czekolada - 27946 przepisów (strona:580/1864)

Przetwory - czekośliwka 148

wiem w co je jeszcze zamienić. Powidła już były, to innym razem, ale największym odkryciem jest czekośliwka :) przepyszne smarowidło na kanapki lub do naleśników. Alternatywa zdrowa, ponieważ czuć słodycz czekolady i śliwki.  Tylko czas przygotowania ... Tylko 5 h 😜 Składniki : 2 kg śliwek 400 g cukru 1 mleczna czekolada 5 łyżek kakao Przygotowanie : śliwki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki(...)wkładamy do garnka/patelni o grubym dnie i smażymy na małym ogniu przez 4 h  od czasu do czasu mieszając po tym czasie dodajemy połamaną czekoladę, kakao i cukier i smażymy jeszcze 1 h po tym czasie gorące powidła przekładamy do czystych słoików i zakręcamy układamy do góry dnem i odstawiamy do ostygnięcia Smacznego

Gotowanie z pasją
Przetwory - czekośliwka 133

wiem w co je jeszcze zamienić. Powidła już były, to innym razem, ale największym odkryciem jest czekośliwka :) przepyszne smarowidło na kanapki lub do naleśników. Alternatywa zdrowa, ponieważ czuć słodycz czekolady i śliwki.  Tylko czas przygotowania ... Tylko 5 h 😜 Składniki : 2 kg śliwek 400 g cukru 1 mleczna czekolada 5 łyżek kakao Przygotowanie : śliwki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki(...)wkładamy do garnka/patelni o grubym dnie i smażymy na małym ogniu przez 4 h  od czasu do czasu mieszając po tym czasie dodajemy połamaną czekoladę, kakao i cukier i smażymy jeszcze 1 h po tym czasie gorące powidła przekładamy do czystych słoików i zakręcamy układamy do góry dnem i odstawiamy do ostygnięcia Smacznego

Gotowanie z pasją
Rafaello na waflach + film 131

chwilę a efekt końcowy bardzo pozytywnie zaskakuje.     składniki 4-5 prostokątnych całych wafli 2 pokruszone wafle 1/2 l śmietanki 30% 200 g wiórków kokosowych 2 tabliczki białej czekolady ( po 100 g) 2 opakowania bitej śmietany w proszku przepis Do garnka wlewamy kremówkę, do śmietany dodajemy połamaną białą czekoladę i całość podgrzewamy na małym ogniu aż czekolada się rozpuści

Smakowite Dania
Ciasto czekoladowe z wisniami czyli Slodki Czwartek odc.156 157

Zobaczyłam je w Moich Wypiekach i nie mogłam mu się oprzeć. Przecież połączenie wiśni, migdałów i czekolady to połączenie idealne, czyż nie? Ciasto jest wilgotne, pełne smaku, jedyne zastrzeżenie to to, że się ciut kruszy. Warto wypróbować ten przepis szczególnie, ze sezon wiśniowy w pełni. Ciasto czekoladowe z wiśniami 90 g masła 3/4 szkl. drobnego brązowego cukru 1 duże jajko(...)czekolady gorzkiej 70%, roztopionej i lekko przestudzonej 150 g mąki pszennej pół szklanki zmielonych migdałów 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 220 ml kefiru 300 g wiśni Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, jedynie wiśnie mogą być zamrożone. Do misy miksera wkładamy masło i cukier i ucieramy do powstania jaśniejszej, puszystej masy maślanej. Dodajemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Śniadaniowa kasza manna z musem truskawkowym. 162

czasu lubię sobie zjeść. Macie ochotę to koniecznie przygotujcie. Zachęcam i smacznego życzę. Składniki: 3 szklanki mleka 7 łyżek kaszy manny 1 łyżka cukru 2 banany 3 kostki mlecznej czekolady 6 łyżek ulubionych płatków śniadaniowych około 20 dag świeżych truskawek ewentualnie cukier do truskawek Wykonanie: 1. Mleko zagotowujemy, wsypujemy cukier i kaszę mannę, mieszamy energicznie i gotujemy do zgęstnienia kaszy(...)Umyte, oczyszczone z szypułek i dokładnie osuszone truskawki miksujemy blenderem na gładki mus ( jeżeli chcemy mus można posłodzić, ja nie słodziłam ). 3. Banany obieramy i kroimy w plasterki. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. 4. Następnie płatki, banany, czekoladę i mus wykładamy według uznania na kaszę i podajemy. 5. Smacznego życzę. Rady: Z przepisu wychodzi trzy spore porcje. Szklanka

