zamiast mini mazurków zrobić jeden duży. składniki: 250 g mąki 150 g miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru 1 jajko szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g czekolady (dałam 100 g deserowej i 50 g gorzkiej) 150 g śmietanki 30 % bakalie Helio do dekoracji: płatki migdałów, wiórki kokosowe, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, solą(...)ładnie się przyrumieni, funkcja góra-dół. Upieczone kruche spody wyjąć z foremek i wystudzić na kratce. Przygotować czekoladowe nadzienie. Do garnuszka wlać śmietankę i postawić na ogniu. Dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać aż czekolada całkowicie się rozpuści. Masę przestudzić i napełnić kruche spody. Udekorować bakaliami
Monia miesza i gotujebutelki, tworząc dołek. Gniazdka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut w temperaturze 160º C. Wystudzić na kratce. 100 g czekolady cukrowe jajeczka Czekoladę z roztopić w kąpieli wodnej. Gniazdka udekorować czekoladą i jajeczkami
Moje domowe kucharzenieWielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą, malinami (mrożonymi o tej porze) z nutą cytrynową i płatkami migdałów. Idealny dla tych, którzy mają ochotę na coś innego na wielkanocnym stole. Polecam również mój ulubiony „ Świąteczny wieniec drożdżowy z makiem i lukrem „. http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2017/04/d-3-wielkanocny-wieniec-drozdzowy-malinami-biala-czekolada-easter-yeast-wreath-cake-1170x874.jpg The post Wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą i malinami appeared first
Moja Delicjaczubata szklanka maki 1 łyżka oleju 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 puszka kajmaku 200 g masła 2 paczki krakersów posiekane orzechy włoskie 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 4 łyżki śmietanki 30%, albo mleka Sposób przygotowania: Białka należy oddzielić od żółtek i zmiksować z cukrem puch. Następnie dodać żółtka i dalej miksować(...)posmarować częścią masy kajmakowej, po czym ułożyć warstwę krakersów, lekko docisnąć i kładziemy następną warstwę masy i warstwa krakersów, masa kajmakowa i ciasto czekoladowe, mi wyszły 3 warstwy krakersów. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dolać śmietankę i gotowa polewą polać ciasto. Orzechy pokroić na mniejsze kawałki i posypać nim cale ciasto. Odstawić do lodówki na całą noc i gotowe :) Smacznego
Różne smaki w kuchnideser czy na śniadanie, kasza manna w nowej odsłonie przed Wami! Czekoladowy budyń z kaszy manny / 2 porcje Składniki: 2 szklanki mleka 5 łyżek kaszy manny 100 g czekolady mlecznej czekoladowe chrupki do dekoracji Przygotowanie: Do garnka wlewamy mleko. Wsypujemy kaszę manną. Do mleka z kaszą dodajemy kawałki czekolady. Zagotowujemy, ciągle mieszamy, aby nie powstały grudki. Gdy kasza manna(...)mleku z czekoladą zgęstnieje, miksujemy ręcznym blenderem. Gdy budyń będzie za gęsty, dodajemy więcej mleka. Podajemy na ciepło lub na zimno z chrupkami czekoladowymi
Moja smaczna kuchniaupiec. Przez noc ciasto schłodzić w lodówce. Składniki: 3 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 6 żółtek 1 kostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 50 g czekolady Wykonanie: Mąkę zmieszać z proszkiem i cukrem, dodać margarynę i posiekać nożem. Dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto i zawinąć w folię aluminiową. Tak przygotowane, włożyć do lodówki(...)najmniej na godzinę. Czekoladę posiekać nożem. Ciasto podzielić na dwie, lub trzy części i rozwałkować, podsypując mąką. Na wierzch rozwałkowanego ciasta posypać czekoladę i wcisnąć ją delikatnie wałkując wałkiem. Wykrawać ciasteczka i układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut. Moje ciasteczka, są w kształcie jajeczek i króliczków, ze względu na nadchodzące święta
