Pyszne mięciutkie churros z nutą pomarańczy i sosem czekoladowym z chili. Do czekolady chili idealnie się nadaje i sprawia że wyostrza się jej smak jeszcze bardziej. Zanurzamy w sosie churros i zajadamy ze smakiem. Znikną z talerza bardzo szybko. ciasto: 1 szklanka i 1 łyżka mąki pszennej typ 500 3 jajka wielkość M szczypta soli 1 łyżeczka skórki kandyzowanej tartej(...)łyżka cukru trzcinowego 50 g masła 240 ml wody polewa: 50 g czekolady gorzkiej 1 łyżka śmietany 36 % 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki skorki kandyzowanej tartej chili papryczka ostra szczypta 1 litr oleju do smażenia cukier puder Wodę wlewam do garnka , dodaję sól, skórkę pomarańczową, cukier, masło, i gotuje na wolnym ogniu aż cukier rozpuści się. Do gorącego płynu wsypuję
wesoła kuchniaprzy pomocy szablonu- serduszko. Powinny wyjść dwa identyczne. Przełożyć na papier do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut do zrumienienia. Wystudzić. Czekoladowa glazura 50 g czekolady mlecznej 1/4 szklaki śmietany kremówki Podgrzać śmietanę i do gorącej włożyć pokruszoną czekoladę. Odstawić na 10 minut następnie wymieszać na gładki sos Krem 400 g śmietany kremówki(...)stabilny krem. Część kremu możecie zafarbować barwnikami spożywczymi na lubiony kolor. Dodatkowo słodycze i owoce do dekoracji Wykonanie Wystudzone ciastko (2 sztuki góra i dół) posmarować rozpuszczoną czekoladą. Spód płożyć na ozdobnej podstawce i wycisnąć krem przez ozdobną tylką cukierniczą. Możecie zrobić ozdobne rozetki lub stożki. Na tak ozdobiony spód połóżcie drugą cześć ciastka. Teraz ozdóbcie kremem według
Piekarz-Kucharz-Garkotłukbatatów (1 dużego batata piecz do miękkości ok 30 minut w 180 stopniach, następnie obierz ze skórki i zmiksuj blenderem) 110 g oleju kokosowego Polewa 1 tabliczka gorzkiej czekolady, minimum 70% kakao, najlepiej z niewielką ilością cukru (lub bez) 10 g oleju kokosowego Przygotowanie Przygotuj zaczyn - drożdże rozpuść w ciepłym (nie gorącym) mleku (60 g), dodaj cukier (1 łyżka(...)zostaw wolne przestrzenie. Odstaw pączki na 30 minut przykryte ściereczką. Po tym czasie piecz ok. 15 minut w 180 stopniach. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Przygotuj polewę - czekoladę z olejem rozpuść w kąpieli wodnej lub na małym ogniu. Mocz pączki w czekoladzie. Udekoruj wg uznania, np. migdałami albo suszonymi owocami. Wskazówki Ciasto na początku wyrabiania będzie twarde
Powiedz dietom nieznajduje się ciasteczkowa masa serowa z serka mascarpone i kwaśnej śmietany z dodatkiem ciastek typu "pieguski" oraz dropsów czekoladowych, a wierzch to czekoladowa masa śmietanowa, udekorowana ciastkami z kawałkami czekolady oraz Oreo. Brzmi nieźle, prawda? Składniki: Brownie: 150 g masła 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią 2 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 6 łyżek kakao 1/4 łyżeczki proszku(...)Masa serowa: 500 g serka mascarpone 250 g śmietany 18% 3/4 szklanki cukru brązowego 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru z wanilią 3 jajka 150 g ciasteczek z czekoladą typu "pieguski" 100 g dropsów czekoladowych Wierzch: 300 ml śmietany 26% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 7-8 szt. ciasteczek z czekoladą typu "pieguski" 7-8 szt. ciasteczek
Kuchnia MagdaLenyłyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masło do smażenia 2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego (2 x 150g) 3 banany 2 łyżeczki cukru 12 kostek gorzkiej czekolady (80% kakao) 2 łyżki mleka 6 łyżek mieszanki bakalii Wykonanie: 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodać żółtka, nadal miksując dodać(...)łyżeczek cukru przez około 1 minutę na każdej ze stron. 4. Gotowe omlety posmarować serkiem waniliowym, ułożyć po 3 kawałki banana i złożyć na pół. 5. Czekoladę rozpuścić w dwóch łyżkach mleka. Płynną czekoladą polać wierzch każdego omleta oraz posypać bakaliami