Izabelawkuchni
Przyjęcie w stylu włoskim – proste przekąski i przystawki 349

posypać ją parmezanem. Przykrywamy całość folią aluminiową i pieczemy przez godzinę, zdejmując folię na ostatnie 10 minut. Lasagne powinna być pięknie pofalowana. Jest pyszna także na zimno. 2 gorzkie czekolady (200 g), 5-6 łyżek śmietanki 30%, 2 łyżki miodu, 2 łyżki prosecco, orzechy laskowe, gorzkie kakao Nie byłabym sobą, gdybym nie podała też czegoś słodkiego. Desery można przygotować wcześniej(...)Czekoladowe trufle idealnie pasują na włoskie przyjęcie. Wystarczy rozpuścić dwie czekolady i dodać do nich kremówkę, miód i prosecco. Wymieszać, aż zgęstnieje i zostawić do schłodzenia (najlepiej w lodówce – jednak nie za długo). Gęstą masę porcjujemy łyżeczką wkładamy do środka orzech i formujemy niewielką kulę. Obtaczamy w kakao. Żadna bombonierka nie może się równać z takimi truflami

Poezja smaku
MROŻONY DESER KOKOSOWY Z INKĄ, LODAMI I CZEKOLADĄ 139

wielką przyjemnością sięgamy po mrożone, orzeźwiające desery! Zainspirowana kawą INKA stworzyłam kolejną, pyszną propozycję na upalny lipiec! Mrożona kawa INKA na mleku kokosowym z dodatkiem waniliowych lodów, mlecznej czekolady i domowych kokosowych pralinek tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Robi się błyskawicznie, a smakuje fenomenalnie! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) DESER: * kawa INKA klasyczna – 2 łyżki * mleko(...)kokosowe – 400 g ( 1 puszka ) * lód * cukier ( drobny ) – 3 łyżki * ulubione waniliowe lody – 2 duże gałki * mleczna czekolada – 100 g KOKOSOWE PRALINKI: * masło – 50 g * cukier puder – 1/4 szkl * małe jajko – 1 szt * wiórki kokosowe – 80 g * herbatniki – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : KOKOSOWE PRALINKI: Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Pod koniec dodajemy roztrzepane

Ostra na Słodko
RODZYNKOWIEC 125

próbował! Zachęcam do przygotowania ;) Biszkopt: 6 jaj, 1 szkl cukru, 6 łyżek mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2-3 łyżki kakao, Masa rodzynkowa: 1 gorzka czekolada, 1 mleczna czekolada, ½ kostki masła. Masa budyniowa: ½ l mleka, 6 łyżek cukru, Cukier waniliowy, po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, 1 kostka masła lub margaryny, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wódki(...)części biszkoptu. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić, dodać cukier oraz żółtka. Na kniec dodać przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Piec ok 40 minut w 170st C. Czekoladę oraz masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Połączyć z osączonymi rodzynkami. Ugotować budyń. Wystudzić. Masło ubić na puszysty krem, dodać budyń, kakao oraz wódkę. Ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji. Nasączony spód

Słodki Zakątek
Kokosowe ciastka owsiane z białą czekoladą 209

ciasteczka, proste i pyszne owsiane z suszonymi owocami.  Kilka składników, trochę więcej jak pół godzinki i możemy się zajadać ;-) Ciasteczka same w sobie są wspaniałe, a dodatek białej czekolady tylko podkreśla ich wspaniały smak. Składniki: 500 gram płatków owsianych  100 gram ulubionych bakalii  30 gram wiórek kokosowych 300 ml wody 2 łyżka masła 1 łyżka miodu(...)łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli dodatkowo: biała czekolada 30 ml mleka Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy wodę z masłem, do rozpuszczenia masła.  Płatki owsiane mielimy. Bakalie drobno siekamy lub mielimy. Do miski wsypujemy płatki owsiane, sól, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe oraz rozdrobnione bakalie, a następnie wszystko razem mieszamy. Dodajemy miód i zalewamy gorącą wodą  z rozpuszczonym masłem

Życie zaczyna się w kuchni
KORZENNE CIASTO CUKINIOWE 161

Czekoladowe ciasto z cukinią i dodatkiem pierników lukrowanych, oblane polewą z gorzkiej czekolady i czerwonymi porzeczkami na wierzchu. Ciasto jest mocno czekoladowe z nutą piernika, a do tego wilgotne i puszyste. Nie jest ono za słodkie samo w sobie, a jeszcze dodatek czerwonych porzeczek sprawia, że nawet osoby nielubiące słodyczy zjedzą to ciasto z przyjemnością. Zamiast porzeczek można dodać inne(...)szklanki mąki 1/2 szklanki kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 2 łyżeczki przyprawy korzennej 100 g pierników lukrowanych Dodatkowo: 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany 30% garść czerwonych porzeczek 6 szt. pierników lukrowanych Wykonanie: Cukinię obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka wbijamy do miski

