czekolada - 27946 przepisów (strona:612/1864)

Ciasto Princessa zebra -bez pieczenia 203

Pyszne ciacho,kolejne z serii "bez pieczenia",którą uwielbiam,robi się ją szybko i fajnie a smakuje wyśmienicie.Budyniowa masa,wiórki kokosowe i biała czekolada,dżem malinowy....mniam,gorąco polecam Przepis ze strony "Zjem to!"-bardzo dziękuję Składniki: 375 g miękkiego masła 250 g wiórków kokosowych 750 ml mleka 3 żółtka 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (lub budyniu waniliowego(...)płaskie łyżki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 100 g białej czekolady dodatkowo: duże opakowanie herbatników kakaowych (ok. 300 g)  dżem malinowy  wiórki kokosowe do posypania Przygotowanie: Żółtka utrzeć z połową cukru. Dodać obie mąki, 1 szklankę mleka i dokładnie zmiksować. Pozostałe mleko wlać do garnuszka, dodać cukier waniliowy i drugą połowę cukru. Doprowadzić do wrzenia

Swojskie jedzonko
Kostka milky way z kajmakiem i wiśniami 320

Prawdziwa słodycz bez pieczenia, na herbatnikach z kremem z batoników milky way z warstwą kajmaku, kremu budyniowego i wiśni całość posypana tartą gorzka czekoladą, czy można sobie wyobrazić coś lepszego do słodkiego poczęstunku ? Poezja! Dla słodkich łasuchów. Moja kombinacja i autorski przepis. Forma 25/30 cm Składniki: 45 dag maślanych herbatników 1 mała puszka kajmaku 1,5 szklanki wiśni osączonych(...)mleka 1 jajko 3 żółtka 22 dag mąki pszennej 15 dag cukru 32 g cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią ) 20 dag masła Odrobina migdałowego aromatu Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Krem budyniowy: W rondelku zagotowujemy 800 ml mleka z cukrami. 200 ml mleka miksujemy mikserem  z żołtkami, całym jajkiem i mąką pszenną , tak aby masa była gładka

Wanilia i Kardamon
Ciasto czekoladowe, bez jajek, ale za to z coca-colą... 152

jajecznego doświadczenia zagl ą da w chwili potrzeby? Na bloga Trochę Inna Cukiernia oczywiście! Zrobiłam takie, które najbardziej wpadło mi w oko - coca-cola, czy inna pepsi , oraz czekolada może w dziecinnych oczkach tylko dodać wypiekowi atrakcyjności. Powiem szczerze, że nawet nie wiem, jak smakowało - zniknęło do ostatniego okruszka, razem z dwiema towarzyszacymi wielkimi tacami ciast: waniliowym z kremem mascarpone(...)kropelka aromatu do ciasta o smaku, a jakże, coli).  Żeby nie dodawać sobie niepotrzebnego bałaganu to przyjęciowe posypałam tylko cukrem pudrem. Domowemu dostała się luksusowa polewa z czekolady.  Wyszło puszyste, mięciutkie, wilgotne ciasto. Z posmakiem coli i owszem, ale nie obezwładniajacym. Zjedliśmy i owszem, po szkole i ze smakiem.    P.S. Koniec końców dowiedziałam się, że jeden

Lejdi of the house
Kremowa rozkosz - tarta mascarpone z physalis 120

śmietany 18%, masa: 2 jajka, 3 łyżki cukru trzcinowego (do smaku), 1 opakowanie budyniu z cukrem waniliowy smak  (60 g), 100 ml słodkiej śmietanki 30%, 100 g białej czekolady, 500 g serka mascarpone, pon adto: ok 50 g physalis, cukier puder trzcinowy. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie(...)lekkiego przestygnięcia. Rada: żeby ciasto się nie podniosło, wystarczy przykryć je papierem do pieczenia i wysypać 100 g ryżu. 5 min przed końcem ściągamy papier z ryżem. Masa : Białą czekoladę dzielimy na kosteczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach na tzw. kogel –mogel. Stopniowo, cały czas miksując,   dodajemy śmietankę, lekko przestudzoną czekoladę

Moniki Smakołyki
Ciasto z kremem budyniowym, z brzoskwiniami i cytrynową pianką. 591

cukru pudru 5 połówek brzoskwiń w syropie Pianka: 1 cytrynowa galaretka 250 ml gorącej wody 250 ml śmietanki kremówki 30 % ewentualnie cukier puder do smaku Dodatkowo: 5 dag białej czekolady 5 dag mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec(...)piankę. Dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy. Piankę wykładamy równomiernie na kremie. Ciasto wkładamy do stężenia do lodówki na kilka godzin. 4. Dekoracja i podanie: Ciasto kroimy na kawałki. Czekolady ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy nimi każdy kawałek ciasta i podajemy. Smacznego życzę. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie bez cukru

