świeżych drożdży 1 szklanka mleka 1 jajko 1 łyżeczka cukru brązowego 2 łyżki syropu klonowego 2-3 łyżki oliwy szczypta soli Nadzienie: 1 mango 2 jabłka 50 g gorzkiej czekolady garść orzechów włoskich Kruszonka: 2 szklanki płatków z kasztanów jadalnych Radix-Bis 3-4 łyżki mąki owsianej (bezglutenowej) 3 łyżki oleju kokosowego Radix-Bis 3 łyżki syropu klonowego 1/2 łyżeczki(...)Nadzienie: Jabłka obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Mango obieramy ze skóry, usuwamy pestkę i również kroimy w kostkę. Orzechy włoskie drobno siekamy. Czekoladę gorzką kroimy w drobną kostkę. Na przygotowany spód pizzy wykładamy kawałki jabłka oraz mango i posypujemy posiekanymi orzechami oraz czekoladą. Kruszonka: Do rozdrabniacza wsypujemy płatki z kasztanów i dodajemy olej kokosowy oraz
Kuchnia MagdaLenyziemi! Mają aksamitną konsystencję i niespodziankę w środku. Mmm, palce lizać! Poziom zaawansowania: Łatwy Składniki na 5 szt: 2 batoniki „Mars” 50 g masła 150 g czekolady mlecznej (50 do polewy) 50 ml śmietanki 30 % 2 jajka (2 białka do ubicia) 4 łyżki mąki garść orzechów włoskich łyżeczka miodu/ cukru (najlepiej muscovado) łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Roztapiamy(...)masło z białą czekoladą. W oczekiwaniu, aż masa trochę przestygnie miksujemy białka na sztywną pianę. Dzięki temu babeczki będą bardziej puszyste. Łączymy suche składniki, tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia, orzechy włoskie pokruszone na kawałki. Następnie łączymy je z uprzednio roztopioną masą. Dodajemy ubite białko. Delikatnie mieszamy i wykładamy całość do foremek, do połowy wysokości. Do środka wciskamy kawałek batonika
Pyszny DuetSmaczny deser niczym lekka pianka podany w szklanych pucharkach z kolorowymi galaretkami posypany tartą gorzką czekoladą, zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych, doskonały na słodki wiosenno letni podwieczorek. Banalnie prosty i kolorowy. SKŁADNIKI: Na 4 pucharki: 1 galaretka agrestowa 1 galaretka owoce leśne 1 galaretka krystaliczna o smaku cytryny 400 ml śmietanki 30% 1 płaska łyżka cukru pudru(...)tartej gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Bezbarwną galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku, zostawiamy w temp pokojowej do wystudzenia. Galaretkę zieloną i czerwoną rozpuszczamy osobno w 400 ml wrzątku, wylewamy do prostokątnych naczyń, zostawiamy do całkowitego stężenia, następnie kroimy na kawałki i wyjmujemy. Mieszamy razem. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na puszysto z cukrem pudrem, wlewamy cienkim strumieniem płynną, zimną
Wanilia i Kardamonczasu potrzebujemy sobie dogodzić. Zrobić chwilę przerwy, przygotować coś rozkosznie słodkiego i delektować się chwilą. Marka Łowicz wprowadziła na rynek zmysłową nowość – czekodżemy. Jest to połączenie belgijskiej mlecznej czekolady oraz owoców, do wyboru w czterech smakach. Trudno się oprzeć przed wyjadaniem go prosto ze słoiczka, ale warto się powstrzymać i przygotować sobie rustykalną tartę z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem(...)zestaw dla rozpieszczania zmysłów :) Składniki: 100 g mąki pszennej 50 g mąki krupczatki 100 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 1 słoiczek czekodżemu Łowicz Brzoskwinia z belgijską czekoladą 250 g ricotty 1 jajko 1 duża brzoskwinia Obie mąki przesiej, po czym posiekaj je z masłem. Dodaj żółtko i śmietanę i zagnieć na gładkie ciasto. Włóż je do lodówki
