Idealna jako polewa, doskonała do picia na gorąco, niezbędna do fondue z owocami. Płynna czekolada, bo o niej mowa, to składnik wielu uwielbianych deserów. By cieszyć się jej gładką konsystencją, konieczne jest umiejętne rozpuszczenie słodkiej tabliczki. W przepisach często spotkać można się z pojęciem rozpuszczania czekolady w kąpieli wodnej. Na czym polega ta metoda? Czego […] Artykuł Jak rozpuścić czekoladę
PysiaGotuje.plZapraszam na pyszny deser na weekend. Przygotowałam takie złociste deserki z puree z dyni. Zapraszam pięknie do wypróbowania przepisu. Składniki: 250 g puree z dyni 60 g białej czekolady 400 ml śmietanki 30% 1 fix do śmietany 1 "śnieżka" w proszku cynamon do posypania Przygotowanie: Do garnuszka wkładamy puree z dyni, pokrojona czekoladę i wlewamy 100 ml śmietanki. Wstawiamy(...)mały gaz i podgrzewamy aż czekolada się rozpuści, ciągle mieszając. Odstawiamy do przestudzenia. 150 ml śmietanki ubijamy z fixem na sztywno i dodajemy do przestudzonej masy, miksujemy. Przekładamy masę dyniową do 4 pucharków.Pozostałą śmietanę ubijamy ze "śnieżką " na sztywno i układamy na musie dyniowym. Posypujemy cynamonem. Przechowujemy w lodówce. Przepis na 4 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarneRozgrzewająca zupa krem idealna na jesienne chłody. Wersja lekko ostra z gruszką i dynią na mleczku koksowym. Krem podałam z bardzo fajnym i dobrym makaronem świderki mini Lubella z czekoladą . Makaron pachnie czekoladą i idealnie pasuje do zupy która jest syta i można się nią najeść. Dynia o tej porze roku króluje w mojej kuchni i różne rodzaje kremów które(...)czosnku 1 szklanka wina białego 1 szklanka mleczka kokosowego 2 szklanki bulionu warzywnego pieprz, sól papryka ostra cynamon szczypta 7 orzechów pekan 150 g makaronu mini świderki z czekoladą Lubella olej rzepakowy 1/2 cytryny mięta Dynię myję dokładnie, kroję na kawałki ale nie obieram jej ze skóry. Pozbawiam ją tylko pestek i miąższu. Układam na blaszce. Cytrynę sparzam dokładnie
wesoła kuchniaPyszne, lekkie ciasto kakaowe z powidłem śliwkowym, masą na bazie serka mascarpone i śmietany z czekoladkami Michałki. Na to polewa z gorzkiej czekolady i na niej orzeszki ziemne bez soli. Co Wy na to ? Nam smakowało bardzo, polecam i miłego piątku Wam życzę :-) blaszka 24x34 cm Ciasto ciemne: 7 jajek L 1 szklanka cukru brązowego nierafinowanego 140 g mąki tortowej(...)łyżeczka proszku do pieczenia Masa michałkowa: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30% około 20 - 25 dkg czekoladek Michałki Dodatkowo: 250 g powidła śliwkowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 30 g masła 4 łyżki mleka 2% orzeszki ziemne nie solone do dekoracji Ciasto: 1. Białka oddzielamy od żółtek, dajemy do misy miksera i ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy
kruche babeczkirazy i zanim zdążyłam pomyśleć o zdjęciach już go nie było 😉 Pulchna, mięciutka drożdżówka, której nie trzeba kroić, a jej odrywanie wciąga niesamowicie... a do tego polewa z białej czekolady! Dla mnie najlepsza jest jako słodkie śniadanie, podana z owocową, aromatyczną herbatką Grenada od Evita- smakorientu.com ☕ Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 150 ml mleka(...)jajka 4 łyżki cukru do ciasta ok. 60 g masła szczypta soli Nadzienie: 3 łyżki kakao 2 łyżki cukru 70 g masła Dodatkowo: 50 g białej czekolady 1 łyżeczka masła Wykonanie: Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około
Kuchnia MagdaLenykremowe smaki. Danie niczym nie zaskakuje, ale przyjemnie pieści podniebienie. Żółtko cudownie rozlewa się na rybie i pobudza zmysły, które miejscami zostają dopieszczone aromatem białych trufli. Jagnięcina, kawa i czekolada Kolejne danie to biodrówka jagnięca podana z chipsem z pasternaku, sensualnym sosem, w którym wyczuwalne są refleksy kawy i czekolady i borówkami. Połączenie wyszukane w smaku i mogące zadowolić wymagające(...)wieprzowa. Przystawka: śledź / ziemniak / koper / chrzan / olej lniany. Przystawka: jeleń / kurki / borowik / pietruszka / nasturcja. Danie główne: łosoś / kalafior / żółtko / biała trufla / palone masło. Danie główne: biodrówka jagnięca / pasternak / borówka / czekolada / kawa. Deser: sernik / rokitnik / lody ze słonym karmelem. * VIVIAN Restaurant || Magnolia Park, Legnicka 58, Wrocław
Food Squareciasto nadziane dużą ilością pokrojonych jabłek. Warto dodać, że ciasto jest puszyste, miękkie i nie za słodkie w smaku. Przed podaniem możecie je udekorować cukrem pudrem bądź polać roztopioną czekoladą. Zachęcam do pieczenia 😊 Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm: co najmniej 0,5 kg jabłek (waga przed obraniem!) 3 jajka (rozmiar(...)płaskie łyżki gorzkiego kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka cynamonu do dekoracji cukier puder lub roztopiona tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) *można zastąpić zwykłym cukrem Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Do misy robota kuchennego wbić jajka i stopniowo dodawać cukier (zwykły i trzcinowy). Składniki cały czas
Ugotowaćtwarogu ( u mnie Ulubiony) 4 jajka 3 łyżki soku z cytryny cukier waniliowy budyń 2 łyżki manny cukier według samku duży kubek śmietany 12% szczypta soli Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady łyżka kawy ( płyn) łyżka oleju 3 łyżki mleka szklanka wiórków kokosowych Oraz: 2 łyżki kakao tortownica 25 cm łyżka mąki łyżeczka masła mąka do formy 5 - 8 okrągłych biszkoptów(...)robimy małą szczelinę i pozostawiamy tak na godzinę. Teraz wyjmujemy z formy, kładąc stroną z biszkoptami do spodu. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Połowę wiórków prażymy na suchej patelni. Czekoladę i resztę składników na polewę podgrzewamy razem, mieszamy aż się ładnie razem połączą. Zimne cisto polewamy tężejącą czekoladą, wierzch dekorujemy wiórkami. I to wszystko, pozostało życzyć smacznego. Gdy poczęstowałam gości
Dieta moja pasjaprzygotowania ciastek potrzebujesz: mąki migdałowej - ok. 200gbiałka jajek - 2 szt.masło - 14golej kokosowy nierafinowany - 25g Opcjonalne: stewia min. 95% glikozydy stewiolowe - wg uznania (możesz ją kupić tutaj: www.ketoshop.pl ) czekolada gorzka min. 85% kakao - ok. 20g (czekoladę słodzoną stewią możesz także możesz kupić w Keto Shopie) Jak przygotować ciastka? Nastaw piekarnik na 210 stopni z termoobiegiem. Roztop masło i olej kokosowy(...)uniknąć czekania, roztapiając tłuszcz w innym naczyniu, ale wtedy będzie więcej mycia. Decyzja należy do Ciebie. ;) Wbij białka jaj i dodaj mąkę. Teraz jeśli chcesz, możesz dodać stewię i czekoladę startą na drobne kawałki.Uformułuj dowolny kształt.Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut. UWAGA 1: Czas pieczenia może się różnić u każdego z nas - przecież mamy inne piekarniki
Keto Przepisytylko zrobią te kuleczki, to od razu też się w nich zakochują. Chyba coś jednak w nich jest.... :-) Składniki: masło/olej kokosowy - 100g płatki migdałowe - 100g orzechy laskowe - 150g czekolada 90% - 50g wiórki kokosowe - 160g stewia min.95% gikozydy stewiolowe - opcjonalne (wg uznania)śmietana 36% - 28g espresso – 1wariant II chilli - opcjonalne (wg uznania)kakao - do obtoczenia Sposób przygotowania: Zmiksuj w misce(...)masło, pokrojone na małe kawałki, orzechy laskowe, wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe. Rozpuść czekoladę, najlepiej w małej miseczce w mikrofalówce lub w garnuszku. Wymieszaj czekoladę ze śmietaną i kawą. Przygotuj sobie talerz z wiórkami kokosowymi i połącz wszystkie składniki rękoma.Jeśli decydujesz się na wariant z chilli, nie dodawaj wiórek kokosowych. Obtocz kuleczki w kakao zmieszanym z chilli. Następnie formuj
