według własnego smaku Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, serek mascarpone, kajmak i chwilę ubijać do połączenia się składników. Polewa 200 g śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady Śmietanę podgrzać , a następnie wymieszać z pokruszoną czekoladą tak, aby powstała gładka polewa. Składanie ciasta biszkopt 1/2 kremu truskawki ułożyć na całości 1/2 kremu biszkopt polewa
O kuchni z uczuciemdodatkami wyszło idealnie. Polecam. Zróbcie koniecznie :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej około 1 szklanka ciepłej wody pół małej łyżeczki soli Dodatkowo: około 40 dag moreli 5 dag białej czekolady 20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego 2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżki cukru trzcinowego mąka pszenna do posypania stolnicy sól do gotowania Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając(...)elastyczne ciasto. Następnie z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy przynajmniej na 15 minut, żeby odpoczęło. 2. Morele płuczemy, osuszamy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jogurt naturalny mieszamy z cukrem pudrem. 3. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy morele i zlepiamy formując pierogi. 4. Pierogi gotujemy
IzabelawkuchniLetnia poezja smakowa. Najlepiej smakuje dobrze schłodzona- śmietana z gorzką czekoladą cudownie łagodzi orzeźwiającą warstwę wiśniową z amaretto a pianka bezowa wprost rozpływa się w ustach. Wiśniowa chmurka to prawdziwa gratka dla smakoszy wiśni . To ciasto to hit wśród letnich wypieków. Składniki na blaszkę 25/30 cm Ciasto kruche: 1 pełna szklanka mąki pszennej 10 dag masła 3 żółtka(...)łyżeczka cukru waniliowego Krem straciatella: 400 ml śmietanki 30%-36% 25 dag serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 listki /łyżeczki żelatyny 50 g gorzkiej czekolady Galaretka z wiśniami: 1/2kg świeżych wiśni 3 łyżki cukru 50 ml likieru amaretto 3 galaretki wiśniowe Dr.Oetker 2 szklanki wody Beza: 3 białka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wanilia i Kardamonsię rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę i żelatynę, dokładnie wymieszać i zmiksować. Odstawić. Masa śmietanowa: 250 g serka mascarpone 500 g śmietany 18 % łyżka żelatyny 100 g gorzkiej czekolady szklanka cukru pudru opakowanie cukru wanilinowego Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Serek mascarpone zmiksować z połową śmietany 18 %,cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Drugą połowę śmietany zmiksować(...)wymieszać z rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatyną. Połączyć obie masy. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 2/3 kremu wymieszać z tartą czekoladą. Salaterkę wysmarować masłem. Na spód wlać 1/3 kremu stracciatella i schłodzić w lodówce. Na masę wylać mus truskawkowy i powrzucać resztę truskawek.Schłodzić w lodówce aż stężeje. Na truskawki wyłożyć białą masę-schłodzić, ostatnia warstwa
Anielskie wypiekimleka 60 g masła 1 jajko 1 żółtko 4 łyżki cukru szczypta soli 4 łyżki cukru 14 g świeżych drożdży 2 łyżki kakao DEKORACJA: krem czekoladowy maliny 1/2 tabliczki czekolady Świeże drożdże pokruszyć, dodać do nich łyżkę cukru, mąki i mleko. Wymieszać. Odstawić na 15 minut do podwojenia się zaczynu. Mąkę, cukier, sól, jajko, żółtka, kakao wymieszać. Dodać zaczyn drożdżowy(...)dnem szklanki zrobić wgłębienie. Dodać po łyżeczce kremu czekoladowego i kilka malin. Bułki posmarować jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st przez 17-18 minut. Po wystudzeniu rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i polać każdą drożdżówkę roztopioną czekoladą
