czekolada - 27946 przepisów (strona:614/1864)

Mazurek czekoladowy I 115

około 150 – 160 stopni. Wierzch mazurka po upieczeniu jest bardzo delikatny – kruchy i przy krojeniu, troszkę się łamie, ale nie ma ma to wpływu na smak ;) 400 g czekolady deserowej*, 400 g migdałów w łupinach, 400 g cukru pudru, 5 jajek, 3 żółtka, Migdały umyć i osuszyć. Migdały zmiksować. Czekoladę zetrzeć na tarce, lub zmiksować. Jajka i żółtka utrzeć(...)pulchna masę z cukrem pudrem. Do masy jajecznej dodać migdały i czekoladę, wymieszać. Wyłożyć na opłatki lub bezpośrednio na papier do pieczenia ułożony na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około godzinę. Jeszcze ciepły mazurek pokroić uważajac aby się nie pokruszył z wierzchu. Mazurek upiec co najmniej dzień wcześniej. czekoladowa dekoracja świąteczna - jajko w gniazdku

królestwo garów
łatwe,smaczne migdałowe ciasto na oleju... 157

Składniki: mąka pszenna 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1 szklanka, olej rzepakowy 1 szklanka, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki, olejek migdałowy 1 sztuka, czekolada gorzka 100 gra, płatki migdałowe - ile potrzeba wszystkie składniki o temperaturze pokojowej od razu umieścić w pojemniku do miksowania ciasta mikserem wszystko utrzeć na gładkie ciasto, forma silikonowa keksówka 30x15 cm, formy przełożyć ciasto, wygładzić wierzch(...)piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 50 minut, do suchego patyczka czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, polewę wylać na ciasto i posypać płatkami migdałowymi, odstawić do zastygnięcia polewy - bardzo szybkie, łatwe, tanie i bardzo smaczne ciasto migdałowe, z polewą z czekolady jest jest idealnym ciastem na Wielkanoc ale i również na szybki deser, ciasto jest

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto czekoladowe z jabłkami 144

jest bowiem idealne na każdą okazję. Może więc i Wy zrobicie, bo przepis sprawdzony. Składniki: 200 g  masła 1 szklanka cukru 4 duże jajka 150 g  gorzkiej czekolady 300 g  mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki  rodzynek 2 łyżki koniaku 1 płaska łyżeczka cynamonu w proszku 4 jabłka cukier puder bita(...)śmietana Sposób przygotowania : Masło z cukrem utrzeć za pomocą miksera na puszysty krem. Stopniowo dodawać po jednym jajku cały czas  ubijając. Czekoladę połamać i umieścić w misce nad gotująca się wodą. Mieszać do momentu aż się roztopi. Rodzynki zalać koniakiem i odstawić. Do dużej miski przesiać mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia, wymieszać. Do ubitej masy z masła

Gosia gotuje
Mazurek orzechowo – jabłkowy 219

szklanka cukru Składniki na masę orzechową: 150 g orzechów włoskich 0,5 szklanki gorącego mleka 60 g cukru pudru 75 g masła Składniki na polewę czekoladową: 50 g czekolady gorzkiej 50 ml śmietanki 30 % Dodatki dekoracyjne (takie jak chcecie): 50 g orzechów włoskich 2 łyżeczki płatków migdałów biały pisak dekoracyjny Przygotowanie: CIASTO NA SPÓD Mąkę przesiać na stolnicę, żółtka przetrzeć(...)orzechową, wykładamy na wierzch oraz boki przestudzonego ciasta, w boki wciskamy kawałki orzechów. Schładzamy w lodówce. W tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową. POLEWA CZEKOLADOWA Do garnuszka wlewamy śmietankę, kruszymy czekoladę i podgrzewamy. Uważać aby nie zagotować, czekolada rozpuści się w ciepłej śmietance, wystarczy cierpliwie mieszać. Przestudzoną polewę wylewamy na masę orzechową, dekorujemy bakaliami.     Smacznego !!! Espumisan MAX to wyrób

Kierunekuchnia
makowa babka z pomarańczowo-czekoladową polewą... 174

sztuk "M", cukier 3/4 szklanki, aromat waniliowy 1 łyżeczka, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka, dżem śliwkowy 6 łyżek, mak niebieski mielony 200 gram, czekolada pomarańczowa 100 gram, sok z 1 pomarańczy jajka, miękką margarynę, cukier, aromat waniliowy mikserem utrzeć do spienienia masy z 4 minuty na dużych obrotach wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, suchy(...)przełożyć do formy, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 45-50 minut, do suchego patyczka, babkę wystudzić w formie i zimną wyjąć na talerz czekoladę o smaku pomarańczy razem z sokiem wyciśniętym z pomarańczy sokiem w garnuszku na małym ogniu roztopić mieszając i od razu polać wierzch babki, zostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia polewy

