też na ciepło. Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej - 1 kostka masła - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 1 opakowanie cukru waniliowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cynamonu - 1/2 czekolady mlecznej - 1 szklanka orzechów – ja dałam włoskie - 1 kieliszek rumu - 5 kwaskowych jabłek Najpierw przygotowujemy sobie jabłka i orzechy. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Orzechy rozłupujemy(...)dodajemy stopniowo rozpuszczone masło. Potem dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Ja wybrałam cukier migdałowy który nadał ciastu dodatkowego aromatu. W rondelku w którym rozpuszczaliśmy masło topimy czekoladę. Roztopioną czekoladę dodajemy do ciasta wraz z cynamonem i rumem. Jeżeli ktoś nie lubi alkoholu to polecam aromat rumowy. Do zmiksowanej masy dodajemy pokrojone jabłka i rozdrobnione orzech i mieszamy
Kuchenne WariacjeDługo zastanawiałam się jaki zrobić sernik na święta oprócz takiego tradycyjnego i pomyślałam o takim czekoladowym na spodzie orzechowym. Bardzo lubię czekoladę i orzechy to czemu nie połączyć ich w jednym cieście? Przepis jest na małą tortownicę. Składniki na ciasto: - 1/2 szklanki mąki - 1/2 szklanki startych orzechów włoskich - 1/4 szklanki cukru pudru - 1/4 kostki masła - 1 żółtko - 1/2 łyżka gęstej(...)śmietany - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serową: - 1/2 kg sera na sernik - 1/2 szklanki cukru pudru - 2 jajka - 50 ml śmietany 30% - 1 łyżka kakao - pół czekolady mlecznej - 1 aromat waniliowy Składniki na polewę: - 5 łyżek cukru pudru - 1 łyżka kakao - 1 jajko - 1/2 kostki masła Oprócz tego do przybrania sernika będą potrzebne orzechy zmielone
Kuchenne WariacjeCiasto: - 90 g zimnych białek jajek (podobno bardzo ważne) - 250 g cukru pudru - 25 g kakao - 125 g mielonych migdałów - szczypta soli Krem: - 100 ml śmietany kremówki - 150 g czekolady (50% kakao), drobno posiekanej - 40 g miękkiego masła - 4 cl rumu - 1 łyżka ekstraktu z wanilii Tradycyjnie miałem braki w produktach więc sprincik do sklepu, który bardziej przypominał pełzanie, zaopatrzenie(...)też tego że dłużej „czekały” na wypiek niż pierwsze. Byłem trochę zawiedziony, ale stwierdziłem że trzeba dokończyć „dzieło” i zabrałem się za krem. Najpierw posiekałem czekoladę. Następnie wlałem do garnuszka śmietanę (jakaś taka kremówka 18%) i mocno rozgrzałem (pamiętajcie aby jej nie zagotować). Do śmietany wrzuciłem czekoladę, masło i wanilię. Wymieszałem aż powstał lśniący krem
Kuchenne WariacjeDzisiaj coś dla miłośników kawy i czekolady tj. muffinki czekoladowo kawowe Składniki: Ciasto: - 120g cukru - 130g mąki pszennej - 100g jogurtu naturalnego - 70g masła - 80g posiekanej gorzkiej czekolady - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki kakao - 1/2 szklanki kawy (3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej) - łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: - 250g serka mascarpone - 200g śmietany 30% - 50g cukru pudru - 50ml likieru kawowego Zaczynamy(...)kawy rozpuszczalnej – tak 3 łyżeczki. Kiedy kawa ostygnie ucieramy masło z cukrem. Następnie dodajemy jogurt, kawę i dalej mieszamy. Potem wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, posiekaną czekoladę i dolewamy ekstrakt. Tak gotowe ciasto na nasze muffinki przekładamy do papilotek – tak do wysokości 3/4 i pieczemy przez 25 min. w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Następnie ubijamy
Kuchenne WariacjeZauroczeni przepisami z książki Erica postanowiliśmy zrobić kolejny wypiek z dodatkiem czekolady Tym razem są to bułeczki czekoladowo-cynamonowe, które idealnie wpasują się w tę porę roku Składniki: Ciasto: - 250 ml ciepłego mleka - 75g drobnego cukru trzcinowego - 14g suchych drożdży - 100g stopionego masła - 1 łyżeczka esencji waniliowej - 2 jajka - 500g mąki pszennej Nadzienie: - 40g gorzkiej czekolady - 50g stopionego masła - 100g(...)Kiedy ciasto będzie wyrobione przykrywamy misę folia spożywczą i zostawiamy w temperaturze pokojowej aż wyrośnie – ok. godziny żeby ciasto podwoiło swoją objętość. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie nadzienia. Startą czekoladę umieszczamy w misce razem z cukrem, cynamonem i stopionym masłem, a następnie mieszamy na gładką pastę. Po wymieszaniu zostawiamy pastę i ponownie bierzemy się za ciasto (jeżeli już wyrosło