Mienta blogChocolate crinkles Przepadam za smakiem czekolady, dlatego też chocolate crinkles tak bardzo przypadły mi do gustu. Ich intensywnie czekoladowy smak, chrupka powierzchnia i cudownie miękkie wnętrze sprawiają, że wręcz nie można się im oprzeć. Te czekoladowe ciasteczka dzięki popękanej biało bazowej powierzchni prezentują się rewelacyjnie na każdym stole i stoliku a smak… no cóż, po prostu rozpływają(...)się w ustach. Spróbujcie a na pewno zagoszczą u Was na dłużej. Składniki potrzebne do przygotowania czekoladowych ciasteczek chocolate crinkles : 225g gorzkiej czekolady, 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej, 2/3 szklanki cukru pudru, 110g masła ekstra, 3 jajka, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, pół łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, cukier puder do obtaczanie ciasteczek (około pół szklanki). Sposób
Gotuj Się Kto MożeMleczna kanapka Mleczna kanapka czyli ciasto dla wielbicieli mleka i czekolady. Mój syn uwielbia te popularne batoniki więc z okazji jego imienin postanowiłam upiec ich domowy odpowiednik i to był strzał w dziesiątkę :) Ciasto udało się świetnie i wszystkim smakowało pomimo tego że jest dość słodkie. A syn ciągle dopytuje kiedy będzie powtórka(...)pieczenia, 2 łyżki oleju Masa: 350g masła, 2 szklanki pełnego mleka w proszku, 2/3 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, ½ szklanki mleka, Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 50g masła Sposób przygotowania mlecznej kanapki: Ciasto (forma prostokąta ok. 20x25cm): Białka ubijam na sztywno z odrobina soli, dodaję cukier, żółtka i chwilę ubijam. Dodaję olej następnie wymieszane
Gotuj Się Kto Możebidi; mso-fareast-language:EN-US;} Bezglutenowe brownie z malinami Dziś na blogu zagości, obiecane ostatnio, brownie z malinami. Jest, jak to brownie, bardzo czekoladowe, ale maliny lekko przełamują czekoladę swoim smakiem – połączenie bardzo udane :) Brownie nie zawiera glutenu a jedno jajko z przepisu zastąpiłam trzema łyżkami 100% masła orzechowego, które dodałam razem z masą czekoladową (jajka akurat miałam tylko(...)trzy ;)) ale nie było go czuć w cieście. Przepis pochodzi z książki „Jeść zdrowiej”. Składniki potrzebne do przygotowania bezglutenowego brownie z malinami: 175g masła, 250g gorzkiej czekolady, szczypta soli, 4 jajka, 1 szklanka drobnego cukru, 100 g mąki migdałowej, 100g malin. Sposób przygotowanie bezglutenowego brownie z malinami: Masło z czekoladą i solą roztapiam w rondelku na bardzo małym ogniu
Gotuj Się Kto Możesłodka za to w połączeniu ze słodkim spodem wyszło elegancka mieszanka :) No to zaczynamy. Składniki 1kg twarogu sernikowego 200g brzoskwiń z puszki 200g ananasa z puszki 50 g czekolady mlecznej 300g ciastek HIT (u mnie dwa rodzaje) 100g masła 6 łyżeczek żelatyny Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy, w międzyczasie w robocie mielimy na drobne kawałki ciasteczka oraz czekoladę(...)litr płynu (tak napisali na opakowaniu) i dokładnie mieszam. Gdy żelatyna ostygnie łączę ją z masą serowo owocową i zalewam już schłodzony po 2h spód. Na górze troszkę startej czekolady i do lodówki aż stężeje - najlepiej na całą noc ;) I na śniadanko można sobie zaserwować pyszny sernik :) Smacznego !!!! Wartości odżywcze oraz kalorie: Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net
Smacznie Pysznie Kalorycznierozcieńczyć go z wodą i dodać ulubione składniki. Na bulionie możesz przygotować dowolną zupę lub dodać do risotto. Składniki: 1 kalafior 1 cebula 2 łyżki masła 50 g białej czekolady 1,5 l wywaru na bazie bulionu KRAKUS warzywny 1 łyżka gęstej śmietany sól pieprz Gotujemy kalafiora do miękkości podzielonego na mniejsze części w bulionie. Na maśle podsmażamy cebule(...)pokrojoną w kostkę. Dodajemy ugotowany kalafior i podsmażamy ok 2 minut. Do bulionu, w którym gotowaliśmy kalafiora dodajemy podsmażone warzywa i gotujemy chwilę. Dodajemy połamaną białą czekoladę i gotujemy do rozpuszczenia się czekolady. Miksujemy na gładki krem. Na sam koniec dodajemy śmietanę oraz przyprawiamy zupę
Kuchnia w oparachokazji dnia makaronu przygotować makaron unicorne. Danie jest słodkie, ale też nie przesłodzone. Jest w sosie trochę alkoholu więc ten makaron nie nadaje się dla dzieci. Ciemna deserowa czekolada niweluje słodki smak hibiskusowego cukru pudru. Dodatkowo czerwone porzeczki sprawiają, że całość jest idealnie wyważona. Sok z cytryny sprawia, że makaron jest cieniowany czyli czerwony przeplata się z jaśniejszym odcieniem(...)przygotowania dania użyłam makaronu Lubella. Składniki: pół główki czerwonej kapusty 1/2 soku z cytryny makaron spaghetti LUBELLA ser typu białego (np. ricotta) 100 g czekolady deserowej kieliszek wiśniówki 1 łyżeczka hibiskusowego cukru pudru ((1 łyżka suszonego hibiskusa, 2/3 szklanki cukru pudru - miksujemy do uzyskania efektu piasku) Owoce do dekoracji lody owocowe Makaron gotujemy z czerwoną kapustą. Połowę makaronu
Kuchnia w oparachwaniliowego 180 g mixu bakalii (figi, skorka pomarańczowa kandyzowana, żurawina suszona) migdały 1 roztrzepane jajko 4 łyżki słodkiego wina DEKORACJA: bita śmietana wiórki kokosowe CHOINKI: paluszki 1 tabliczka białej czekolady zielony barwnik kolorowa posypka CHOINKI: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z kilkoma kroplami barwnika. Przelewamy do szprycy i Wylewamy rozpuszczoną czekoladę na paluszki tworząc choinkę, posypujemy
Kuchnia w oparachminut w 180 º C. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Krem: 200 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone skórka z limonki sok z połowy limonki 100 g białej czekolady cukier puder (opcjonalnie) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do całkowitego wystudzenia.Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno.Serek mascarpone zmiksować z rozpuszczoną czekoladą,skórką i sokiem z limonki. Ubitą śmietankę delikatnie
Anielskie wypiekiZamiast dużego sernika polecam upiec takie małe serniczki w formie muffinek. Pyszne i słodkie, idealne na podwieczorek i spotkanie ze znajomymi. Rodzynki i czekolada nadają im słodkości, a śmietanka kremówka delikatności. Czego chcieć więcej...mniam. Macie składniki? To koniecznie upieczcie. Zapraszam :) Składniki: Masa serowa: 50 dag sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 3 małe jajka pół szklanki cukru(...)cukier waniliowy pół szklanki śmietanki kremówki 30 % 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 5 dag mlecznej czekolady pół szklanki rodzynek Wykonanie: 1. Masa serowa: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, następnie miksujemy na puszystą masę, wlewamy kremówkę, wsypujemy budynie w proszku i dalej miksujemy, dodajemy ser i miksujemy do dokładnego połączenia się
Izabelawkuchni