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto z kremem chałwowym, biszkoptami i kawową pianką. 177

nawet zrobię filiżankę aromatycznej i pysznej kawy. Ciasto jest bardzo pyszne, mięciutki kakaowy biszkopt, krem o smaku chałwowym i lekka kawowa pianka, a  dodatkowo w środku biszkopty i czekolada na wierzchu. Same pyszności, więc czego chcieć więcej. Bardzo polecam. Zapraszam :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek pół szklanki cukru pół szklanki maki tortowej pół szklanki maki ziemniaczanej 2 lekko kopiaste łyżki(...)Chłodzenie: Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Im dłużej się chłodzi to tym lepiej będzie się kroiło. 5. Podanie: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto kroimy, posypujemy z wierzchu czekoladą i podajemy. Smacznego życzę. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ciasto można pokroić na około

Izabelawkuchni
babka z czekoladą w proszku (ucierana) 146

Moja kolejna propozycja Wielkanocnej baby- tym razem nie gotowana a zwyczajnie ucierana ale z dodatkiem...saszetki gorącej czekolady o smaku pomarańczowym. Bardzo charakterystyczny aromat i smak powodują, że babka jest dość oryginalna.  *duża foremka na babkę Składniki: 2 szklanki mąki pszennej  2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 jajek 1 szklanka cukru 300 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)saszetka czekolady do picia (25 g) polewa czekoladowa Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. Miękkie masło utrzeć dokładnie z cukrem a następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać  z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, krótko zmiksować. Dołożyć pianę z białek i delikatnie wymieszać. Podzielić ciasto na połowę, do jednej dodać czekoladę w proszku. Foremkę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jajka-brownie 143

albo murzynkowe, jak np. z przepisu na ten tort (oczywiście z podanych w przepisach proporcji wyjdzie więcej ciastek, dlatego należy przygotować więcej wydmuszek). Niezłe jaja;)  Składniki: 100g gorzkiej czekolady 50g masła 2 małe jajka 0,5 szklanki cukru brązowego 2 łyżki mielonych migdałów 1 łyżka mąki 1 łyżka kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 6-8 wydmuszek(...)dużych jaj Czekoladę połamać, razem z masłem umieścić w kąpieli wodnej, roztopić. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, ciągle miksując wlać czekoladę. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao, razem z migdałami wsypać do masy. Wymieszać. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z długą okrągłą końcówką (trochę grubszą, niż do nadziewania pączków), napełnić wydmuszki do 2/3 wysokości. Napełnione skorupki ustawić

Obiad gotowy
Zielono po raz kolejny... I ciasto marmurkowe: biała czekolada-matcha. 100

zapach wynagradza w 100% bogaty poplon w postaci zapełnionego miskami, garnuszkami i talerzykami zlewozmywaka... Przepis z bloga Maggie . Składniki: (foremka na bochenek-keksówka, okolice 20/10cm) 120g masła 75g białej czekolady 3 duże jajka 150g drobnego cukru do wypieków 180g maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 1/2 łyżeczki herbaty matcha Rozgrzej piekarnik do 170stC. Przygotuj foremkę wyłożona papierem(...)pieczenia. Masło rozpuść w rondelku - najlepiej delikatnie na malutkim ogniu, tak by nie było wrzace. Czekoladę stop w miseczce umieszczonej nad goraca woda (tak, by dno nie dotykało powierzchni wody). Odstaw do przestudzenia. Jajka ubij mikserem z cukrem, na gładka, jasna masę. Makę wymieszaj z sola i proszkiem do pieczenia i dodawaj stopniowo do jajek - cały czas miksujac na najmniejszych

Lejdi of the house
Krucha tarta z ricottą i czekoladą 105

Jeśli tak jak ja, nie przepadacie za mazurkami, możecie przygotować na Wielkanoc prostą tartę z kruchego ciasta, z ricotą i czekoladą. Można ozdobić ją wg uznania, w taki sposób, że przed zjedzeniem stanie się ozdobą świątecznego stołu :) ciasto: 300 g mąki 40 g cukru pudru trzcinowego 200 g masła 2 żółtka 1 łyżka jogurtu nadzienie: 250 g ricotty 2 jajka(...)stopni. Wiekszą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nią formę (natłuszczoną i podsypaną kaszą manną lub kukurydzianą) o średnicy ok. 26 cm. Ricottę miksujemy z jajkami i cukrem. Mieszamy z czekoladą i wylewamy na nakłuty widelcem spód. Drugi kawałek ciasta rozwałkowujemy i foremkami do ciastek, wycinamy w nim kwiatuszki, bądź inne otworki. Przykrywamy masę serową, zlepiając rogi ciasta. Powstałe z wycinania

