krtanią. I choć już mówię prawie normalnie to cały czas odczuwam dyskomfort gdzieś tam w środku. Dobra, dobra, nie o mnie być tu miało tylko o cudownym połączeniu smaku czekolady i kawy. To brownie to gliniasta, wilgotna bajka, poezja i czekoladowy obłęd! Przepis znalazłam na blogu Ósmy kolor tęczy . Bajeczne brownie o smaku espresso 170 g gorzkiej czekolady(...)kawy espresso (suchych ziaren) 100 g masła 250 g cukru 3 jajka 120 g mąki pszennej 35 g ciemnego kakao 1 szczypta soli Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Czekoladę i masło wkładamy do miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy mieloną kawę, cukier i mieszamy aż do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy po jednym jajku za każdym razem mieszając
Dzieje kuchennej Wiewiórymocno czekoladowy a mały kawałek zaspokaja apetyt na słodycze. 250g herbatników kakaowych 1 puszka masy krówkowej czekoladowej 500g sera mascarpone 250ml śmietanki 30% 150g wafelków orzechowych bez czekolady 150g orzeszków ziemnych solonych 1 łyżka cukru pudru 12 pralinek do dekoracji 1 tabliczka mlecznej czekolady 1. Orzeszki przekładamy do foliowego worka, tłuczkiem rozbijamy(...)herbatników. Wykładamy na nie masę z orzechami i wafelkami. Pokrywamy ją kolejną warstwą herbatników. Smarujemy je pozostałą masą kajmakową, przykrywamy kolejnymi herbatnikami. Na wierzchu smarujemy białą masą. Posypujemy startą czekoladą i pozostałymi orzechami. Dekorujemy pralinkami. 4. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc by herbatniki zmiękły
Szefowa kuchniśmietanki 30 % * 3/4 szklanki cukru * 5 dużych jajek * 1 opakowanie budyniu waniliowego * 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Na spód: * 20 dkg pokruszonych herbatników * 1/4 kostki masła Na polewę: * tabliczka czekolady mlecznej * 1/5 kostki masła * 2 łyżki wody * 2 łyżki cukru - opcjonalnie Herbatniki zblendowałam dość drobno. Masło rozpuściłam i połączyłam z ciastkami. Uzyskaną masą wylepiłam blaszkę ( 25x21 cm) wcześniej wyłożoną pergaminem(...)najniższej postawiłam naczynie żaroodporne z gorącą wodą. W takiej kąpieli parowej piekł się mój sernik chałwowy. Po wystudzeniu polałam polewą czekoladową. Masło dodałam do gorącej wody i wkruszyłam czekoladę. Mieszałam do rozpuszczenia się czekolady, ale nie gotowałam. Jeszcze ciepłą polewą polałam sernik. Wstawiłam do lodówki i na drugi dzień ciasto było gotowe do jedzenia. Smacznego życzę i udanego wypoczynku
Pieprzyć z FantazjąBiszkopt mały 5 jajek 100 g mąki tortowej 35 g mąki ziemniaczanej 160 g cukru szczypta soli Krem chałowowy 800 ml śmietany kremówki 500 g serka mascarpone 500 g czekolady mlecznej 500 g chałwy waniliowej Krem waniliowy 400 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 6 łyżek cukru pudru 2 łyżeczka ekstraktu z wanilii Frużelina malinowa 600 g malin(...)razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt kroimy na 4 równe blaty. Krem chałwowy Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy o tym, że śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum
Wędrówki po kuchniBardzo proste i pyszne ciastka z gorzką czekoladą , niezbyt słodkie – ideał. Zwykle piekę je w rozmiarze XL ,bo takie smakują nam najbardziej. Składniki : na około 20 ciastek. 170 g miękkiego masła 0,5 szklanki ciemnego cukru 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu w proszku 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 g gorzkiej czekolady startej(...)puszystą masę dodając cukier w dwóch częściach .Następnie jajka i zmiksować do połączenia się składników .Teraz mąkę w trzech częściach i również zmiksować do połączenia się masy .Na koniec czekoladę i zmiksować bardzo krótko. Masa jest dość luźna ,dlatego przekładamy ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą dwóch łyżek i formujemy ciastko .Zachowujemy odstępy ,bo rosną!Pieczemy
