patyczka. Biszkopt ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wyjąć z formy i podzielić na trzy równe części. Krem czekoladowy: 500 ml śmietany kremówki 36% 500 g mascarpone 200 g czekolady gorzkiej, minimum 70% kakao 4 łyżki cukru pudru Kremówkę ubić na sztywno. Następnie dodawać partiami mascarpone, ubijając na wolniejszych obrotach. Wsypać cukier puder, wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej(...)łyżki cukru Truskawki z cukrem zmiksować blenderem na gładki mus. Dodatkowo: 1 kg truskawek, pokrojonych w plastry (zostawić kilka w całości do dekoracji) 200 g ciastek owsianych z czekoladą typu digestive, pokruszonych poncz z 120 ml zaparzonej herbaty z cytryną i cukrem (do nasączenia) opcjonalnie: 100 ml ubitej kremówki do dekoracji, cukrowe kwiatki Przygotowanie: Pierwszy blat ciasta położyć na paterze
Food Squareidealne ptysiowe ciasto - winno być chrupkie i jednocześnie rozpływać się w ustach, delikatny krem - nietłusty, o aksamitnej konsystencji, najlepiej budyniowy, choć inne również wchodziły w grę oraz polewa - najlepiej czekolada lub kajmak. Sądzę, że przez trzy lata szkoły zdążyliśmy zwiedzić większość słodkich witryn Wrocławia, a faworytów mieliśmy przez ten czas kilka, trudno się było zdecydować! :) Te eklery są tylko namiastką(...)palnik. Gotować na małym ogniu aż krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia, wlać chlust likieru i wymieszać. Krem przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia. Dodatkowo: 80 g gorzkiej czekolady Krem nakładać na spody eklerków za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego. Następnie przykryć drugą połówką ptysia i polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. * Proporcje składników zaczerpnięte z Moich Wypieków
Food SquareSkładniki: 100 g całych migdałów bez skórki 60 g pistacji 150 g + 350 g cukru 200 g śmietany kremówki 350 g czekolady 70% kakao 250 g masła 5 jajek 1 łyżka melasy 210 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia sól 40 g pianek marshmallow Przygotowanie: Migdały i pistacje grubo siekamy, a pianki kroimy na drobne kawałki. W garnku(...)patelni roztapiamy 150 g cukru na jasny karmel. Dodajemy śmietanę i gotujemy dalej, aż karmel się rozpuści. Zdejmujemy z ognia. Połamaną czekoladę roztapiamy w gorącej kąpieli wodnej razem z masłem, lekko studzimy. Jajka ubijamy z 350 g cukru przez 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy melasę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do ubitych jajek dodajemy
Smakowity Blog Kulinarnyszklanki cukru 2/3 szklanki suchego maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 80g oleju 2 jajka Trochę skórki pomarańczowej Wykończenie babeczek: 12 precelków 12 wiśni kandyzowanych 24 draży w białej czekoladzie ½ kostki ciemnej czekolady Krem: 500ml śmietany kremówki 36% 4 łyżki serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru W misce umieszczamy suche składniki, czyli mąkę, cukier, mak, proszek do pieczenia i skórkę(...)mascarpone i cukrem na sztywny krem. Nakładamy przy pomocy szprychy na babeczki. Precelki przecinamy na pół i ustawiamy jako „poroże”. Następnie wstawiamy draże, jako oczy oraz wisienki, jako nos. Czekoladę delikatnie roztapiamy i przy pomocy wykałaczek robimy źrenice na oczkach. Gotowe. Smacznego! Wymieszane suche składniki Tworzenie Renifera Rudolfa
Kolizje Smakówjakakolwiek Hiszpanka piekła kiedyś ciasto według podobnego przepisu. Pokrojone w kostkę jabłka zanurzone w kakaowym cieście, z dodatkiem aromatycznego cynamonu i chrupiących orzechów, a całość zwieńczona odrobiną białej czekolady. Czyż nie brzmi kusząco...? Dla mnie zabrzmiało, więc czym prędzej ruszyłam do kuchni. Przygotowanie nie jest trudne, więc raz dwa ciasto było w piekarniku. Po 40 przepisowych minutach patyczek wbity(...)mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu 4 jabłka 125 ml ciemnego rumu 80 g orzechów laskowych dodatkowo: 80 g białej czekolady 2 łyżki śmietany kremówki (38%) Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia i kakao, wsypać cynamon i wymieszać. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasiennie i pokroić w kostkę. Zalać połową rumu. Orzechy
