Wykonanie: Do shakera wrzucić płatki owsiane, połamaną czekoladę i migdały i zemleć je na sucho. Mleko wlać do rondelka i podgrzać (na kuchence lub w mikrofalówce ale z tą uważac bo mleko łatwo może wykipieć). Mleko nie ma się zagotować a jedynie mocno podgrzać. Gdy jest gorące dodać do mleka zmiksowane płatki z czekoladą i migdałami. Zmniejszyć ogień i podgrzewać(...)zmiksowane płatki napęczniały zagęszczajac mleko a czekolada roztopiła się. Mieszać aby nic nie przywarło do dna Zdjąć z ognia i nieco przestudzić by nie wlewać zbyt gorącego do shekera. Nie każdy jest przeznaczony na wysokie temperatury. Wlac do shakera przestudzone mleko i pokrojonego w kawałki banana. Od razu przelać do termosa i zabrać w drogę
Sztuka gotowania w/g Samirypieczenia ,w sam raz na dzień kobiet aby osłodzić sobie dzień, na maślanych herbatnikach , warstwa budyniu advokatowego idealnie komponuje się z orzeźwiającą masą malinową, śmietanka z startą gorzką czekoladą dopełnia smaku, ciasto jest nieprzesłodzone i bardzo smaczne, to dowód na to, że bez odpalania piekarnika też możemy wyczarować smaczny deser do popołudniowej filiżanki herbaty. Ciasto godne również świątecznego stołu(...)łyżki cukru 125 g masła Masa śmietanowa: 1,5 szklanki śmietanki kremówki 30-36 % 2 łyżki sera mascarpone 1 łyżka cukru pudru Do posypania: 30 g gorzkiej czekolady startej na tarce Ciasto rozpoczynamy od przygotowania galaretki malinowej: Rozmrożone maliny zasypujemy cukrem, gotujemy 5 minut na wolnym ogniu, aż się rozpadną, można zmiksować blenderem na mus, zestawiamy z palnika, wsypujemy
Wanilia i Kardamonłyżki mąki ziemniaczanej 300 g wiórków kokosowych 50 ml likieru kokosowego 150 g miekkiego masła, u mnie Jogo masa śmietanowa 500 g schłodzonej śmietany 30 % Jogo 1 tabliczka białej czekolady oraz wiórki kokosowe do posypania ( ok 80 g ) Przygotować krem kokosowy Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, dodać 1 szklankę mleka oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać aby nie było(...)wystudzić. Miękkie masło ubić mikserem na puszystą masę. Porcjami dodawać wystudzony budyń. Gdy składniki się połączą dodać wiórki kokosowe. A na na koniec dodać likier kokosowy. Przygotować mase śmietanową Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia. Śmietanę wlać do miski i ubić na sztywno. Na koniec dodać przestudzoną roztopioną czekoladę. Zmiksować do połączenia składników. Złożenie ciasta: herbatniki, krem koksowy
Monia miesza i gotujeRoman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Dodatkowo: 250 g marmolady o smaku różanym 300 g marcepanu (u mnie z Lidla) 100 g czekolady gorzkiej Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Marmoladę rozsmarować na wystudzonym cieście. Marcepan rozwałkować pomiędzy dwoma woreczkami foliowymi (bardzo się klei). Wyłożyć na marmoladę. Całość posmarować roztopioną czekoladą. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiKolejny przepis na bardzo smaczne i chrupiące owsiane ciasteczka, wypełnione po brzegi czekoladą i żurawiną. Składniki: - 1 szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru - 2 jajka - 3 kostki gorzkiej czekolady - 2 łyżki masła - 1/2 szklanki oleju - 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 szklanka suszonej żurawiny - szczypta soli Przygotowanie(...)Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodajemy olej oraz cukier waniliowy. Do masy wsypujemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, płatki, żurawinę oraz posiekaną czekoladę Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy porcjami ciasto i formujemy małe ciasteczka. Pieczemy w 180 C około 15 minut
Zainspirowana w kuchniskładniki: 200 g czekolady gorzkiej 200 g masła 175-200 g cukru 3 jajka 110 g mąki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 szczypta soli wykonanie: Masło roztapiamy, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, odstawiamy na chwilkę, a następnie mieszamy do połączenia się. Jajka mieszamy z cukrem. Dodajemy do lekko przestudzonej czekolady, mieszamy. Następnie dodajemy sól, ekstrakt oraz mąkę i mieszamy
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: puder 3/4 szklanki + zimna woda 4 łyżki + ocet 10% 1 łyżeczka + mąka ziemniaczana 2 łyżki, czekolada gorzka 200 gram, jabłka 6 sztuk większe, jajka 6 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, margaryna 250 gram, mąka pszenna 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, soda 1 łyżeczka, kakao 3 łyżki białka zimne ze szczyptą soli ubijać(...)szybko połączyć składniki na dość gęste ciasto forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć ciasto i wyrównać wierzch na ciasto zetrzeć na grubszych oczkach tarki czekoladę gorzką, obrane jabłka, na jabłka wyłożyć ubitą pianę piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, aby pianka za mocno się nie przypiekła do można nakryć
