czekolada - 27946 przepisów (strona:610/1864)

Ciasto ze świeżą żurawiną i białą czekoladą 162

zwykle żurawina lądowała w przetworach . Tym razem kupiłam malutkie opakowanie i w końcu udało się zrobić ciasto. Ciacho jest super! Żurawina nadaje mu lekko cierpkiego smaku, a biała czekolada fajnie rozbija ten smak swoją słodyczą. Bardzo polecam!   Dla kogo: dla szukających pomysłu co zrobić ze świeżej żurawiny dla lubiących nieprzekombinowane ciasta dla kochających mięciutkie, wilgotne ciasta Składniki: 2 szklanki(...)łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego lub łyżka skórki otartej z cytryny 2/3 szklanki naturalnego jogurtu (użyłam greckiego) 220g świeżej żurawiny 50g białej czekolady do dekoracji Wykonanie ciasta: Masło utrzeć mikserem wraz z cukrem na jasną masę, dodać ekstrakt cytrynowy (lub skórkę). Wbijać po jednym jajku, po każdym lekko zmiksować, tylko do połączenia składników

Mania Wypiekania
Mazurek a’la Twix 214

zaprezentować przepis na mazurka/tartę a’la Twix. Mazurek a’la Twix jest to połączenie kruchego ciasta z pysznym kremem waniliowym z masą kajmakową. Całość oblana jest gorzką czekoladą. Przepis na mazurka a’la Twix okazał się niebywałym sukcesem w mojej rodzinie. Myślę, że i u was też tak będzie. Składniki: ciasto 100 g herbatników 100 g mąki(...)masy kajmakowej 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30% 100 g cukru pudru 50 ml wody 30 g żelatyny(3 łyżki) 1 żółtko polewa 100 g czekolady gorzkiej 30 g masła dodatkowo 200 ml śmietany 30% 30 g śmietanfix(1 opakowanie) Herbatniki miksujemy na drobno. W misce mieszamy mąkę, zmielone herbatniki, proszek do pieczenia oraz cukier puder. dodajemy żółtka

Ciasta z tradycjami
Świąteczne muffiny z kajmakiem 123

pieczenia 1 łyżeczka sody 1/3 łyżeczki soli 1 jajko 80 g roztopionego masła 160 g mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 12 łyżeczek kajmaku Do dekoracji: cukier puder białe czekolady ozdoby cukrowe Muffiny muszą być robione szybko :) Najpierw foremkę do muffinek wykładamy sobie papilotkami. Ja użyłam brązowo złotych - świątecznych, do kupienia tutaj . Następnie przygotowujemy sobie dwie miski i najlepiej trzepaczkę(...)środek łyżeczkę kajmaku i kajmak ten zakrywamy ciastem do 2/3 wysokości papilotki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 17 stopni przez 20 minut. Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na papierze do pieczenia rysujemy choinkę, następnie czekoladą przelaną do rękawa cukierniczego wyciskamy wzór choinki i wypełniamy go. Wkładamy u dołu patyczek, aby móc naszą choinkę

MamaOskarka
Tort makowo - ajerkoniakowy z nutą cytrusową 335

masła, w temperaturze pokojowej 1 puszka mandarynek ( waga owoców po odsączeniu 175 g ) Nasączenie: 50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy + 2 łyżki wódki Polewa czekoladowa: 130 g czekolady gorzkiej lub deserowej 130 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 20 g masła, miękkiego Wykonanie: Blaty makowe: Mak zalać wrzątkiem do pokrycia, odstawić do całkowitego wystudzenia. Następnie odcisnąć z nadmiaru(...)wyłożyć pozostały krem z mandarynkami, wyrównać. Przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć pozostałym ponczem. Wierzch i boki posmarować odłożonym kremem. Tort wstawić do lodówki na około 2 godziny. Polewa czekoladowa: Czekoladę posiekać. Śmietankę kremówkę przelać do garnuszka, postawić na palniku i mocno podgrzać, prawie do wrzenia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na chwilę, następnie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu, na koniec dodać

