Czekoladki zrobione przez moją młodszą córkę..Nadzienie do takich czekoladek może być dowolne.. czekolada [najlepiej gorzka] dowolne nadzienie [ u mnie maliny zmiksowane z cukrem i małym dodatkiem żelatyny] Roztopioną czekoladą [ w kąpieli wodnej] wysmarować ścianki silikonowych foremek i wstawić do lodówki. Po zastygnięciu czynność powtórzyć . Czekoladowe korpusy wypełnić nadzieniem, zostawiając około 1 mm u góry i zalać resztą(...)czekolady. Ponownie wstawić do lodówki, a następnie wyjąć z foremek
Moje domowe kucharzenieprawdziwą wanilią 3 czubate łyżki miodu sok i skórka z cytryny 100 g wędzonych śliwek bez pestek (kilka odłożyć do dekoracji) 50 g kropelek czekoladowych do pieczenia lub gorzkiej czekolady drobno posiekanej (odłożyć garstkę do dekoracji) 2 łyżki matchy lub innego zielonego barwnika w proszku (np. młody jęczmień, spirulina) 4 kiwi (2 do środka i 2 na później do dekoracji(...)półmetrowa) lub muślin do odsączenia na durszlaku Przepis na wielkanocną paschę z kiwi, śliwkami i matchą Serek naturalny wymieszać z mascarpone, miodem, wanilią i cytryną. Dodać pokrojone drobno śliwki, czekoladę. matchę i 2 kiwi (obrane i pokrojone na małe kawałki) i dokładnie wymieszać. Durszlak lub duże sito wyłożyć gazą. Przełżyć masę serową i wstawić do lodówki lub przy niskiej temperaturze
Ugotowane pozamiataneSkładniki (na 1 porcję) - 5 łyżek płatków owsianych (ok. 50 g), - szklanka mleka 2% (ok. 250 ml), - 2 kostki gorzkiej czekolady (ok. 10 g), - łyżka masła orzechowego (ok. 20 g), - łyżeczka orzechów arachidowych (ok. 5 g), - pół banana (ok. 58 g). Sposób przygotowania 1. Płatki owsiane zalewamy mlekiem i wstawiamy na noc do lodówki. 2. Namoczone płatki owsiane z dodatkiem(...)kostki czekolady i masła orzechowego podgrzewamy. 3. Owsiankę dekorujemy posiekaną kostką czekolady, orzechami i plasterkami banana. Owsianka orzechowo-czekoladowa jest bogata w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych), który daje uczucie sytości, - potas (pochodzący z banana), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 270 g Energia: 496,8 kcal Białko: 18,0 g Tłuszcze
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachBardzo prosto się go przygotowuje, fajnie wygląda i super smakuje. Polecam :) SKŁADNIKI: 6 pomarańczy 2 galaretki pomarańczowe 3-4 łyżki cukru pudru 330 ml śmietany 30 % ewentualnie śmietan fix czekolada mleczna 2- 3 mandarynki WYKONANIE: Pomarańcze myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół. Za pomocą łyżeczki wydrążamy miąższ. Dwie galaretki rozpuszczamy w 1 litrze wody. Odstawiamy do ostudzenia. Gdy zacznie(...)galaretka zastygła ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder i śmietan fix. Gdy jest sztywna przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy dowolne wzory. Na końcu ścieramy na tarce czekoladę oraz dekorujemy kawałkiem mandarynki i kostką czekolady. Smacznego :) Z przepisu wychodzi 12 deserków. MAŁA RADA: Pozostały miąższ możemy włożyć do naszej ,,pomarańczowej miseczki'' i zalać galaretką
Pani na deserBioBabalscy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju krem: 200 ml śmietanki 30% 1 "śnieżka" w proszku 2 łyżki mleka w proszku polewa: 1 łyżka masła 50 g czekolady mlecznej (ja miałam z wiórkami kokosowymi) 2 łyżki mleka kolorowa posypka oraz słoiczek dżemu truskawkowego Przygotowanie: Składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w dużej misce i miksujemy, aż nie będzie grudek(...)układamy drugiego naleśnika i smarujemy go łyżką kremu. Postępujemy tak z pozostałymi naleśnikami, smarując je na przemian dżemem i kremem. Ostatniego naleśnika nie smarujemy. Do słoiczka układamy masło, pokruszoną czekoladę i mleko. Wkładamy słoiczek do mikrofalówki i podgrzewamy przez 30 sekund. Następnie mieszamy,aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy polewę do lekkiego przestygnięcia na kilka minut a następnie polewamy nią tort
