pyszny kawałek noworocznego ciasta. Oby rok 2020 był tak dobry jak to keto ciasto z pianką wiśniową... Dania Deser Kuchnia Europejska , Wege Keyword ciasto z owocami , czekolada , owoce , piernik Porcje 16 porcji Czas gotowania 20 minut Czas oczekiwania 2 godziny Składniki Ciasto piernikowe 4 jajka 0,25 szklanki gęstego mleka kokosowego 2 łyżki masła klarowanego rozpuszczonego 4 łyżki erytrytolu(...)mogą być też mrożone) 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżek erytrytolu 100 ml wody 24 g żelatyny (6 łyżeczek) Ganache czekoladowy 100 ml gęstego mleka kokosowego 100 g czekolady gorzkiej min. 85% kakao lub niskowęglowodanowej 8 łyżek konfitury wiśniowej 2 garści płatków migdałowych Sposób przygotowania Ciasto piernikowe Suche składniki poza solą i erytrytolem wymieszać. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka
Modern Cave GirlWszystkie resztki zamienią się w pyszne, bardzo aromatyczne ciasto! Ciasto bajaderka w naszym wydaniu prezentuje się wyjątkowo atrakcyjnie. Bajaderka jest pyszna, z doskonałym śmietanowym kremem oraz posypką ze startej czekolady! Przepis nie przysporzy żadnych trudności w przygotowaniu. Ciasto bajaderka to wyjątkowy deser, który zawsze smakuje inaczej. Za każdym razem do masy dodajemy kawałeczki innych ciast i ciastek. Dzięki temu zawsze(...)bakalie: 1 szklanka rum: 4 łyżki mleko: 250 ml kakao: 2 łyżki Masa śmietanowa: śmietana 30 %: 300 ml mleko w proszku: 0,5 szklanki cukier puder do smaku kawałek czekolady Ciasto bajaderka na herbatnikach Przygotowanie: Formę 20 x 20 cm wykładamy folią spożywczą. Spód blachy wykładamy herbatnikami. Mleko zagotowujemy razem z kakao i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Bakalie płuczemy
Kuchnia Na Wypasiejakości) 100 g masła temperatury otoczenia (pokojowa) 4 jajka rozmiar M również temperatury pokojowej 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy bez cukru Składniki na polewę czekoladową: 50 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 ml śmietanki 30% Seromakowiec – sposób wykonania: Przygotowanie kruchego spodu: Przygotować naczynie ,do którego wsypać przesianą mąkę, dodać cukier, masło pokrojone na mniejsze kawałki, żółtko(...)serowej. Po tym czasie wyłączyć i zostawić w piekarniku na około 40 minut. Potem wyjąc i niech sobie stygnie. Do garnuszka wlać śmietankę i trochę podgrzać i dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aż zrobi się jednolita masa. Gdy polewa przestygnie należy polać nią ciasto. Zostawiamy ciasto do ostudzenia , a następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki . Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł
Olcia gotuje!mąki migdałowej 125 g drobnego cukru 125 g cukru pudru 90 g białek (3 -4 szt) barwniki: czerwony, niebieski, fioletowy, żółty, morela Krem 250 g mascarpone 50 g białej czekolady barwniki te same jak do ciastek Białka o temp pokojowej ubić na sztywno. Powoli dosypywać drobny cukier(na 3-4 razy) i dalej ubijać. Ubijamy, aż piana będzie sztywna(...)stopni 25-30 minut. Pukamy w makaronik paznokciem i jest twardy tzn odpowiednio wysuszony. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Dopiero po wystudzeniu zdejmujemy z papieru do pojemniczka. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Dodać serek do miksera, wlać czekoladę i razem zmiksować. Wstawić na chwilę do lodówki, nieco zgęstnieje. Nakładać łyżeczką porcję kremu na makaronik i docisnąć drugim. Gotowe