Opowieści z piekarnika
9 najlepszych przepisów na świąteczne ciasta 328

składzie - 120 g margaryny bądź masła JAK ZROBIĆ LUKIER NA PIERNIKI? LUKIER NA PIERNICZKI: - 1 białko - 3/4 szklanki cukru pudru bardzo dobrze zmielonego - ozdoby do zdobienia, orzechy, kuleczki, czekolada  DALSZY CIĄG TUTAJ 5. TARTA ORZECHOWA CZEKOLADOWA I POTRÓJNIE ORZECHOWA TARTA BOŻONARODZENIOWA PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNĄ TARTĘ: CIASTO SKŁADNIKI: - 100 g zmielonych orzechów laskowych - 150 g maki pszennej(...)cynamonu, imbiru, pieprzu, gałki muszkatołowej, anyżu - paczka skórki pomarańczowej - 1/2 szklanki żurawiny świeżej - 2 pełne łyżeczki sody oczyszczonej - 2 łyżki czubate kakao PONADTO: - polewa czekoladowa z gorzkiej czekolady - polewa z białej czekolady DO PRZEŁOŻENIA: - marmolada z pigwy (ewentualnie możecie użyć taką jaką lubicie) DALSZY CIĄG TUTAJ 9. BARDZO PUSZYSTY SERNIK SKŁADNIKI NA SERNIK ŚWIĄTECZNY CIASTO NA SPÓD: - 100 g masła

SMYKWKUCHNI
Babka śmietankowa w polewie czekoladowej 172

Kolejna banalna w wykonaniu babka - miksujemy kilka składników, pieczemy, polewamy czekoladą i możemy zajadać się smacznym śmietankowym wypiekiem:).  Ciasto: 2,5 szklanki mąki 1 budyń waniliowy bez cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 400g śmietany 18% 3 jajka Polewa: 3 łyżki mleka 100g mlecznej czekolady dowolna posypka 1. Jajka ubijamy z cukrem do powstania puszystej masy(...)budyniem - mieszamy delikatnie drewnianą łyżką.  2. Ciasto przelewamy do formy na babkę. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut, do suchego patyczka. Babkę studzimy. 3. Czekoladę rozpuszczamy wraz z mlekiem. Polewamy nią babkę, posypujemy posypką. Zostawiamy do zastygnięcia

Szefowa kuchni
Pomarańczowo makowe ciasto pod gwiazdami 353

Ciasto które pachnie pomarańczami, czekoladą i makiem. Jest lekkie, delikatne i na pewno szybko zniknie ze stołu. Budyń pomarańczowy ze świeżych pomarańczy jest przepyszny. biszkopt makowy: 4 jajka wielkość M 4 łyżki cukru trzcinowego 50 g maku mielonego 3 łyżki płaskie mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa pomarańczowa: 1 litr soku z pomarańczy świeżo wyciśnięty /oko(...)owoców/ 3 budynie waniliowe bez cukru 3 łyżki cukru trzcinowego pianka: 500 ml śmietany kremówki 36 % 1 puszka mandarynek w syropie 2/3 opakowania galaretki pomarańczowej czekolada gorzka do dekoracji Jajka wyjmuję wcześniej z z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Białka ubijam na sztywno, dodaję stopniowo po łyżce cukru i dalej ubijam, i kolejna łyżka jak poprzedni rozpuści się. Na końcu

wesoła kuchnia
Babka kawowo-pomarańczowa 156

szklanki cukru 4 jajka 4 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej skórka otarta z całej pomarańczy 2 i 1/4 mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia sól Polewa: 100g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej 1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli.  2. Żółtka mieszamy z kawą do momentu uzyskania(...)końcu delikatnie mieszamy masę z białkami.  3. Ciasto przekładamy do formy na babkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Babkę studzimy. 4. Przygotowujemy polewę: czekoladę rozpuszczamy w garnuszku wraz z mlekiem. Czekoladą polewamy babkę, posypujemy skórką pomarańczową. Posypujemy skórką pomarańczową

Szefowa kuchni
FIT Święta - Przepis #100 Domowa czekolada z migdałami (wegańska) 160

Witajcie, to już 100 przepis na moim blogu! Z tej okazji przygotowałam dla Was coś specjalnego - Domową Czekoladę z Migdałami. Do jej przygotowania potrzeba dosłownie 4 składników i trochę czasu:) Czekolada jest bez mleka, glutenu i białego cukru. Idealna! Zamiast migdałów można dodać inne dodatki takie jak żurawina, rodzynki czy inne bakalie. Wartości odżywcze w całej tabliczce(...)przechowywania żywności, które wyłożyłam papierem do pieczenia. Następnie czekamy aż chwilę przestygnie. A potem wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut. Po tym czasie wyciągamy i wkładamy do lodówki. Czekoladę należy przechowywać w lodówce ponieważ olej dość szybko się roztapia. Jest na prawdę pyszna! Spróbujcie koniecznie ! Smacznego

