Kochacie czekoladę i śliwki? A śliwki w czekoladzie? Co powiecie na pyszne powidła, krem który smakuje jak właśnie śliwki w czekoladzie. Dla mnie mega pyszna propozycja, rzecz, którą już na jesień będę robiła, co roku. Do pysznych gofrów, placków, naleśników na chleb niezastąpione. Namówiła mnie na nie koleżanka z pracy i nie żałuję. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwiem, że tej "potrawy" nasze pociechy nigdy nie odmówią,więc w dniu ich i naszego:) święta, jest to najlepszy pomysł na deser. Moja propozycja : CZEKOLADOWE. Składniki: 100 g ciemnej czekolady 30 g kakao 280 ml mleka pełnotłustego 55 g brązowego cukru 145 ml śmietanki tortowej Mleko wlać do rondelka, wsypać cukier, zagotować. Zdjąć z palnika. Dodać czekoladę i kakao, wymieszać(...)czekolada się rozpuści. Wystudzić. Śmietankę lekko ubić i dodać do wystudzonej masy czekoladowej. Mieszankę schłodzić, następnie przelać do maszyny do lodów i postępować według instrukcji - wskazań producenta. Lody przełożyć do pojemnika i włożyć do zamrażalki. Jeśli przygotowujemy lody bez maszyny, należy naszą mieszankę włożyć do pojemnika i całość dokładnie wymieszać lub zmiksować. Czynność tę powtarzamy 5-6 razy
Zabawa smakiemczekoladowe z jego udziałem przypomina brownie . Jest mocno aromatyczne , mocno czekoladowe , mocno wilgotne i dość zbite . Smak buraków jest lekko wyczuwalny , ale nie dominujący. Składniki : dwie tabliczki gorzkiej czekolady 3 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 50 g zmielonych orzechów (włoskie ,laskowe lub migdały ) 2 łyżki miodu 1/3 szklanki oleju(...)utartych na drobnej tarce i odciśniętych buraków ( u mnie jeden duży) 3 łyżki kakao pół szklanki kawy espresso Wykonanie : Czekoladę rozpuścić z miodem , połączyć z kawą i kakao. Jajka ubić z cukrem, dodać suche składniki , olej i masę czekoladową . Wymieszać , masa jest dość rzadka . Piec w 170'C ok 80 min . wystudzić i polać obficie polewą czekoladową : 1 tabliczka gorzkiej
Malinowa Kawiarenka7dag margaryny 3 łyżki cukru 1 jajko szczypta soli 1 łyżeczka kakao masa serowa 1kg twarogu trzykrotnie mielonego 15dag cukru 4 jajka 10dag margaryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 16dag czekolady deserowej Wykonanie: - składniki na ciasto przełożyć do miski lub na stolnicę, zagnieść gładkie ciasto, schłodzić 30minut w lodówce - ciastem wylepić spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy - spód podpiec w temperaturze(...)stopni przez 20 minut - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać partiami twaróg, całe jajka, miksować do momentu zmieszania składników - do masy dodać mąkę ziemniaczaną oraz czekoladę, wymieszać (pałką lub mikserem na niskich obrotach) aż uzyska jednolitą konsystencję i kolor - masę przelać na podpieczony spód (brzegi tortownicy też wykładam papierem
Smakołyki Berenikiszkl. cukru trzcinowego 2 łyzki jogurtu naturalnego 1,5-2 szkl. mąki pszennej 0,5 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl. rodzynek (najlepiej w czekoladzie) 1,5 szklanki płatków owsianych kilka kropel zapachu waniliowego 3 łyżki sezamu 50g orzechów laskowych (opcjonalnie) 50g pokrojonej czekolady (opcjonalnie) Przygotowanie Masło utrzeć mikserem z cukrem, zapachem, sodą i proszkiem(...)pieczenia na puszystą masę. Dodać jogurt i ponownie dokładnie wymieszać. Dodawać kolejno płatki owsiane, mąkę, sezam, rodzynki, orzechy oraz czekoladę. Wymieszać ręką. W zależności od rodzaju mąki dodać 1,5-2 szkl. mąki, tak by można było formować małe kuleczki wielkości nieco większe niż raffaello. Masa powinna być dość miękka, ale nie powinna być lepiąca. Dodanie zbyt dużej ilości mąki