słodkie i nie tylko historie kulinarneskładniki: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g czekolady gorzkiej 40 g kakao 1 jajko 1 żółtko 120 g śmietany 18% 55 g masła 110 g cukru pudru 3/4 łyżeczki sody 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego opcjonalnie: ok. 50 ml wody, gorącej wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy z masłem, mieszamy, gdy się połączą zestawiamy z ognia. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, cukier(...)kakao, sodę, sól. Do czekolady z masłem dodajemy jajko i żółtko, mieszamy do połączenia się. Dodajemy śmietaną oraz ekstrakt, mieszamy. Następnie dodajemy dodajemy wymieszane suche składniki. Mieszamy do połączenia się z masą czekoladową, opcjonalnie dodajemy gorącą wodę, mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierowymi papilotkami foremki na muffiny (12 szt. muffin). Pieczemy w 170 st. C przez ok.15-20
Domowy Smak Jedzeniasobie, że nie masz ciastek do kawy, a do sklepu nie masz ochoty iść po jedną rzecz. Mam dla Ciebie świetną propozycję! Kruche, domowe i smaczne ciasteczka z kawałkami czekolady - wykonasz je maksymalnie w 15 minut! Gwarantuję - goście będą zachwyceni. Składniki: 1 szklanka mąki 1 jajko 1/4 szkl. cukru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g margaryny tabliczka mlecznej(...)czekolady Przygotowanie: 1. Mąkę, jajko, cukier, sól, proszek do pieczenia i margarynę wymieszać dłońmi do uzyskania jednolitej masy. 2. Czekoladę pokroić na drobną kosteczkę, połączyć z wyżej wyrobioną masą. 3. Formować kulki, następnie rozpłaszczać, by powstały ciasteczka. 4. Piec w nagrzanym piekarniku (termoobieg) do 180 stopni do czasu aż się zarumienią. Z tego przepisu wychodzi do 15 ciasteczek. Zajrzyj również
My World by Dagmara RekKlasyczna karpatka z delikatnym kremem przekładana orzeźwiającym musem z brzoskwiń i polana mleczną czekoladą. Składniki: Ciasto: 250ml wody 125g masła extra 1 szklanka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżeczek kakao szczypta soli 5 jajek Krem: 1litr mleka 300g masła extra 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 3łyżeczki cukru wanilinowego 4 żółtka 5 łyżek cukru(...)brzoskwiń: 800g brzoskwiń z puszki po odsączeniu 1 szklanka wody 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym Dodatkowo: 120g mlecznej czekolady 4 łyżki mleka Wykonanie: 1. Ciasto: Masło rozpuścić w gotującej wodzie, dodać szczyptę soli, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie mieszać pałką, żeby ciasto odchodziło od ścianek. Pozostawić do wystudzenia. Do zimnego ciasta dodawać kolejno jajka
Szalona Kuchnia Ewelinyjest to klasyczne tiramisu, raczej wariacja na jego temat ;) Bez jajek, z dodatkiem białej czekolady, tym razem nawet bez likieru amaretto. Całość jednak smakuje wyśmienicie. Odpowiednio słodki. Polecam, jest pysznie :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni(...)Składniki na 2 duże lub 4 mniejsze pucharki: 3/4 opakowania podłużnych biszkoptów 1/2 szklanki zaparzonej, mocnej kawy 200 g serka mascarpone 50 g czekolady białej, rozpuszczonej i przestudzonej 300 g borówek kakao do oprószenia Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać roztopioną i przestudzoną czekoladę. Dokładnie wymieszać. Dodać mascarpone i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Biszkopty nasączyć w kawie
Domowa cukiernia EwyBROWNIE PIECZONE Z POLEWĄ Jedno z ulubionych ciast czekoladowych. Brownie to ciasto tzw. zakalec, nie wyrasta, za to jest mokre, ciężkie, wilgotne i soczyste. Można powiedzieć, że ocieka z czekolady. Idealne na chandrę. Na pewno poprawi humor i nastrój. Przy pysznej kawie nie ma sobie równych. Jak widać ma same zalety. Dodatkowo przygotowanie tego ciasta to pestka. Jedyną wadą jest(...)pójdzie nam w boczki :D PRZEPIS czekolada gorzka co najmniej 70 % 200 g. masło 100 g. jaja 6 szt. mąka 170 g. śmietana kremówka 36 % 250 ml. cukier 1 szkl. kakao gorzkie prawdziwe 4 łyżki Polewa kakao gorzkie prawdziwe 4 łyżki cukier 4 łyżki śmietana kremówka 36 % 4 łyżki jajko 1 szt. Przepis: Czekoladę łamiemy na kostki
