minut w 180 º C. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Krem: 200 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone skórka z limonki sok z połowy limonki 100 g białej czekolady cukier puder (opcjonalnie) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do całkowitego wystudzenia.Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno.Serek mascarpone zmiksować z rozpuszczoną czekoladą,skórką i sokiem z limonki. Ubitą śmietankę delikatnie
Anielskie wypiekiZamiast dużego sernika polecam upiec takie małe serniczki w formie muffinek. Pyszne i słodkie, idealne na podwieczorek i spotkanie ze znajomymi. Rodzynki i czekolada nadają im słodkości, a śmietanka kremówka delikatności. Czego chcieć więcej...mniam. Macie składniki? To koniecznie upieczcie. Zapraszam :) Składniki: Masa serowa: 50 dag sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 3 małe jajka pół szklanki cukru(...)cukier waniliowy pół szklanki śmietanki kremówki 30 % 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 5 dag mlecznej czekolady pół szklanki rodzynek Wykonanie: 1. Masa serowa: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, następnie miksujemy na puszystą masę, wlewamy kremówkę, wsypujemy budynie w proszku i dalej miksujemy, dodajemy ser i miksujemy do dokładnego połączenia się
IzabelawkuchniWitajcie, wiecie, że 12 kwietnia obchodzony jest Dzień Czekolady? W takie święto nie można nie zjeść choćby kawałka:) Dla dbających o zdrowe odżywianie przygotowałam propozycję na pyszną domową czekoladą na mleczku kokosowym. Przysmak jest wegański, bez glutenu i dodatku białego cukru. Jej przygotowanie nie zabiera dużo czasu a smakuje wyśmienicie. A w dodatku ma o prawie połowę mniej kcal(...)przechowywania żywności, które wyłożyłam papierem do pieczenia. Pozostawiamy na chwilę do wystygnięcia a następnie wkładamy do lodówki na około godzinę a później do zamrażalnika również na około godzinę. Czekolada dość łatwo się rozpuszcza dlatego warto ją przechowywać w zamrażalniku. Do masy można dodać ulubione dodatki takie jak bakalie czy orzechy. Smacznego
Health-Fit-LifeDziś mam dla Was szybki deser z masą kajmakową w roli głównej. Inspiracją do powstania deserków była życzliwość marki Stovit, Helio oraz ePrezenty. Składniki: 50 g białej czekolady 250 g serka mascarpone 150 g masy krówkowej Helio 350 g śmietanki kremówki 30% Przygotowanie: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie studzimy. Serek mascarpone miksujemy, po czym dodajemy 100 g masy(...)krówkowej oraz wlewamy przestudzoną białą czekoladę, miksujemy do połączenia. W misce ubijamy schłodzoną śmietankę kremówkę. Dodajemy ją do przygotowanej wcześniej masy. Całość krótko miksujemy do uzyskania puszystego kremu. Pozostałą masę krówkową (50 g) delikatnie podgrzewamy. Taką płynną masą polewamy od wewnątrz ścianki szklanek. Szklanki do samej góry napełniamy kremem. Wierzch deserków posypujemy płatkami migdałowymi Desery schładzamy w lodówce przez minimum
Podróż w kulinariaPrzygotowanie śliwek: 30 dag suszonych śliwek, pokroić na połówki i zalać przegotowaną ostudzoną wodą i odstawić na godzinę, po czym dokładnie odsączyć. Składniki na polewę: Galaretka wiśniowa 1 szt. Czekolada deserowa gorzka 1 szt. Czekolada mleczna 1 szt. Masło ½ kostki Śmietana kwaśna ½ szklanki Przygotowanie polewy: Galaretkę rozpuścić w ½ szklance gorącej wody, dodać pokruszone czekolady, masło i wszystko rozpuścić lecz
