wiem w co je jeszcze zamienić. Powidła już były, to innym razem, ale największym odkryciem jest czekośliwka :) przepyszne smarowidło na kanapki lub do naleśników. Alternatywa zdrowa, ponieważ czuć słodycz czekolady i śliwki. Tylko czas przygotowania ... Tylko 5 h 😜 Składniki : 2 kg śliwek 400 g cukru 1 mleczna czekolada 5 łyżek kakao Przygotowanie : śliwki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki(...)wkładamy do garnka/patelni o grubym dnie i smażymy na małym ogniu przez 4 h od czasu do czasu mieszając po tym czasie dodajemy połamaną czekoladę, kakao i cukier i smażymy jeszcze 1 h po tym czasie gorące powidła przekładamy do czystych słoików i zakręcamy układamy do góry dnem i odstawiamy do ostygnięcia Smacznego
Gotowanie z pasjąchwilę a efekt końcowy bardzo pozytywnie zaskakuje. składniki 4-5 prostokątnych całych wafli 2 pokruszone wafle 1/2 l śmietanki 30% 200 g wiórków kokosowych 2 tabliczki białej czekolady ( po 100 g) 2 opakowania bitej śmietany w proszku przepis Do garnka wlewamy kremówkę, do śmietany dodajemy połamaną białą czekoladę i całość podgrzewamy na małym ogniu aż czekolada się rozpuści
Smakowite DaniaZobaczyłam je w Moich Wypiekach i nie mogłam mu się oprzeć. Przecież połączenie wiśni, migdałów i czekolady to połączenie idealne, czyż nie? Ciasto jest wilgotne, pełne smaku, jedyne zastrzeżenie to to, że się ciut kruszy. Warto wypróbować ten przepis szczególnie, ze sezon wiśniowy w pełni. Ciasto czekoladowe z wiśniami 90 g masła 3/4 szkl. drobnego brązowego cukru 1 duże jajko(...)czekolady gorzkiej 70%, roztopionej i lekko przestudzonej 150 g mąki pszennej pół szklanki zmielonych migdałów 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 220 ml kefiru 300 g wiśni Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, jedynie wiśnie mogą być zamrożone. Do misy miksera wkładamy masło i cukier i ucieramy do powstania jaśniejszej, puszystej masy maślanej. Dodajemy
Dzieje kuchennej Wiewióryczasu lubię sobie zjeść. Macie ochotę to koniecznie przygotujcie. Zachęcam i smacznego życzę. Składniki: 3 szklanki mleka 7 łyżek kaszy manny 1 łyżka cukru 2 banany 3 kostki mlecznej czekolady 6 łyżek ulubionych płatków śniadaniowych około 20 dag świeżych truskawek ewentualnie cukier do truskawek Wykonanie: 1. Mleko zagotowujemy, wsypujemy cukier i kaszę mannę, mieszamy energicznie i gotujemy do zgęstnienia kaszy(...)Umyte, oczyszczone z szypułek i dokładnie osuszone truskawki miksujemy blenderem na gładki mus ( jeżeli chcemy mus można posłodzić, ja nie słodziłam ). 3. Banany obieramy i kroimy w plasterki. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. 4. Następnie płatki, banany, czekoladę i mus wykładamy według uznania na kaszę i podajemy. 5. Smacznego życzę. Rady: Z przepisu wychodzi trzy spore porcje. Szklanka
Izabelawkuchniposypać ją parmezanem. Przykrywamy całość folią aluminiową i pieczemy przez godzinę, zdejmując folię na ostatnie 10 minut. Lasagne powinna być pięknie pofalowana. Jest pyszna także na zimno. 2 gorzkie czekolady (200 g), 5-6 łyżek śmietanki 30%, 2 łyżki miodu, 2 łyżki prosecco, orzechy laskowe, gorzkie kakao Nie byłabym sobą, gdybym nie podała też czegoś słodkiego. Desery można przygotować wcześniej(...)Czekoladowe trufle idealnie pasują na włoskie przyjęcie. Wystarczy rozpuścić dwie czekolady i dodać do nich kremówkę, miód i prosecco. Wymieszać, aż zgęstnieje i zostawić do schłodzenia (najlepiej w lodówce – jednak nie za długo). Gęstą masę porcjujemy łyżeczką wkładamy do środka orzech i formujemy niewielką kulę. Obtaczamy w kakao. Żadna bombonierka nie może się równać z takimi truflami
