możesz cieszyć się mięciutkimi, puszystymi cudeńkami. Odchudzonymi cudeńkami. Szybko, łatwo i zdrowo. Zastanawiasz się jeszcze? SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół tabliczki gorzkiej czekolady 2 jajka pół szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego pół szklanki jogurtu miód 3/4 szklanki pół łyżeczki olejku waniliowego 3 dojrzałe banany ( rozgniecione widelcem) WYKONANIE: włączam piekarnik na 180 stopni(...)miksuję jajka z miodem, dodaję olej kokosowy, olejek waniliowy, jogurt mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia dosypuję mąkę do masy jajecznej i mieszam łyżką dorzucam posiekaną czekoladę i rozgniecione banany mieszam wszystko i przekładam do papilotek piekę 20-25 minut do suchego patyczka SKŁADNIKI NA KREM 400 g jogurtu greckiego 2 dojrzałe banany 2 łyżki oleju kokosowego
Upiecz sobie babeczkęszklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 0k. 12 listków świeżej mięty 1 tabliczka czekolady WYKONANIE: włączam piekarnik na 180 stopni C siekam drobno listki mięty rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej mieszam mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę w drugiej misce miksuję(...)jajka z cukrem, dodaję mleko i olej stopniowo dodaje suche składniki cały czas miksując wsypuję listki mięty dolewam cienkim strumieniem roztopioną czekoladę Nakładam do papilotek, piekę 20 minut w 180 stopniach. KREM LANDRYNKOWO- BUDYNIOWY: 180g. landrynek miętowych 1/4 szklanka wody 1 budyń śmietankowy 360 ml. mleka 150g. miękkiego masła 2 łyżki cukru WYKONANIE: landrynki rozpuszczam
Upiecz sobie babeczkęSkładniki: (na 8 sztuk w foremkach do dużych muffinek , w 8 obręczach cukierniczych lub małej formie do tortu) spód: 150 g płatków kukurydzianych 150 g masła pół tabliczki białej czekolady masa serowa: 0,5 l śmietany 30 % 750 g sera sernikowego 3 łyżki cukru pudru sok z 1 cytryny lub limonki 5 łyżeczek żelatyny owoce (truskawki, granat, winogrona, borówki(...)takie jak macie) Przygotowanie: Płatki kukurydziane rozdrabniamy blenderem. Masło i czekoladę rozpuszczamy w rondelku, wlewamy do płatków i mieszamy. Jeżeli nadal są zbyt sypkie trzeba dodać jeszcze masła. Im większe kawałki płatków tym trudniej je skleić i potrzeba do tego więcej masła. Dno foremek wysypujemy płatkami tak ok 1 cm warstwą i ubijamy. Wkładamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy
Kulinarna Patilogiaformie babeczki odwróconej do góry dnem. Jest bardzo delikatna i kremowa. Ja uwielbiam w każdej formie. Kto się skusi? PANNA COTTA Składniki: (4 porcje) 125 g białej czekolady 200 ml mleka 400 ml śmietany 30 6 g żelatyny 1/3 szkl wody 150 g malin 150 g truskawek 1 galaretka truskawkowa 1 szk wody (do galaretki) Przygotowanie: Białą czekoladę siekamy. Mleko(...)śmietanę podgrzewamy, ale nie gotujemy. Do ciepłej mieszanki dodajemy czekoladę , mieszamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia dodajemy rozpuszczoną w gorącej wodzie (1/3 szkl) żelatynę, mieszamy. Studzimy, przelewamy do szklanek ustawionych pod kątem. Wstawiamy do lodówki. Kiedy krem zastygnie nalewamy warstwę galaretki z owocami. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl gorącej wody. Truskawki i maliny miksujmy na mus blenderem. Dodajemy do galaretki
Bon appetit mon amiegorące dni. Więc - smacznego! Wartości odżywcze na 100 g: 297 kcal w tym: B: 10 g; W: 12 g; T: 22 g. Składniki (3 porcje) - 70 g gorzkiej czekolady - 300 ml mleczka kokosowego - stałej części - 35 g syropu klonowego - 30 g masła orzechowego - 20 g odżywki białkowej o czekoladowym smaku (to można pominąć) Wykonanie W kąpieli wodnej rozpuszczamy(...)czekoladę. Dodajemy syrop klonowy oraz masło orzechowe. Na koniec wlewamy mleczko kokosowe. Wszystko dokładnie rozpuszczamy. Na koniec wsypujemy odżywkę i mieszamy. Tak przygotowaną masę przelewamy do pucharków lub szklanek. Wkładamy do lodówki - najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy truskawkami. Deser jest bardzo łatwy w przygotowaniu a do jego zrobienia warto użyć dobrej jakościowo gorzkiej czekolady. Przed podaniem warto
