czekolada - 27946 przepisów (strona:567/1864)

Mazurek czekoladowy z konfiturą pomarańczową 133

Ciasto kruche: - 180g mąki pszennej typ 450 - 30g kakao - 70g cukru pudru - 120g masła - 2 żółtka Konfitura pomarańczowo-limonkowa: - 3 średnie pomarańcze - 1 limonka - 250g cukru Czekoladowy krem: - 50g czekolady gorzkiej - 50g czekolady mlecznej - 50ml śmietanki 30% UHT - 50g miękkiego masła Dekoracja: - płatki migdałów, pomarańczowa skórka kandyzowana Powyższe składniki są na blaszkę 20cm x 20cm. Najpierw przygotowujemy ciasto. Przesiewamy mąkę(...)zrobi się nam konfiturka Kiedy ciasto już wystygnie, a konfitura będzie gotowa (i też wystudzona) to przygotowujemy krem czekoladowy. W garnuszku zagotowujemy śmietankę a następnie wrzucamy do niej posiekaną czekoladę (mogą być całe kawałki ale dłużej będzie się rozpuszczać). Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodajemy masło i mieszamy aż do uzyskania gładkiego kremu. Gotowy krem rozsmarowujemy

Kuchenne Wariacje
Muffinki kawowo jaśminowe 136

cukru - 1/3 szklanki oleju - 1/2 łyżeczki sody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 1/2 szklanki śmietany 18% - 1 łyżeczka ekstraktu jaśminowego - 4 kopiate łyżeczki kawy naturalnej Krem: - 30g czekolady mlecznej - 70g czekolady deserowej - 50ml śmietanki 30% - 50g masła - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Składniki na 10 muffinek. Najpierw bierzemy się za ciasto na babeczki. Zaczynamy od zaparzenia kawy naturalnej(...)pieczemy przez 25 minut. Następnie bierzemy się za krem. Śmietankę stawiamy na gazie i wsypujemy do niej kawę rozpuszczalną. Kiedy kawa się rozpuści, a śmietanka zagotuje, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż się roztopi jednocześnie ściągając garnek z gazu. Na końcu dodajemy masło i wszystko razem mieszamy. Po otrzymaniu jednolitej konsystencji zostawiamy krem do wystudzenia, a następnie przekładamy

Kuchenne Wariacje
Murzynek z masą truskawkową 386

truskawkowa: 2 galaretki truskawkowe 1 szklanka wody 2 duże śmietany kremówki 30% lub 36% (ok. 700 ml) 5 łyżek cukru pudru ok. 400 g truskawek Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady deserowej 2 łyżki oleju * odmierzamy szklanką o poj. 250 ml Przygotowanie: Ciasto: 1. Masło, wodę i cukier (zostawić 2 łyżki cukru do białek) przełożyć do rondelka(...)truskawki (jak na zdjęciu obok, można gęściej) i przykryć pozostałą masą. Na koniec całość przykryć drugim blatem ciasta. Wstawić na parę godzin lub na noc do lodówki. Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek oleju, dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę do przestygnięcia. Polać wierzch ciasta

Domowa Cookierenka Agi
Mus czekoladowy (wegański) 179

musu z miseczki ciągle ubywało i ubywało.  Spróbujcie koniecznie - bardzo smaczny i bardzo prosty deser. Składniki (na 4 małe porcje): 2 tabliczki (200 g) gorzkiej lub deserowej czekolady (w wersji wegańskiej: czytamy etykietę czy czekolada nie zawiera mleka i lecytyny z jaja kurzego) 250 ml mleka kokosowego 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki syropu klonowego szczypta soli Dodatkowo(...)mleka kokosowego (lub w wersji niewegańskiej: schłodzona mała śmietana kremówka 30% lub 36%) 1 łyżka cukru pudru lub syropu klonowego Przygotowanie: 1. Do rondelka wlać mleko kokosowe, dodać połamaną czekoladę i pozostałe składniki. Podgrzewać na średnim ogniu często mieszając, aż masa będzie jednolita.  2. Przelać do 4 małych miseczek lub filiżanek.  3. Wstawić do lodówki na kilka godzin

Domowa Cookierenka Agi
Domowy sękacz z piekarnika 285

łyżki rumu (lub innego alkoholu, u mnie: likier pomarańczowy typu triple sec) 150 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 1 tabliczka czekolady deserowej 2 łyżki śmietany Przygotowanie: 1. Utrzeć masło mikserem na maksymalnych obrotach, dodając cukier, cukier waniliowy, 2 całe jaja, 4 żółtka i rum. 2. Wymieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną(...)Gotowe ciasto wyłożyć z formy keksowej, usunąć papier, przełożyć na blachę z piekarnika i od razu wstawić jeszcze mniej więcej na 5 min. do gorącego piekarnika. 9. Polewa: Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki, dodać śmietanę. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Polewę rozsmarować

