wegańskie, bananowe, ciasto z lnu mielonego z gorzką czekoladą i kajmakiem~ Wiem, że kajmak nie jest wega, ale chodzi o ciasto samo w sobie :) No, ogólnie takie rzeczy się dzieją, jak jajek w lodówce nie ma... Pytaliście wczoraj o nadzienie pączków - jest to konfitura z płatków róży, domowa :) A przepis na pączki jest już na drugim blogu, klik na zdjęcie(...)się ciężko... PRZEPIS /1 porcja/ ~70g lnu mielonego ~duży banan (ok. 120g po obraniu) ~cukier/stevia ~100ml mleka sojowego + 50ml ~łyżeczka oleju (u mnie z orzechów włoskich) ~2 'rządki' gorzkiej czekolady (ok. 20-25g) ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~1/3 łyżeczki sody oczyszczonej Banana rozgnieść na puree, dodać olej, len, cukier/stevię, proszek do pieczenia, sodę i wymieszać. Następnie wlać
breakfast of dreamswaniliowego ~40g masła orzechowego ~szczypta soli ~cukier/stevia/inna substancja słodząca - do smaku (trzeba sporo posłodzić :)) ~spora szczypta cynamonu ~łyżeczka ekstraktu z wanilii ~3 łyżeczki groszków/płatków czekoladowych lub posiekanej czekolady Ciecierzycę, mleko, masło orzechowe, sól, cukier/stevię/..., cynamon i ekstrakt waniliowy zmiksować na gładką masę. Dodać dwie łyżeczki czekolady i wymieszać (nie miksować już!). Przełożyć masę do miseczki, posypać pozostałą(...)łyżeczką czekolady i wstawić na noc do lodówki. Smacznego
breakfast of dreamsdyniowy serniczek z ciemną czekoladą słodzoną ksylitolem ~ No to czas powrócić do szkolnej rutyny...Nie lubię tego, zdecydowanie. PRZEPIS /1 porcja/ ~200g twarogu sernikowego (mielonego) ~100g puree z dyni ~jajko ~2 łyżki proszku budyniowego waniliowego ~20g ciemnej czekolady słodzonej ksylitolem ~cukier/stevia do smaku Czekoladę siekamy. Łączymy wszystkie składniki i pieczemy sernik ok. 40-45 minut w 170*C. Zostawiamy
breakfast of dreamskokosowa* owsianka z cukinią, pomarańczą i fińską ciemną czekoladą~ *z dodatkiem mąki kokosowej Wsadziłam czekoladę do szafki i o niej zapomniałam! A mam dwa opakowania po 200g - ciemną i mleczną, aaaa ♥ Z każdej podróży trzeba przywieść czekoladę - pamiętacie :D Dzisiaj w szkole całkiem luźny dzień (mam nadzieję), a przynajmniej żadnego sprawdzianu/kartkówki o których mi wiadomo, a mam nadzieję
breakfast of dreamspodaję z moimi modyfikacjami // 11 ciastek ~duże, dojrzałe awokado - ok. 180g po obraniu ~1/4 szklanki cukru ~1/4 szklanki cukru trzcinowego ~jajko ~30-40g groszków czekoladowych (z gorzkiej czekolady) lub drobno posiekanej gorzkiej czekolady ~1/2 szklanki naturalnego kakao ~1/3 szklanki mąki pszennej ~1/3 łyżeczki sody oczyszczonej + 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~szczypta soli (solidna :)) Awokado obrać i rozgnieść widelcem/zblendowa(...)opcję, nie będzie grudek) na gładką masę. Dodać jajko i cukier, wymieszać. Suche składniki - kakao, mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do pierwszej miski, dodać czekoladę. Wymieszać wszystko. Łyżką nabierać porcje masy i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formując okrągłe ciastka (można lekko zmoczyć łyżkę wodą, będzie łatwiej). Postępować tak do wykończenia masy