Ladylaura.podpatrzyłam przepis na sernik..i postanowiłam zrobić..i tak też przy okazji powstały ciasteczka i tartaletki, bo 4 żółtka tu były niepotrzebne.Wg oryginalnego przepisu polewa była z czekolady ,a ja zrobiłam polewę kakaową i na oko i wyszła jakaś rzadka, co zresztą widać na zdjęciu.Ale i tak mam szczęście , że w ogóle udało mi się zrobić zdjęcie chociaż(...)niski, bo użyłam większej tortownicy. Polecam wypróbować, bo jest smaczny. 250 g twarogu 2 żółtka 6 białek szczypta soli 150 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g mlecznej czekolady Twaróg zmiksować z żółtkami, cukrem i mąką ziemniaczaną (tylko do połączenia składników). Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ubite białka dodawać po łyżce do masy twarogowej. Mieszać
Moje domowe kucharzeniepieczemy 😉 Obie miałyśmy ochotę na kokosowe ciacho, a że w zamrażarce miałyśmy jeszcze jagody to uznałyśmy, że to całkiem fajne połączenie. Do tego wegańskie krówki kokosowe i czekolada kokosowa Super Krówka sprawiły, że owocowe muffiny nabrały jeszcze karmelowego klimatu. Całość jest wegańska, słodka i przepyszna a robi się je w kilka minut 😍 Składniki(...)ksylitolu -1/3 szkl. oleju -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia -1/2 łyżeczki sody Dodatkowo -jagody (mogą być mrożone) - wegańskie krówki kokosowe Super krówka - wegańska czekolada Super krówka Mąkę przesiać przez sito, dodać wiórki, ksylitol, proszek i sodę, wymieszać. Następnie dodać mleko kokosowe i olej. Masa ma być gęsta ale nie sucha. Sylikonowe foremki na muffiny wypełnić
Candy Pandasjako baza do kremów do ciast. W ramach wydarzenia Ciasto na niedzielę – Słodkości bez pieczenia przygotowałam kokosowe kulki a’la Raffaello. Składniki na ok. 40 sztuk: - 200 g białej czekolady - 100 g miękkiego masła - 50 g cukru pudru - 1,5 szklanki wiórków kokosowych - ok. 40 szt. obranych migdałów Dodatkowo: - ok. ¾ szklanki wiórków kokosowych do obtoczenia kulek Czekoladę kroimy na kawałki(...)rozpuszczamy na parze, w kąpieli wodnej. W drugiej misce ucieramy robotem miękkie masło z cukrem pudrem. Dalej miksując dodajemy porcjami przestudzoną, ale płynną czekoladę. Dodajemy wiórki kokosowe – mieszamy łyżką do połączenia składników. Masę wstawiamy do stężenia na godzinę do lodówki. Po wyjęciu formujemy kulki umieszczając wewnątrz każdej migdał. Gotowe obtaczamy dokładnie we wiórkach kokosowych. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą
mojewypiekiinietylkoZawsze, kiedy zapowiada się ciężki dzień, a dobry nastrój znika nie wiadomo gdzie, sięgam po odrobinę czekolady. Nie przepadam za nią, ale od czasu do czasu po prostu mam ochotę na kawałek tej lepkiej słodyczy. Ostatnio odkryłam przepis, który działa jeszcze lepiej niż czekolada na wszystkie smutki I zmartwienia – czekoladowe pancakesy. Są pyszne – intensywnie czekoladowe, puszyste, mięciutkie. Może macie ochotę(...)rózgową wymieszać ciasto na jednolitą masę. 5. Rozgrzać suchą patelnię, smażyć na niej pancakesy z obu stron. 6. Usmażone placuszki odkładać na stosik. 7. Podawać z dowolnymi dodatkami: nutellą, czekoladą. U mnie z cukrem pudrem I serkiem homogenizowanym. Smacznego
W mojej kuchnipieczenia 1 łyżka oleju Masa: 500 ml mleka 2 łyżki cukru 2 cukry wanilinowe 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 g masła Dodatkowo: 100-150 g czekolady mlecznej 50 g płatków migdałowych, podprażonych na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Stopniowo dodajemy cukier. Żółtka rozcieramy z octem i proszkiem(...)takiej z okrągłą końcówką). Połowę gorącej masy budyniowej wlewamy na blat kawowy, wyrównujemy. Przykrywamy jasnym biszkoptem. Wylewamy resztę masy, równo rozprowadzamy, po czym dajemy na górę drugi kawowy biszkopt. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Wierzch ciasta dekorujemy polewą z roztopionej czekolady. Posypujemy podprażonymi płatkami migdałowymi