gotuj ze mnącukru 1l mleka 3 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej 0,5szkl. kakao rozpuszczalnego 1 płaska łyżeczka kakao naturalnego 200g masła Dodatkowo: ok. 3/4szkl. zaparzonej i osłodzonej kawy (rozpuszczalnej) 50g czekolady mlecznej lub gorzkiej 2 łyżki śmietany 30% Sposób przygotowania: Jajka wybiłam do miski. Dosypałam cukier i na najwyższych obrotach miksera ubijałam je na puszystą masę. Mąkę przesiałam i wymieszałam(...)rozsmarowałam podobną porcję kremu. Na to ułożyłam trzeci blat ciasta, nasączyłam resztą kawy i posmarowałam resztą kremu. Wierzch ciasta posypałam pokruszonym ciastem. Śmietanę podgrzałam i rozpuściłam w niej czekoladę połamaną na kawałki. Czekoladą polałam ciasto. Ciasto przed podaniem należy chłodzić minimum kilka godzin w lodówce. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjeśmietanki 30% 3 - 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: świeże owoce do dekoracji (u mnie śliwki) groszek ptysiowy w czekoladzie lub starta czekolada sok malinowy lub wiśniowy do polania (opcjonalnie) Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml. Jak zrobić torcik naleśnikowy? Żółtka oddzielić od białek(...)wystudzić. Naleśniki przekładać kremem, układając kolorami na przemian. Na każdy naleśnik położyć łyżkę kremu i rozsmarować. Ilość kremu dostosować do swoich upodobań. Wierzch udekorować według uznania, świeżymi owocami, konfiturą, czekoladą lub polać sokiem owocowym. Torcik naleśnikowy świetnie smakuje od razu po zrobieniu, jak i schłodzony. Krem Śmietankę ubić na sztywno z cukrem i cukrem z wanilią. Pod koniec ubijania dodawać
Kuchcik gotujeKakao 2 pełne łyżki Krem: Śmietanka 30 % 400 ml Jogurt duży kubek u mnie 330 g żelatyna 2 łyżki pełne woda 60 ml Cukier puder 6 łyżek Polewa: Czekolada mleczna 100 g masło 50 g Przygotowanie: Białka ubić w misce na sztywno a następnie dodawać partiami cukier cały czas miksując. Zmniejszyć obroty miksera o połowę i dodawać żółtka pojedynczo(...)przekrojony blat ciasta i przykrywam drugą częścią ciasta lekko dociskając. Wkładam do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. ( ok. 3 godziny powinno wystarczyć). Do miseczki wsypuje połamaną na kostki czekoladę oraz masło. Całość rozpuszczam nad parą wodną. Po całkowitym rozpuszczeniu i ostudzeniu wylewam na ciasto płynną czekoladę. Wkładam na chwilę do lodówki do stężenia. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania
Kulinarne przygodyMoje pierwsze podejście do tortu z mango i marakują było na tyle udane, że postanowiłam umieścić je na blogu 🙂 SKŁADNIKI (wszystkie składniki na końcu posta): Chrupki z białej czekolady: 100g białej czekolady czekoladę połam na nieduże kawałki i umieść na niedużej patelni teflonowej lub w garnuszku z nieprzywierającą powłoką postaw na małym ogniu gdy [...] Artykuł TORT MANGO MARAKUJA pochodzi
SandraFrej.comodstawić na 3-4 dni. Następnie piernika podzielić na 3-4 porcje (u mnie 4), każdą oblać polewą kakaową lub czekoladową, ewentualnie udekorować. Moja polewa: 1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady 40 g masła Masło rozpuścić w rondelku, zdjąć z ognia i wrzucić czekoladę, chwilkę poczekać, po czym wymieszać całość do rozpuszczenia się czekolady. Odstawić, aż trochę zgęstnieje. Gotową polewą posmarować
