cukiniowe brownie placki z sosem czekoladowym i bananem Czuję zimę, bo czekolada, dużo czekolady. Musze zrobić zapasy. Ale jednak skoro sos, to z mlecznej czekolady gorzka jest dobra, ale sos musi być z mlecznej! Przepis: 60g mąki łyżka kakaa(ok.15-20g) 100g cukinii startej na drobnych oczkach jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ok.40ml mleka szczypta
More food, love and dreamszrobić dzisiaj żadnego wyraźnego zdjęcia -,- Lepkie i klejące za sprawą cukinii oraz mąki żytniej która w tym połączeniu nabiera takiej mazistej konsystencji. No i niezwykle czekoladowe za sprawą czekolady :3 Jutro szkoła? Sprawdzian? Ale jak to? Już? Fajnie, że coś umiem xd Więc z racji, że powinnam się uczyć, znów wybieram się na łyżwy, a co żyje się tylko(...)Składniki: 50g mąki żytniej 15g kakao 1/4 tabliczki czekolady 100g cukinii startej na drobnych oczkach szczypta soli, cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia coś do posłodzenia skórka z startej pomarańczy 20ml soku z pomarańczy jajko aromat pomarańczowy Cukinię posolić, odstawić na chwilą, a następnie odcisnąć z nadmiaru soku(ale nie wylewać go!!). Jajko zmiksować z sokiem i dodać cukinię. Suche
More food, love and dreamsMuffina dyniowa z gorzką czekoladą i daktylami, ciepłe mleko Składniki: 55g przesianej mąki 80 pure z dyni hokkaido jajko 30ml mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta cynamonu, soli coś do osłodzenia gorzka czekolada daktyle Suche składniki mieszamy ze sobą. W drugiej miseczce miksujemy mokre. Łączymy obie miseczki, dodajemy czekoladę i daktyle, przekładamy ciasto
More food, love and dreamsMusicie spróbować! Składniki: ciasto 150 g mąki 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki kakao 150 g masła 1 duże żółtko mus z białej czekolady 300 g białej czekolady 100 ml śmietany 30% 1 łyżka mleka 100 g serka mascarpone 5 łyżek żelatyny 6 łyżek wody dodatkowo posypka z Crispearls mleczne Przygotowanie: Umieść(...)przez 10-12 minut, aż ciasto się zarumieni. Ostudź. Ubij na puszystą pianę śmietanę, następnie wymieszaj ją ręcznie z mascarpone (temperatura pokojowa). W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę z łyżką mleka i połącz ze śmietaną. Żelatynę rozpuść we wrzącej wodzie, delikatnie przestudź i połącz z musem czekoladowym. Jak mus zacznie gęstnieć wlej go do tarty i wstaw
Niezły MłynekSzybki pomysł na deser. Ciastka znikają jeszcze szybciej, nawet nie dane im było ostygnąć :) Czekolady sypiemy ile dusza zapragnie ... Składniki: opakowanie ciasta francuskiego gorzka czekolada (oczywiście nie cała tabliczka) Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty. Posypujemy startą czekoladą. Zapiekamy w temperaturze 180-200 stopni aż się zrumienią (jakiś kwadrans
prawdziwe jedzeniepół, kładziemy na głębokim talerzu, wyciskamy sok z połowy cytryny i obtaczamy w nim obie połówki banana. Do pojemnika do ryżu nakładamy 2 łyżki miodu wielokwiatowego, 1/4 mlecznej czekolady, którą drobno kroimy i pół łyżeczki cynamonu. Banany w parowarze dajemy na dolnej półce w folii aluminiowej, sos na górze. Włączamy parowar na 7 minut.Co 2-3 min otwieramy(...)głębokim talerzu, wyciskamy sok z połowy cytryny i obtaczamy w nim obie połówki banana. Do pojemnika do ryżu nakładamy 1,5 łyżki miodu wielokwiatowego, 3 łyżki posypki - wiórków czekolady gorzkiej ( można dać 3-4 kostki czekolady gorzkiej, tylko drobno pokroić) i płaską łyżeczkę cynamonu. Banany w parowarze dajemy na dolnej półce w folii aluminiowej, sos na górze. Włączamy parowar