chili & sugarteraz już wiem, że to pełnego zadowolenia brakowało jeszcze 'tego czegoś' i właśnie to odnalazłam :) BROWNIE Z TRUSKAWKAMI przepis autorski // naczynie do zapiekania o wymiarach 20x12cm ~100g gorzkiej czekolady, dobrej jakości ~80g masła ~100g cukru ~2 jajka ~30g mąki pszennej ~ok.150g truskawek Piekarnik rozgrzać do 180*C. Czekoladę i masło rozpuścić razem w kąpieli wodnej. Jajka ubić z cukrem(...)puszystą masę, zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać rozpuszczoną wcześniej czekoladę z masłem. Do masy przesiać mąkę. Truskawki umyć i pokroić. Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia/posmarować masłem i wylać do niego ciasto, na wierzchu rozrzucić truskawki. Wstawić ciasto do piekarnika i piec ok. 30 minut, po tym czasie wbić patyczek w środek ciasta - powinien wyjść suchy lub lekko
chili & sugarmasą. Postępujemy tak do wykończenia masy. Ostatni andrut nie może zostać posmarowany masą. Odstawiamy przełożone wafelki do lodówki na ok. 30 minut. Następnie kroimy je na ćwiartki. ~100g gorzkiej czekolady ~20g oleju kokosowego ~chipsy lub wiórki kokosowe do dekoracji Czekoladę i olej rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie pokrywamy polewą każdy z czterech wafelków. Najlepiej najpierw posmarować spód, włożyć(...)wiórkami. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia masy i polewy, a najlepiej na całą noc. Przechowujemy w lodówce max. 5 dni. Smacznego! :) Uwagi: -Aby podczas zastygania spodu posmarowanego polewą czekolada również nie zastygła należy trzymać ją w misce, którą umieszczamy w większej misie napełnioną bardzo ciepłą wodą
chili & sugarurządzenie :) DOMOWE LODY STRACIATELLA przepis autorski // 300ml lodów (ok. 4-5 porcji) ~150ml śmietanki 30% tłuszczu (schłodzonej) ~150ml mleka (krowie lub roślinne - u mnie owsiane) ~50g cukru pudru ~50g czekolady gorzkiej klasycznej 60% Goplana, startej na tarce Misę maszyny do lodów wkładamy do zamrażarki na 8-12h przed przygotowaniem lodów. Śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier(...)puder. Następnie mieszamy ją z mlekiem i czekoladą. Składamy maszynkę do lodów, włączamy ją i wlewamy masę na lody, następnie pozostawiamy je w działającej maszynce ok. 20-40 minut w zależności jaką konsystencję lodów chcemy otrzymać. Po upływie tego czasu możemy od razu podać lody lub jeszcze przez 30 minut schłodzić je w zamrażarce. Przechowujemy lody w zamrażarce, przed spożyciem
chili & sugarCzekolada jest idealna na każdą porę roku,doskonale wzbogaca smak tego ciasta,do wypieku użyłam mojego ulubionego serka firmy WIELUŃ który otrzymałam jakiś czas temu do testowania. Zawsze raczej używałam go do smarowania bułeczki na śniadanie, odkąd użyłam go do wypieków już nie kupuję innego...;-) Jest kremowy bez zbędnych dodatków jakie czasem zawierają sery innych marek. Doskonale spisze(...)szczypta soli Masa serowa: 1 kg kremowego twarogu Wieluń 4 jajka 200 ml śmietany kremówki 50 g masła 1 budyń czekoladowy o smaku trufli 100 g gorzkiej czekolady 3/4 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 2 łyżki rumu Dekoracja: polewa czekoladowa posiekane orzechy włoskie Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, masło posiekać na kawałki wrzucić
Wanilia i Kardamonpieczenia 16 g cukru waniliowego 50 g kropelek czekoladowych lub posypki do ciast Masa: 1/2 litra śmietany kremówki 2 śmietan fiksy 3 łyżki cukru pudru 50 g tartej gorzkiej czekolady 1 słoik wiśni drylowanych w syropie -900 ml Galaretka wiśniowa syrop z wiśni 1 żelfiks 2:1 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny Poncz: 1 szklanka przegotowanej wody(...)cytryny, wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia. MASA : Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem oraz śmietan fiks podzielić na dwie części do jednej dodać startą czekoladę, wymieszać PONCZ: Składniki ponczu wymieszać ze sobą PRZEŁOŻENIE : Jeden blat biszkoptu nasączyć dobrze ponczem wylać tężejącą galaretkę wiśniową, powciskać połowę osączonych wiśni wyłożyć połowę masy śmietanowej białej, przykryć drugim krążkiem nasączyć ponczem
