pelna zachwytu stwierdzila, ze od zawsze marzyla o takim torcie. Podobne zachwyty bylo slychac w chwili rozpakowywania prezentow. Czyli dzien pelen wrazen i radosci. Tort z malinami i biala czekolada skladniki Sprawdzony juz kilka razy przepis na biszkopt jest tu przelozenie tortu: 750ml kremowki 200g bialej czekolady 1 sloiczek konfitury malinowej 150g malin cukier puder - ilosc wedlug uznania 4 saszetki(...)ubijamy jeszcze chwilke. Ubita smietane dzielimy na 3 czesci i do jednej z nich dodajemy mrozone maliny i lekko miksujemy. Na biszkopt z konfitura nakladamy pierwsza warstke smietany z czekolada, wygladzamy i przykrywamy kolejnym krazkiem ciasta. Delikatnie dociskamy. Nastepnie nakladamy smietane z malinami i ponownie wygladzamy i przykrywamy ostatnim, gornym krazkiem biszkoptu. Sciagamy obrecz tortownicy i pokrywamy gore i boki
Przysmaki Karolkipotrafie zrezygnowac mimo calego zamieszania i balaganu. Walczac z brakiem czasu udaje mi sie tez wpasc do kuchni by wyprobowac kilka swiatecznych przepisow. W mojej francuskiej ksiazeczce o czekoladzie wyczytalam, ze ciastka te sa przygotowywane przez Wlochow z regionu Emilia-Romania w okresie swiatecznym. Najbardziej zaintrgowal mnie dodatek pieprzu i to glownie on sprawil, ze i ja zapragnelam sprobowac tych(...)100g obranych i uprazonych migdalow 330g cukru 125g kakao 1 lyzeczka czarnego, zmielonego pieprzu 0,25 lyzeczki mielonego kardamonu 0,25 lyzeczki mielonych gozdzikow 300ml wody 100g gorzkiej czekolady maslo do smarowania formy wykonanie: W duzej misce laczymy ze soba make, sode i proszek do pieczenia. Dodajemy kandyzowane i suszone owoce oraz skorke z pomaranczy/cytryny. W garnuszku, na malym ogniu
Przysmaki Karolkimoja rodzina choc moze nie byla tak idealna jak tego oczekiwalam. Z czystym sumieniem moge ja jednak polecic Wam do popoludniowej herbatki. Niestety polukrowalam ja tradycyjnym lukrem zamiast czekolada i odebralam jej caly urok. Czekoladowa babka z dzemem skladniki: 2 jajka 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 2 szklanki maki 1/2 szklanki kwasnej smietany ( dalam 180ml) 1 lyzeczka sody(...)sloik dzemu agrestowego (dalam porzeczkowy) 100g gorzkiej czekolady wykonanie: Margaryne ucieramy z cukrem na pulchna mase. Dodajemy jajka, a nastepnie po kolei make, dzem i smietane z soda. Na koncu dodajemy rozpuszczona w kapieli wodnej i przestudzona czekolade. Wszystko mieszamy i wylewany do foremki nasmarowanej tluszczem. Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C. Po 20 minutach zwiekszamy temperature
Przysmaki Karolkicukru nie zrobil sie karmel. Wtedy migdaly sie pozlepiaja i moga sie przypalic. Trudno tez jest je przemieszac na patelni. Czekoladki z zurawina i nutella skladniki: 250 g gorzkiej czekolady 250g nutelli 100g suszonej zurawiny 50g migdalow w platkach wykonanie: 150g gorzkiej czekolady lamiemy na kawalki i rozpuszczamy w kapieli wodnej. Sciagamy z ognia i dokladamy do niej nutelle. Dokladnie(...)Plaskie naczynie wykladamy papierem do pieczenia i wylewamy na niego cala mase czekoladowa. Ma miec grubosc okolo 1cm. Odstawiamy do schlodzenia. Gdy sie ladnie sciagnie calosc pokrywamy warstwa pozostalej czekolady, ktora topimy w kapieli wodnej. Roztopiona czekolade rozprowadzamy rownomiernie na naszym bloku czekoladowym, wygladzamy i pozostawiamy do zastygnieca. Gotowa czekolade kroimy nozem na mniejsze kawalki. Smacznego
Przysmaki Karolkimarzenia o wiośnie pękły niczym bańka mydlana. Pozbawiona więc złudzeń przygotowałam na osłodę ciasto, niestety ciągle w zimowym klimacie. Ciasto czekoladowe z jabłkami i cynamonem składniki 130 g gorzkiej czekolady 150 g masła 160 g mąki 3 jajka 120 g cukru + 40 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cynamonu lub przyprawy do piernika szczypta soli 2 jabłka wykonanie(...)Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka i 120 g cukru ubijamy mikserem do białości. Dodajemy stopioną czekoladę z masłem i mieszamy. Dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piane. Delikatnie łączymy z ciastem. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na 4, pozbawiamy gniazd nasiennych