Izabelawkuchni
Mazurek cygański 129

drobno pokrojonych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Lukier 1 białko 120 g cukru pudru sok z cytryny Białko utrzeć z cukrem i cytryną na gładko. Polewa 50 g czekolady deserowej Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (na parze). Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Następnie ułożyć suche wafle przycinając je do wielkości blaszki. Żółtka(...)ciastem do połączenia się składników. Ciasto wylać na wafle wyrównać i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut. Po upieczeniu polać ciasto lukrem i czekoladą. mazurek cygański

O kuchni z uczuciem
Pascha kajmakowa z bakaliami 183

masy kajmakowej 200 g masła 50 g suszonej żurawiny całej 100 g płatków migdałowych 100 g orzechów włoskich 1 łyżka kopiasta żelatyny 2 łyżki wody 25 g czekolady gorzkiej 2 łyżki śmietanki kremówki 30% Orzechy włoskie posiekać nożem i uprażyć na suchej patelni. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Żółtka i 300 g masy kajmakowej przełożyć do miski(...)wsypać bakalie i wymieszać. Ok 2 łyżek orzechów odłożyć do dekoracji. Masę przelać do formy w kształcie wieńca o maksymalnej średnicy 22 cm i odstawić do lodówki do stężenia. Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną razem z kremówką. Wyjąć paschę z foremki, polać po wierzchu podgrzanym, ale nie gorącym kajmakiem, rozpuszczoną czekoladą i prażonymi orzechami. Smacznego

https:KKuchniaMniam
Ciastka jajka sadzone 142

masła 50 g cukru pudru 1 całe jajko (M) ½ łyżeczki cukru wanilinowego 1 kropla olejku migdałowego Szczypta soli Biała masa: 200 g sera twarogowego  50g białej czekolady 10g masła 1 łyżka ajerkoniaku 1 łyżka cukru Ziarenka z ¼ laski wanilii Dodatkowo:  1 mała puszka moreli w syropie [ u mnie brzoskwinie] orzechy pistacjowe lub zielona drobna posypka Mąkę przesiać, dodać(...)papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 C (grzanie góra-dół). Piec ok. 10-12 minut do  lekkiego zarumienienia.Upieczone ciastka wyjąć i całkowicie wystudzić. Masa: do miseczki połamać czekoladę, dodać masło i ajerkoniak. Miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą (miska nie może dotykać wody, a woda nie może mocno buzować!) i co jakiś czas mieszać, aż czekolada

Moje domowe kucharzenie
Babka łaciata 133

Składniki (na 12 porcji) - 50 g czekolady gorzkiej, - 125 ml mleka, - 80 g śmietany 12% - 2 jajka (ok. 100 g), - 115 g mąki pszennej, - 115 g mąki pszennej pełnoziarnistej, - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, - 120 g masła, - 130 g drobnego cukru, - łyżeczka cukru pudru (ok. 5 g), - do wysmarowania formy: masło i bułka tarta. Sposób przygotowania 1. Czekoladę roztapiamy(...)dodajemy śmietanę z mlekiem i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia (miksujemy na wolnych obrotach). 8. Ciasto dzielimy na dwie części – jedną część łączymy delikatnie z roztopioną i przestudzoną czekoladą. 9. Formę do pieczenia smarujemy dokładnie masłem i oprószamy bułką tartą (jeżeli używamy formy silikonowej można pominąć). 10. Na przemian masę jasną i masę ciemną przekładamy do foremki (najlepiej łyżką

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Babeczki cytrynowe 116

pieczenia, 1 opakowanie budyniu z cukrem waniliowy smak Winiary (60 g), 50 ml mleka 2% tłuszczu, szczypta soli, ponadto : np. lukier gotowy żółty, koraliki dekoracyjne, listki z gorzkiej czekolady (listki mięty do ich zrobienia). Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Suche składniki: Mąkę mieszamy z budyniem i z proszkiem do pieczenia. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na kogel mogel, dolewamy olej(...)poziomie 2, od dołu. Przed wyjęciem robimy test długą wykałaczką. Babeczki pozostawiamy do przestygnięcia, ozdabiamy lukrem i dowolnymi dodatkami. Listki czekoladowe: Ok. 3-4 kostki gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Listki świeżej mięty lub melisy,  maczamy w czekoladzie,  tylko z jednej str.  Pozostawiamy w lodówce do całkowitego przestygnięcia i delikatnie ściągamy odklejamy listki