Parowar Facetamasła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru szczypta soli Krem budyniowy czekoladowy (kremu trochę zostanie): 2,5 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 4 żółtka 3/4 szklanki mąki 1 tabliczka czekolady deserowej (100 g) Przygotowanie: Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder i żółtka. Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki. Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto(...)Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Krem budyniowy czekoladowy: Do rondelka wlewamy 1,5 szklanki mleka i zagotowujemy. Ustawiamy ogień na malutki i dodajemy pokruszoną czekoladę. Podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści i uzyskamy kremową konsystencję. Mąkę, cukier, żółtka i 1 szklankę mleka miksujemy i powoli dolewamy do gorącego czekoladowego mleka (cały czas mieszamy). Gotujemy na malutkim
Oryginalny smakWiniary” 1,5 szklanki wody 1/4 szklanki śmietanki 30 % Będą potrzebne: rękawiczki jednorazowe (rozmiar S) gumki recepturki Reszta deseru: 1 galaretka truskawkowa „Winiary” 100 g czekolady 200 g śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 300 g truskawek około 200 g ciasteczek mocno czekoladowych Przygotowanie: Dżdżownice: Galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i schładzamy. Dodajemy śmietankę, mieszamy i wstawiamy(...)galaretce. Wierzch posypujemy startymi na drobnych oczkach, ciasteczkami. Rękawiczki nacinamy i delikatnie wyjmujemy zawartość. Na jednym galaretkowym palcu nacinamy buzię i wtykamy w nią starte ciasteczka. Z czekolady robimy oczka. W deserze robimy nacięcia i wpychamy w nie poszczególne części dżdżownicy. Roztopioną czekoladą rysujemy na folii aluminiowej płotek. Schładzamy go, delikatnie odrywamy i ustawiamy w deserze. Całość dekorujemy truskawkami. Smacznego
Oryginalny smakMargarynę utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo ugotowany wcześniej budyń i utrzeć do gładkości. Krem II: 1 budyń czekoladowy z cukrem 350 ml mleka 125 g masła roślinnego 1 czekolada mleczna Na mleku ugotować budyń, przestudzić. Czekoladę roztopić na parze i zostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę, dokładać – nie przerywając miksowania - po łyżce chłodnego budyniu, dokładnie utrzeć(...)koniec do masy dołożyć roztopioną czekoladę i chwilkę ucierać aż uzyskamy jednolity krem
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniasobie w myślach. Miałyśmy ochotę na tort, ale nie wiedziałyśmy na jaki, więc zabawiłyśmy się w burzę mózgów, która zaowocowała lawiną smaków. Doszłyśmy do kompromisu, który połączyć musiał kokosa, czekoladę, amaretto, ananasa i duże ilości białek, czekających na swoją chwilę w lodówce. Wyszło nam coś pysznego, z czego długo dumne nie mogłyśmy być, bo już paręnaście godzin po schłodzeniu(...)Masa czekoladowa - Do połowy utartego masła dodajemy łyżkami serek mascarpone. Cały czas miksujemy. Podgrzewamy śmietanę 30% (choć i odrobina mleka może być w zamian) i roztapiamy w niej tabliczkę czekolady mlecznej, dodajemy kakao. Dolewamy roztopioną, przestudzoną czekoladę do serowo-maślanej masy. Miksujemy z odrobiną likieru wiśniowego. - Masa amaretto na budyniach - Gotujemy 2 torebki budyniu
Wypisz WymalujMięso i czekolada? Uważacie, że to zupełnie przekombinowane połączenie? Nic bardziej mylnego! Lekko winny sos czekoladowy doskonale pasuje do polędwiczki wieprzowej i puree z dyni. Idealny pomysł na niebanalny obiad. Składniki: Sos czekoladowy: 1/3 tabliczki Czekolady Gorzkiej E.Wedel 200 ml czerwonego wytrawnego wina szczypta cynamonu 1 łyżeczka rozmarynu 4 szalotki 6 suszonych śliwek kalifornijskich Polędwiczka wieprzowa: 1 polędwiczka wieprzowa(...)szczyptą soli i zawinąć w folię aluminiową. W rondelku zagotować wino z dodatkiem cynamonu, rozmarynu, pokrojonych w paski suszonych śliwek i szalotek. Gdy sos się zredukuje trzeba dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać i poczekać aż się rozpuści.Następnie zdjąć sos z ognia. Dynię obrać ze skórki i pokroić w kostkę. W garnku zagotować wodę, posolić ją i ugotować dynię do miękkości