Poezja smakuwielką przyjemnością sięgamy po mrożone, orzeźwiające desery! Zainspirowana kawą INKA stworzyłam kolejną, pyszną propozycję na upalny lipiec! Mrożona kawa INKA na mleku kokosowym z dodatkiem waniliowych lodów, mlecznej czekolady i domowych kokosowych pralinek tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Robi się błyskawicznie, a smakuje fenomenalnie! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) DESER: * kawa INKA klasyczna – 2 łyżki * mleko(...)kokosowe – 400 g ( 1 puszka ) * lód * cukier ( drobny ) – 3 łyżki * ulubione waniliowe lody – 2 duże gałki * mleczna czekolada – 100 g KOKOSOWE PRALINKI: * masło – 50 g * cukier puder – 1/4 szkl * małe jajko – 1 szt * wiórki kokosowe – 80 g * herbatniki – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : KOKOSOWE PRALINKI: Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Pod koniec dodajemy roztrzepane
Ostra na Słodkopróbował! Zachęcam do przygotowania ;) Biszkopt: 6 jaj, 1 szkl cukru, 6 łyżek mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2-3 łyżki kakao, Masa rodzynkowa: 1 gorzka czekolada, 1 mleczna czekolada, ½ kostki masła. Masa budyniowa: ½ l mleka, 6 łyżek cukru, Cukier waniliowy, po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, 1 kostka masła lub margaryny, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wódki(...)części biszkoptu. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić, dodać cukier oraz żółtka. Na kniec dodać przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Piec ok 40 minut w 170st C. Czekoladę oraz masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Połączyć z osączonymi rodzynkami. Ugotować budyń. Wystudzić. Masło ubić na puszysty krem, dodać budyń, kakao oraz wódkę. Ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji. Nasączony spód
Słodki Zakątekciasteczka, proste i pyszne owsiane z suszonymi owocami. Kilka składników, trochę więcej jak pół godzinki i możemy się zajadać ;-) Ciasteczka same w sobie są wspaniałe, a dodatek białej czekolady tylko podkreśla ich wspaniały smak. Składniki: 500 gram płatków owsianych 100 gram ulubionych bakalii 30 gram wiórek kokosowych 300 ml wody 2 łyżka masła 1 łyżka miodu(...)łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli dodatkowo: biała czekolada 30 ml mleka Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy wodę z masłem, do rozpuszczenia masła. Płatki owsiane mielimy. Bakalie drobno siekamy lub mielimy. Do miski wsypujemy płatki owsiane, sól, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe oraz rozdrobnione bakalie, a następnie wszystko razem mieszamy. Dodajemy miód i zalewamy gorącą wodą z rozpuszczonym masłem
Życie zaczyna się w kuchniCzekoladowe ciasto z cukinią i dodatkiem pierników lukrowanych, oblane polewą z gorzkiej czekolady i czerwonymi porzeczkami na wierzchu. Ciasto jest mocno czekoladowe z nutą piernika, a do tego wilgotne i puszyste. Nie jest ono za słodkie samo w sobie, a jeszcze dodatek czerwonych porzeczek sprawia, że nawet osoby nielubiące słodyczy zjedzą to ciasto z przyjemnością. Zamiast porzeczek można dodać inne(...)szklanki mąki 1/2 szklanki kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 2 łyżeczki przyprawy korzennej 100 g pierników lukrowanych Dodatkowo: 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany 30% garść czerwonych porzeczek 6 szt. pierników lukrowanych Wykonanie: Cukinię obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka wbijamy do miski
Kuchnia MagdaLenywaniliowego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150g miękkiego masła 300g wiórków kokosowych masa śmietanowa 450-500g śmietanki 30% musi być schłodzona 100g (jedna tabliczka) białej czekolady ok.80g wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciasta. WYKONANIE Na początek przygotowujemy masę kokosową. Żółtka ucieramy razem z cukrem waniliowym na gładką masę.Dodajemy szklankę mleka,mąkę ziemniaczaną i pszenną.Dokładnie(...)Gotowy budyń studzimy.Miękkie masło miksujemy na puszystą masę ok 4 min.i porcjami dodajemy ugotowany i zimny budyń.Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Masa śmietanowa Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.Śmietanę wlewamy do miski i ubijamy na sztywno.Na koniec dodajemy przestudzoną ale płynną czekoladę i mieszamy. Czas na złożenie naszego ciasta. Blaszkę do ciasta
