wyczarowałam taki prosty torcik. Muszę przyznać, źe po tak długiej rozłące czułam się nieswojo. Czekoladowe blaty : Ciasto czekoladowe Masa: 500 ml śmietanki 36% podgrzać z 200g białej czekolady. Następnie chłodzić przez noc, ubić. Polewa czekoladowa; 100g gorzkiej czekolady i 50 ml śmietanki 30 lub 36% Blaty rozkroić , nasączyć wodą z sokiem z cytryny. Przekładać śmietaną i kawałkami świeźych(...)truskawek. Schłodzoną czekoladą wykończyć torcik. Udekorować wedle uznania. Artykuł Drip cake dekoracja tortu pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty Forkzmodyfikowałam, a więc to niejako przepis autorski Składniki: 1 kg sera na sernik ( ja kupuję taki w wiaderku w supermarkecie) 2 galaretki pomarańczowe 1 aromat pomarańczowy 2 rządki gorzkiej czekolady 2 mandarynki do dekoracji Przygotowanie: jedną galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody, a nie jak jest napisane, że w 500 ml, przestudzić czekoladę zetrzeć na tarce do warzyw(...)najdrobniejszych oczkach do misy miksera przełożyć ser, dodać przestudzoną galaretkę i miksować przez ok 3 minuty, dodać aromat pomarańczowy oraz czekoladę, miksować jeszcze minutę tortownicę wyłożyć folią spożywczą na dnie i po bokach, na wierzch natomiast położyć folię aluminiową, zrób to tak by nie było szpar i szczelin, bo ta dziadyga masa serowa lubi sobie wypływać z tortownicy przelej masę
Oka w rosole czyli KaFka gotujezdejmujemy dopiero kiedy sernik zupełnie wystygnie, następnie schładzamy w lodówce, najlepiej przez noc 8. Zimny sernik smarujemy przed podaniem kajmakiem i dekorujemy orzechami * czekoladowe choinki - ok 150 g białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali, zabarwiamy zielonym barwnikiem spożywczym. Na arkuszu papieru do pieczenia układamy patyczki, ok 6 szt. czekoladę przelewamy do woreczka strunowego, w którym po nalaniu(...)czekolady odcinamy końcówkę, wyciskamy cienkim strumyczkiem kształt choinki tak żeby zalać patyczek mniej więcej do połowy, oprószamy choinkę dowolną posypką cukrową, odkładamy do zamrażalnika lub do lodówki na ok 15 min aż choinki stwardnieją
Słodki KompromisMagia świąt zaklęta w piernikowym aromatycznym serniku z dodatkiem przyprawy do piernika i gorzkiej czekolady! Składniki: (blaszka 20 x 20 cm) Spód: 70 g czekolady gorzkiej 90 g masła 50 g miodu 15 g przyprawy do piernika 2 średnie jajka 20 g cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego ok. 16 g 70 g mąki pszennej 10 g mąki ziemniaczanej(...)Kruche ciasto: Wszystkie podane składniki na kruche ciasto zagniatamy , owijamy folią i na ok. 1 godzinę wkładamy do zamrażalnika. Spód: W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło, miód i czekoladę (nie gotujemy). Odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy porcjami przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika. Płynną wystudzoną część wlewamy
W Moim Magicznym DomuMuffinki są jednym z najprostszych i najbardziej uniwersalnych deserów. Kilka dodatków wystarczy by wyczarować smaczne babeczki. Dziś zapraszam na muffinki z dodatkiem białej czekolady i bananów. Składniki (12 szt) -2 szkl. mąki pszennej -1/2 szkl. cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 szkl. mleka 1,5% lub 2% -1/4 szkl oleju rzepakowego (lub innego neutralnego w smaku(...)jajka -szczypta soli -18 kostek białej czekolady -2 banany -garść posiekanych migdałów Przygotowanie Suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier) wymieszać w jednej misce. W drugiej misce połączyć mokre składniki (mleko, olej, jajka). Do dobrze wymieszanych suchych składników wlać mokre i dobrze rozmieszać łyżką. Banany pokroić w plasterki/kawałki. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nakładać
Zielona KuchniaSkładniki: Spód : ● 4 jajka ● cukier ● 1 kubek mąki tortowej ● 1 budyń z białą czekoladą ● 2 łyżki sypkiego niebieskiego maku Mus czekoladowy : ● 1 kubek śmietany kremówki ● 1 op serka mascarpone ● cukier ● 2 łyżki kakao ● 1 łyżka żelatyny ● 0, 5 kubka ciepłej wody ● 1 op bezików Do nasączenia biszkoptu: 50 ml limocello 2 łyżki żurawiny w formie dżemu Polewa(...)tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej ● 2 łyżki mleka lub śmietany Przygotowanie: ● piekarnik ustawiamy na 180°C najlepiej z termoobiegiem. ● Jajka w temperaturze pokojowej zalewmy na chwilę jak najcieplejszą wodą z kranu, po czym rozbijamy kolejno do wysokiej miski i ucieramy z odroiną cukru na puch. ● po łyżce dodajemy mąkę, budyń i mak ● wstawiamy do nagrzanego piekarnika ● pieczemy około 20 minut