Przysmaki Karolkipięknym słońcem i czekam aż na drzewach pojawią się pierwsze pączki. No i oczywiście osładzam sobie to czekanie pysznym, acz bardzo prostym deserem. Wam też go polecam. Crumble z czekolad ą i jabłkami zrodlo P. Hermé Le Larousse du chocolat składniki dla 6 osób kruszonka 50 g masła 50 g cukru 50 g mąki 50 g mielonych migdałów szczypta soli(...)jabłka 120 g gorzkiej czekolady laska wanilii wykonanie: Kokilki smarujemy masłem. Wszystkie składniki kruszonki zagniatamy ze sobą. Gotową kruszonkę odkładamy do lodówki na 30 minut. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę. Napełnimy nimi kokilki. Laskę wanilii przecinamy na pól, wyciągamy nasionka i posypujemy nimi jabłka. Na jabłka kładziemy pokruszoną czekoladę i wszystko posypujemy kruszonką. Pieczemy
Przysmaki Karolkicukru 300 g mąki 120 g wiórków kokosowych 400 ml jogurtu naturalnego 200 ml oliwy 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao - opcjonalnie Do dekoracji 80 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy do nich mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wiórki, jogurt i oliwę Ubijamy jeszcze przez chwilę. Możemy podzielić ciasto(...)babki. W przypadku gdy ciasto jest dwukolorowe należny je przemieszać delikatnie łyżką. Babkę pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Po wystudzeniu wyciągamy babkę z foremki. Dekorujemy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej wraz z masłem. Pozostawiamy do zastygnięcia czekolady
Przysmaki Karolkiokoło 8 małych mazurków) W tym roku upiekłam mazurki w kształcie kwiatków. składniki na masę: 250 g cukru 0,5 szklanki wody 125 g mielonych orzechów 125 g gorzkiej czekolady 100 g masła do dekoracji użyłam płatków migdałowych, wykonanie: Do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu aż do chwili gdy powstanie gęsty syrop(...)Następnie dodajemy do garnka mielone orzechy i połamaną czekoladę. Mieszając czekamy aż czekolada się rozpuści a masa zacznie gęstnieć. Wtedy dodajemy masło. Gdy się roztopi gotujemy jeszcze przez chwile. Masa ma być dość gęsta. Zestawiamy ją z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Warto ją przemieszać kilka razy by na wierzchu nie zrobił się kożuch Na przygotowane wcześniej mazurki .nakładamy
Przysmaki Karolkimasła 1 jajko + 1 żółtko 1 łyżka rumu ciemnego 1-2 łyżek mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka kakao 1/2 płaskiej łyżeczki sody 50 g gorzkiej czekolady opcjonalnie gwiazdki cukrowe do dekoracji wykonanie: W misce mieszamy mąkę, cukier, sodę i migdały. Dodajemy masło i wyrabiamy ciasto na kruszonkę. Dodajemy jajko i żółtko oraz rum. W razie konieczności dodajemy też łyżkę(...)białego ciasta wycinamy większe gwiazdki, z ciemnego taką samą ilość mniejszych gwiazdek. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180°C. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę Za jej pomocą łączymy mniejszą.gwiazdkę z miększą. Resztę czekolady i cukrowych gwiazdek możemy wykorzystać do dekoracji mniejszych gwiazdek
Przysmaki Karolkisprawdzi się tu tak samo dobrze. Sernik z jagodami składniki: 250 g ciasteczek owsianych 80 g masła 200 g serka ricotta 300 g twarogu śmietankowego 80 g białej czekolady 100 g cukru 3 jajka 300 g jagód wykonanie: Pokruszone ciastka łączymy z rozpuszczonym masłem. Wykładamy tą mieszanką dno tortownicy zabezpieczonej papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ricottę mieszamy(...)mikserem z twarogiem i 70 g cukru. Dodajemy czekoladę i po jednym jajku, cały czas ubijamy. Przygotowaną masę wylewamy na ciastka. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 150C Upieczone ciasto schładzamy. Przed podaniem na sernik wykładamy owoce. Jeśli są mrożone pamiętajmy by je wcześniej rozmrozić. Można też użyć frużeline