Kuchnia w oparachdzisiejszy wieczór przygotowałam trzy przekąski. Oczywiście przekąski od Beskidzkich same w sobie są smaczne ale lekkie "podrasowanie" im nie zaszkodzi. 1. Paluszki Beskidzkie z sezamem w gorzkiej czekoladzie i kolorowej cukrowej posypce. Potrzebujemy; Beskidzkie paluszki z sezamem kilka kostek gorzkiej czekolady cukrowe posypki Paluszki maczamy w rozpuszczonej czekoladzie, posypujemy posypką i wkładamy na chwilę do lodówki. Najlepiej na stojąco
Radość kipiąca uśmiechem.Witajcie, jest weekend musi być ciacho! Dzisiaj przygotowałam bezglutenową roladę o smaku Snikersa - bez dodatku białego cukru oraz mleka. Ciasto ma wyraziście czekolady smak i chrupiące nadzienie. Idealnie sprawdzi się na deser dla dużych i małych. Nagrałam także film z jej przygotowaniem - link znajdziecie na końcu przepisu (mój pierwszy! - jestem ciekawa jak Wam się spodoba:)). Wartości odżywcze(...)kukurydzianej - szczypta proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - 2 -3 łyżki syropu daktylowego Masa - 200 g daktyli - 1 łyżka masła orzechowego - 30 g orzeszków ziemnych Dodatkowo - kilka kostek gorzkiej czekolady - łyżka posiekanych orzeszków ziemnych Wykonanie Białka oddzielamy od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy syrop daktylowy. Dokładnie miksujemy przez chwilę. D odajemy po jednym żółtku
Health-Fit-Lifearomatu wanilii Bourbon. Wspaniały aromat i smak. Osobiście uwielbiam połączenie wanilii i kawy. Duet doskonały. Skład: waniliowa kawa rozpuszczalna liofilizowana 100% Arabica, aromat naturalny Wanilii Bourbon. Kawa rozpuszczalna Czekolada Szwajcarska Little’s Arabika z dodatkiem naturalnego ekstraktu ciemnej czekolady szwajcarskiej. Po zaparzeniu wyraźnie czuć smak czekolady. Skład: kawa rozpuszczalna liofilizowana 100% Arabika, aromat naturalny lub identyczny z naturalnym
Słodkie okruszkiSkładniki - 150 ml mleczka kokosowego - 1 łyżka syropu klonowego - 30 g odżywki białkowej - 1-2 łyżki kakao Dodatkowo - kilka kostek gorzkiej czekolady - 1 -2 łyżki oleju kokosowego Wykonanie W kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczko kokosowe oraz syrop klonowy. Dokładnie mieszamy. Pod koniec dodajemy odżywkę białkową oraz kakao. Ponownie mieszamy łącząc dokładnie wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę przelewamy do foremek(...)lodów i wkładamy do zamrażalnika najlepiej na całą noc. Kiedy lody będą dobrze zmrożone przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz olej kokosowy. Pozostawiamy do lekkiego wystudzenia . Następnie bardzo delikatnie polewamy nią nasze lody. Ponownie chowamy do zamrażalnika. Lody naprawdę idealnie chłodzą w upalne dni. W smaku dość mocno czuć czekoladę. Smacznego
Health-Fit-Lifeproszku do pieczenia 2 jajka L 100 g miękkiego masła 50 g płatków migdałów 2 łyżki cukru szczypta soli 1,5 szklanki borówki amerykańskiej 100 g posiekanej białej czekolady 1. Wszystkie składniki oprócz borówek, płatków migdałów i czekolady dałam do miski miksera i zmiksowałam, dodałam żurawinę, pokruszone płatki migdałów i czekoladę. Zagniatanie dokończyłam na stolnicy. 2. Jak powstanie
kruche babeczkiPrzedstawiam tort dla wybrednych... Czekoladowy biszkopt przełożony kremem na bazie masła orzechowego ( uwielbiam) i masą śmietanowo-kokosową obsypany posiekaną gorzką czekoladą. Pycha... W mojej kuchni królują zdrowe słodycze, ale zdarzają się wyjatkowe okazje, które pozwalają mi zaszaleć. Świętując czwarte urodziny mojego syna -fana dinozaurów, (ośmieliłabym się nawet powiedzieć psychofana) powstał cudowny tort. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 5 jajek w temperaturze(...)uchylonym piekarniku. KREM ORZECHOWY: (na jedną warstwę i obłożenie tortu) SKŁADNIKI: 250g. masła orzechowego 400 ml. śmietanki kremówki 2-3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietan-fixu tabliczka gorzkiej czekolady słoik dżemu np. brzoskwiniowy PRZYGOTOWANIE: masło orzechowe miksuję z połową szklanki śmietanki pozostałą śmietankę ubijam na koniec dodając cukier puder i śmietan-fixy mieszam delikatnie łyżką masło z bitą śmietanom