Kuchenne WariacjeCiasto kruche: - 180g mąki pszennej typ 450 - 30g kakao - 70g cukru pudru - 120g masła - 2 żółtka Konfitura pomarańczowo-limonkowa: - 3 średnie pomarańcze - 1 limonka - 250g cukru Czekoladowy krem: - 50g czekolady gorzkiej - 50g czekolady mlecznej - 50ml śmietanki 30% UHT - 50g miękkiego masła Dekoracja: - płatki migdałów, pomarańczowa skórka kandyzowana Powyższe składniki są na blaszkę 20cm x 20cm. Najpierw przygotowujemy ciasto. Przesiewamy mąkę(...)zrobi się nam konfiturka Kiedy ciasto już wystygnie, a konfitura będzie gotowa (i też wystudzona) to przygotowujemy krem czekoladowy. W garnuszku zagotowujemy śmietankę a następnie wrzucamy do niej posiekaną czekoladę (mogą być całe kawałki ale dłużej będzie się rozpuszczać). Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodajemy masło i mieszamy aż do uzyskania gładkiego kremu. Gotowy krem rozsmarowujemy
Kuchenne Wariacjecukru - 1/3 szklanki oleju - 1/2 łyżeczki sody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 1/2 szklanki śmietany 18% - 1 łyżeczka ekstraktu jaśminowego - 4 kopiate łyżeczki kawy naturalnej Krem: - 30g czekolady mlecznej - 70g czekolady deserowej - 50ml śmietanki 30% - 50g masła - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Składniki na 10 muffinek. Najpierw bierzemy się za ciasto na babeczki. Zaczynamy od zaparzenia kawy naturalnej(...)pieczemy przez 25 minut. Następnie bierzemy się za krem. Śmietankę stawiamy na gazie i wsypujemy do niej kawę rozpuszczalną. Kiedy kawa się rozpuści, a śmietanka zagotuje, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż się roztopi jednocześnie ściągając garnek z gazu. Na końcu dodajemy masło i wszystko razem mieszamy. Po otrzymaniu jednolitej konsystencji zostawiamy krem do wystudzenia, a następnie przekładamy
Kuchenne Wariacjetruskawkowa: 2 galaretki truskawkowe 1 szklanka wody 2 duże śmietany kremówki 30% lub 36% (ok. 700 ml) 5 łyżek cukru pudru ok. 400 g truskawek Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady deserowej 2 łyżki oleju * odmierzamy szklanką o poj. 250 ml Przygotowanie: Ciasto: 1. Masło, wodę i cukier (zostawić 2 łyżki cukru do białek) przełożyć do rondelka(...)truskawki (jak na zdjęciu obok, można gęściej) i przykryć pozostałą masą. Na koniec całość przykryć drugim blatem ciasta. Wstawić na parę godzin lub na noc do lodówki. Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek oleju, dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę do przestygnięcia. Polać wierzch ciasta
Domowa Cookierenka Agimusu z miseczki ciągle ubywało i ubywało. Spróbujcie koniecznie - bardzo smaczny i bardzo prosty deser. Składniki (na 4 małe porcje): 2 tabliczki (200 g) gorzkiej lub deserowej czekolady (w wersji wegańskiej: czytamy etykietę czy czekolada nie zawiera mleka i lecytyny z jaja kurzego) 250 ml mleka kokosowego 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki syropu klonowego szczypta soli Dodatkowo(...)mleka kokosowego (lub w wersji niewegańskiej: schłodzona mała śmietana kremówka 30% lub 36%) 1 łyżka cukru pudru lub syropu klonowego Przygotowanie: 1. Do rondelka wlać mleko kokosowe, dodać połamaną czekoladę i pozostałe składniki. Podgrzewać na średnim ogniu często mieszając, aż masa będzie jednolita. 2. Przelać do 4 małych miseczek lub filiżanek. 3. Wstawić do lodówki na kilka godzin
Domowa Cookierenka Agiłyżki rumu (lub innego alkoholu, u mnie: likier pomarańczowy typu triple sec) 150 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 1 tabliczka czekolady deserowej 2 łyżki śmietany Przygotowanie: 1. Utrzeć masło mikserem na maksymalnych obrotach, dodając cukier, cukier waniliowy, 2 całe jaja, 4 żółtka i rum. 2. Wymieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną(...)Gotowe ciasto wyłożyć z formy keksowej, usunąć papier, przełożyć na blachę z piekarnika i od razu wstawić jeszcze mniej więcej na 5 min. do gorącego piekarnika. 9. Polewa: Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki, dodać śmietanę. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Polewę rozsmarować