W Mojej Kuchni Lubięskłada się z 4 spodów do których dodajemy amoniak, który nadaje im miękkość. Spody są przełożone kremem na bazie śmietany. Całość można albo posypać wiórkami kokosowymi albo startą białą czekoladą. Zapraszam na aniołka :) SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę około 22x35cm SPODY -0,5 kg mąki pszennej tortowej -2 jajka -200g śmietany gęstej, kwaśnej 18% -125g masła lub margaryny(...)śmietany gęstej 18% -3 jajka -3/4 szklanki cukru -1 łyżka cukru waniliowego -250g masła lub margaryny -3 łyżki mąki ziemniaczanej -1 łyżka mąki pszennej DODATKOWO -1 tabliczka czekolady białej Składniki na blaty dajemy do miski i zagniatamy z nich ciasto, jeśli się klei można dodać trochę mąki. Ciasto dzielimy na 4 równe części.\ Każdą część wałkujemy i przekładamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuoctu jabłkowego -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -3/4 szklanki cukru -2 łyżeczki cukru wnilinowego -serek mascarpone -500ml śmietany 36% -3 łyżki cukru pudru -100g białej czekolady -500g czereśni Przygotowanie: 1. Ucieramy żółtka z cukrem, proszkiem do pieczenia i octem. 2. Ubijamy białka z cukrem wanilinowym i dodajmy wcześniej utarte żółtka. 3. Przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną(...)23cm. Przekładamy masę do formy i pieczemy w 180 stopniach C przez 30min. 5. Odstawiamy do wystygnięcia. 6. Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder i serek mascarpone. 7. Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej. Zimną czekoladę dodać do kremu i delikatnie wymieszać. 8. Biszkopt należy podzielić na trzy blaty i przyłożyć kremem z czereśniami
Coś z niczegopoza tym jest to z pewnością chyba najważniejsze ŚWIĘTO każdego łasucha, w tym mnie. Na około 15 pralinek/trufli, jak kto woli : ok 100 ml śmietanki kremówki Tabliczka czekolady gorzkiej pół tabliczki czekolady mlecznej łyżeczka masła 3-5 łyżki wódki lub rumu kakao i kilka orzechów włoskich Zaczynamy od zagotowania śmietanki, następnie zdejmujemy z ognia i wrzucamy połamane czekolady, łyżeczkę masła
Pora na poramoże być lepszego od kawy? Konkurować mogą z nią tylko pyszne muffinki kawowe z czekoladą! Ale i tak polecam jednak przygotować tę filiżankę, a nawet duży kubek kawy, by móc rozkoszować się nimi w pełni. Dodatek posiekanej czekolady nadaje im dodatkowego smaku. Przy okazji przygotowuje się je naprawdę łatwo – nie ma potrzeby wykorzystywania żadnego robota! *Wpis powstał przy(...)współpracy z marką Breville. Składniki: Suche: 2 szklanki Czytaj dalej... Artykuł Muffinki kawowe z czekoladą pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuJeśli macie nadmiar białek ( ja zazwyczaj mrożę je w pojemniczkach) to możecie wykorzystać je do przygotowania fajnego i szybkiego ciasta. Dodatek gorzkiej czekolady dodaje jej fajnego wytrawnego charakteru :) Składniki: - 160 g masła - 6 białek - 130 g cukru - 200 g mąki pszennej - sok z 1/2 cytryny - 1 tabliczka gorzkiej czekolady Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy na sztywno(...)stopniowo dodajemy cukier. Następnie wlewamy przestudzone masło i sok z cytryny. Gdy składniki się połączą porcjami wsypujemy mąkę oraz posiekaną czekoladę. Keksówkę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w 180 C około 50 minut
Zainspirowana w kuchniPavlova, lub jak kto woli -Pawłowa- to słynny deser bezowy. Można modyfikować przepis według własnych upodobań. Można użyć owoców, czekolady, ulubionych sosów, na przykład karmelowy lub solony karmel. Największa trudnością jest upieczenie bezy, choć ja i tak jestem zdania, że nie taki diabeł straszny. Trzeba trzymać się zasad a uda się wyśmienicie. Po pierwsze(...)cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Na wierzch bezy użyłam 350 g śmietany kremówki 100 g mascarpone świeże owoce rozpuszczona(przestudzona ale cały czas płynna) gorzka czekolada Groszki czekoladowe Wykonanie. Do misy miksera przelać białka i ubijać na sztywną piane -uważać aby nie przebić białek. Następnie dodawać łyżka po łyżce cukier. Dodać sok z cytryny
Piekarz-Kucharz-Garkotłukkcal w tym: B: 19,6 g; 33,4 g; T: 7 g. Składniki (2 porcje ) - 400 ml jogurtu greckiego - banan - najlepiej bardzo dojrzały - 5 kostek gorzkiej czekolady (bez cukru) - 1,5 łyżki syropu daktylowego lub innego słodzika - 2-3 łyżeczki kakao Wykonanie Jogurt dzielimy na dwie części. Pierwszą (biała warstwa) miksujemy z bananem na jednolitą masę(...)kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Następnie bardzo powoli dodajemy drugą część jogurtu. Dosypujemy kakao oraz syrop daktylowy. Całość dokładnie mieszamy. Do salaterek/szklanek najpierw wkładamy ciemną masę a następnie białą. Całość posypujemy odrobinę kakao lub startą gorzką czekoladą. Deser najlepiej smakuje po schłodzeniu. Będzie idealnym dopełnieniem nie tylko walentynkowej kolacji. Smacznego
Health-Fit-LifePavlova, lub jak kto woli -Pawłowa- to słynny deser bezowy. Można modyfikować przepis według własnych upodobań. Można użyć owoców, czekolady, ulubionych sosów, na przykład karmelowy lub solony karmel. Największa trudnością jest upieczenie bezy, choć ja i tak jestem zdania, że nie taki diabeł straszny. Trzeba trzymać się zasad a uda się wyśmienicie. Po pierwsze(...)cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Na wierzch bezy użyłam 350 g śmietany kremówki 100 g mascarpone świeże owoce rozpuszczona(przestudzona ale cały czas płynna) gorzka czekolada Groszki czekoladowe Wykonanie. Do misy miksera przelać białka i ubijać na sztywną piane -uważać aby nie przebić białek. Następnie dodawać łyżka po łyżce cukier. Dodać sok z cytryny
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk