rzeczywiście smakiem bardzo przypominały kupne toffifee;)) Składniki: 100g masła, 1/2 szklanki cukru, 100ml śmietanki 30% + 1 łyżka, 50g orzechów laskowych (użyłam Helio) , 80g mlecznej czekolady. Wykonanie Masło, cukier i 100ml śmietanki zagotować i, stale mieszając, gotować na małym ogniu około 30-35 minut. Należy bardzo uważać, by masa się nie przypaliła! Następnie od razu(...)masę przekładać do foremek na czekoladki, mniej więcej do połowy wysokości. W każdej czekoladce zanurzyć po jednym całym orzechu laskowym. Ostudzić i wstawić na godzinę do lodówki. Czekoladę połamać na kawałki i wraz z łyżką śmietanki 30% stopić na parze. Czekoladą zalać wierzch czekoladek. Schładzać kilka godzin. Źródło: Kawa cynamonem pachnąca
Z miłości do słodkościczerwcowy weekend, kiedy mnóstwo w lasach borówek :) A komu daleko do lasu,zawsze można je nabyć, od tych, którzy do lasów mają bliżej:) Muffiny z borówkami i czekoladą Składniki: 3 szklanki mąki 4 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia 25 dag margaryny 1 szklanka cukru 1 szklanka borówek 1 1/4 szklanki mleka cukier waniliowy 6 kostek gorzkiej czekolady(...)Margarynę ucieramy z cukrami. Powoli dodajemy po jednym całym jajku. Ucieramy na jednolitą masę. Powoli dodajemy na zmianę składniki suche i mleko. Do tak przygotowanej masy dodajemy posiekaną czekoladę i borówki. Mieszamy łyżką. Przekładamy ciasto do foremek na muffiny i pieczemy 25-30 minut, aż będą złote, w 180 stopniach. Gotowe można posypać cukrem pudrem
Lawendowe Niebobardzo proste w przygotowaniu i smakują wyśmienicie. SKŁADNIKI 1/2 kg mąki 30 dkg masła 4 żółtka 4 łyżki brązowego cukru szczypta soli 2 pomarańcze 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1/2 tabliczki mlecznej czekolady PRZYGOTOWANIE Mąkę, miękkie masło, żółtka, brązowy cukier i sól zarabiam przez chwilę. Ocieram skórkę z jednej pomarańczy a następnie wyciskam z niej sok. Połowę drugiej pomarańczy kroję(...)pomarańcz dodaję do maki i wyrabiam ciasto powoli małymi ilościami dodaję sok pomarańczowy (dodaje tyle soku aby ciasto było plastyczne ale gęste). Na końcu dodaje pokrojone w drobną kostkę czekolady. Ciasto zwijam w folię i wkładam do lodówki na minimum godzinę ( ostatnio o nim zapomniałam i przelezało w lodówce do następnego dnia). Schłodzone ciasto rozwałkowuję na około 3 milimetry
Magiczna kuchnia DariiBoski duet...granat i czekolada:) Nie czekaj...zrób!!! Składniki; puszka mleka skondensowanego, 500 g czekolady u nas gorzkiej ale możecie użyć też mleczną, 1 granat Wykonanie; Czekoladę z mlekiem skondensowanym podgrzewamy do rozpuszczenia. Część owoców granatu mieszamy z masą czekoladową.Wylewamy na wcześniej przygotowaną blaszkę. Pozostały granat wysypujemy na wierzch. Wkładamy do lodówki i po 2 godzinach możemy już
Anioły w kuchnitego zestawu słodkiego sosu karmelowego i chrupiących migdałów . Początkowo zamysł był nieco inny , ale w finale powstało bardzo efektowne i przepyszne ciacho :) Składniki : Ciasto : 2 tabliczki gorzkiej czekolady 200 g masła 3 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki Masa śmietanowa : 250 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Sos karmelowy : 1/3 kostki(...)masła pół szklanki cukru pół szklanki śmietany 30% Dodatkowo : 100g migdałów w płatkach Wykonanie : Ciasto : Czekolady rozpuścić razem z masłem . Przestudzić . Jajka razem z cukrem ubić na gęstą puszystą masę . Wlać czekoladę . Dodać przesianą mąkę i delikatnie połączyć całą masę . Piec ok 30 min w 170'C Masa : Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru
Malinowa Kawiarenkanastępnym poście bowiem podam przepis na deser, który na kolana powali nawet największego miłośnika schabowych... Ale do pierniczków teraz wróćmy. Te są troszkę inne, specjalne - bo z czekoladą. I lekką nutą pomarańczy; a jak wszyscy wiemy, te dwa smaki komponują się ze sobą doskonale. Pierniczki po upieczeniu są twarde, trzeba je zamknąć w puszcze, najlepiej na kilka tygodni. Choć bratankowi(...)mąki orkiszowej 65 g kakao 75 g cukru pudru 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2,5 łyżki przyprawy do piernika 180 g masła 280 g melasy 55 g ciemnej czekolady (70%) skórka otarta z 1 pomarańczy 1 jajko Mąkę, kakao i cukier puder przesiać do dużej miski. Dodać sodę i przyprawę do piernika, wymieszać. Masło i melasę umieścić w garnuszku, podgrzewać
Pożeraczka, czyli raz adobrześmietany 36% * 2 łyżki cukru pudru * 2 opakowania usztywniacza do śmietany * 270 ml adwokata * 6 łyżeczek żelatyny krem czekoladowy * 250 g masła lub margaryny * 100 g mlecznej czekolady * 3 łyżki cukru pudru * 3 łyżeczki kakao Sposób wykonania Biszkopt prostokątny Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania wsypać cukier i cukier wanilinowy, a następnie po kolei(...)ubijać. Masę przelać do miski wyłożonej biszkoptem i wyrównać. Przykryć biszkoptem okrągłym odpowiednio dociętym, lekko docisnąć i odstawić na ok. 3 godziny w chłodne miejsce. Przygotować krem czekoladowy. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Margarynę o pokojowej temperaturze utrzeć na puszysto z cukrem pudrem, a następnie dodawać po łyżce przestudzoną czekoladę i nadal ucierać. Do reszty kremu dodać kakao i dokładnie
Mix smakumielonego maku * 7 białek * 200 g cukru * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 100 g margaryny * ok. 200 g bakalii (rodzynki, morele, żurawina) polewa * 100 g mlecznej czekolady * 1 łyżka oleju Sposób wykonania Margarynę rozpuścić. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać do uzyskania szklistej piany i do rozpuszczenia się cukru. Do piany z białek dodać(...)temperaturze 190 stopni C, ok.50 min. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po upieczeniu odczekać kilka minut, wyjąć ciasto z formy na kratkę i poczekać, aż przestygnie. Przygotować polewę. Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do naczynia, wlać 2 łyżki przegotowanej chłodnej wody, naczynie umieścić w garnku z gorącą wodą, aż czekolada się rozpuści. Powstałą polewą polać ciasto
Mix smakuCzekoladowy fondant, czasami nazywany czekoladowym wulkanem, jest niesamowitym zakończeniem każdego obiadu. Najlepiej smakuje z lodami waniliowymi. Na 6 porcji: 150g masła, plus odrobina do posmarowania kokilek kakao 150g gorzkiej czekolady 3 jajka 3 żółtka 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Dobrze posmarować foremki i dokładnie wysypać kakao. Masło rozpuścić z czekoladą w misce umieszczonej(...)garnkiem lekko gotującej się wody. Gdy się rozpuszczą, zdjąć z ognia i trzymać w cieple. Mikserem ubić jajka i żółtka z cukrem na puszystą piankę. Ubitą masę wlać do czekolady i przesiać mąkę. Delikatnie wymieszać wszystko i przełożyć do foremek. Piec 9-10 minut, nie dłużej, gdyż wtedy nie będzie płynnego środka. Minuta dłużej i zamiast płynnego deseru wyjdzie suflet/babeczka
Kulinarna rozmowaprzetransportować. Nasze ciasto jak wyżej już czeka na na naszych gości! Składniki ciasta: 3 jajka całe 1 i pół szklanki cukru 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka czekolady w proszku lub nesquik kakao pół szklanki oleju 1 łyżka proszka do pieczenia szczypta soli szklanka ciepłej wody kilka kropel wódki lub likieru Polewa ciasta: 4 łyżki mleka pół(...)szklanki czekolady w proszku lub nesquik kakao 1 łyżka masła szklanka cukru Przygotowanie: Składniki: jajka, cukier, czekolada, mąka, a później woda, sól i proszek do pieczenia ubić w mikserze. Piec w piekarniku na 180C przez 50 minut. Forma na babkę z kominem. Składniki polewy zagotować w rondelku i utrzymać na ogniu przez
Smaki Brazyliimiękkiego masła - 1 duże jajo - 70g cukru pudru - ok. 200g bakalii (migdały, orzechy, śliwki suszone itp., co kto lubi) - kilka pianek marshmallow - 3 czubate łyżki kakao (ok. 50g) - 100g czekolady (min. 70%) - dodatkowo cukier puder do posypania Czekoladę rozpuścić (najwygodniej w mikrofali). Migdały, orzechy rozdrobnić na tyle, aby były widoczne większe kawałki. Połowę herbatników zmiksować w blenderze. Drugą(...)się nie przejmować, że białko się trochę zetnie), następnie schłodzić pod strumieniem zimnej wody. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem i jajkiem. Do suchych składników dodać przestygniętą roztopioną czekoladę, utarte masło, kakao. Wymieszać, połączyć składniki w jednolitą masę i nadać jej kształt walca (jak salami). Zawinąć szczelnie w folię spożywczą i wstawić, najlepiej na całą noc, do lodówki
mojewypiekiinietylkowłaśnie tropem na blogu Przy kuchennym stole znalazłam przepis na kruchy blok-ryżowo czekoladowy. Składniki na masę jasną: - 83g masła - 1,5 łyżki płynnego miodu - 225g białej czekolady - 75g ryżu preparowanego Składniki na masę czekoladową: - 83g masła - 3 łyżki płynnego miodu - 188g czekolady deserowej - 113g ryżu preparowanego Powyższe proporcje są na blaszkę o wymiarach 24×24. Masę(...)jasną i czekoladową przygotowujemy tak samo, łącząc trochę inne składniki. Masło, miód i czekoladę rozpuszczamy w misce – na parze. Miskę z rozpuszczoną masą odstawiamy, dodajemy ryż preparowany i bardzo dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Analogicznie postępujemy z masą czekoladową. Gotową wykładamy na masę jasną, wyrównujemy powierzchnię, lekko dociskając. Formę wstawiamy do lodówki do zastygnięcia
mojewypiekiinietylkoSkładniki na krem: - 2 opakowania kremu ajerkoniakowego dr Oetkera - 600ml zimnego mleka - 200g miękkiego masła Dodatkowo: - dżem z czarnej porzeczki - sok do nasączenia biszkoptu (dałam jabłkowy) Polewa: - 100g dobrej czekolady - 2 łyżki masła - 1 łyżka wody - 1-2 łyżki cukru O r a z: - kwiaty zrobione ze świeżego ananasa - listki zrobione z czekolady Mąkę przesiewamy. Białka ubijamy, stopniowo dodając cukier(...)równą powierzchnię (czyli „skórką” do środka”). Ponownie nasączamy sokiem i kładziemy kolejną warstwę kremu, tym razem też na boki. Tort wstawiamy do lodówki, a w tym czasie szykujemy polewę. Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy masło, wodę i cukier. Wstawiamy do mikrofali na 30 sekund. Wyjmujemy, wstawiamy do miseczki z wrzącą wodą, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia składników. Przestudzoną polewamy nasz tort
mojewypiekiinietylkoSkładniki na masę: - 230ml śmietany kremówki - 1 łyżka cukru pudru - 250g serka mascarpone - 1 płaska łyżka mleka w proszku Dodatkowo: - owoc granatu - 3 łyżki wiórków kokosowych - polewa z dobrej czekolady (81%) Białka z solą ubijamy na sztywno. Stopniowo, po łyżce dodajemy cukier (każdorazowo dokładnie go wrabiamy do całkowitego rozpuszczenia). Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca, dodajemy sok z cytryny. Blaszkę(...)delikatnie mieszamy łyżką. Wiórki prażymy na suchej patelni. Masę wkładamy do worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy i dekorujemy bezy. Posypujemy prażonym kokosem, wypełniamy owocem granatu i ozdabiamy czekoladą. Uszko koszyczka zrobiłam z pasków uprażonego świeżego orzecha kokosowego. Krucha beza, leciutko ciągnąca wewnątrz, strzelające, rozpryskujące się w ustach soczyste granaty. To wszystko przełamane delikatnym prażonym kokosem i muśnięciem dobrej
mojewypiekiinietylkocukru wanilinowego 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 5 średniej wielkości marchwi 2 tabliczki białej czekolady 2 łyżki śmietanki słodkiej 18% (lub więcej) Wykonanie: Jajka wbijamy do miski, dosypujemy cukier i miksujemy na puszystą kremową jasną masę. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia(...)pieczenia i wylewamy masę. Pieczemy około 55 minut w temperaturze 180st. C. Przed wyciągnięciem z piekarnika upewniamy się patyczkiem czy masa stężała wewnątrz placka. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę i mieszamy dokładnie. Polewamy czekoladą ciasto. Życzę smacznego
Anielska Kuchnia Ani