Domowa Cookierenka Agi
Czekoladowy tort fasolowy 208

szklanka cukru 12 łyżek gorzkiego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie: bezglutenowego) łyżeczka sody Masa: 500 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady 4 łyżki mleka 2 łyżki likieru wiśniowego Dodatkowo: duży słoik 730 g wiśni drążonych (360 g bez zalewy)  Do dekoracji: 1 paczka 255 g M&Msów 3 paczki(...)piec w piekarniku nagrzanym do 165 °C przez 40-55 minut przy większej tortownicy (u mnie przy tortownicy 24 cm 70 min.) . Wiśnie odsączyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do niej mleko. Serek mascarpone zmiksować z likierem  wiśniowym i cukrem pudrem. Dodać do tego czekoladę i dokładnie wymieszać. Ciasto po upieczeniu przekroić

Domowa Cookierenka Agi
Czekoladowy crème brûlée (bez pieczenia) 199

podniebienia :) Składniki: 350 ml śmietany kremówki 36% (ja dałam więcej, bo wolę bardziej płynny krem) 4-5 żółtek (w zależności od wielkości) 50 g cukru (4 łyżki) 50 g czekolady deserowej (lub gorzkiej) 1 łyżka nalewki wiśniowej (można pominąć) dodatkowo: cukier trzcinowy do karmelizacji - 1 łyżka na kokilkę (użyłam cukru dekoracyjnego w kolorze czerwonym) Przygotowanie: 1. Żółtka ubić z cukrem(...)jasnożółtą masę (miksować 2-3 minuty). 2. Śmietanę podgrzać na średnim ogniu do momentu zagotowania. Następnie zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odstawić na chwilę do przestygnięcia. 3. Do żółtek stopniowo dolewać cienkim strumieniem czekoladową śmietanę, ciągle miksując. 4. Masę przelać do rondla i podgrzewać na średnim ogniu, ciągle mieszając (najlepiej

Domowa Cookierenka Agi
Waflowa rolada z kaszą jaglaną, czyli zdrowsza wersja salcesonu :) 232

łyżki syropu z agawy, syropu klonowego, miodu)   pół szklanki ulubionych bakalii (u mnie suszone jagody goji, rodzynki, morwa biała, orzeszki ziemne) Ganasz czekoladowy: 60 g gorzkiej czekolady 3 łyżki jogurtu/ śmietany (lub mleczka kokosowego)  Przygotowanie: Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ja gotuję zawsze w proporcji 1:3 (1 szklanka kaszy na 3 szklanki wody) . Gorącą (!) kaszę(...)lodówki. Aby rolada zachowała kształt, tzn. za bardzo się nie spłaszczyła, proponuję włożyć ją do formy ćwibakówki i dopiero wstawić do lodówki. Przed podaniem roladę można pokryć ganaszem czekoladowym : czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki, zalać jogurtem/ śmietaną. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i jogurt/ śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa

Domowa Cookierenka Agi
3-składnikowy mus czekoladowy (wegański) 105

tylko jedną wadę - zdecydowanie za szybko znika :) Spróbuj koniecznie!  Składniki (na 2 porcje): schłodzona woda z małej puszki po ciecierzycy konserwowej (puszka 400 g) 100 g gorzkiej czekolady 2-3 łyżki cukru pudru  Przygotowanie: 1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. 2. Wodę po ciecierzycy wlać do misy miksera i ubić na sztywno, jak białka. Zajmuje to więcej czasu(...)niż ubijanie białek, więc trzeba się uzbroić w cierpliwość. Następnie (dalej miksując) dodawać stopniowo cukier puder. Na koniec dodać rozpuszczoną, wystudzoną czekoladę, dokładnie wymieszać. Przelać do dwóch małych miseczek lub filiżanek. 3. Wstawić na min. 15 minut do lodówki

Domowa Cookierenka Agi
Tarta czekoladowa z truskawkami (bez pieczenia) 2864

tarcie trudno się oprzeć, więc uprzedzam: jeśli jesteś na diecie, wchodzisz na własną odpowiedzialność :)  Składniki: 350 g czarnych markiz, np. oreo 120 g roztopionego masła 200 g czekolady (u mnie 100 g deserowej i 100 g gorzkiej) 360 g kwaśnej śmietany 12% (można zamienić na kremówkę) 10 truskawek (umytych i odszypułkowanych) szczypta różowej soli himalajskiej Przygotowanie: 1. W malakserze(...)miksować do połączenia składników. 2. Formę do tarty o wymiarach 12x36 cm wysmarować masłem, dno i boki wylepić masą ciasteczkową. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy czekoladowej. 3. Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miski, zalać śmietaną. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa

Domowa Cookierenka Agi
.578. wegańskie ciast(k)o z lnu 97

wegańskie, bananowe, ciasto z lnu mielonego z gorzką czekoladą i kajmakiem~ Wiem, że kajmak nie jest wega, ale chodzi o ciasto samo w sobie :) No, ogólnie takie rzeczy się dzieją, jak jajek w lodówce nie ma... Pytaliście wczoraj o nadzienie pączków - jest to konfitura z płatków róży, domowa :) A przepis na pączki jest już na drugim blogu, klik na zdjęcie(...)się ciężko... PRZEPIS /1 porcja/ ~70g lnu mielonego ~duży banan (ok. 120g po obraniu) ~cukier/stevia ~100ml mleka sojowego + 50ml ~łyżeczka oleju (u mnie z orzechów włoskich) ~2 'rządki' gorzkiej czekolady (ok. 20-25g) ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~1/3 łyżeczki sody oczyszczonej Banana rozgnieść na puree, dodać olej, len, cukier/stevię, proszek do pieczenia, sodę i wymieszać. Następnie wlać

breakfast of dreams
.605. krem ciasteczkowy...bez ciasteczek 103

waniliowego ~40g masła orzechowego ~szczypta soli ~cukier/stevia/inna substancja słodząca - do smaku (trzeba sporo posłodzić :)) ~spora szczypta cynamonu ~łyżeczka ekstraktu z wanilii ~3 łyżeczki groszków/płatków czekoladowych lub posiekanej czekolady Ciecierzycę, mleko, masło orzechowe, sól, cukier/stevię/..., cynamon i ekstrakt waniliowy zmiksować na gładką masę. Dodać dwie łyżeczki czekolady i wymieszać (nie miksować już!). Przełożyć masę do miseczki, posypać pozostałą(...)łyżeczką czekolady i wstawić na noc do lodówki. Smacznego

breakfast of dreams
.896. by umilić powrót 97

dyniowy serniczek z ciemną czekoladą słodzoną ksylitolem ~ No to czas powrócić do szkolnej rutyny...Nie lubię tego, zdecydowanie. PRZEPIS /1 porcja/ ~200g twarogu sernikowego (mielonego) ~100g puree z dyni ~jajko ~2 łyżki proszku budyniowego waniliowego ~20g ciemnej czekolady słodzonej ksylitolem ~cukier/stevia do smaku Czekoladę siekamy. Łączymy wszystkie składniki i pieczemy sernik ok. 40-45 minut w 170*C. Zostawiamy

breakfast of dreams
.934. z zielonym akcentem 109

kokosowa* owsianka z cukinią, pomarańczą i fińską ciemną czekoladą~ *z dodatkiem mąki kokosowej Wsadziłam czekoladę do szafki i o niej zapomniałam! A mam dwa opakowania po 200g - ciemną i mleczną, aaaa ♥ Z każdej podróży trzeba przywieść czekoladę - pamiętacie :D Dzisiaj w szkole całkiem luźny dzień (mam nadzieję), a przynajmniej żadnego sprawdzianu/kartkówki o których mi wiadomo, a mam nadzieję

breakfast of dreams
zdrowe czekoladowe ciastka z avokado (bez tłuszczu) 191

podaję z moimi modyfikacjami // 11 ciastek ~duże, dojrzałe awokado - ok. 180g po obraniu ~1/4 szklanki cukru ~1/4 szklanki cukru trzcinowego ~jajko ~30-40g groszków czekoladowych (z gorzkiej czekolady) lub drobno posiekanej gorzkiej czekolady ~1/2 szklanki naturalnego kakao ~1/3 szklanki mąki pszennej ~1/3 łyżeczki sody oczyszczonej + 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~szczypta soli (solidna :)) Awokado obrać i rozgnieść widelcem/zblendowa(...)opcję, nie będzie grudek) na gładką masę. Dodać jajko i cukier, wymieszać. Suche składniki - kakao, mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do pierwszej miski, dodać czekoladę. Wymieszać wszystko. Łyżką nabierać porcje masy i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formując okrągłe ciastka (można lekko zmoczyć łyżkę wodą, będzie łatwiej). Postępować tak do wykończenia masy

chili & sugar