czekolada - 27946 przepisów (strona:638/1864)

Wegańskie czekoladowo-kawowe ciasto z owocami, Puck - Hel 264

lepiej kroiło i smakowało. Warstwy: - biszkopt - słodko-kwaśny dżem (u mnie konfitura śliwkowa, mogą być też dżemy np.: wiśniowy, porzeczkowy, pomarańczowy) - krem - biszkopt - kwaśny dżem - krem - polewa z gorzkiej czekolady (lub 1-2 łyżki oleju kokosowego + 1 łyżka kakao + 1-2 łyżki mleka roślinnego + odrobina cukru, energicznie wymieszać, od razu polać ciasto) - owoce jagodowe do dekoracji.     Składniki(...)jeszcze na 15 minut. Składniki na krem (udoskonalony budyń jaglany): 1/3 szklanki kaszy jaglanej 2 i 1/3 szklanki mleka roślinnego 15-25 daktyli 1 szczypta soli 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 opakowanie kremu/pasty kokosowej 1 filiżanka świeżo zaparzonej i odcedzonej kawy Do garnka wlej mleko, dodaj kaszę, daktyle i sól. Gotuj, aż kasza będzie miękka (ok. 15-20 minut

Qlinarnie i Qlinarnie
Babeczki z malinami i białą czekoladą 122

łyżeczki proszku do pieczenia 120 g cukru 1 duże jajko 2 łyżki soku z cytryny 250 ml mleka 4 łyżki oleju 200 g malin 100 g białej czekolady Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Czekoladę posiekać.  Mąkę i proszek przesiać. W misce wymieszać, za pomocą rózgi kuchennej, wszystkie mokre składniki: jajko, mleko, olej(...)cytryny. Dodać mąkę i cukier, wymieszać tylko do połączenia się składników. Na koniec dodać czekoladę i maliny, delikatnie wmieszać.  Formę o mufinków wyłożyć papierowymi foremkami, przełożyć do nich ciasto, do ¾ wysokości.  Pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions

kulinarnyswiatdomi
UCIERANE CIASTO Z JEŻYNAMI I CZEKOLADĄ 132

UCIERANE CIASTO Z JEŻYNAMI I CZEKOLADĄ SKŁADNIKI: - 350 g mąki pszennej - kostka masła - 120 ml mleka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej - 170 g cukru pudru - 2 jajka + 1 białko - cukier waniliowy - 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego - 250 g jeżyn + łyżka mąki do obtoczenia - 1/2 czekolady gorzkiej  Masło ucieraj z cukrem pudrem(...)Mąkę przesiej przez sitko. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy z masłem dodaj mąkę, i ucieraj, dodaj mleko. Ubij pianę z białek i dodaj do masy. Czekoladę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do masy. Jeżyny umyj i bardzo dobrze osusz. Gdyby były zbyt wilgotne obtocz w łyżce mąki ziemniaczanej. Ciasto wylej na blaszkę

SMYKWKUCHNI
Deser z chia, truskawkami i mlekiem kokosowym 448

warto przypomnieć sobie sprawdzone pomysły na deser z ich wykorzystaniem. Postanowiłem przygotować deser z nasionami chia na bazie mleka kokosowego dodając do niego właśnie truskawki. Jako dekoracji użyłem gorzką czekoladę, która ostatnio coraz częściej u mnie gości. Serdecznie polecam i życzę smacznego! Składniki 400 ml mleczka kokosowego 400 g truskawek 3 łyżki nasion chia 1 łyżka miodu 1 łyżka cukru(...)kokosowego 4 kostki gorzkiej czekolady (70%) Przygotowanie Nasiona chia łączymy z mlekiem kokosowym i miodem. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Do szklanek lub pucharków układamy plasterki truskawek, a następnie resztę wypełniamy naszą masą z nasion chia i mleka kokosowego. Na górę wylewamy resztę truskawek zblendowaną z łyżką cukru kokosowego

Programista w kuchni
Zebra. 91

pełne) 2,5 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 szklanka wody gazowanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady 5 łyżek mleka Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, wsypać mąkę z proszkiem, miksując wlać olej i wodę. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać 3 łyżki mąki(...)wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wylewać łyżką lub chochelką na przemian jasne i ciemne ciasto. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto polałam polewą z białej czekolady. Czekoladę połamałam na kawałki i rozpuściłam w rondelku, dodając 5 łyżek mleka. Cały czas mieszałam