Pasja SmakuWielka rozpusta! Przez tą deszczową pogodę, należy nam się coś słodkiego, z owocami i czekoladą. No ta to zawsze jest idealna na poprawę humoru :) Szybki deser dla czterech szczęśliwców, chyba że zrobimy go więcej, albo zjemy wszystko sami. Składniki: 300 ml śmietany kremówki 200 g białej czekolady 2 łyżki mleka 6 łyżeczek żelatyny 3 łyżki gorącej wody 100 g płatków(...)uprażyć, podzielić na cztery części i wypełnić dno szklaneczek. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie - pozostawić do delikatnego ochłodzenia. W misce ubić śmietanę na sztywną pianę, w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z mlekiem i połączyć ze śmietaną, delikatnie mieszając łyżką, dodać żelatynę. Gotowym musem zalać migdały i wstawić szklanki do lodówki na 1h. Banany obrać i pokroić w kostkę, wrzucić
Niezły Młynekstracone lata, kiedy sernik mi nie smakował... I staram się by za każdym razem był inny. Ostatnio napoczęłam piękną, ogromną dynię i kawałek wykorzystałam do przygotowania sernika z dodatkiem czekolady. Całości dopełnia delikatny sos śmietankowy... Mówię Wam, pycha! Spód: 150g herbatników, 85g masła. Masło stopić, herbatniki zmielić blenderze na pył. Dodać masło, krótko zmiksować, do połączenia się składników(...)Schłodzić. Masa serowa: 500g białego półtłustego sera, 125g dyni, 2 jajka, 100g cukru, łyżka cukru waniliowego, szczypta cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, 85g gorzkiej czekolady. Ser zmielić, zmiksować z jajkami i cukrami. Dodać po szczypcie cynamonu i gałki muszkatołowej oraz pokrojoną w kosteczkę czekoladę i dynię obraną i pokrojoną w kostkę. Wymieszać. Masę przelać
Z miłości do słodkościpora chłodna. Pogoda nas nie rozpieszcza, ale taki pobudzający deser obudzi nasze zmysły i nie powinien narobić większego spustoszenia w naszym organizmie. Miks energii kawy i endorfin z czekolady. Składniki: 300 ml mocnego naparu kawy czekolada ciemna(ok 8 kostek) opcjonalnie cukier do smaku. Wykonanie: Bierzemy mocną kawę. (Może być parzona tradycyjnie, ale przefiltrowana. Robiona w kafetierze(...)rozpuszczalna. Chodzi o ulubiony rodzaj i smak) W gorącej kawie rozpuszczamy kilka kawałków czekolady. Ewentualnie dosładzamy do smaku. Kiedy wystygnie wylewamy całość w płaskie naczynie i wstawiamy do zamrażarki. Tak aby warstwa jej nie była większa niż 3 cm. Po godzinie widelcem drapiemy górę i znów wstawiamy na ok godz do zamrożenia i drapiemy. Kiedy całość wygląda jak zdrapany
Malinowe Pocałunkiczekoladowym smaku. Doskonale smakuje z owocami... Składniki: 200 g margaryny, 200 g cukru, 4 jajka, 250 g mąki 50 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g czekolady w proszku, Dekoracja: 1 duża polewa lub rozpuszczona czekolada w kąpieli wodnej. Wykonanie: Margarynę utrzyj z cukrem, dodając po jednym jajku. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia(...)czekoladą w proszku, dodawaj do margaryny ciągle ucierając. Ciasto przełóż do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 25 cm. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180 st. C około 45 minut. Ostudzone ciasto polej po całej powierzchni polewą. Propozycja: Ciasto czekoladowe doskonale komponuje się z owocami (1 banan pokrojony w plasterki
Anioły w kuchni