Upiecz sobie babeczkęefektowny deser z tapioką, czyli przeźroczystymi perełkami o jędrnej strukturze, nie zawierające glutenu, ani cholesterolu! Deser przygotowany jest na mleku kokosowym, przełożony warstwą czekodżemu Łowicz Truskawka z Belgijską Czekoladą oraz zmiksowanymi truskawkami- bo przecież sezon truskawkowy trwa więc warto wykorzystać go w pełni. Kokos + czekolada + truskawki... to musi być pyszne! 3-6 porcji: * mleko kokosowe- 400 ml * woda(...)truskawki- 200 g * tapioka- 60 g * cukier- 1 łyżeczka * sok z cytryny- 1 łyżka * Czekodżem Łowicz Truskawka z Belgijską Czekoladą- 1 słoik Tapiokę wymieszać z mleczkiem kokosowym, wodą oraz cukrem i moczyć przez około 30 minut. Namoczoną tapiokę gotować na bardzo małym ogniu- często mieszając- do miękkości, około 50 minut (czas dotyczy dużych kulek, mniejsze kulki tapioki gotują się
Kraina Miodem Płynącaskórką pomarańczy 2 szklanki mąki luksusowej typ 550 2 ½ szklanki płatków owsianych ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady 100 g siekanych orzechów włoskich 200 g rodzynek Wykonanie: Orzechy posiekać. Czekoladę pokroić w drobną kostkę. W misce utrzeć mikserem masło z cukrem białym i brązowym, cukrem ze skórką pomarańczy, olejkiem(...)waniliowym i jajkami. W oddzielnej misce zmieszać mąkę, płatki, proszek, sodę oraz sól. Dodać do utartego masła. Wsypać rodzynki, orzechy oraz czekoladę. Wyrobić ręką. Ciasto będzie kleiło się do rąk. Blachy o wielkości piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Formować kulki, układać na blasze i spłaszczać. Zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rosną na boki. Piec w piekarniku nagrzanym
Przepisy Babcipolecam. spód: 180 g ciastek kruchych 50 g masła masa serowa: 800 g serka homogenizowanego naturalnego 1 szklanka musu truskawkowego 25 g truskawek 1/3 szklanki cukru pudru 100 g czekolady białej 3 łyżki żelatyny masa kawowa: 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka czubata żelatyny 1 łyżka cukru pudru dekoracja: truskawki kawa mięta Spód(...)wykładam papierem do pieczenia, wysypuję masę z ciastek i dociskam palcami. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170 stopni i piekę 5 minut. Masa serowa: Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Żelatynę namaczam w 6 łyżkach zimnej wody, i rozpuszczam w mikrofalówce. Do miski przekładam serki,cukier, dodaję mus truskawkowy, mieszam mikserem. Wlewam stopniowo jeszcze ciepłą czekoladę i cały czas mieszam mikserem
wesoła kuchnialaska wanilii 4 jajka 2 budynie waniliowe 200ml mleka Mus truskawkowy: 500g świeżych truskawek 1/2 szklanka wody 1 galaretka truskawkowa Dodatkowo: 350g herbatników 300g świeżych truskawek 50g mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Mus truskawkowy: Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przełożyć do rondelka, dodać wodę i zagotować. Wsypać galaretkę i zmiksować blenderem (nie gotować). Mus pozostawić do lekkiego stężenia. 2. Masa serowa(...)tężejący mus truskawkowy i wstawić do lodówki na około 30 minut. 5. Po tym czasie ułożyć połówki truskawek jedna obok drugiej i polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Dlaczego warto przygotować sernik z musem truskawkowym? # Nie zawiera sztucznych barwników, konserwantów ani ulepszaczy smaku # Swoim cudownym smakiem i kuszącym wyglądem zachwyci Waszych gości # Z pewnością zostanie królem letnich deserów
Szalona Kuchnia Eweliny