babkę potrójnie czekoladową! PRZEPIS NA BABKĘ WIELKANOCNĄ SKŁADNIKI: - 5 jaj rozmiar L - 250 ml oleju rzepakowego - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 3 łyżki kakao - 150 g kuleczek czekoladowych bądź posiekanej czekolady mlecznej - 350 g mąki pszennej np. tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 120 g cukru pudru - 3 łyżki śmietany 36% - 2 łyżki mleka POLEWA: - 150 g białej karmelowej czekolady(...)Babkę całkowicie studzimy na kratce. Jeśli pieczesz w formie silikonowej, pamiętaj że jeszcze gorącą babkę wyciągamy z formy! POLEWA: Śmietankę podgrzewamy do temp około 60 stopni C. Dodajemy czekoladę i rozpuszczamy. Przestudzoną masą polewamy babkę. Posypujemy przez sitko kakao. Zdobimy np. tak, jak ja, owocami. Gotowe! Życzę Wam smacznego! Zapraszam Was również do sklepów aTab i Home
SMYKWKUCHNIząbki czosnku łyżeczka ostrej papryki łyżeczka oregano łyżeczka kminu rzymskiego łyżeczka czarnego pieprzu łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 60 g boczku wędzonego 430 ml passaty pomidorowej 2 kostki gorzkiej czekolady papryka czerwona papryczka chili puszka czarnej fasoli konserwowej ( 240 g po odsączeniu ) puszka kukurydzy konserwowej ( 235 g po odsączeniu ) WYKONANIE: 1. W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Dodajemy drobno(...)doprawiamy czarnym pieprzem, cukrem i solą. Dokładnie mieszamy. 7. Dusimy pod przykryciem ok 20 min. 8. Nastepnie dodajemy pokrojona w kostkę czerwona paprykę, posiekaną papryczkę chili,2 kostki gorzkiej czekolady i 130 ml passaty pomidorowej. 9. Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 10 min. 10. Do garnka dodajemy odsączoną i przepłukaną na sicie czarną fasolę i kukurydzę. Mieszamy
Atlas SmakówŁatwe Tanie Przepis na ciasteczka z czekoladą. Kruche, pyszne i szybkie w przygotowaniu. Składniki Ciasto: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy 1/4 łyżeczki soli 1 kostka masła lub margaryny 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej czekolada Sposób przyrządzenia 1 Przygotowanie ciasta: Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem i […] Artykuł Ciasteczka z czekoladą pochodzi z serwisu
PysiaGotuje.pledycji Lubelskiego kociołka udział biorą: Marta Edyta Dorota Małgosia Agnieszka Składniki (na 2 porcje): 250ml mleka 1 marchew (ok 150g) 1-2 kostki białej lub karmelowej czekolady 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej skórka otarta z pomarańczy 2 łyżeczki dżemu pomarańczowego cynamon Marchew obrać, pokroić w półtalarki. 200ml mleka zagotować, do mleka dodać marchew i skórkę pomarańczy, gotować(...)małym ogniu aż marchewka będzie miękka. Mleko z marchewką zmiksować blenderem na gładki krem, dodać czekoladę i wymieszać, żeby czekolada się rozpuściła. Mus mleczno-marchewkowy ustawić na małym ogniu. Pozostałe mleko połączyć z mąką ziemniaczaną, wlać do musu, mieszać, aż zacznie bulgotać i powstanie gładki jednolity budyń. Budyń przełożyć do miseczek, na wierzchu każdego wyłożyć po łyżeczce dżemu pomarańczowego, oprószyć
Obiad gotowyjabłka i młody, bo coś słodszego i z kokosem też. Tak powstało to ciasto. Ciasto, jabłka z galaretką, biszkopty okrągłe, masa z kokosem i ciasto, wierzch polewa z gorzkiej czekolady. Od Helio dostałam ostatnio kilka produktów w tym wiórki kokosowe, które jak najbardziej się przydały :-) Miłego dnia Wam życzę :-) Blaszka 23x33 cm Składniki ciasto: 250 g masła 200 g cukru(...)budyń może być letni. 2. Masło ucieramy mikserem, dodajemy stopniowo ostudzony budyń, na końcu wiórka kokosowe. Dodatkowo: biszkopty okrągłe (z całej paczki zostało mi 4 sztuki) 1/2 opakowania gorzkiej czekolady 2 łyżki mleka 1 łyżka masła Czekoladę, mleko i masło dajemy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przełożenie ciasta: blat ciasta - masa z jabłkami - biszkopty - masa kokosowa - drugi