Kuchnia Paulettesskładniki na czekoladowy spód: 70 g czekolady gorzkiej 60 g masła 55 g cukru 1 jajko 45 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 szczypta soli wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy z masłem. W osobnym naczyniu miksujemy cukier z jajkiem na puszystą masę. Dodajemy czekoladę z masłem i krótko miksujemy. Następnie dodajemy mąkę z solą i miksujemy do połączenia się składników. Przekładamy
Domowy Smak Jedzeniadomu to poczujecie się jak w kawiarni! Dla kogo: dla chcących urozmaicić sobie codzienną kawkę dla chcących przenieść się do ogrodu dla kawopijców Składniki: 2-3 kostki białej czekolady jedna miarka espresso lub filiżanka Waszej ulubionej kawy pół łyżeczki suszonych płatków róży łyżka wody różanej (lub syropu różanego) 50ml mleka Wykonanie: Białą czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub wrzucić po prostu(...)filiżanki. Zaparzyć kawę. Może być z kafetierki, z ekspresu lub nawet rozpuszczalna w najgorszym razie - taka jak lubicie. Spienić mleczko w spieniaczu, używając spieniacza ręcznego, dostawki do ekspresu. Białą czekoladę zalać gorącą kawą i wymieszać. Dolać wodę różaną/syrop. Nałożyć spienione mleko i posypać suszonymi płatkami róży. Mmmm
Mania WypiekaniaWysoki, puszysty, tradycyjny sernik z pianą z białek, polany mleczną czekoladą jest zdecydowanym królem wśród domowych ciast od lat goszczących na naszych stołach. Idealny na każdą okazję. Składniki: Ciasto: 1,5szklanki maki pszennej 150g masła extra 2 żółtka 1 całe jajko 1/2 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1,20kg półtłustego sera(...)łyżeczki cukru wanilinowego 1 budyń waniliowy 4 żółtka 2 całe jajka 2,5 szklanki mleka Beza: 6 białek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka octu jabłkowego Polewa: 100g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka Wykonanie: 1. Ciasto: Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukry, masło, żółtka oraz całe jajko. Następnie zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto, podzielić
Szalona Kuchnia Ewelinyjaja 1 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki gorzkiego kakao 1 i 3/4 szklanki cukru tabliczka dobrej i prawdziwej gorzkiej czekolady płatki owsiane budyń waniliowy ( czyli dodatkowe 400ml mleka) Sposób przygotowania: Budyń przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka o 100 ml. Po uzyskaniu gładkiej masy pozostawiamy do całkowitego(...)pieczenia muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i nakładamy po łyżce masy. Na to dajemy około łyżeczki budyniu i przykrywamy masą kakaową. Muffiny pieczemy w 200 stopniach około 25 minut. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (posłuży nam jako polewa). Ostudzone muffiny smarujemy roztopioną czekoladą i posypujemy płatkami owsianymi. Smacznego
Taste of imaginationascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej 100 g masła 2 jajka 180 g drobnego cukru do wypieków (lub mniej) 100 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego pralinki toffifee Masło(...)umieszczamy w garnuszku i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Studzimy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy rózgą kuchenną. Następnie wlewamy czekoladę z masłem i również mieszamy. Na koniec wsypujemy proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy do połączenia składników. Foremki na muffinki smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Kokilki napełniamy
Czerwona Porzeczka