Luźna Kuchniaszklanki cukru pudru 4 jajka 2 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej skórka starta z 1 pomarańczy 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika Ganache: 100 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady 3/4 szklanki śmietany kremówki 30% Przygotowanie: Spód: Ciastka zmiksować lub włożyć do woreczka foliowego i dokładnie rozbić tłuczkiem. Wymieszać z roztopionym masłem i imbirem. Dno tortownicy o średnicy(...)minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić na 30 minut. Wyjąć i ostudzić. Ganache: W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i polać sernik. Schłodzić. Smacznego To też może Cię zainteresować: Sernik czekoladowo piernikowy Sernik dyniowo-pomarańczowy Piernik z suszonymi śliwkam i (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Oryginalny smakszklanka maślanki 3 łyżki miodu 1 słoiczek czekośliwki (ok. 200 g) 1 op. przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła posypka dekoracyjna Wykonanie: Masło topimy w rondelku i studzimy. W misce mieszamy składniki suche: mąkę przesianą przez sito, cukier puder, przyprawę do piernika, sodę oraz proszek do pieczenia(...)końcu dodajemy roztopione i wystudzone masło. Mieszamy rózgą do połączenia składników. Następnie do składników mokrych dodajemy porcjami składniki suche i wszystko mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Polewa: Czekoladę gorzką topimy razem z masłem w kąpieli wodnej. I - PIERNIK Gotową masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 min. Studzimy
Kuchnia MagdaLenykakao -1 białko -4 żółtka -0,5 szkl cukru LUKIER -2 białka -1 łyżka soku z cytryny -6 łyżek cukru pudru (kopiastych) DODATKOWO -kwaśne,gęste powidła -100g czekolady mlecznej Miód,przyprawę do piernika oraz masło podgrzewamy i mieszamy-chwilę studzimy. Do śmietany dodajemy sodę i mieszamy. Do miski dajemy mąkę,kakao Białko ubijamy z cukrem(...)dociskamy by się skleiło i wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 12 minut. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną przygotowujemy lukier Ostudzone pierniczki oblewamy czekoladą lub lukrem. Zostawiamy do wyschnięcia i przechowujemy w puszce. Kilka dni temu przyszła do mnie nagroda z konkursu-wygrałam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPostanowiłam na bazie przepisu mojej mamy zrobić podobny przysmak. Makowe, wilgotne, bogate w smaku ciasto przełożyłam delikatną bitą śmietaną i plastrami pomarańczy, a na koniec udekorowałam polewą z deserowej czekolady. Tort wychodzi duży i jest bardzo reprezentacyjny - doskonały na Święta, czy Sylwestra. Składniki: 500 g suchego maku 10 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka miodu 2 łyżki cukru waniliowego(...)przełożenia: 500 ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego 2 pomarańcze lub konfitura pomarańczowa Polewa: 1/2 szklanki śmietanki kremówki tabliczka czekolady deserowej Przygotowanie: Mak zalać wrzątkiem ok 1 cm ponad jego powierzchnię. Odstawić na godzinę. Odcedzić nadmiar wody (jeśli jest) i zmielić trzykrotnie w maszynce. Białka ubić, podczas miksowania dodawać po łyżce cukru
Kulinarne Inspiracjełyżki gorzkiego kakao 1 łyżka octu winnego lub spirytusowego (nie można pominąć) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli polewa: 1 deserowa czekolada, 1/3 szklanki śmietany kremówki 30 lub 36% świeże lub suszone owoce albo orzechy do przybrania W jednej misce łączymy składniki mokre: kawę (lub wodę), olej, powidła, ekstrakt i ocet(...)przez ok. 45 minut (w keksówce ok. 55 minut), a najlepiej do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Gdy ciasto stygnie, kremówkę podgrzewamy, aż będzie się prawie gotować. Czekoladę drobno siekamy, wkładamy do miseczki i zalewamy gorącą kremówką (można też nie siekać, tylko rozpuścić czekoladę wraz z kremówką w kąpieli wodnej lub na najmniejszej mocy w mikrofalówce). Przykrywamy folią
Poezja smakumleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki sodki 2 łyżki kakao goździki 5 szt gałka muszkatowa 1 szt cynamon 2 łyżeczki imbir mielony 1 łyżeczka Dodatkowo: czekolada gorzka 200 g mleko 3 łyżki dmuchane kuleczki czekoladowe Wykonanie: Margarynę cukier i miód rozpuszczamy kiedy będzie chłodne dodajemy jaja i mieszamy.Do misy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)rozpuszczoną powidła,orzechy ,rodzynki. Formę do ciasta prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto piernikowe, rozprowadzamy równomiernie. Pieczemy godzinę w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy rozpuszczona czekoladą i posypujemy kuleczkami z czekolady ( dmuchane kuleczki
Różowa kuchniaKRUCHE BABECZKI Z KREMEM BUDYNIOWYM I CZEKOLADĄ NA ŚWIĘTA! Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszne kruche babeczki z budyniem, które na pewno zasmakują domownikom. Znikają ze stołu w kilka chwil, pięknie się też na nim prezentują. Są bardzo proste do zrobienia! Ciasto: - 250 g mąki pszennej - 120 g masła - 3 łyżki przyprawy do piernika - 1 łyżka kakao(...)pół godziny do lodówki. Wylepiamy foremki i pieczemy na złoty kolor, około 15-18 min. w temp 180 stopni C. Studzimy. Upieczone babeczki smarujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Gotujemy budyń śmietankowy (standardowy na 500ml mleka ), dodając do niego 3 łyżki masła i 1 jajko. Wszytko mieszamy trzepaczką. Ja robię to tak: 350 ml mleka, 2 łyżki cukru
SMYKWKUCHNI