Kuchnia domowa Aniaromatyczne i bardzo smaczne ciasteczka przełożone niebiańskim kremem mlecznym. Składniki: Ciasto: 250g mąki 150g masła 100g cukru szczypta soli 2 żółtka skórka z 1 pomarańczy 50g gorzkiej czekolady Krem: 125g masła 65ml mleka 70g cukru 1 szklanka mleka w proszku *** Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę *** *** Pomarańczę dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy skórkę(...)drobnej tarce *** *** Masło ucieramy z cukrem, solą i żółtkami do białości. Dodajemy otartą skórkę z pomarańczy, posiekaną czekoladę oraz mąkę i zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut *** *** Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość ok 0,5 cm *** *** Z ciasta wycinamy kształty za pomocą foremek
Blog z Apetytemwarto przypomnieć sobie sprawdzone pomysły na deser z ich wykorzystaniem. Postanowiłem przygotować deser z nasionami chia na bazie mleka kokosowego dodając do niego właśnie truskawki. Jako dekoracji użyłem gorzką czekoladę, która ostatnio coraz częściej u mnie gości. Serdecznie polecam i życzę smacznego! Składniki 400 ml mleczka kokosowego 400 g truskawek 3 łyżki nasion chia 1 łyżka miodu 1 łyżka cukru(...)kokosowego 4 kostki gorzkiej czekolady (70%) Przygotowanie Nasiona chia łączymy z mlekiem kokosowym i miodem. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Do szklanek lub pucharków układamy plasterki truskawek, a następnie resztę wypełniamy naszą masą z nasion chia i mleka kokosowego. Na górę wylewamy resztę truskawek zblendowaną z łyżką cukru kokosowego
Programista w kuchniktóry cudownie może osłodzić święta. Jesli nie wiecie, który przepis na sernik wybrać, polecam Wam ten – jest naprawdę pyszny. Spróbujcie. Składniki: Spód brownie: • 70 g masła • 70 g gorzkiej czekolady • 1 jajko • 1/4 szklanki cukru • 45 g mąki pszennej Masa serowa: • 1 kg twarogu sernikowego • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • 3/4 szklanki cukru • 1 laska wanilii lub cukier wanilinowy • 5 jajek(...)tortownicę o średnicy 24 cm. Dno wyłożyć papierem, zapiąć obręcz pozostawiając papier na zewnątrz. Boki tortownicy od środka posmarować grubszą warstwą masła. 2. Przygotować spód brownie: masło roztopić z czekoladą na malutkim ogniu, mieszając i nie podgrzewając za mocno masy. 3. W oddzielnej misce miksować jajko z cukrem przez 1 minutę. 4. Dodać rozpuszczone masło z czekoladą i zmiksować
W mojej kuchnifasoli z puszki (zwykle 1 puszka po odsączeniu) 3 łyżki ciemnego kakao 150 g ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 tabliczka czekolady deserowej (gorzkiej) - 100 g PRZYGOTOWANIE Żółtka oddzielamy od białek. Mieszamy żółtka z pozostałymi składnikami (oprócz czekolady i białek) i miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy(...)łyżce wciąż mieszając. Wlewamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 50 min. (do suchego patyczka). Studzimy ciasto. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy piernik. Zostawiamy, aż polewa zastygnie. Smacznego! Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Moje Kuchenne RewelacjePyszne, baaardzo mięciutkie, delikatne drożdżowe rogaliki, no po prostu idealne! U mnie z nadzieniem z czekolady oraz dżemu truskawkowego, ale można użyć innego dowolnego :) Składniki na 24 rogaliki: 3/4 szklanki letniego (nie gorącego!) mleka ok. 40 g świeżych drożdży 350-400 g mąki pszennej szczypta soli 4 duże łyżki cukru 1 jajko (żółtko do ciasta, a białko do posmarowania rogalików(...)masła nadzienie: czekolada mleczna i dżem truskawkowy W letnim mleku rozpuścić drożdże i 1 łyżkę cukru, odstawić na bok. W dużej misce wymieszać mąkę, sól, 3 łyżki cukru oraz żółtko. Masło rozpuścić. Gdy drożdże zaczną pracować przelać je do miski z mąką i całość dokładnie wymieszać, na koniec dolać powoli masło. Zacząć wyrabiać ciasto rękoma na gładką, miękką, nieklejącą
Simply Food