Kuchnia MagdaLeny
CIASTO "KOKOSEK" 189

waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150g miękkiego masła 300g wiórków kokosowych masa śmietanowa 450-500g śmietanki 30% musi być schłodzona 100g (jedna tabliczka) białej czekolady ok.80g wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciasta. WYKONANIE Na początek przygotowujemy masę kokosową. Żółtka ucieramy razem z cukrem waniliowym na gładką masę.Dodajemy szklankę mleka,mąkę ziemniaczaną i pszenną.Dokładnie(...)Gotowy budyń studzimy.Miękkie masło miksujemy na puszystą masę ok 4 min.i porcjami dodajemy ugotowany i zimny budyń.Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Masa śmietanowa Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.Śmietanę wlewamy do miski i ubijamy na sztywno.Na koniec dodajemy przestudzoną ale płynną czekoladę i mieszamy. Czas na złożenie naszego ciasta. Blaszkę do ciasta

Mała w garnku miesza
Zdrowe brownie z mąki kasztanowej z orzechami 155

bezglutenowa. Bogata w błonnik i spore ilości białka, za to  mniej tłuszczu niż inne mąki z orzechów. 300 g mąki kasztanowej Bio Planet 150 gram masła 150 gram czekolady gorzkiej 4 łyżki mielonych orzechów laskowych  2 łyżki kakao 100 gram cukru kokosowego 3 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej. Mąkę kasztanową(...)przesiać, dodać wszystkie suche składniki, wbić jaja, wlać masło z rozpuszczoną czekoladą. Wymieszać na gładką masę i przelać do tortownicy. Piec w 190 stopniach przez 20 minut. Podawać z lodami lub z owcami

AZgotuj!
SERNIK JAPOŃSKI Z TRZECH SKŁADNIKÓW 190

hitem w sieci. Ja postanowiłam przetestować go dopiero teraz. Jest prosty w wykonaniu, puszysty i bardzo smaczny. Z dodatkiem świeżych owoców, komponuje się wręcz idealnie :) SKŁADNIKI: 160 g białej czekolady 160 g kremowego serka Philadelphia  4 jajka do dekoracji świeże owoce (opcjonalnie) A jak to zrobić: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Dodać serek i delikatnie wymieszać. Białka(...)oddzielić od żółtek. Żółtka przy pomocy rózgi wymieszać z masą z czekolady. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z pozostałymi składnikami. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zarówno spód i boki. Ciasto przelać do formy, owinąć ją od zewnątrz folią aluminiową, postawić na blasze na którą wylać szklankę gorącej wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Kuchnia w opałach
MUFFINKI Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY 203

łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju (u mnie Wielkopolski z kokosem), 1/2 szklanki mleka - W TEMP. POKOJOWEJ 2 jajka -  W TEMP. POKOJOWEJ . Dodatkowo: 70-100 g czekolady deserowej lub mlecznej, papilotki do muffinek. Przygotowanie: W oddzielnych miskach mieszam składniki suche i składniki mokre, następnie łączę ze sobą. Masę mieszam niezbyt długo, mogą pozostać małe grudki. Czekoladę kroję(...)kawałki. Formę do muffin wykładam papilotkami, napełniam masą do 2/3 wysokości, a na wierzchu wtykam kawałki czekolady (można również lekko wmieszać w ciasto - wedle Waszego uznania). Piekę przez około 20-25 minut w 180 stopniach (grzałka góra-dół

JejKuchnia
Rolada jagodowo malinowa 139

octu winnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 36 % 100 g malin 100 g jagód pozostałe: 1/2 szklanki konfitury jagodowej 50 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła jagody do dekoracji melisa Beza: Białka wyjmuję wcześniej z lodówki żeby miały temp pokojową. Ubijam na sztywno z octem ale nie przebijam ich. Dodaje po łyżce(...)rozsmarowuje konfiturę zostawiając po 1 cm wolnym z każdego brzegu, na nią śmietanę ,układam jagody i maliny i zwijam od krótszego boku. Roladę przekładam do lodówki na dwie godziny. Czekoladę i masło przekładam do miseczki i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Przed podaniem dekoruję bezę czekoladą i jagodami. Bezę można jeść od razu

wesoła kuchnia