Mienta blog
CZEKOLADOWE MUFFINKI 150

smaku ... przekonajcie się sami !  SKŁADNIKI: 300 g mąki pszennej (najlepiej typ 450) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 150 g cukru 40 g kakao 100 g czekolady 250 ml mleka 125 g roztopionego masła 2 jajka PRZYGOTOWANIE: 1.Jajka (w temp. pokojowej) ucieramy z cukrem na puszystą masę. 2. Masło roztapiamy i przestudzone mieszamy z masą jajeczną(...)Mąkę przesiewamy i łączymy z sodą, proszkiem do pieczenia i gorzkim kakao. Dodajemy partiami do masy cały czas mieszając. 4. Wlewamy stopniowo mleko. 5. Czekoladę drobno siekamy i dodajemy do ciasta. Dokładnie mieszamy. 6. Wypełniamy ciastem formy do muffinek. Możemy dodatkowo posypać czekoladą (użyłam groszków czekoladowych) 7. Pieczemy ok. 25-30 min w temp

Marcepanowa kuchnia
SLONECZNIKOWIEC Z KREMEM ADVOCATOWYM 796

łyżeczka kakao Krem śmietanowo-serowy: 200 g kremówki, 200 g maskarpone, 1 łyżka cukru pudru Słonecznik: 100 g słonecznika, 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru Polewa: 100 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietanki 30% Dodatkowo: dżem wiśniowy WYKONANIE Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka oraz pozostałe składniki, mieszamy delikatnie, wylewamy(...)serowy: Ubijamy kremówkę, dodajemy cukier i po łyżce sera, miksujemy. Słonecznik: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy słonecznik i cukier, prażymy na złoto, studzimy, odkładamy 3 łyżki do dekoracji. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i śmietany. Przełożenie: Ciasto smarujemy kremem kajmakowym, smarujemy lekko dżemem, przykrywamy drugim biszkoptem, przekładamy jasnym kremem, smarujemy czekoladą

słodki bratek
Brownie z malinami 203

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Brownie z malinami Składniki: Masło – 200g Czekolada gorzka – 200g Jajka – 3 sztuki Cukier – 150 g Mąka – 150g Maliny (mogą być mrożone) Wykonanie: Masło roztopić w garnku, a następnie dodać do niego czekoladę. Całość dokładnie rozpuścić i ostawić(...)wystygnięcia. W międzyczasie jajka ubić z cukrem na delikatną puszystą masę. Do jajek dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Następnie dodać przestudzone masło i czekoladę. Całość wymieszać i przełożyć do foremki do pieczenia posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć maliny. Ciasto piec 35-45 minut – do suchego patyczka

Kuchnia Bon Appetit
Batoniki owsiane z gorzką czekoladą 110

sposób na pyszną i zdrową przekąskę, na którą można sobie pozwolić (w zależności od składników) nawet na diecie. Batoniki owsiane z gorzką czekoladą właśnie takie są – same zdrowe składniki, nawet ta gorzka czekolada… Artykuł Batoniki owsiane z gorzką czekoladą pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik

Kolorowy Przepisownik
Wegańskie batony z orzechami pecan 111

pytanie, czy aby są tak trudne, by nie można było ich przygotować w domu? Zmodyfikowałam nieco przepis dodając od siebie suszoną żurawinę i nie jedną a dwie tabliczki gorzkiej czekolady! Do dzieła! To zaledwie 20 minut + czas chłodzenia w lodówce (moje powstały wieczorem, rano już je kroiłam) Składniki na batony pół szklanki  masła orzechowego crunchy  .  Do tego(...)kawałeczkami orzechów 10 daktyli (u mnie 14) półtorej szklanki orzechów pecan dwie szczypty soli , u mnie różowa himalajska 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Składniki na polewę 200 g gorzkiej czekolady u mnie 80 % cacao więcej niż pół szklanki masła orzechowego 70 – 100 ml napoju ryżowego kilka orzechów pecan spora garść suszonej żurawiny , miękkiej i bez chemii  Batony Masło orzechowe

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania