Kakao 2 pełne łyżki Krem: Śmietanka 30 % 400 ml Jogurt duży kubek u mnie 330 g żelatyna 2 łyżki pełne woda 60 ml Cukier puder 6 łyżek Polewa: Czekolada mleczna 100 g masło 50 g Przygotowanie: Białka ubić w misce na sztywno a następnie dodawać partiami cukier cały czas miksując. Zmniejszyć obroty miksera o połowę i dodawać żółtka pojedynczo(...)przekrojony blat ciasta i przykrywam drugą częścią ciasta lekko dociskając. Wkładam do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. ( ok. 3 godziny powinno wystarczyć). Do miseczki wsypuje połamaną na kostki czekoladę oraz masło. Całość rozpuszczam nad parą wodną. Po całkowitym rozpuszczeniu i ostudzeniu wylewam na ciasto płynną czekoladę. Wkładam na chwilę do lodówki do stężenia. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania
Kulinarne przygodyPyszne ciasto przełożone kremem budyniowym, posypane orzeszkami ziemnymi, posmarowane masą krówkową i polane roztopioną czekoladą. Składniki Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy : 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 żółtka 25 dkg margaryny Dodatkowo: 300 gram orzeszków ziemnych(...)solonych 1 puszka masy kajmakowej krówkowej 1 mleczna czekolada 1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec dajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wykładamy na formę o wymiarach 25x35 wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni. 3. Krem: odlewamy
Kuchnia u BietkiMoje pierwsze podejście do tortu z mango i marakują było na tyle udane, że postanowiłam umieścić je na blogu 🙂 SKŁADNIKI (wszystkie składniki na końcu posta): Chrupki z białej czekolady: 100g białej czekolady czekoladę połam na nieduże kawałki i umieść na niedużej patelni teflonowej lub w garnuszku z nieprzywierającą powłoką postaw na małym ogniu gdy [...] Artykuł TORT MANGO MARAKUJA pochodzi
SandraFrej.comHuzar 1 duże jajko 200 g serka homogenizowanego waniliowego 2 łyżki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 op. budyniu waniliowego 1/2 szkl mąki pszennej polewa: 50 g czekolady deserowej 1 łyżeczka masła 1 łyżka mleka kolorowa posypka Przygotowanie: Do miski przekładamy miód, jajko, serek oraz olej. Miksujemy do połączenia. Następnie dosypujemy mąkę, budynie oraz proszek do pieczenia. Miksujemy(...)foremek (po 1 czubatej łyżce). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy babeczki. Polewa: do szklanki wkładamy małe kawałki czekolady, dodajemy masło i mleko. Wstawiamy do mikrofalówki na 30 sekund. Wyjmujemy i mieszamy (wtedy rozpuści się do końca czekolada). Polewamy zimne babeczki polewą i dekorujemy posypką. Przepis na 7 sztuk
słodkie i nie tylko historie kulinarneodstawić na 3-4 dni. Następnie piernika podzielić na 3-4 porcje (u mnie 4), każdą oblać polewą kakaową lub czekoladową, ewentualnie udekorować. Moja polewa: 1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady 40 g masła Masło rozpuścić w rondelku, zdjąć z ognia i wrzucić czekoladę, chwilkę poczekać, po czym wymieszać całość do rozpuszczenia się czekolady. Odstawić, aż trochę zgęstnieje. Gotową polewą posmarować
Kuchnia domowa Aniaromatyczne i bardzo smaczne ciasteczka przełożone niebiańskim kremem mlecznym. Składniki: Ciasto: 250g mąki 150g masła 100g cukru szczypta soli 2 żółtka skórka z 1 pomarańczy 50g gorzkiej czekolady Krem: 125g masła 65ml mleka 70g cukru 1 szklanka mleka w proszku *** Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę *** *** Pomarańczę dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy skórkę(...)drobnej tarce *** *** Masło ucieramy z cukrem, solą i żółtkami do białości. Dodajemy otartą skórkę z pomarańczy, posiekaną czekoladę oraz mąkę i zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut *** *** Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość ok 0,5 cm *** *** Z ciasta wycinamy kształty za pomocą foremek
Blog z Apetytemwarto przypomnieć sobie sprawdzone pomysły na deser z ich wykorzystaniem. Postanowiłem przygotować deser z nasionami chia na bazie mleka kokosowego dodając do niego właśnie truskawki. Jako dekoracji użyłem gorzką czekoladę, która ostatnio coraz częściej u mnie gości. Serdecznie polecam i życzę smacznego! Składniki 400 ml mleczka kokosowego 400 g truskawek 3 łyżki nasion chia 1 łyżka miodu 1 łyżka cukru(...)kokosowego 4 kostki gorzkiej czekolady (70%) Przygotowanie Nasiona chia łączymy z mlekiem kokosowym i miodem. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Do szklanek lub pucharków układamy plasterki truskawek, a następnie resztę wypełniamy naszą masą z nasion chia i mleka kokosowego. Na górę wylewamy resztę truskawek zblendowaną z łyżką cukru kokosowego
Programista w kuchniktóry cudownie może osłodzić święta. Jesli nie wiecie, który przepis na sernik wybrać, polecam Wam ten – jest naprawdę pyszny. Spróbujcie. Składniki: Spód brownie: • 70 g masła • 70 g gorzkiej czekolady • 1 jajko • 1/4 szklanki cukru • 45 g mąki pszennej Masa serowa: • 1 kg twarogu sernikowego • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • 3/4 szklanki cukru • 1 laska wanilii lub cukier wanilinowy • 5 jajek(...)tortownicę o średnicy 24 cm. Dno wyłożyć papierem, zapiąć obręcz pozostawiając papier na zewnątrz. Boki tortownicy od środka posmarować grubszą warstwą masła. 2. Przygotować spód brownie: masło roztopić z czekoladą na malutkim ogniu, mieszając i nie podgrzewając za mocno masy. 3. W oddzielnej misce miksować jajko z cukrem przez 1 minutę. 4. Dodać rozpuszczone masło z czekoladą i zmiksować