Agusiowe smakołykiprzepis. Wesołych Świąt! Czekoladowa pascha wielkanocna – składniki: 1/2 kg sera śmietankowego trzykrotnie mielonego 25 dkg masła 4 żółtka ugotowane na twardo 3/4 szklanki cukru pudru 1 tabliczka gorzkiej czekolady migdały – posiekane lub płatki orzechy włoskie lub laskowe kandyzowana skórka pomarańczowa 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego jałowa gaza opatrunkowa – 1 opakowanie, rozmiar 1 metr na 1 metr Owoce(...)bakalie do dekoracji Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Bloglovin’ Czekoladowa pascha wielkanocna – wykonanie Czekoladę z masłem trzeba w kąpieli wodnej i przestudzić. Żółtka dokładnie rozgnieść widelcem i przetrzeć przez sito. W misie miksera wymieszać ser, czekoladę z masłem, żółtka, cukier i wanilię. Utrzeć na jednolitą masę. Dodać
Patchworkglutenu, bez laktozy i bez cukru! To prosty przepis na mazurka na spodzie z mąki kokosowej z kakaową masą z suszonych śliwek (czekośliwką), kokosową polewą, przypominającą w smaku białą czekoladę, migdałami i lawendą. Bardzo przyjemny i prosty przepis, który możecie dowolnie modyfikować, aby stworzyć swojego wymarzonego mazurka. ;) * SKŁADNIKI na mazurek o wymiarach 25x25 cm Spód: 5 łyżek mąki kokosowej(...)duże jajka 1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu 2 łyżki oleju kokosowego Czekośliwka: 200 g suszonych śliwek 1 łyżka kakao Biała czekolada z kokosa: 200 g bloku kokosowego 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu 1 laska wanilii Dekoracja: obrane migdały suszona lawenda * PRZYGOTOWANIE Spód z mąki kokosowej W jednej misce połącz mąkę kokosową z ksylitolem, płynnym olejem kokosowym i jajkami. Masę wymieszaj
Food Squarewyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez sernika... a dziś dodatkowo zaproponuję idealną wersję na tą okazję - czyli Sernik Kapitański, na czekoladowo-kawowym spodzie, z dodatkiem likieru Advocat i czekolady śmietankowo-kawowej, zwieńczony warstwą bitej śmietany, posypanej delikatnie kakao. Sernik jest w smaku bardzo delikatny i kremowy, a Advocat w nim absolutnie nie dominuje, tylko jest miłym uzupełnieniem. Składniki (na tortownicę(...)temperaturze pokojowej 75 dag twarogu mielonego ( może być wiaderkowy ) 2/3 szklanki drobnego cukru 4 jajka 200 ml śmietanki 30% budyń śmietankowy ( proszek ) 2/3 szklanki likieru Advocat 100 g czekolady śmietankowo-kawowej ( dwuwarstwowej ) Warstwa śmietanowa: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% 2 łyżka cukru pudru Zaczynamy od przygotowania spodu sernika. Herbatniki zmielić lub rozdrobnić blenderem. Masło rozpuścić i wymieszać
Świat Ciastamarmurkowa babka. Wilgotna, czekoladowa i długo utrzymująca świeżość. Na pewno nie zabraknie jej na moim wielkanocnym stole w tym roku! Składniki: - 100 g miękkiego masła - 100 g ciemnej gorzkiej czekolady - 0,5 szklanki mleka - 1/3 szklanki śmietany 12% lub jogurtu naturalnego - 3/4 szklanki cukru - 1,5 szklanki mąki - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Miękkie masło utrzeć z cukrem(...)białą masę,cały czas miksując dodawać po 1 jajku. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do utartego masła dodawać na przemian mleko ze śmietaną/jogurtem i mąkę do masy, dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części (1/3 i 2/3). Do jednej dodać ekstrakt waniliowy, a do drugiej rozstąpioną, przestudzoną czekoladę. Ciasto wkładać na przemian do formy, po łyżcę: raz jasnej