Health-Fit-Life
Pyszny kremowy Sernik z karmelem 211

twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 125 ml śmietany kremówki 36% 5 dużych jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3 kropelki olejku waniliowego 200 g białej czekolady, posiekanej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę roztopić w śmietance kremówce (podgrzać śmietankę tylko nie gotować-i wrzucić połamaną czekoladę, przykryć pokrywką, odstawić, po kilku minutach dobrze wymieszać

Kubki smaku
Piernikowe trufle z daktyli 166

suszonych daktyli Radix-bis 2 czubate łyżki kakao lub 3 płaskie 50g orzechów włoskich Radix-bis 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 płaskie łyżeczki oleju kokosowego Polewa: 80g gorzkiej czekolady 3/4 łyżeczki oleju kokosowego Przygotowanie: Daktyle zalać wrzątkiem i moczyć przez około 20-30 minut. Następnie odlać wodę z daktyli. Zblendować na jednolitą masę, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Formować(...)niewielkie kuleczki. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Czekoladę wraz z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić (ale nadal powinna być płynna), a następnie oblać nią przygotowane trufle. Ponownie wstawić do lodówki, żeby czekolada zastygła. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
PYSZNE RAFFAELLO Z ADWOKATEM 163

budyń oraz kawę cappuccino. MASA nr 2 SKŁADNIKI: 0,5 l. śmietany 30% 2 śmietany śnieżka 3/4 szkl adwokata 1 duża paczka biszkoptów 2 łyżki wiórków kokosowych 1 biała czekolada 2 łyżki słodkiego mleka 1-2 łyżeczki żelatyny 4-5 łyżek wody WYKONANIE: Białą czekoladę rozpuścić w mleku. Żelatynę rozpuścić w 4-5 łyżkach wody. Śmietanę ubić ze śnieżką dodać(...)adwokat ,pokruszone biszkopty, oraz wiórka kokosowe, a na końcu żelatynę oraz czekoladę. PRZEŁOŻENIE: biszkopt - 1/2 masy nr 1 - ciasto kokosowe - 1/2 masy nr 2 - biszkopt - masa nr 2 - górę posypać kokosem

Dziś Ja gotuje
Świąteczny snikers z orzechami i kremem 395

warstwę ciasta z orzechami, dociskamy wszystkie warstwy. Ciasto wraz z formą zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy aby zmiękło, najlepiej na całą noc do lodówki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę, czekoladą polewamy wierzch ciasta robiąc esy floresy, pozostawiamy aż czekolada stężeje. Smacznego! The post Świąteczny snikers z orzechami i kremem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pyszna, wegańska szarlotka, 5x seriale Netflix 219

cytryny), wymieszać jabłka z cynamonem i cukrem. Przełożyć nadzienie na upieczone ciasto i piec jeszcze ok. pół godziny, ustawić pieczenie na górę. Pod koniec pieczenia posypać ciasto startą, gorzką czekoladą lub inną (ja blenduję w kubku od blendera prawie na pył). Czekolada fajnie się rozpuści, pyszności:). Fajnie pasują tu gorzkie czekolady z dodatkami, np. ze skórką pomarańczy, żurawiną

Qlinarnie i Qlinarnie
Muffinki piernikowe - NAJLEPSZE :) 187

miał to być piernik, ale przed samym pieczeniem zdecydowałam się na muffinki i dobrze zrobiłam, bo taka forma świetnie się przyjęła. Bazą jest mąka orkiszowa, znajdziesz tu także dużo czekolady i korzennych przypraw. Czyli iście świątecznie . Same muffinki są niezwykle delikatne, pulchniutkie, mięciutkie, wręcz rozpływają się w ustach (opinie testerów 😂). Najlepiej smakują jeszcze troszkę ciepłe. Zachęcam do przygotowania takiego wypieku(...)imbiru (Szczypta Świata) szczypta soli  50 g oleju kokosowego  80 g miodu  1 łyżeczka aromatu waniliowego  200 ml mleka 1 jajko Dodatki POLEWA - tabliczka gorzkiej czekolady, u mnie z koprem włoskim (Szczypta Świata) + 1 łyżeczka oleju kokosowego POSYPKA - ziarna kakaowca z przyprawami korzennymi (Szczypta Świata), wiórki kokosowe  Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę, kakao, przyprawy

Zdrowie na języku :P