kruche babeczkideserowi niepowtarzalnego smaku. Składniki 0,5 l śmietany kremówki 4 łyżki serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 2 pomarańcze 2 banany lody śmietankowe lub waniliowe czekolada do dekoracji Sposób przyrządzenia 1 Do miski przelać dobrze schłodzoną śmietanę, dodać serek mascarpone. Ubijać mikserem do uzyskania sztywnej masy, dodać cukier puder i cukier wanilinowy, wymieszać. 2 Pomarańcze(...)banany obrać ze skórki, pokroić w kostkę lub plastry według uznania. Przełożyć do miseczki i razem wymieszać. 3 Deser układać warstwami: śmietana+lody+owoce+śmietana+czekolada. Wierzch można udekorować jeszcze odrobiną owoców i dopiero posypać czekoladą. Artykuł Deser z pomarańczami, bananem, lodami i śmietaną pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl
PysiaGotuje.plbidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 120 g masła 1,5 szklanki cukru 3 jajka kilka kropel zapachu waniliowego 110 g gorzkiej czekolady 260 g mąki tortowej 35 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki mleka Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę z kakao i proszkiem przesiać, odstawić(...)Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać czekoladę, ciągle miksując. Dodać mąkę i wymieszać delikatnie rózgą kuchenną. Na koniec w 4 turach dodawać mleko, wmieszać delikatnie do ciasta. Formę o wymiarach 25x40 wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i wyrównać. Pieczemy
kulinarnyswiatdomispróbować ich domowej wersji, która nie zawiera zbędnego cukru i dodatkowych ulepszaczy. W sam raz na weekendową małą rozpustę, gdyż smak masy mlecznej z dodatkiem orzeszków oblanych w gorzkiej czekoladzie po prostu uzależnia. Składniki na ok. 20 sztuk: Masa: 125g serka mascarpone (4 czubate łyżki) 2 łyżki oleju kokosowego 1,5-2 łyżki ksylitolu (cukru lub innego zdrowego słodzidła(...)dodać posiekane orzechy, dokładnie wymieszać. Odstawić na 1-2 godziny do lodówki. Następnie formować małe kulki. Ponownie wstawić na około godzinę do lodówki. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę wraz z olejem kokosowym. Przestudzić. Oblać polewą kulki. Wstawić ponownie do lodówki by czekolada zastygła. Przechowywać w lodówce. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówPamiętacie bezglutenową szarlotkę ? Dzisiaj z podobnej mikstury stworzyłam pyszne ciasteczka z czekoladą! Kruche, mięciutkie, rozpływają się w ustach! Składniki: 1,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej 0,5 szklanki mąki kokosowej 100 g masła 1/3 szklanki ksylitolu 1 jajko (s) 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 60 g czekolady gorzkiej min 70% kakao 2 łyżki wiórków kokosowych Wymieszać mąkę owsianą, kokosową(...)ksylitol, dodać masło, dobrze posiekać, następnie dodać jajko, jogurt, wymieszać i zagnieść. Czekoladę gorzką pokroić na mniejsze kawałki, dodać do ciasta razem z wiórkami kokosowymi, zagnieść. Ciasto wstawić do zamrażarki na 15 minut. Następnie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175 stopniach, termoobieg
coolinarnymanną z budyniami i mikserem miksować doprowadzając do zagotowania na dużym ogniu tortownice 18 i 16 cm, na dnie rozłożyć biszkopty, na biszkopty wyłożyć gorącą masę serową, wyrównać wierzch czekolada gorzka 200 gram, śmietana gęsta 18% 5 łyżek - w kąpieli wodnej kawałki czekolady gorzkiej roztopić razem ze śmietaną mieszając z 3/4 czekolady stopionej rozsmarować na sernikach, psypać marcepanową kruszonką, przycisnąć