Wanilia i Kardamonkaloriach... :) Przepis pochodzi z wycinka z bardzo starej gazety - znalazłam go w książce kucharskiej mojej babci. Składniki: 10 dag cukru pudru 6 dag orzechów laskowych (dałam włoskie) 10 dag czekolady (użyłam gorzkiej) 7 dag masła 100 ml mleka kilka krople aromatu rumowego (dodałam od siebie) Orzechy zmielić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć. Dodać cukier puder i wystudzoną czekoladę
My simple kitchenjakiś czas temu rodzince na obiad (stąd taka duża porcja). Propozycja zarówno na obiad jak i na deser. Sos czekoladowy możecie wykonać według własnego uznania, np. roztopić tylko samą czekoladę. Ja swój skomponowałam w oparciu o składniki, które akurat miałam pod ręką (czyli tzw. resztki;)) Porcja na około 20 naleśników Składniki: Naleśniki: 2 jajka 1,5 szklanki mleka(...)rodzynki (wcześniej sparzone) posiekane orzechy starta skórka z cytryny lub pomarańczy cukier do smaku Sos czekoladowy: 0,5 litra mleka 2 łyżki cukru 2 łyżeczki budyniu czekoladowego kilka kostek czekolady Składniki na ciasto zmiksować ze sobą na gładką konsystencję i usmażyć naleśniki. Ser połączyć z pozostałymi składnikami i dokładnie ze sobą wymieszać. Gdy masa będzie za sucha można dodać
My simple kitchenRaczej w mojej głowie kłębią się pomysły jak aktywnie wykorzystać tę piękną aurę. Zatem niech Was nie martwi moja mniejsza aktywność na blogu :) Składniki: wafle ryżowe banan serek z czekoladą lub naturalny starta gorzka czekolada Wafle smarujemy serkiem, na wierzch układamy plasterki bananów i posypujemy startą czekoladą :) Na następnych parę dni opuszczam Was jednak, bowiem na majówkę wybieramy się
My simple kitchennajprostszym. Byleby Wam smakowało. Z racji, że w tytule posta nazwałam ten wypiek "ciastem na jesienną chandrę" powinny się w nim znaleźć same smakołyki. I tak jest. Orzechy, migdały, czekolada, rodzynki, marchewka i jakże jesienna dynia. W idealnej wersji widziałam je polane obficie polewą czekoladową (której mi jednak zabrakło). Czekolada zdecydowanie poprawia tutaj smak ciasta. Przecież nie od dziś zresztą(...)łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka skórki otartej z cytryny lub pomarańczy po solidnej garści: rodzynków, posiekanej gorzkiej czekolady, posiekanych orzechów włoskich oraz płatków migdałowych polewa czekoladowa Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i nadal mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem, sodą i przyprawami i dokładnie
My simple kitchenduże blachy 20 dag wiórków kokosowych 5 dag mąki + mąka do podsypywania 1 małe jajko 25 dag cukru pudru 12 dag masła szczypta proszku do pieczenia gorzka czekolada wiórki kokosowe i płatki migdałowe do dekoracji Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli będzie się bardzo kleić wówczas podsypać je mąką. Z ciasta formować małe wałki, kroić je na kawałki i każdy(...)kawałek zgiąć na kształt rogalika. Ciastka układać na wyłożonej papierem blasze w dużych odstępach. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut (na złoty kolor). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy ciastka wystygną posmarować je czekoladą i obsypać wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi. Ach, mam słabość do aniołków...w każdej postaci ;) Ciastka dodaję do akcji
My simple kitchen