Moniki Smakołyki
Mazurek czekoladowo-bakaliowy wg Aleex 133

świątecznym stole nie może zabraknąć mazurka. W tym roku przygotuję dla moich bliskich mazurek znaleziony na kwestii smaku. Jest przepyszny, Łączy w sobie to, co najlepsze: czekoladę, słodycz kajmaku i bakalie. Możemy użyć tych, które najbardziej lubimy. Jeśli jeszcze nie zdecydowaliście, który mazurek wybrać, proponuję Wam właśnie ten. Nie zawiedziecie się. Składniki: Ciasto: • 160 g masła • 100 g cukru pudru(...)żółtka • 250 g mąki • 2 łyżki kakao Masa czekoladowa: • 1 puszka gotowej masy kajmakowej • 100 g ciemnej czekolady deserowej lub gorzkiej • 6 łyżek mleka Dekoracja: • bakalie: skórka pomarańczowa oraz morele, orzechy i suszone śliwki Sposób przygotowania: 1. Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. 2. Dodać mąkę i kakao, wymieszać, aż do powstania kruszonki. 3. Kruszonkę

W mojej kuchni
Babka wielkanocna 117

cukru pudru – 4 jajka – 30 dkg mąki – 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia – 5 łyżek kwaśnej śmietany – 1/2 mlecznej lub gorzkiej czekolady (50g) – wiórki kokosowe – cukier wanilinowy Przygotowanie: Przygotować formę na babkę. Do miski przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtko oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć(...)jasne i częściowo wbijamy np. łyżką do środka jasnego. Oiec przez ok. 45-60 minut aż do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Wyciągnąć z piekarnika i ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Czekoladę polać na ostudzone ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.   Artykuł Babka wielkanocna pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Babka wielkanocna 151

cukru pudru – 4 jajka – 30 dkg mąki – 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia – 5 łyżek kwaśnej śmietany – 1/2 mlecznej lub gorzkiej czekolady (50g) – wiórki kokosowe – cukier wanilinowy Przygotowanie: Przygotować formę na babkę. Do miski przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtko oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć(...)jasne i częściowo wbijamy np. łyżką do środka jasnego. Oiec przez ok. 45-60 minut aż do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Wyciągnąć z piekarnika i ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Czekoladę polać na ostudzone ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.   Artykuł Babka wielkanocna pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
ciasto kawowo migdałowe-w sam raz do kawy na zbliżające się święta 161

blaszki24 na24 potrzebne składniki do wyłożenia herbatniki kakaowe, na ostatnią warstwę użyłam krakersy masa kawowa 3 łyżki żelatyny 2 szklanki mleka 2 opakowania śnieżki #łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4 kostki czekolady masa budyniowa 1 litr mleka 2 budynie z cukrem waniliowe 3 łyżki mąki wrocławskiej 1/2 szklanki cukru kryształu 3 żółtka 1/2 paczki migdałów zmielonych 1 masło przygotowanie Pierwsze robimy masę(...)szklanki mleka i ubijamy mikserem aż będzie sztywna. Potem dodajemy żelatynę rozpuszczoną w ciepłej wodzie i kawę rozpuszczoną w ciepłej wodzie, do tego jeszcze dodałam 4 kostki startej czekolady i wyłożyłam na krakersy         ozdabianie ciasta to już wedle upodobania czekoladą czy kokosem ,jest to ciasto zmodyfikowane a znajdziecie je: http://smaki-katriny.blogspot.com/2016/09/ciasto-kawosz-z-kawowa-pianka-i-kremem.html

Moje Wyroby
Gotowana babka pomarańczowa-najlepsza 194

margaryny    3jajka   1płaska łyżeczka proszku aromat pomarańczowy+łyżka startej skórki z pomarańczy 0,5 szklanki cukru   2 łyżeczki cukru waniliowego Na polewę: 200 g czekolady mlecznej 100ml śmietanki 30 % Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym dodać po jednym żółtku jak masa będzie jednolita to dać przesiane mąki proszek,aromat i skórkę  i delikatnie(...)tłuczka od moździerza)przez 1 godzinkę i 20 minut pod przykryciem.Po tym czasie wyjmujemy babkę z wody i odkrywamy pokrywkę,ale wyjmujemy z foremki jak już trochę przestygnie.Przygotowujemy polewę, Czekoladę siekamy drobno i dajemy do miseczki razem ze śmietaną  i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali,jak czekolada się całkiem rozpuści to polewamy nią babkę. Smacznego

Swojskie jedzonko

Proponowane wyszukiwania