W Mojej Kuchni LubięRoladki kokosowo-budyniowe bez pieczenia. Bardzo smaczne i dość szybkie w wykonaniu. Połączenie kokosa, budyniu i gorzkiej czekolady. Polecam Wam wypróbowanie przepisu i delektowanie się roladkami. Więcej przepisów na ciasta znajdziecie w zakładce CIASTA na moim blogu. Szczególnie polecam Wam ciasto ananasek . Składniki 1 l mleka 3/4 szklanki cukru laska wanilii 130 g mąki pszennej 1 budyń śmietankowy(...)masła Dużą blachę (wykorzystałam taką z wyposażenia piekarnika) wysmarować solidnie masłem i posypać wiórkami kokosowymi. (dość obficie) Na wiórki wylać masę budyniową i wyrównać nożem. Polewa 100 g gorzkiej czekolady 1 szklanka śmietany 30% 1 łyżeczka kakao Śmietanę podgrzać, ale nie gotować, a następnie zdjąć z palnika, dodać kakao i pokruszoną czekoladę. Wymieszać aż powstanie gładka polewa.Wlać na masę
O kuchni z uczuciemjedną wadę, trzeba na nią chwilę poczekać i czasu oczekiwania nie da się skrócić. 1 gruszka, 50 g sera z niebieską pleśnią, kilka orzechów włoskich, sos: 3 kostki gorzkiej czekolady, 1 kostka mlecznej czekolady, 30-50 ml mleka Gruszkę przekroić wzdłuż na pół, wyjąć gniazda nasienne. Ściąć minimalnie gruszkę od spodu, tak aby połówki ładnie stały i nie przechylały się(...)drobno pokroić. Orzechy posiekać. We wgłębienia po gnieździe nasiennym włożyć ser i trochę posiekanych orzechów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Czekoladę rozpuścić w ciepłym mleku. Gruszki ułożyć na talerzu, polać sosem czekoladowym i posypać pozostałymi orzechami. zastawa
królestwo garówgębie! Składniki (na małą keksówkę): - 1 puszka czerwonej fasoli - 1 duży dojrzały banan - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 jajka - 2 łyżki kakao - ulubione bakalie (opcjonalnie) * polewa: - 50g gorzkiej czekolady - 2 łyżki masła orzechowego (ja użyłam najlepszego od Vegan's Creuelty Free Selections ) Fasolę odsączyć i przepłukać pod bieżącą wodą, Odcedzić. Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować blenderem(...)gładka). Dodać posiekane bakalie. Masę przelać do foremki (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 40-50 minut. Studzić na kratce (wyjąć z formy). Czekoladę rozpuścić na parze, dodać masło orzechowe i rozpuścić w ciepłej czekoladzie. Polać ciasto i podawać. Smacznego
CookYourselfzaspokoi nasz apetyt na słodycze, w bardzo szybki i prosty sposób. A mała porcja spowoduje, że będziemy mieć mniejsze wyrzuty sumienia :) SKŁADNIKI: 2 jajka 100 g dobrej gatunkowo gorzkiej czekolady 100 g masła 2 łyżki mąki 120 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki likieru pomarańczowego (opcjonalnie) A jak to zrobić: Czekoladę (dla wzmocnienia smaku, użyłam takiej(...)wodnej i odstawić do przestudzenia. Jajka wbić do miski i ubić z cukrami na gładką masę. Dodać mąkę i likier, wymieszać całość mikserem na najniższych obrotach. Wlać ostudzoną czekoladę z masłem i ostrożnie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do kokilek (3/4 wysokości) i piec około 180 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Do przygotowania i podania ciastek
Kuchnia w opałachdziecka zawsze je bardzo lubiłam. Moja wersja zawiera wegańskie biszkopty z wody po ciecierzycy, galaretkę zrobioną z kompotu z owoców leśnych z agarem. Całość polałam rozpuszczoną czekoladą deserową. Jako baza do galaretki świetnie sprawdzi się też świeży sok pomarańczowy lub inny kupny :) Wegańskie delicje Składniki (na ok 15 ciastek): 12 łyżek wody z puszki(...)ciecierzycy 100 g mąki 100 g cukru szczypta soli 1/2 szkl. dowolnego soku (w razie potrzeby dosłodzić) 1/2 łyżeczki agaru czekolada deserowa Przygotowanie: Wodę po ciecierzycy ubij ze szczyptą soli i powoli dodawaj cukier. Gdy już będzie ubita, dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj. Niewielkie porcje masy nakładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
wegujemy