Keto Przepisyramach swojego urodzinowego tortu upiekłam ciasto z czekoladowym spodem i owocową górną warstwą. Ciasto wyszło bajecznie dobre (jeśli ktoś lubi smak migdałów, borówek, sera i czekolady) i ten "tort", ani trochę nie był gorszy od tych sklepowych - wręcz przeciwnie! Wiem jednak, że zawsze można doszukać się jakiegoś "ale". W tym przypadku jest to tylko brak lukrowej(...)śmietana 36% - 100gwiórki kokosowe - 80gcynamon - wg uznaniakardamon - wg uznaniastewia (opcjonalna) - wg uzniania Sposób przygotowania: Nastaw piekarnik na 170 stopni. W garnuszku rozpuść olej kokosowy (25g), a następnie czekoladę/kakao. 300g sera mascarpone zmiksuj ze 100g śmietany, rozpuszczonym olejem kokosowym i czekoladą, wiórkami kokosowymi (50g) , dwoma jajkami, cynamonem i kardamonem ( ja dałam szczyptę).Wstaw do piekarnika. W naczyniu zmiksuj: olej kokosowy
Keto Przepisyporcję: Kalorie: 400 kcalBiałko: 2.2gTłuszcz: 42gWęglowodany: 3.3g Do przygotowania dwóch porcji deseru "pod pierzynką" potrzebujesz: śmietana 42% (lub 36%) - 200mlcynamon - wg uznaniakardamon - szczyptagałka muszkatałowa - szczypta czekolada minimum 85% - 3 kostki (15g) Sposób przygotowania: Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Dosyp przyprawy i delikatnie wymieszaj (najlepiej gumową łyżką).Zetrzyj na tarce 1 kostkę czekolady i dosyp do śmietany(...)Wymieszaj. Masę przełóż do naczynia i zetrzyj na masę pierzynkę dwóch kostek czekolady. :) Smacznego
Keto Przepisysię w tym naszym wspólnym życiu mijamy. Ale nie narzekam; przynajmniej trochę potrwa, zanim się sobą znudzimy. Ostatnio w pracy z zakamarków zaplecza wyciągnęliśmy podgrzewacze do czekolady. Nie mam pojęcia, czy tak to się naprawdę po polsku nazywa (ale to już temat na inny wpis); chodzi mi o garnki z wbudowaną grzałką. Podłącza się taki do prądu przed pójściem(...)domu, na nim ustawia miskę z czekoladą, a rano czekolada o temperaturze czterdziestu pięciu stopni czeka cierpliwie na zatemperowanie. Problem pojawił się w momencie podłączania... Ja wtyczkę do gniazdka, a gniazdko: bzzzt! Przepływający prąd poczułam aż w łopatce! Szczerze mówiąc, nie pamiętam, żeby kiedyś mi się coś takiego przytrafiło. Dla tych, którzy mają jakieś wątpliwości: zdecydowanie nie polecam. Choć ponoć
Pożeraczka, czyli raz adobrzejabłek (u mnie jonaprince grójeckie) 500 g serka mascarpone około 1 łyżka cukru pudru do smaku – opcjonalnie sok z połowy małej cytryny ok 500 g herbatników 150g mlecznej czekolady 1 łyżeczka oleju kokosowego 1/4 szkl. mleka Obrane jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach. Od razu skrapiamy je sokiem z cytryny i miksujemy z mascarpone. Możemy dodać cukier puder(...)smaku. Na dnie blaszki (21x28cm) rozkładamy herbatniki. Następnie wykładamy 1/3 masy, wyrównujemy. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Ponownie rozprowadzamy 1/3 masy, znów herbatniki, reszta masy. Ostatnią warstwę powinny stanowić herbatniki. Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do rondelka. Dodajemy olej kokosowy i wlewamy mleko. Podgrzewamy, aż do rozpuszczenia się czekolady. Polewę rozprowadzamy po herbatnikach. Schładzamy w lodówce
Smaki Na Talerzurezultacie udało mi się przygotować bardzo smaczny deser. O zaletach domowego budyniu pisałam już we wcześniejszych postach. Największa to szeroka gama smaków. Zamiast cynamonu można dodać wanilię, kawę, czekoladę czy też mleczko kokosowe. Zachęcam do szukania ulubionych smaków. S kładniki: 2 szkl. mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 1 łyżeczka cynamonu 2 kostki czekolady Wykonanie: Zagotować(...)wymieszać z mąką i żółtkami. Dodać do gotującego się mleka, cały czas intensywnie mieszając. Gotować jeszcze przez chwilę. Przelać do przygotowanych naczyń. Na jeszcze ciepły budyń zetrzeć na tarce czekoladę
zadanie-gotowanie