Szalona Kuchnia EwelinyTradycyjne ciasto z przepisu mojej mamy na bazie kaszy manny, które idealnie komponuje się z orzeźwiającym, delikatnie słodkim musem z gruszek i polewą z mlecznej czekolady. Składniki: 500ml mleka 1/2 szklanki kaszy manny 1/2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżka kakao 130g masła około 18 sztuk herbatników pełnoziarnistych Mus gruszkowy: 1kg gruszek (waga po obraniu(...)galaretka gruszkowa 3 łyżeczki żelatyny Polewa i dekoracja: 50g mlecznej czekolady 1 łyżka śmietanki 30% zielona posypka Wykonanie: 1. Formę o wymiarach 30 cm x 9 cm wyłożyć warstwą herbatników. 2. Połowę mleka, masło, cukier i cukier wanilinowy zagotować. W pozostałej ilości zimnego mleka rozrobić kakao tak aby nie było grudek. Następnie do gotującego się mleka
Szalona Kuchnia EwelinySmakołyk z czasów dzieciństwa. Szybki w przygotowaniu blok czekoladowy z herbatnikami, żurawiną i białą czekoladą. Znika błyskawicznie! 125 g margaryny 1 szklanka cukru trzcinowego 2 łyżki kakao 250 g mleka w proszku w niebieskim opakowaniu 0,5 szklanki wody 200 g maślanych herbatników ¼ szklanki suszonej żurawiny 50 g białej czekolady Do garnka wlewamy wodę, dodajemy margarynę, cukier trzcinowy i kakao(...)jednolita - bez grudek). Następnie wsypujemy pokruszone herbatniki oraz suszoną żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy (masa jest dość zwarta). Foremkę wykładamy folią spożywczą. Na dno foremki ścieramy na średnich oczkach białą czekoladę, wykładamy masę czekoladową . Lekko dociskamy i wyrównujemy. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki
VioletoweKucharzeniesklepowych nie lubię. Po pierwsze są za słodkie, po drugie za wilgotne i ta sztuczna bita śmietana. Domowa jest o niebo lepsza. Aaaa i ta polewa z gorzkiej czekolady - palce lizać. Polecam! Składniki (na standardową blachę do pieczenia): * ciasto: - 7 jajek - 2/3 szklanki gorzkiego kakao - 2/3 szklanki mąki pszennej - 2/3 szklanki cukru * masa: - 1l śmietany kremówki (schłodzonej) - 3/4-1 szklanka(...)cukru pudru - 1 łyżka żelatyny* * polewa: - 200g gorzkiej czekolady - 1-2 łyżki cukru - 2 łyżki masła - 200ml mleka * dodatkowo: - 1 słoiczek powideł śliwkowych - sok z 1 limonki - 5 łyżek malibu Ciasto: Białka oddzielić od żółtek. Białka zmiksować do spienienia się. Dodawać po 1 łyżce cukru i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po jednym żółtku. Kolejne dodawać
CookYourselfzepsuć się nie będzie miało kiedy... I miałam rację, bo zniknęło tajemniczo w dwa poranki, rozmyziane na śniadaniowych tostach... Składniki: (na 1 słoiczek, jakieś 300ml) 150 g białej czekolady 80 g masła miękkiego 1/4 szklanki mleka skondensowanego Białą czekoladę podziel na kostki, włóż do miseczki i rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy czekolada będzie rozpuszczona, zdejmij miseczkę z palnika, dodaj
Lejdi of the housePrzepis z bloga Marzeny . Składniki: (tortownica 23cm, czyli około 10 porcji) 200 g cukinii 3 jajka 150g miękkiego masła 150g cukru 100g gorzkiej czekolady 200g mąki pszennej 50g zmielonych migdałów łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj tortownicę - wyłóż kawałkiem pergaminu do pieczenia. Cukinię musimy zetrzyj na tarce na dużych oczkach, dodaj szczyptę soli(...)odstaw, aby puściła sok. W tym czasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw, aby przestygła. Do miski włóż miękkie masło i zmiksuj z cukrem, aż składniki się dobrze ze sobą połączą. Dodaj jajka - ciagle dalej miksujac. Wlej rozpuszczoną czekoladę, wsyp mąkę, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i odciśniętą z soku cukinię. Delikatnie wymieszaj - najpierw łyżką, a potem mikserem