Health-Fit-LifeLekkie ciasto na biszkopcie z rabarbarem w roli głównej. Do tego szczypta czekolady i bezy domowe i wyszło pyszne połączenie. Na jednym kawałku nie skończycie. Biszkopt: 3 jajka wielkość M 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej typ 500 1 łyżka mąki ziemniaczanej/ razem mąki pszennej i ziemniaczanej ma być 1/2 szklanki/ galaretka rabarbarowa: 2 galaretki truskawkowe(...)rabarbaru pokrojonego 4 łyżki cukru trzcinowego 1/2 cytryny Krem: 500 ml śmietanki kremówki 30 % 1 galaretka cytrynowa ciastka kakaowe typu petibery dekoracja: 50 g czekolady gorzkiej bezy Biszkopt: Jajka wyjmuje wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru stopniowo i cały czas ubijam. Jak piana będzie lśniąca dodaję żółtka i już tylko mieszam
wesoła kuchniaBiszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem kokosowy: 500 ml zimnej kremówki 30% 2 śnieżki w proszku 100 g białej czekolady 100 g mielonych migdałów * 200 g wiórków kokosowych 100 ml adwokatu 2 galaretki truskawkowe 800 ml wrzątku truskawki Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać(...)Piec około 25 min w 180 stopniach. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odłożyć do stężenia. Krem kokosowy: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i odłożyć do przestudzenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno ze śnieżkami. Cały czas ubijając wlewać małym strumieniem zimną ale płynną czekoladę. Wlać adwokat dodać zmielone migdały, wiórki kokosowe i krótko
Ala piecze i gotujeucieszyło się jej serduszko :) Biszkopt: jaja 5 szt mąka tortowa 7 łyżek cukier 2 łyżki Dodatkowo: śmietana 30% 500 ml mascarpone 500 g cukier 2 łyżki wiórka z czekolady zielone 100 g wiórka z czekolady różowe 50 g kajmak 2 łyżki masło 1 łyżka Poncz: sok z cytryny przegotowana woda ciepła cukier 2 łyżki Najpierw robimy biszkopt: Jaja(...)dodajemy po łyżce do mascarpone i delikatnie mieszamy do połączenia. Dodajemy cukier aby nam osłodzić troszkę masę. Biszkopt nasączamy ponczem każdy kawałek.Przekładamy naszą masą i dekorujemy . Obsypujemy czekolada kolorowa i robimy napis z rozpuszczonego kajmaku z masłem
Różowa kuchniawłożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 200 º C ok.15-20 minut.Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Krem: 500 ml śmietanki 36 % 250 g serka mascarpone 100 g białej czekolady łyżka cukru z prawdziwą wanilią 4 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki cukru pudru śmietan-fix (opcjonalnie) truskawki do dekoracji lub inne owoce Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej(...)odstawiamy do wystudzenia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i wanilią. Serek mascarpone miksujemy z rozpuszczoną czekoladą i delikatnie łączymy ze śmietanką. Na koniec wlewamy dok z cytryny i ewentualnie śmietan-fix, jeżeli konsystencja będzie nie stabilna. Krem wykładamy na ciasto, wyrównujemy i dekorujemy truskawkami lub innymi owocami. Wstawiamy do lodówki
Anielskie wypiekikrtanią. I choć już mówię prawie normalnie to cały czas odczuwam dyskomfort gdzieś tam w środku. Dobra, dobra, nie o mnie być tu miało tylko o cudownym połączeniu smaku czekolady i kawy. To brownie to gliniasta, wilgotna bajka, poezja i czekoladowy obłęd! Przepis znalazłam na blogu Ósmy kolor tęczy . Bajeczne brownie o smaku espresso 170 g gorzkiej czekolady(...)kawy espresso (suchych ziaren) 100 g masła 250 g cukru 3 jajka 120 g mąki pszennej 35 g ciemnego kakao 1 szczypta soli Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Czekoladę i masło wkładamy do miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy mieloną kawę, cukier i mieszamy aż do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy po jednym jajku za każdym razem mieszając
