować do wiosennego klimatu świąt wielkanocnych. Czas na przepis, zapraszamy! Składniki: * 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)kostka masła (200 g) Na przełożenie: konfitura z fiołków - przepis tu! (może być dowolna, lekko kwaśna np. porzeczkowa, powidła śliwkowe) Na polewę: 4 łyżki śmietanki 30% 3/4 tabliczki białej czekolady 2 łyżeczki masła * Należy pamiętać aby składniki były w temperaturze pokojowej (przede wszystkim jaja!! ponieważ inne składniki mokre łączymy w rondlu), w innym wypadku baba może nas niemiło zaskoczyć zakalcem
Symfonia Smakówprzygotowałam dla moich chłopaków pyszny deser na ciepło:) Oczywiście bardzo czekoladowy, z nutką orzechów, wanilii i kawy. Byli bardzo zawiedzeni, że deseru było tak mało:) Składniki: 100g gorzkiej czekolady, 300ml mleka, 3 łyżki masła, łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 3 żółtka, 4 białka, 4 łyżki zmielonych orzechów laskowych (użyłam BackMit), 3 i 1/2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki cukru waniliowego, szczypta(...)soli. Przygotowanie Czekoladę stopić wraz z mlekiem. Masło stopić w osobnym naczyniu, dodać mąkę oraz orzechy. Stale mieszając, powoli wlewać mleko z czekoladę. Dodać cukier oraz kawę rozpuszczalną. Mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Dodać żółtka oraz ubite ze szczyptą soli białka na sztywną pianę. Masę przelać do natłuszczonych i wysypanych cukrem
Z miłości do słodkości