Lejdi of the houseRozkosznie luksusowe, bo pełne czekolady i suszonych owoców. Idealne popołudniowa pora, kiedy potrzeba zastrzyku odrobiny energii, potrzebanej do przetrwania dnia... Przepis z bloga Mirabelki . Składniki: (na 12 sztuk) szklanka = 250ml 2 szklanki mąki 2/3 szklanki drobnego cukru 1/4 szklanki kakao 100g kropelek z mlecznej czekolady, lub posiekanej czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody
Lejdi of the houseprzekaska dla dzieci do parku - bez okazji. Składniki: (keksówka 20/8cm) 200 g mąki 100 g wiórków kokosowych 150 g cukru 150 g marchewki startej na tarce 100 g czekolady (u mnie - groszki 48% kakao, więc lekko gorzkawe) 5 łyżek oleju słonecznikowego 50 ml mleka 3 jajka ziarenka z połowy laski wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia Rozgrzej(...)piekarnik do 180stC. Przygotuj foremkę - wyłóż pergaminem do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki, poza czekoladą. Wyrób ciasto (można mikserem; wlej więcej mleka, jeśli to konieczne). Dodaj posiekaną czekoladę, wymieszaj, przełóż do formy. Piecz 45-50 minut. Zostaw na 5 minut w foremce, a następnie wyłóż na kratkę i zostaw do całkowitego ostudzenia
Lejdi of the housePrzepis z bloga Raspberries and Cream . Składniki: (blaszka kwadratowa 20cm; gotowe ciasto daje się spokojnie pokroić na 16 porcji) 150g masła lub margaryny do pieczenia 200g ciemnej czekolady (50 %), posiekanej, lub groszków czekoladowych do pieczenia 2 duże jajka, plus 1 duże żółtko 200g jasno-brazowego, miałkiego cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 100g mąki 100g ugotowanych, obranych buraczków, startych(...)tarce o dużych oczkach 50 g śliwek kalifornijskich, grubo pokrojonych Piekarnik rozgrzej do 190stC. Wyłóż papierem do pieczenia kwadratową foremkę o boku 20 cm. Masło i czekoladę rozpuść w misce umieszczonej na rondelku z parującą wodą, tak, by dno miski nie dotykało powierzchni wody. Gładka, stopiona masę zostaw do przestudzenia. W oddzielnej misce ubij mikserem jajka z żółtkiem, cukier
Lejdi of the housePrzepis z bloga Raspberries and cream . Składniki: (na 10 sztuk) 75 g masła 100 g ciemnej czekolady, połamanej 150 g serka kremowego typu philadelphia 100 g drobnego cukru 1 jajko, roztrzepane 50 g mielonych migdałów 50 g maki, przesianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Piekarnik nagrzej do 180stC. Wyłóż papilotkami foremkę do muffin (10 sztuk). Masło i czekoladę rozpuść(...)rondelku na niewielkim ogniu. Zostaw do przestudzenia. Cukier i serek ubijaj mikserem około 1 minuty, po czym dodaj jajko, mielone migdały, mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksuj. Wlej rozpuszczoną czekoladę z masłem i wymieszaj łyżka. Rozdziel pomiędzy papilotki - nakładaj do około 2/3 wysokości. Piecz 20-25 minut. Wyjmij na kratkę i zostaw do ostudzenia
Lejdi of the houseByły, a jakże! Super skrzyneczka z czekoladowymi orzechami dla małżona (do wyboru: orzechy laskowe straciatella - już zeżarte i nie widać; migdały z cynamonem; orzechy laskowe z kawa; migdały w czekoladzie; ziarna kawy w czekoladzie i orzeszki ziemne... w czekoladzie). I super-hiper zestaw herbat dla mnie: Ta 'niebieska' prezentuje się tajemniczo... ;) I oczywiście ksiażki kucharskie. W tym najnowsza Nigelli - pobiłam
Lejdi of the house