Dzieje kuchennej Wiewiórymocno czekoladowy a mały kawałek zaspokaja apetyt na słodycze. 250g herbatników kakaowych 1 puszka masy krówkowej czekoladowej 500g sera mascarpone 250ml śmietanki 30% 150g wafelków orzechowych bez czekolady 150g orzeszków ziemnych solonych 1 łyżka cukru pudru 12 pralinek do dekoracji 1 tabliczka mlecznej czekolady 1. Orzeszki przekładamy do foliowego worka, tłuczkiem rozbijamy(...)herbatników. Wykładamy na nie masę z orzechami i wafelkami. Pokrywamy ją kolejną warstwą herbatników. Smarujemy je pozostałą masą kajmakową, przykrywamy kolejnymi herbatnikami. Na wierzchu smarujemy białą masą. Posypujemy startą czekoladą i pozostałymi orzechami. Dekorujemy pralinkami. 4. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc by herbatniki zmiękły
Szefowa kuchniśmietanki 30 % * 3/4 szklanki cukru * 5 dużych jajek * 1 opakowanie budyniu waniliowego * 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Na spód: * 20 dkg pokruszonych herbatników * 1/4 kostki masła Na polewę: * tabliczka czekolady mlecznej * 1/5 kostki masła * 2 łyżki wody * 2 łyżki cukru - opcjonalnie Herbatniki zblendowałam dość drobno. Masło rozpuściłam i połączyłam z ciastkami. Uzyskaną masą wylepiłam blaszkę ( 25x21 cm) wcześniej wyłożoną pergaminem(...)najniższej postawiłam naczynie żaroodporne z gorącą wodą. W takiej kąpieli parowej piekł się mój sernik chałwowy. Po wystudzeniu polałam polewą czekoladową. Masło dodałam do gorącej wody i wkruszyłam czekoladę. Mieszałam do rozpuszczenia się czekolady, ale nie gotowałam. Jeszcze ciepłą polewą polałam sernik. Wstawiłam do lodówki i na drugi dzień ciasto było gotowe do jedzenia. Smacznego życzę i udanego wypoczynku
Pieprzyć z FantazjąBiszkopt mały 5 jajek 100 g mąki tortowej 35 g mąki ziemniaczanej 160 g cukru szczypta soli Krem chałowowy 800 ml śmietany kremówki 500 g serka mascarpone 500 g czekolady mlecznej 500 g chałwy waniliowej Krem waniliowy 400 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 6 łyżek cukru pudru 2 łyżeczka ekstraktu z wanilii Frużelina malinowa 600 g malin(...)razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt kroimy na 4 równe blaty. Krem chałwowy Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy o tym, że śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum
Wędrówki po kuchniBardzo proste i pyszne ciastka z gorzką czekoladą , niezbyt słodkie – ideał. Zwykle piekę je w rozmiarze XL ,bo takie smakują nam najbardziej. Składniki : na około 20 ciastek. 170 g miękkiego masła 0,5 szklanki ciemnego cukru 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu w proszku 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 g gorzkiej czekolady startej(...)puszystą masę dodając cukier w dwóch częściach .Następnie jajka i zmiksować do połączenia się składników .Teraz mąkę w trzech częściach i również zmiksować do połączenia się masy .Na koniec czekoladę i zmiksować bardzo krótko. Masa jest dość luźna ,dlatego przekładamy ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą dwóch łyżek i formujemy ciastko .Zachowujemy odstępy ,bo rosną!Pieczemy
Ladylaura.podpatrzyłam przepis na sernik..i postanowiłam zrobić..i tak też przy okazji powstały ciasteczka i tartaletki, bo 4 żółtka tu były niepotrzebne.Wg oryginalnego przepisu polewa była z czekolady ,a ja zrobiłam polewę kakaową i na oko i wyszła jakaś rzadka, co zresztą widać na zdjęciu.Ale i tak mam szczęście , że w ogóle udało mi się zrobić zdjęcie chociaż(...)niski, bo użyłam większej tortownicy. Polecam wypróbować, bo jest smaczny. 250 g twarogu 2 żółtka 6 białek szczypta soli 150 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g mlecznej czekolady Twaróg zmiksować z żółtkami, cukrem i mąką ziemniaczaną (tylko do połączenia składników). Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ubite białka dodawać po łyżce do masy twarogowej. Mieszać
Moje domowe kucharzenie