Smaki Na Talerzurabarbaru z galaretką , puszysty biszkopt niczym nie nasączony bo nie ma takiej potrzeby, warstwa słodziutkiego kremu krówkowego z mascarpone, jest idealny słodko-kwaśny, nic nie przesłodzony, polewa z gorzkiej czekolady dopełnia smaku. Ciężko odmówić sobie dokładki, słodka rozpusta do filiżanki popołudniowej herbaty. Tortownica 24 cm Biszkopt: 3 jajka ¼ szklanki cukru ½ szklanki maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku(...)rabarbaru ½ szklanki cukru ½ szklanki zimnej wody 1 cytrynowa galaretka Masa krówkowa: 25 dag serka mascarpone 25 dag kajmaku (masa krówkowa) 100 ml śmietany kremówki 30% Polewa: 50 g gorzkiej czekolady 2 łyżki śmietanki 30% Dodatkowo: Prażone na suchej patelni migdały do dekoracji Wykonanie torciku: Biszkopt: Wszystkie składniki do przygotowania biszkoptu musze mieć temperaturę pokojową. Białka jaj oddzielamy od żółtek
Wanilia i Kardamoncukru (40 g) 3/4 szklanki cukru 1/2 l mleka 250 g margaryny 1 łyżka kakao 1 olejek spirytusowy rumowy Dodatkowo: 1 słoik dżemu wiśniowego 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej posypka waflowa np. żółta Przygotowanie: Biszkopt wiśniowy - Margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną z budyniem wiśniowym i proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem(...)masy czekoladowej. Na wierzch położyć trzeci blat ciasta, który również nasączyć i rozsmarować pozostałym kremem ciasto wierzch i cienką warstwę kremu boki tortu. Na koniec w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladą i polać po kremie czekoladowym robiąc esy floresy. Na wierzch czekolady można posypać posypką waflową
Ciastka - domowe słodkościcukru – ok. 4/5 szklanki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 ml oleju – pół szklanki 4 łyżeczki kakao 125 ml wody – pół szklanki pół tabliczki gorzkiej czekolady – 50g *szklanka o pojemności 250ml Składniki na masę serową: 500 g mielonego sera (ja użyłam twarogu z wiaderka), a jeśli używacie sera w kostce, to trzeba go zmielić co najmniej(...)krotnie 1 opakowanie budyniu waniliowego 100 g cukru zwykłego 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) Ciasto Poduszkowiec – Wykonanie: Jajka ubić wraz ze zwykłym cukrem na puszystą masę. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Do masy jajecznej dodać powoli strumieniem olej i wodę, a następnie roztopioną czekoladę i wymieszać do połączenia się składników. Kolejno dodać mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia
Kulinarne Przebojepodwieczorkiem. Ja mój deser zrobiłam z kaszy jaglanej od Podlaskich Zakładów Zbożowych S.A. Polecam Składniki 100 g kaszy jaglanej od PZZ S.A. 2 szkl mleka 100 g gorzkiej czekolady 72% 3 łyżki miodu garść migdałów Przygotowanie: Mleko wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Do gotującego mleka wsypujemy kaszę jaglaną i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Zdejmujemy z ognia(...)gorącej kaszy dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Następnie przykrywamy garnek i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy miód i mieszamy a następnie miksujemy na gładki krem. Przekładamy krem jaglany do pucharków. Migdały kroimy drobno i posypujemy deser. Smacznego Przepis na 3 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarnemasę : 0,5 kg truskawek 500 ml śmietany kremówki 30% 2 śmietan-fixy (lub zamiennie 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w dwóch łyżkach wody) – ja używam śmietan-fixy 100 gram czekolady może być mleczna lub gorzka- ja użyłam mlecznej 4 łyżki cukru pudru *** Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa.Ciasto wylewamy na wysmarowaną masłem i obsypaną(...)wydrążamy połowę ciasta za pomocą łyżki tak aby zostały nam około 2 centymetrowe brzegi i nienaruszony spód *** *** Na wydrążonym spodzie ciast układamy truskawki, tak aby pokryły całe dno ciasta *** *** Czekoladę kroimy na drobne kawałki *** *** Kremówkę ubijamy wraz cukrem pudrem i śmietan fixem a następnie mieszamy z pokrojoną czekoladą. Całą masę układamy na truskawkach tworząc kopiec *** *** Wierzch posypujemy rozkruszonym ciastem lekko
Blog z Apetytem