Tradycyjna Kuchniadeser proponuję kawowe muffinki:). Te małe babeczki lubi każdy z nas a ich wykonanie jest proste i nie wymaga dużego nakładu czasu. Kawowy posmak w połączeniu z mleczną czekoladą stanowią ciekawy duet. 2 niepełne szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 80 ml oleju 2 łyżki kawy rozpuszczalnej + 100 ml wrzątku 3 jajka(...)szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 50g mlecznej czekolady posypka 1. Kawę zalewamy wrzątkiem, mieszamy, studzimy. 2. W misce umieszczamy jajka, olej, cukier, cukier waniliowy, ostudzoną kawę. Mieszamy do połączenia składników. W drugiej misce mieszamy ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki mokre łączymy ze składnikami suchymi. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej
Szefowa kuchnibardzo miło się zaskoczyłam. Wbrew pozorom wcale nie upiekłam jej na Święta Wielkanocne, a w zwykły weekend. Babka jest delikatna w smaku, przypomina biszkopt, a smak świetnie dopełnia biała czekolada. Jest słynnym wypiekiem świątecznym pewnie ze względu na obecność majonezu, który jest "królem" Wielkanocy, ale z powodzeniem sprawdzi się na każdą okazję. Dla kogo: dla lubiących kulinarne eksperymenty(...)chcących się mile zaskoczyć Składniki: 4 jajka pół szklanki cukru 3/4 szklanki majonezu (delikatnego w smaku) 90g mąki ziemniaczanej 90g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 100g białej czekolady 50 ml śmietanki 30 lub 36% Wykonanie ciasta: Dwa rodzaje mąki wymieszać w miseczce wraz z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania powoli dodawać cukier
Mania Wypiekaniachałki. Niewiele dodatków sprawi, że zamieni sie ona w chrupiący z wierzchu i delikatny w środku pudding. Zapieczony z nowością od Łowicza, czyli czekodżemem, który jest połączeniem mlecznej belgijskiej czekolady i owoców. To prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Uwielbiam spędzać wolne chwile delektując się tym właśnie wypiekiem, a może on stanowić także słodką propozycję na nieśpieszne weekendowe śniadanie. Jestem pewna(...)smak Was zachwyci :) Składniki (4 porcje): 200 g czekodżemu Łowicz Truskawka z belgijską czekoladą 1 czerstwa chałka 2 jajka 120 ml mleka 2 łyżki jogurtu 2-3 truskawki 2 łyżki płatków migdałów Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Chałkę pokrój na kromki o grubości ok. 1 cm. Jajka roztrzep z mlekiem i jogurtem. Każdą kromkę obtocz w jajecznej mieszance, po czym
Mienta blogczekoladowe ciasto. np. właśnie takie brownie bez pieczenia. Ostatnio było dużo pieczenia na blogu, to pomyślałem, że teraz dla odmiany coś zupełnie bez użycia piekarnika, szybkie, pyszne, mega czekoladowe. Czekolada – bo jako jedyna poprawia najbardziej złe humory Od samego początku na bloga, jednym z najbardziej popularnych wpisów jest karmelowe ciacho bez pieczenia (przepis TUTAJ ). Ten jest bardzo podobny, tylko(...)możecie spróbować dolać odrobinę mleka do blendowania). Składniki: 2,5 szklanki orzechów włoskich 2,5 szklanki namoczonych w gorącej wodzie daktyli 1 szklanka kakao szczypta soli 1 gorzka czekolada mleko kokosowe Przygotowanie: Mielimy orzechy na małe kawałki. Dodajemy ( namoczone przez co najmniej godzinę w ciepłe wodzie ) daktyle oraz sól. Blendujemy do czasu, aż wszystkie składniki się połączą. Przekładamy do formy
PaleoLifeMamy ale nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmodyfikowała :) Babka dzięki śmietanie jest bardzo wilgotna, delikatny smak wanilii i masła przypomina mi dzieciństwo...wszystko przełamane gorzką polewą z czekolady. Przepis łatwy i szybki a przede wszystkim tani :) Składniki na blaszkę 26cm (nie mam typowej formy do babek) wszystko powinno mieć temperaturę pokojową - 100g miękkiego masła - 175g śmietany(...)ziemniaczanej - budyń waniliowy (40g) - 4 duże jajka - laska wanilii (może być olejek waniliowy) - 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: - 100ml śmietanki 30% - 50g gorzkiej czekolady Sposób wykonania: Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia albo smarujemy masłem i posypujemy mąką. Masło ucieramy z cukrem na białą masę, dodajemy po jednym jajku