Agusiowe smakołyki
cake pops 117

takie idealne - ale są nasze ;) Homemade  Składniki: 1 spód biszkoptowy lub pozostałości ciasta ;) ok 200 g  60 g mascarpone 40 g masła czekoladowego/orzechowego  ok 200 g czekolady do obtoczenia kolorowe posypki Przygotowanie: mascarpone wymieszać dokładnie z masłem czekoladowym/orzechowym dodać pokruszone ciasto i dokładnie wymieszać utworzyć dużą kulę, którą należy włożyć na ok 15 min do zamrażalnika(...)całą noc do lodówki wyjąć ciasto i odmierzać jednakowe porcje ciasta - tworząc małe kulki  czekoladę roztopić w kąpieli wodnej każdą kulkę obtoczyć w czekoladzie i nabić na patyczek - u nas wykałaczka  następnie udekorować posypką lub pozostawić tylko czekoladowe  odstawić na deskę (wyłożyłam papierem) patyczkiem do góry i ponownie włożyć do lodówki przechowywać w lodówce do momentu wystawienia

Gotowanie z pasją
Kopiec kreta z bananami i truskawkami 157

łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 3,2% 1 szklanka oleju Krem: 500 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru 50 g mlecznej czekolady 2 banany 1 szklanka truskawek Ciasto: Jajka ubijamy z cukrem na puszysty, jasny  krem. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę przesiewamy przez sitko. Naprzemiennie do jajek wsypujemy mąkę(...)funkcją termo obiegu). Po wystudzeniu z ciasta ścinamy górę oraz wydrążamy połowę miąższu. Spód oraz brzegi ciasta zostawiamy nieuszkodzone. Krem: Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Czekoladę kroimy nożem na wiórki. Możemy ją też zetrzeć na tarce. Do śmietanki dodajemy serek mascarpone i czekoladę. Miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Spód ciasta smarujemy kilkoma łyżkami

VioletoweKucharzenie
Przepis #53 Deser z kubeczka - FIT Snikers 119

przepis na "deser z kubeczka" cieszył się dużą popularnością, dlatego przygotowałam kolejną jego odsłonę. Był deser o smaku Bounty a teraz pora na Snikersa - połączenie orzechów oraz czekolady . Jedna porcja to: 379,1 kcal w tym W:46,1; B: 19,3 g: T:12,4 g. Składniki - 20 g namoczonych daktyli - 1 łyżeczka kakao - 1 opakowanie jogurtu(...)greckiego 150 g - 1 łyżka masła orzechowego 100% - 1 łyżeczka cukru lub słodzika - 2 kostki gorzkiej czekolady Opcjonalnie do dekoracji - kilka orzechów nerkowca Wykonanie Daktyle odsączamy. Dodajemy do nich kakao i dokładnie blendujemy. Przekładamy masę do kubeczka. Jogurt grecki blendujemy z masłem orzechowym oraz cukrem. Tak powstałą masę przelewamy na masę daktylową. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku i dekorujemy nią

Health-Fit-Life
Orzeźwiające ciasto porzeczkowo-agrestowe 220

Powstałą masę przelać do miseczki i odstawić do wystudzenia.Wystudzoną frużelinę rozprowadzić na masie z czarnej porzeczki.Na wierzch rozsypać pokruszone ciasto,które zostało po ścięciu wierzchu. Krem z białej czekolady 200 ml śmietanki 30% 150 g białej czekolady 20 g masła Śmietankę przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia.Zestawić z ognia, wrzucić połamaną czekoladę i masło.Odstawić

Anielskie wypieki
Kawa mrożona 2385

Kawa mrożona- hit tego lata! Moja wersja jest wersją baardzo wypasioną, słodką i kaloryczną ;). Czekolada, mleko, kawa, lody i bita śmietana... wszystko to w jednej dużej szklance! Spraw sobie chwilę przyjemności, odmień swoją tradycyjną kawę w takie cudeńko, które nie tylko wygląda, ale i smakuje ;). Modyfikuj do woli! Lody śmietankowe możesz zastąpić dowolnymi innymi, np. czekoladowymi lub waniliowymi. Polewę czekoladową(...)zamień na karmelową, a bitą śmietanę posyp kakao albo płatkami migdałów! Obłęd! Składniki: (na 2 porcje) polewa czekoladowa lub kilka kostek mlecznej czekolady 300 ml zimnego mleka 150 ml zaparzonej mocnej gorącej kawy  2 gałki lodów śmietankowych (polecam domowej roboty ) bita śmietana cynamon do oprószenia Przygotowanie: Przygotować dwie wysokie szklanki o pojemności 400 ml. Ścianki szklanek od środka polać

Nastoletnie Wypiekanie
Pszczółka - sernik na zimno z nasionami chia 173

łyżki żelatyny ½ szklanki wody   Galaretka brzoskwiniowa: 1 puszka brzoskwiń w syropie 2 galaretki brzoskwiniowe 1 1/2 szklanka wody Pszczółki: kilka nektarynek kilka płatków migdałów 1/5 tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżka mleka    Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę, proszek i kakao przesiewamy(...)Wylewamy na wierzch sernika i wstawiamy do lodówki do stężenia.    Pszczółki: Nektarynki należy sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę, następnie przepołowić, wyjąć pestkę. Połówki owoców ułożyć na serniku. Czekoladę rozpuścić w mleku w kąpieli wodnej, wlać do małego woreczka strunowego, zrobić w nim dziurkę i na każdej połówce nektarynki narysować paski. Przytwierdzić płatki migdałów jako skrzydełka a z pozostałej