coolinarnastrefa.blogspot.comczekoladowe z konfiturą pomarańczową PRZEPIS /żródło: N. Lawson "How to be a domestic goddess"/ Temperatura pieczenia: 180ºC Czas pieczenia : 50-60 min. Ciasto 125 g masła 100 g gorzkiej czekolady 300 g dżemu pomarańczowego, niskosłodzonego 150 g drobnego cukru (dałam 100 g) 2 duże jajka, rozkłócone szczypta soli 125g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie 1. Masło roztopić(...)garnuszku, dodać kawałki czekolady. Chwilę podgrzać. Zdjąć z ognia. Mieszać łyżką do rozpuszczenia i połączenia składników. 2. Dodać cukier, konfiturę, rozkłócone jajka oraz stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Zamieszać widelcem (jak ciasto na muffinki). 3. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 50-55 min (sprawdzić patyczkiem czy suchy). 4. Polać polewą czekoladową ( w oryginalnym przepi sie nale ży rozpuścić
coolinarnastrefa.blogspot.comachy i.. chciałam napisać na szybkie upieczenie, ale to tort na zimno :). Pyszny, chmurka serowo - czekoladowa dla miłośników serników na zimno. Trzy rodzaje pysznych serków, śmietanka, czekolada, ładnie odznaczające się w przekroju warstwy. Kremowa konsystencja, taka jaką ja uwielbiam - nie zbyt mocno ścięta. Nie przedłużam - zapraszam! Składniki: proporcje na tortownicę o średnicy 22 cm Warstwa(...)serowa straciatella: 500 gram twarogu sernikowego - polecam "Mój ulubiony" 250 gram serka mascarpone 50 gram miękkiego masła 3/4 szklanki cukru pudru 50 gram gorzkiej czekolady startej na grubych oczkach 9 gram żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wrzątku szczypta soli 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią Warstwa śmietankowa ricotta: 250 gram serka ricotta 200 gram śmietanki kremówki 36 % 1 łyżka cukru
Kronika PiekarnikaDeser LION – mini serniczki w słoiczkach Z czego składa się to ciasto ze śliwkami bez pieczenia? herbatniki warstwa serowa ze śliwkami śliwki węgierki waniliowa pianka z mascarpone starta czekolada Ten sernik to połączenie kremowego sernika gotowanego, świeżych śliwek i puszystej waniliowej pianki z mascarpone i jogurtu greckiego. Serniczek świetnie pasuje do codziennej kawy, a także jako deser na rodzinną(...)jogurtu greckiego 200 g mascarpone 100 g cukru pudru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 4 łyżeczki agaru lub 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 500 g śliwek węgierek 40 g mlecznej czekolady przygotowanie Proporcje są na kwadratową formę 24×24 cm. Jeśli chcesz przygotować ciasto w dużej formie, pomnóż ilość składników 1,5 raza. Jak zrobić spód do sernika bez pieczenia
Via GustoKlasyczne babeczki z czekoladą to propozycja na każdą porę roku i chociaż cynamon kojarzy nam się z jesiennymi rozgrzewającymi daniami my bardzo lubimy jego dodatek do słodkich wypieków. Składniki : 150g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki cynamonu 80 g cukru 2 jajka 50 ml jogurtu naturalneg 50 ml oleju 50g posiekanej czekolady Przygotowanie: W pierwszej(...)misce mieszamy przesianą mąkę, cynamon i proszek do pieczenia, a w drugiej ubijamy jajka, cukier, jogurt i olej. Następnie wszystko łączymy, dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy dokładnie łyżką. Ciasto powinno być dość gęste i należy je umieścić w papilotkach do 3/4 ich wysokości. Muffiny pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut w 180 stopniach
Życie zaczyna się w kuchniwielkości jajka 200 g serka naturalnego śmietankowego 30 g erytrolu 3 g drożdży suchych 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu Nadzienie 200 g jagód 30 g białej czekolady bez cukru 30 g śmietanki 30% Przygotowanie Odważyć składniki na ciasto i dokładnie wymieszać. Gdy jajka są większe i konsystencja masy zbyt rzadka należy dosypać błonnika bambusowego lub/i łupin babki(...)przez 30-35 minut w temperaturze 180°C (termoobieg), pilnując by bułeczki nie przypiekły się za bardzo. Gotowe drożdżówki wystudzić na kratce. W tym czasie przygotować polewę rozpuszczając białą czekoladę ze śmietanką. Następnie bułeczki polać czekoladą i odstawić do zastygnięcia. — BTW całości: 773 g, 1158 kcal, B 35 g, T 79 g, W 32 g. Dzieląc na 6 równych
Ola la LCHFdeser Toffifee? Deserek składa się z dwóch kremów na bazie płatków ryżowych: pierwszy krem z kajmakiem drugi krem z kakao i masłem orzechowym Całość posypana jest orzechami laskowymi i czekoladą. Dokładny przepis znajdziesz poniżej. Sprawdź również inne przepisy na desery w pucharkach: deser Kinder Country deser Kinder Bueno PRZEPIS NA DESER TOFFIFEE Deser Toffifee z płatków ryżowych Via Gusto Prosty(...)kajmaku 2 łyżeczki kakao 30 g masła orzechowego 30 g cukru pudru (lub innego słodzika) Składniki na wierzch deserków: kilka orzechów laskowych 2-3 kostki startej gorzkiej czekolady kilka Toffifee przygotowanie Jak zrobić deserek Toffifee w pucharkach? Mleko owsiane zagotuj. Do gotującego się mleka wsyp płatki ryżowe – wymieszaj i gotuj 2-3 minuty, cały czas mieszając. Następnie zdejmij
Via Gustoporzeczek i do tego pianka z mleka skondensowanego przypominająca swoją konsystencją ptasie mleczko. Żeby się wygodnie kroiło, piankę przykryłam warstwą biszkoptów i jak w klasycznym ptasim mleczku polałam wszystko czekoladą. Cóż mogę napisać wyszło pysznie, owocowo i czekoladowo i nawet dzieciom smakowało mimo dość ostrego charakteru galaretki porzeczkowej. Ciasto czekoladowe: 200 g masła lub margaryny 125 ml mleka(...)wysokiego naczynia i ubijamy mikserem aż powstanie dość gęsta piana, następnie wlewamy zimną galaretkę i miksujemy aż się połączy z pianą. Wykładamy na galaretkę porzeczkową Dodatkowo: 100 g czekolady mlecznej 3-4 łyżki mleka herbatniki ok 20 sztuk Na piance układamy herbatniki. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej i polewamy nią wierzch ciasta. Deser wstawiamy do lodówki
Cynamonowe szczęściepomysł na keto śniadanie na słodko , która sprawdzi się także w roli deseru ! :) Zblendowany kalafior został w tym przypadku wzbogacony żółtkami i podany w towarzystwie owoców oraz niskowęglowodanowej czekolady . Pycha, że palce lizać! Budyniowe puree z kalafiora na słodko Przepyszne i zdrowe danie, które Cię pozytywnie zaskoczy! Wypróbuj ten przepis na kremowe puree z kalafiora o delikatnym, budyniowym smaku(...)mrożony) 25 g białko serwatkowe (lub inna odżywka białkowa) 2 szt. żółtka ((mogą być w proszku)) 5 kropli kropelki słodzące (o smaku sernika) truskawki (lub inne owoce (opcjonalnie)) czekolada gorzka (lub niskowęglowodanowa (opcjonalnie)) Kalafiora ugotować do miękkości, odcedzić. Nadal gorący zblendować z odżywką i żółtkami. Dosłodzić do smaku kropelkami słodzącymi. Deser, Śniadanie Europejska Low-Carb, Bezglutenowa, Wege budyń, czekolada, owoce
Modern Cave Girlbrzydkie. Smak? Pyszne, serio. No przepyszne. Na dodatek kiedy poda się je jakoś tak z godzinę po upieczeniu, jest szansa, ze traficie jeszcze na kawałki lejące się czekolady. To też w nich robi sporą robotę. Zróbcie je więc prawie na ostatnią chwilę. Przepis jest stąd: alsothecrumbsplease . Jedyne co zmieniłam u siebie to ilość kakao, ja dodałam jakoś 1/3 szklanki. Następnym(...)wyszły takie jasne) 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej pół łyżeczki sody oczyszczonej pół szklanki miękkiego masła 3/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki cukru brązowego 1 duże jajko pół tabliczki gorzkiej czekolady (przepis na 12 ciastek) Do jednej miski wsypujemy mąkę, kakao, skrobię i sodę oczyszczoną. Do drugiej wsypujemy dwa rodzaje cukru i wrzucamy masło. Składniki miksujemy około 2 minuty. Następnie dodajemy
Kardamonovyjajka wielkości M 180 g cukru 100 g masła (pół kostki) 1 budyń śmietankowy bez cukru Polewa czekoladowa – składniki 200 ml śmietanki kremówki 30% 100 g gorzkiej czekolady 40 g wiórek kokosowych Przygotuj blaszkę o wymiarach 24×35 cm, piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni na opcji góra – dół. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)około 2 minutach wyjmij ciasto. Pozostaw do ostygnięcia. Polewę wylej na przestudzony sernik. Kremówkę przelej do garnuszka, doprowadź do wrzenia, wyłącz palnik. Do gorącej śmietanki dodaj rozdrobnioną czekoladę, mieszaj do momentu rozpuszczenia się czekolady. Polewę wylewaj łyżką na sernik, następnie posyp sernik wiórkami kokosowymi bądź migdałami. Sernik Izaura smakuje najlepiej schłodzony. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sernik Izaura pochodzi
Do Garów!