Domowa Cookierenka Agiszklanka cukru 12 łyżek gorzkiego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie: bezglutenowego) łyżeczka sody Masa: 500 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady 4 łyżki mleka 2 łyżki likieru wiśniowego Dodatkowo: duży słoik 730 g wiśni drążonych (360 g bez zalewy) Do dekoracji: 1 paczka 255 g M&Msów 3 paczki(...)piec w piekarniku nagrzanym do 165 °C przez 40-55 minut przy większej tortownicy (u mnie przy tortownicy 24 cm 70 min.) . Wiśnie odsączyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do niej mleko. Serek mascarpone zmiksować z likierem wiśniowym i cukrem pudrem. Dodać do tego czekoladę i dokładnie wymieszać. Ciasto po upieczeniu przekroić
Domowa Cookierenka Agipodniebienia :) Składniki: 350 ml śmietany kremówki 36% (ja dałam więcej, bo wolę bardziej płynny krem) 4-5 żółtek (w zależności od wielkości) 50 g cukru (4 łyżki) 50 g czekolady deserowej (lub gorzkiej) 1 łyżka nalewki wiśniowej (można pominąć) dodatkowo: cukier trzcinowy do karmelizacji - 1 łyżka na kokilkę (użyłam cukru dekoracyjnego w kolorze czerwonym) Przygotowanie: 1. Żółtka ubić z cukrem(...)jasnożółtą masę (miksować 2-3 minuty). 2. Śmietanę podgrzać na średnim ogniu do momentu zagotowania. Następnie zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odstawić na chwilę do przestygnięcia. 3. Do żółtek stopniowo dolewać cienkim strumieniem czekoladową śmietanę, ciągle miksując. 4. Masę przelać do rondla i podgrzewać na średnim ogniu, ciągle mieszając (najlepiej
Domowa Cookierenka Agiłyżki syropu z agawy, syropu klonowego, miodu) pół szklanki ulubionych bakalii (u mnie suszone jagody goji, rodzynki, morwa biała, orzeszki ziemne) Ganasz czekoladowy: 60 g gorzkiej czekolady 3 łyżki jogurtu/ śmietany (lub mleczka kokosowego) Przygotowanie: Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ja gotuję zawsze w proporcji 1:3 (1 szklanka kaszy na 3 szklanki wody) . Gorącą (!) kaszę(...)lodówki. Aby rolada zachowała kształt, tzn. za bardzo się nie spłaszczyła, proponuję włożyć ją do formy ćwibakówki i dopiero wstawić do lodówki. Przed podaniem roladę można pokryć ganaszem czekoladowym : czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki, zalać jogurtem/ śmietaną. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i jogurt/ śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa
Domowa Cookierenka Agitylko jedną wadę - zdecydowanie za szybko znika :) Spróbuj koniecznie! Składniki (na 2 porcje): schłodzona woda z małej puszki po ciecierzycy konserwowej (puszka 400 g) 100 g gorzkiej czekolady 2-3 łyżki cukru pudru Przygotowanie: 1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. 2. Wodę po ciecierzycy wlać do misy miksera i ubić na sztywno, jak białka. Zajmuje to więcej czasu(...)niż ubijanie białek, więc trzeba się uzbroić w cierpliwość. Następnie (dalej miksując) dodawać stopniowo cukier puder. Na koniec dodać rozpuszczoną, wystudzoną czekoladę, dokładnie wymieszać. Przelać do dwóch małych miseczek lub filiżanek. 3. Wstawić na min. 15 minut do lodówki
Domowa Cookierenka Agitarcie trudno się oprzeć, więc uprzedzam: jeśli jesteś na diecie, wchodzisz na własną odpowiedzialność :) Składniki: 350 g czarnych markiz, np. oreo 120 g roztopionego masła 200 g czekolady (u mnie 100 g deserowej i 100 g gorzkiej) 360 g kwaśnej śmietany 12% (można zamienić na kremówkę) 10 truskawek (umytych i odszypułkowanych) szczypta różowej soli himalajskiej Przygotowanie: 1. W malakserze(...)miksować do połączenia składników. 2. Formę do tarty o wymiarach 12x36 cm wysmarować masłem, dno i boki wylepić masą ciasteczkową. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy czekoladowej. 3. Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miski, zalać śmietaną. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa
Domowa Cookierenka Agi