Jadło i czytadło
Lody bananowe z masłem orzechowym i czekoladą 148

Składniki (na 1 porcję) - banan (ok. 115 g), - łyżka masła orzechowego (ok. 20 g), - 2 kostki gorzkiej czekolady (ok. 10 g). Sposób przygotowania 1. Banana obieramy ze skóry, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażalnika na 3-4 h. 2. Banana blendujemy z dodatkiem masła orzechowego. 3. Do lodów dodajemy tartą na tarce o grubych oczkach czekoladę. 4. Lody(...)możemy jeszcze wstawić na kilkanaście minut do zamrażalnika. Lody bananowe z masłem orzechowym i czekoladą są bogate w: - potas (pochodzący z banana), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 145 g Energia: 276,2 kcal Białko: 7,0 g Tłuszcze: 12,8 g Węglowodany: 36,7 g Błonnik pokarmowy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Crunchy bez cukru białego, owoce leśne/czekoladowo-orzechowe - Tilo's 155

substancja spulchniająca: wodorowęglan sodowy, antyoksydant (ekstrakt tokoferolu). Crunchy czekoladowo-orzechowe: 47% pełnoziarniste płatki owsiane, błonnik (polidekstroza, dekstryna, inulina), chrupki otrębowe (otręby pszenne, mąka pszeniczna, mąka ryżowa, otręby owsiane), 6% czekolada (maltitol, miazga kakaowa, inulina, masło kakaowe, emulgator: lecytyna sojowa), otrębowe pałeczki (otręby pszeniczne, daktyle, rodzynki), tłuszcz roślinny, substancje słodzące (izomalt, glikozydy stewiolowe), 4% orzechy laskowe, otręby owsiane, 2,5% mąka(...)żółwia xD rozumie ten kto go miał :P). Dodatkowo w jednej wersji widać liofilizowane owoce, które na szczęście nie są gumowe a w drugiej orzechy laskowe oraz kwadraciki czekolady.  Całość smakuje bardzo zbożowo z dominującą „owsianością”, która nie jest przytłumiona przez niepotrzebny cukier, ponieważ słodycz jest tutaj delikatna. Kwaśny dodatek owoców dodaje płatkom odświeżenia a orzechy w drugiej wersji

Candy Pandas
Fasolowe ciasto dyniowe z odżywką białkową na Halloween (bez glutenu, cukru białego) 164

szczypta soli Krem dyniowy -ok 200g puree z pieczonej dyni (u nas mieszanka piżmowej i hokkaido) -ksylitol (ok łyżka do smaku) Dodatkowo -masło orzechowe (najlepsze domowe!) -kilka kostek gorzkiej czekolady (do dekoracji) CIASTO FASOLOWO-DYNIOWE Ksylitol, kaszkę, odżywkę, cynamon, proszek do pieczenia wymieszać. Fasolę, żółtka, sok z pomarańczy, skórkę z pomarańczy, puree z dyni zmiksować blenderem na gładko. Dodać suche(...)ksylitolem i ułożyć na cieście pokrytym masłem orzechowym. Ważne aby puree było zwarte dlatego najlepsze jest z pieczonej dyni a gdy jest nieco za suche można dodać oleju kokosowego. Czekoladą na folii namalować oczy oraz buzię dyni i włożyć do zamrażarki. Kilka kostek czekolady rozpuścić nad parą wodną, przelać do foliowego woreczka, ciąć odrobinę jego róg i namalować na górze

Candy Pandas
Konopne tarty pandy z kokosową galaretką (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 122

mąki owsianej Galaretki kokosowe (2szt) (jedna foremka o pojemności 200ml) -200ml mleka kokosowego -200ml napoju migdałowego -ksylitol -2 płaskie łyżeczki agaru Dodatkowo -kilka kostek gorzkiej czekolady -pasta z orzechów włoski z nasionami konopi Amandin TARTY KONOPNE Nasiona konopi zmielić w młynku do kawy na mokry piasek, wymieszać z pozostałymi mąkami i lnem. Do suchych składników dodać masło orzechowe(...)agarowa galaretka bez problemu „wyślizgnie” się z takiej foremki. Na kartce papieru narysować oczy i nosek oraz uszy (uszom dorysować jeszcze spiczastą końcówkę aby nią wbić się w galaretkę). Czekoladę rozpuścić nad parą wodną, wlać ją do foliowego strunowego woreczka i odciąć minimalnie jego róg. Na foliowej koszulce narysować kształty oraz je wypełnić czekoladą. Wstawić te elementy na kilka minut

Candy Pandas