Pożeraczka, czyli raz adobrzejogurtu - mój był średnio gęsty. Dlatego jeśli masa jeszcze przed dodaniem żelatyny będzie Wam się wydawała bardziej zwarta - można dać jej mniej. Jogurtowo-truskawkowy sernik z mascarpone i białą czekoladą (na zimno) Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 60 g masła 20 g kakao masa serowa: 250 g serka mascarpone 500 g jogurtu waniliowego(...)białej czekolady sok z 1/2 cytryny 4 łyżki żelatyny 3 łyżki zimnej wody 100 ml gorącej wody 500 g truskawek dodatkowo: 7 truskawek Masło rozpuścić i przestudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao na jednolitą masę. Wlać masło, połączyć. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie ugnieść palcami lub łyżką masę ciasteczkową. Schłodzić w lodówce 20-30 minut. Schłodzony spód
Pożeraczka, czyli raz adobrzetych, którzy nie lubią rodzynek w sernikach: ja też nie przepadam. Ale te smakują zupełnie inaczej. Są napęczniałe od herbaty, i pasują po prostu świetnie. Dałam białą czekoladę, ale żeby nieco zrównoważyć jej słodkość, dodałam też sok z cytryny. Konfiturę wiśniową, choć prezentuje się u Asi obłędnie, zastąpiłam słodką kremówką z dodatkiem herbaty. Z mazistym, lekkim, ale konkretnym(...)ciastek digestive 50 g masła masa serowa: 400 g serka kremowego 100 ml śmietany kremówki (38%) 60 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 70 g białej czekolady sok z 1 cytryny 2 jajka dodatkowo: 100 g rodzynek 150 ml mocnej herbaty earl grey krem: 300 ml śmietany kremówki (38%) 15 g cukru pudru Masło rozpuścić i ostudzić. Ciastka dokładnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUważam, że i tak są śliczne. Nadadzą się idealnie na świąteczny prezent - gwarantuję, nikt im się nie oprze. Serca z Bazylei Składniki: (na 45 sztuk) 100 g ciemnej czekolady (85%) 250 g mielonych migdałów 250 g cukru pudru 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 2 białka 1 łyżka rumu Czekoladę rozpuścić i ostudzić. Migdały uprażyć(...)suchej patelni, wystudzić. Wymieszać z przesianym cukrem pudrem, kakao, cynamonem i goździkami. Białka ubić na sztywną pianę, partiami wsypywać suche składniki. Na końcu wlać czekoladę i rum, zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, foremką wykrawać serca. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru 1 jajko 185 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 35 g kakao 75 g rodzynek 110 g orzechów nerkowca 85 g ciemnje czekolady (70%) 85 g białej czekolady Masło z cukrem utrzeć na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, dodać ekstrakt, zmiksować. Partiami dodawać mąkę przesianą z sodą, proszkiem i kakao. Na końcu dodać(...)rodzynki, posiekaną czekoladę, posiekane i uprażone na suchej patelni orzechy. Wymieszać łyżką. Z ciasta formować kulki, lekko spłaszczone układać na blasze w dużych odstępach (ciastka mocno urosną). Piec w 180 st. C. przez 10-15 minut. Przestudzić 5-10 minut na blasze, po czym przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia. Smaczego! Kiedy tak patrzę na to zdjęcie, myślę sobie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeból głowy... Za to jestem całkowicie pewna, że Mamie zasmakowałyby te trufle. Ja się w nich zakochałam, i naprawdę ciężko mi się było od nich oderwać. Mascarpone z czekoladą i marcepanem, a do tego żurawinowe wnętrze z lekką nutą amaretto, które świetnie tutaj pasuje. Całość obtoczona w kakao, które wspaniale podkreśla słodko-delikatne wnętrze. Całość smakuje wybornie, i naprawdę(...)innej. Albo zupełnie bez okazji - takie są pyszne, że zawsze znikną szybciutko. Trufle czekoladowo-marcepanowe z żurawiną Składniki: (na 30-35 sztuk) 250 g serka mascarpone 100 g mlecznej czekolady (35%) 100 g marcepanu 30 g suszonej żurawiny 50 ml amaretto dodatkowo: 15 g kakao Mascarpone lekko zmiksować, dodać pokruszony marcepan, połączyć. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić, dodać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeintensywna w smaku - wiórki i mleko robią swoje. Pachnie ślicznie. Jest sycąca i wilgotna, zjedzenie całej porcji na raz okazało się nie lada wyzwaniem. Najpierw chciałam polać ją białą czekoladą, ale stwierdziłam, że będzie za słodko. Jeśli wolicie białą wersję, proponuję zmniejszyć ilość cukru w cieście. Wierzch udekorowałam truskawkami. Hmm... Te hiszpańskie, niestety, nie smakują najlepiej. Taką miałam ochotę(...)mąki pszennej 120 g cukru 1,25 łyżeczki proszku do pieczenia 25 g budyniu śmietankowego (proszek) 70 g wiórków kokosowych 2 jajka 75 ml oleju dodatkowo: 100 g ciemnej czekolady (50%) 5 truskawek Jajka dobrze ubić, partiami dodawać cukier. Mleko wymieszać z olejem, mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z budyniem i wiórkami kokosowymi. Do ubitych jajek na zmianę dodawać
Pożeraczka, czyli raz adobrzewspomnienie, niemniej zdecydowanie nadają się na czas egzaminów: szybkie, proste, nie mogą się nie udać. W dodatku smakują bosko - czekoladowo, troszkę może wytrawnie przez dodatek słonych orzeszków, jednak biała czekolada dodaje im słodyczy i równoważy wszystkie smaki. Ciasteczka są pyszne, i jestem pewna, że każdemu zasmakują. A znalazłam je na blogu Małpa w kuchni . Kakaowe ciasteczka z orzeszkami ziemnymi(...)łyżeczka proszku do pieczenia 150 g zimnego masła 55 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 żółtko 20 g kakao 70 g solonych orzeszków ziemnych dodatkowo: 65 g białej czekolady 2 łyżki śmietany kremówki (38%) Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, cukrem, cukrem wnailiowym i kakao. Posiekać z zimnym masłem, dodać żółtko, szybko zagnieść ciasto. Na końcu dodać posiekane orzechy, wgnieść
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru 1/8 łyżeczki soli 1 jajko 125 ml mleka 45 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka kakao czekoladowy krem: 70 ml śmietany kremówki 20 g mlecznej czekolady (32%) 30 g ciemnej czekolady (80%) dodatkowo: 60 g cukru pudru 2 łyżki gorącej wody cukrowe perełki do dekoracji cukrowe serduszka Najpierw przygotować krem: Kremówkę mocno podgrzać, ale nie gotować(...)Czekoladę posiekać, włożyć do miski, zalać kremówką. Odstawić na 5 minut, po czym dokładnie wymieszać na gładką masę. Krem wstawić do lodówki na 5-6 godzin, aż całkowicie stężeje. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, cukrem i solą. Jajko roztrzepać, połączyć z mlekiem, olejem i ekstraktem. Płynne składniki wlać do suchych, wymieszać niedbale, tylko do połączenia składników. Masę podzielić na dwie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeinaczej - mąka ryżowa ma charakterystyczną strukturę; muffinki smakują jak z dodatkiem kaszy manny. Przepis, z myślą o alergicznej siostrze C., znalazłam na opakowaniu mąki ryżowej. Smakowały. Minimuffiny ryżowe z czekoladą Składniki: (na 24 sztuki) 125 g miękkiej bezmlecznej margaryny 100 g cukru 2 jajka 125 g mąki ryżowej 125 mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu(...)wanilii 50 g ciemnej czekolady bez laktozy (75%) Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem. Partiami dodawać do masy, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać niezbyt drobno posiekaną czekoladę. Masę równomiernie wyłożyć do formy na minimuffiny wyłożonej papilotkami. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyjątkowe okazje, ale także na deser do popołudniowej kawy - w końcu w takie mgliste dni warto się trochę porozpieszczać... Babeczki to połączenie smaków znane ze słynnych pralinek - orzechów i czekolady. Do tego pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach krem z nutellą... Dzieło wieńczą praliny, ale zamiast nich możemy użyć posiekanych i uprażonych na suchej patelni orzechów laskowych - też będzie pysznie(...)Rocher Składniki: (na 12 sztuk) 85 g mąki pszennej 45 g mielonych orzechów laskowych 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła 55 g ciemnej czekolady (70%) 45 g kakao 2 jajka 120 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 115 g kwaśnej śmietany krem: 260 g serka kremowego 260 g nutelli dodatkowo: 12 pralinek Ferrero
Pożeraczka, czyli raz adobrze