Mała w garnku mieszabezglutenowa. Bogata w błonnik i spore ilości białka, za to mniej tłuszczu niż inne mąki z orzechów. 300 g mąki kasztanowej Bio Planet 150 gram masła 150 gram czekolady gorzkiej 4 łyżki mielonych orzechów laskowych 2 łyżki kakao 100 gram cukru kokosowego 3 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej. Mąkę kasztanową(...)przesiać, dodać wszystkie suche składniki, wbić jaja, wlać masło z rozpuszczoną czekoladą. Wymieszać na gładką masę i przelać do tortownicy. Piec w 190 stopniach przez 20 minut. Podawać z lodami lub z owcami
AZgotuj!hitem w sieci. Ja postanowiłam przetestować go dopiero teraz. Jest prosty w wykonaniu, puszysty i bardzo smaczny. Z dodatkiem świeżych owoców, komponuje się wręcz idealnie :) SKŁADNIKI: 160 g białej czekolady 160 g kremowego serka Philadelphia 4 jajka do dekoracji świeże owoce (opcjonalnie) A jak to zrobić: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Dodać serek i delikatnie wymieszać. Białka(...)oddzielić od żółtek. Żółtka przy pomocy rózgi wymieszać z masą z czekolady. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z pozostałymi składnikami. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zarówno spód i boki. Ciasto przelać do formy, owinąć ją od zewnątrz folią aluminiową, postawić na blasze na którą wylać szklankę gorącej wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Kuchnia w opałachłyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju (u mnie Wielkopolski z kokosem), 1/2 szklanki mleka - W TEMP. POKOJOWEJ 2 jajka - W TEMP. POKOJOWEJ . Dodatkowo: 70-100 g czekolady deserowej lub mlecznej, papilotki do muffinek. Przygotowanie: W oddzielnych miskach mieszam składniki suche i składniki mokre, następnie łączę ze sobą. Masę mieszam niezbyt długo, mogą pozostać małe grudki. Czekoladę kroję(...)kawałki. Formę do muffin wykładam papilotkami, napełniam masą do 2/3 wysokości, a na wierzchu wtykam kawałki czekolady (można również lekko wmieszać w ciasto - wedle Waszego uznania). Piekę przez około 20-25 minut w 180 stopniach (grzałka góra-dół
JejKuchniaoctu winnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 36 % 100 g malin 100 g jagód pozostałe: 1/2 szklanki konfitury jagodowej 50 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła jagody do dekoracji melisa Beza: Białka wyjmuję wcześniej z lodówki żeby miały temp pokojową. Ubijam na sztywno z octem ale nie przebijam ich. Dodaje po łyżce(...)rozsmarowuje konfiturę zostawiając po 1 cm wolnym z każdego brzegu, na nią śmietanę ,układam jagody i maliny i zwijam od krótszego boku. Roladę przekładam do lodówki na dwie godziny. Czekoladę i masło przekładam do miseczki i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Przed podaniem dekoruję bezę czekoladą i jagodami. Bezę można jeść od razu
wesoła kuchniaciasto - 75 g mąki owsianej - 150 g mąki kukurydzianej - 3 żółtka - 70 ml rozpuszczonego oleju kokosowego - 2-3 łyżki syropu daktylowego Masa - 300 ml mleczka kokosowego - 90 g gorzkiej czekolady - 1 - 2 łyżki syropu daktylowego Dodatkowo - dowolne owoce Wykonanie Kruche ciasto Obie mąki wsypujemy do miski. Dodajemy żółtka oraz rozpuszczony olej kokosowy. Na koniec dodajemy syrop daktylowy. Całość dokładnie mieszamy(...)przygotowanym ciastem wyklejamy formę do pieczenia (moja ma wymiary 24x24 cm). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 - 25 min. Następnie pozostawiamy do wystudzenia. Masa Czekoladę kruszymy i roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy mleczko kokosowego i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy syrop daktylowy i łączmy do połączenia się wszystkich składników. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie wylewamy
Health-Fit-Life