W mojej kuchnifasoli z puszki (zwykle 1 puszka po odsączeniu) 3 łyżki ciemnego kakao 150 g ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 tabliczka czekolady deserowej (gorzkiej) - 100 g PRZYGOTOWANIE Żółtka oddzielamy od białek. Mieszamy żółtka z pozostałymi składnikami (oprócz czekolady i białek) i miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy(...)łyżce wciąż mieszając. Wlewamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 50 min. (do suchego patyczka). Studzimy ciasto. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy piernik. Zostawiamy, aż polewa zastygnie. Smacznego! Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Moje Kuchenne RewelacjePyszne, baaardzo mięciutkie, delikatne drożdżowe rogaliki, no po prostu idealne! U mnie z nadzieniem z czekolady oraz dżemu truskawkowego, ale można użyć innego dowolnego :) Składniki na 24 rogaliki: 3/4 szklanki letniego (nie gorącego!) mleka ok. 40 g świeżych drożdży 350-400 g mąki pszennej szczypta soli 4 duże łyżki cukru 1 jajko (żółtko do ciasta, a białko do posmarowania rogalików(...)masła nadzienie: czekolada mleczna i dżem truskawkowy W letnim mleku rozpuścić drożdże i 1 łyżkę cukru, odstawić na bok. W dużej misce wymieszać mąkę, sól, 3 łyżki cukru oraz żółtko. Masło rozpuścić. Gdy drożdże zaczną pracować przelać je do miski z mąką i całość dokładnie wymieszać, na koniec dolać powoli masło. Zacząć wyrabiać ciasto rękoma na gładką, miękką, nieklejącą
Simply Foodłyżeczka żelatyny w proszku Krem śmietanowy: 500 ml śmietany 36%, schłodzonej 1 cukier wanilinowy (16 g) 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny w proszku 50 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: 1,5 opakowania słonych krakersów (duże opakowanie) około 150-200 g herbatników typu „petitki” czekolada lub kakao do oprószenia Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x32cm) rozkładamy(...)ciasta. Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc (dopiero po tym czasie ciasto nabiera właściwej konsystencji i możliwe jest krojenie go na kawałki). Przed podaniem posypujemy kakao lub wiórkami czekolady. Herbatniki – masa budyniowa – krakersy – masa toffi – krakersy – masa śmietanowa Źródło
Smaki Na Talerzumąka pszenna- 2 szklanki * olej- 2/3 szklanki * cukier trzcinowy- 2/3 szklanki * jajka- 3 szt. * cukier waniliowy- 2 łyżeczki * proszek do pieczenia- 2 łyżeczki Krem maślano-czekoladowy; * czekolada mleczna- 200 g * śmietana 36%- 200 ml * miękkie masło- 150 g * przyprawa do piernika- 2 łyżeczki * kakao- 2 łyżki Ciasto: Szpinak oraz olej umieścić w malakserze i zmiksować na gładko. Ubić jajka(...)ściąć wystający wierzch i drobno go pokruszyć, a resztę ciasta przekroić na 3 części. Blaty posmarować kremem czekoladowym (po 2 łyżki), a wierzch posypać kruszonką z ciasta. Krem piernikowy: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Kremówkę ubić. Miękkie masło utrzeć wraz z roztopioną czekoladą, przesiać kakao, dodać przyprawę do piernika i dokładnie wymieszać. Na koniec połączyć masę
Kraina Miodem PłynącaWieluń Mój Ulubiony 3/4 szklanki cukru pudru* 1/3 szklanki oleju 2 budynie śmietankowe – u mnie Emix (2 x 41 g) 4 jajka klasy M Dodatkowo: dobrej jakości mleczna czekolada (u mnie belgijska)** i czekoladowe kuleczki (chrupki) *sernik nie jest mocno słodki, bo dodatkowej słodyczy nadaje mu czekoladowa polewa. Ja często podaję go również posypanego wyłącznie cukrem pudrem. ** czekoladę można(...)około 50-60 minut). Sernik studzimy w lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągamy na blat. Gdy całkowicie przestygnie polewamy go polewą – u mnie rozpuszczona w kąpieli wodnej mleczna czekolada. Na wierzch dodatkowo wysypałam czekoladowe kuleczki (chrupki). Gdy polewa przestygnie sernik wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Uwagi: Sernik podczas pieczenia mocno rośnie, a potem opada. Jednak powinien zostać
Słodkie okruszkiPracy jest mnóstwo, a czasu coraz mniej. Warto w tak pyszny sposób dodać sobie odrobiny energii. A jak kawa, to i słodki deser Tym razem sięgam po pyszną piernikową czekoladę, którą otrzymałam w mojej Slow Paczce (pisałam Wam o niej tutaj ). Świąteczne pierniczki zanurzone w lśniącej tafli gorzkiej czekolady… Coś cudownego Miłego dnia moi drodzy. Składniki: około(...)zaparzonej kawy 50 ml mleka (najlepiej 3,2%) 1 łyżeczka przyprawy 1 szczypta gałki muszkatałowej mini pianki marshmallow szczypta cynamonu A do kawy… pyszna i wyjątkowa piernikowa czekolada ze Slow Paczki Przygotowanie: Mleko podgrzewamy w rondelku z przyprawą do piernika i i szczyptą gałki muszkatołowej. Zaparzoną kawę dodajemy do podgrzewanego mleka, mieszamy i podgrzewamy jeszcze kilka sekund. Przelewamy
Słodkie okruszki