CookYourselfMiałem jeszcze w spiżarni dwa idealnie dojrzałe awokado. A co można zrobić z dojrzałym awokado? Wiadomo, że ciasto czekoladowe Wyszło super smaczne z chrupiącymi pokruszonymi migdałami oraz kawałkami gorzkiej czekolady. I jak to już powoli staje się tradycją, jest mega proste do przygotowania co jest cennym atutem świątecznego przepisu – im mniej czasu w kuchni, tym lepiej! Składniki: 2 dojrzałe(...)wanilii 4 łyżki miodu ⅓ szklanki oleju koksowego 2 jajka ½ szklanki lekko zmielonych migdałów ⅓ szklanki kakao 2 szklanki mąki migdałowej szczypta soli łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka soku z cytryny gorzka czekolada Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W blenderze miksujemy: obrane awokado, jajka, olej kokosowy, wanilię, śmietanę, sok oraz miód i czekamy na moment otrzymania jednolitej masy. W misce mieszamy kolejno
PaleoLifenieco. Składniki: 100 ml śmietanki 36% schłodzonej 150 g deseru czekoladowo-pistacjowego 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 1/4 szkl gorącej wody kilka biszkoptów polewa: 4 ząbki białej czekolady 2 ząbki mlecznej czekolady 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła kilka pistacji Przygotowanie: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia. Dwie metalowe obręcze ustawiamy na tacce plastikowej(...)sztywno, dodajemy deser i znowu miksujemy. Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę i chwilę miksujemy. Napełniamy obręcze kremem i lekko dociskamy. Wstawiamy do lodówki. Po 30 minutach roztapiamy obie czekolady z olejem w mikrofalówce (ok. 20 sekund i mieszamy). Wyjmujemy serniczki z obręczy( najlepiej odciąć je delikatnie nożem). Sosem polewamy serniczki i dekorujemy pistacjami. Wstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzone
słodkie i nie tylko historie kulinarnełyżki maki pszennej 1/2 łyzki soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 1 szkl. kwaśnej śmietany 200 g masła 5 łyżek cukru Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej 50 ml śmietanki kremówki bądż mleka Ponadto: tłuszcz do blaszki papier do pieczenia bułka tarta Sposób przygotowania: Ciasto orzechowe: Jajka ubić z cukrem na biały , puszysty krem. Dodać obie(...)orzechowo- serowe: Ostudzone ciasto orzechowe przekroić wzdłuż. Na jednym płacie ciasta rozsmarować połowę masy. Przykryć ciastem serowym. Wylać pozostałą masę. Przykryć drugim płatem ciastem. Udekorować polewą czekoladową ( 50 g czekolady gorzkiej rozpuścić z 50 ml śmietanki kremówki, bądż mleka, jeśli będzie za rzadka dodać więcej czekolady) i zmiksowanymi orzechami
Różne smaki w kuchnirobiłam i przyznam się , że miałam obawy jak mi wyjdzie . Torcik przygotowuje się dość szybko, gdyż maku nie trzeba gotować ani mielić, używa się maku suchego. Krem z białej czekolady bardzo dobrze współgra z ponczem z amaretto. Wymiary tortownicy : średnica 23 cm Czas pieczenia : 45 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: 5 jajek 150 g cukru pudru 2 łyżki zmielonych(...)migdałów 120 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyzka proszku do pieczenia 200 g suchego maku 6 łyżek amaretto 300 g białej czekolady 400 g śmietany kremówki płatki migdałowe do dekoracji kakao , margaryna, cukier do polewy ( 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mleka, 2 łyżki margaryny - cukier, kakao i mleko rozpuszczamy w rondelku na małym
Różne smaki w kuchniminut Temp. pieczenia : 170 C Składniki: 250 ml śmietany kremówki 30 % 4 jajka 150 g drobnego cukru cukier waniliowy 100 g migdałów ( mogą być orzechy włoskie ) 50 g czekolady gorzkiej 250 g mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo (Polewa czekoladowa) 50 g czekolady deserowej 50 ml śmietany kremówki Sposób wykonania: Śmietankę ubić na pół sztywno(...)wymieszać z pianą z białek. Następnie dodać pokruszoną czekoladę, zmielone migdały, żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Masą wypełnić foremkę na babkę wcześniej wysmarowana tłuszczem i posypaną mąką krupczatką. Piec ok. 50- 60 minut w temp. 170 C . Babkę przestudzić w foremce, po czym wyjąć i polać polewą czekoladową . Smacznego
Różne smaki w kuchni