Wypieki ReneDEKORACJA : 100 g czekolady deserowej + 3 łyżki mleka 5 batoników milky way czekoladki gwiazdki - milky way 2 batoniki crispy rolls PRZYGOTOWANIE : BISZKOPT - Całe jajka ubijamy mikserem na puch, dodajemy cukier, dalej ubijamy, następnie wlewamy olej i wsypujemy pomieszane mąki z kakao. Biszkopt delikatnie mieszamy, wylewamy na tortownicę o średnicy 24 ( może być również mniejsza ), wyłożoną folią(...)miseczki, będzie do dekoracji. Na boki ciasta ( zanim masa zastygnie ) przyklejamy gwiazdki czekoladowe. Tort odkładamy na kilka godzin do lodówki. Kiedy całkowicie masy zastygną, dekorujemy ciasto. Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy 3 łyżki mleka i ogrzewamy w mikrofalówce około 30 sekund, mieszamy aż powstanie gładka polewa. Na zimne ciasto wylewamy polewę i szybko
Kulinarne Fantazje Mariolipełnej wysokości foremek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20 - 25 minut - piekłam z termoobiegiem. Gotowe babeczki wystudzić i polać przygotowaną polewą. Polewę zrobiłam z czekolady pozostałej z jednego wielkanocnego króliczka, jednego jajka czekoladowego i 8 kostek zwykłej czekolady. Czekoladę wrzuciłam do garnka, wlałam 2 łyżki mleka i całość podgrzałam na małym ogniu do połączenia składników
Ze smakiem bez glutenubrak kofeiny (w przeciwieństwie do kakao), duża zawartość wapnia, żelaza, magnezu i witamin z grupy B. Karob wspomaga odporność organizmu i znajduje zastosowanie w kuracjach przeciwkaszlowych i antygrypowych. Przygotowując czekoladę na bazie karobu nie używam cukru ani jego substytutów. Naturalna słodycz tej alternatywy kakao w pełni mnie satysfakcjonuje. Do tej wersji czekolady dodałam amarantus ekspandowany, który fajnie ją napowietrza, wdzięcznie(...)dodajemy karob i 3 łyżki amarantusa. Mieszamy i wylewamy do silikonowej formy. Posypujemy wierzch pozostałym amarantusem i orzechami oraz prószymy solą. Umieszczamy w lodówce na minimum 15 minut. Czekolada dość szybko się rozpuszcza. Jemy zaraz po wyciągnięciu z lodówki. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiubarwnik zielony 1 doniczka mięty 1 cytryna pianka miętowa: 140 g galaretki miętowej w pudrze/ albo cukierki miętowe landryny/ 400 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka żelatyny wierzch: czekolada gorzka do posypania 4 pastylki miętowe w czekoladzie Sernik: Ser mielę dwa razy, przekładam do miski. Z mięty odrywam listki, kroję je nożem, przekładam do moździerza, dodaj dwie łyżki pudru(...)galaretka się rozpuści, dodaję żelatynę . Zostawiam do przestygnięcia i ubijam mikserem. Piankę wylewam na zimny sernik, układam połówki pastylek miętowych i wstawiam do lodówki. Przed podaniem dekoruję startą czekoladą i mięta
wesoła kuchniaszklanki, mleko 125 ml, soda 3 łyżeczki, sól 0,5 łyżeczki, przyprawa do piernika 2 opakowania po 40 g, dodatkowo: marmolada wieloowocowa lub powidła śliwkowe 1 kg, czekolada mleczna 100 g, mleko 4 łyżki, orzechy włoskie posiekane do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Masło, miód i cukier podgrzewamy na małej mocy palnika do całkowitego rozpuszczenia cukru. Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy(...)st.C Upieczone blaty studzimy, a następnie przekładamy marmoladą lub powidłami. Ciasto równomiernie obciążyć i odstawić na 3-4 dni do skruszenia. Do rondelka wlewamy mleko i łamiemy czekoladę, stawiamy na palnik o niskiej mocy i rozpuszczamy czekoladę. Polewę należy cały czas mieszać. Następnie polewamy wierzch piernika i posypujemy posiekanymi orzechami. Smacznego 😊 Przepis zaczerpnięty ze strony: www.mojewypieki.com
kulinarne odsłony pati