Przysmaki KarolkiKochacie czekoladę i śliwki? A śliwki w czekoladzie? Co powiecie na pyszne powidła, krem który smakuje jak właśnie śliwki w czekoladzie. Dla mnie mega pyszna propozycja, rzecz, którą już na jesień będę robiła, co roku. Do pysznych gofrów, placków, naleśników na chleb niezastąpione. Namówiła mnie na nie koleżanka z pracy i nie żałuję. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwiem, że tej "potrawy" nasze pociechy nigdy nie odmówią,więc w dniu ich i naszego:) święta, jest to najlepszy pomysł na deser. Moja propozycja : CZEKOLADOWE. Składniki: 100 g ciemnej czekolady 30 g kakao 280 ml mleka pełnotłustego 55 g brązowego cukru 145 ml śmietanki tortowej Mleko wlać do rondelka, wsypać cukier, zagotować. Zdjąć z palnika. Dodać czekoladę i kakao, wymieszać(...)czekolada się rozpuści. Wystudzić. Śmietankę lekko ubić i dodać do wystudzonej masy czekoladowej. Mieszankę schłodzić, następnie przelać do maszyny do lodów i postępować według instrukcji - wskazań producenta. Lody przełożyć do pojemnika i włożyć do zamrażalki. Jeśli przygotowujemy lody bez maszyny, należy naszą mieszankę włożyć do pojemnika i całość dokładnie wymieszać lub zmiksować. Czynność tę powtarzamy 5-6 razy
Zabawa smakiemczekoladowe z jego udziałem przypomina brownie . Jest mocno aromatyczne , mocno czekoladowe , mocno wilgotne i dość zbite . Smak buraków jest lekko wyczuwalny , ale nie dominujący. Składniki : dwie tabliczki gorzkiej czekolady 3 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 50 g zmielonych orzechów (włoskie ,laskowe lub migdały ) 2 łyżki miodu 1/3 szklanki oleju(...)utartych na drobnej tarce i odciśniętych buraków ( u mnie jeden duży) 3 łyżki kakao pół szklanki kawy espresso Wykonanie : Czekoladę rozpuścić z miodem , połączyć z kawą i kakao. Jajka ubić z cukrem, dodać suche składniki , olej i masę czekoladową . Wymieszać , masa jest dość rzadka . Piec w 170'C ok 80 min . wystudzić i polać obficie polewą czekoladową : 1 tabliczka gorzkiej
Malinowa Kawiarenka7dag margaryny 3 łyżki cukru 1 jajko szczypta soli 1 łyżeczka kakao masa serowa 1kg twarogu trzykrotnie mielonego 15dag cukru 4 jajka 10dag margaryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 16dag czekolady deserowej Wykonanie: - składniki na ciasto przełożyć do miski lub na stolnicę, zagnieść gładkie ciasto, schłodzić 30minut w lodówce - ciastem wylepić spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy - spód podpiec w temperaturze(...)stopni przez 20 minut - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać partiami twaróg, całe jajka, miksować do momentu zmieszania składników - do masy dodać mąkę ziemniaczaną oraz czekoladę, wymieszać (pałką lub mikserem na niskich obrotach) aż uzyska jednolitą konsystencję i kolor - masę przelać na podpieczony spód (brzegi tortownicy też wykładam papierem
Smakołyki Berenikiszkl. cukru trzcinowego 2 łyzki jogurtu naturalnego 1,5-2 szkl. mąki pszennej 0,5 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl. rodzynek (najlepiej w czekoladzie) 1,5 szklanki płatków owsianych kilka kropel zapachu waniliowego 3 łyżki sezamu 50g orzechów laskowych (opcjonalnie) 50g pokrojonej czekolady (opcjonalnie) Przygotowanie Masło utrzeć mikserem z cukrem, zapachem, sodą i proszkiem(...)pieczenia na puszystą masę. Dodać jogurt i ponownie dokładnie wymieszać. Dodawać kolejno płatki owsiane, mąkę, sezam, rodzynki, orzechy oraz czekoladę. Wymieszać ręką. W zależności od rodzaju mąki dodać 1,5-2 szkl. mąki, tak by można było formować małe kuleczki wielkości nieco większe niż raffaello. Masa powinna być dość miękka, ale nie powinna być lepiąca. Dodanie zbyt dużej ilości mąki
coolinarnastrefa.blogspot.com