czekolada - 27946 przepisów (strona:648/1864)

Ciasto Cassata 209

Tradycyjne, włoskie a dokładnie sycylijskie ciasto przełożone kremem z serka ricotta z dużą ilością namoczonych w alkoholu bakalii, orzechów i czekolady. Szybkie i łatwe do zrobienia, ma ciekawy smak, ale pyszny ;) Polecam! PS Szukasz armatury przemysłowej lub kwasoodpornej? Zajrzyj koniecznie na stronę http://www.saga.info.pl/  - profesjonalne rozwiązania, gwarancja jakości i trwałości :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę(...)cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa z serka ricotta: 800 g sera ricotta 275 g cukru miąższ z 1/2 laski wanilii (opcjonalnie) 2 łyżki drobno posiekanej czekolady 2 łyżki rodzynek lub suszonej żurawiny 2 łyżki suszonych moreli lub śliwek 2 łyżki solonych pistacji + 400 ml kremówki 1,5 łyżki cukru pudru 2 usztywniacze do śmietany 1/4 szklanki białego rumu

Domowa cukiernia Ewy
Muffinki czekoladowe 210

Świetna propozycja na mały słodki i bardzo czekoladowy deser. Muffinki są bardzo puszyste i wilgotne, z drobinkami czekolady w środku. Aby były jeszcze bardziej czekoladowe można polać polewą czekoladową. Szybko się robi i szybko znikają. składniki: 200 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 100 g masła 2 jajka 1 szklanka śmietany(...)ulubionej ciemnej czekolady, u mnie deserowa Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Masło rozpuścić w rondelku i wystudzić. W jednej misce wymieszać składniki suche czyli mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszać składniki mokre czyli śmietanę, jajka i roztopione masło. Zawartość obu misek wymieszać. Czekoladę posiekać na małe kawałki i dodać do masy. Ponownie

Monia miesza i gotuje
Makowo- bakaliowe mini babeczki do koszyczka 106

jajka, 2/3 szklanki cukru pudru, 1,5 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki suchego maku, 100g mieszanki keksowej HELIO, 30g skórki pomarańczowej HELIO, 1 tabliczka białej czekolady, kolorowa posypka i perełki do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Mleko mieszam trzepaczką razem z jajkami i olejem. W osobnym naczyniu mieszam mąkę razem z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i makiem(...)skórkę pomarańczową. Mieszam. 3. Ciasto przekładam do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą foremek na babeczki (do ¾ wysokości). Babeczki piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni. 4. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Czekoladą polewam wierzch przestudzonych babeczek. Babeczki posypuję kolorową posypką i perełkami. Do przygotowania babeczek wykorzystałam mieszankę keksową i skórkę pomarańczową, którą otrzymałam do testowania od firmy HELIO

Tradycyjna kuchnia Kasi
Galaretka 155

zastygnięciu pokrojona, a następnie ułożona na talerzach lub miseczkach – najlepiej kryształowych. Świetnie również czuła się w różnego rodzaju szklankach kieliszkach, ułożona warstwami. Okryta bitą śmietaną i posypana tartą czekoladą, rodzynkami... tym co było akurat dostępne. Pięknie wyglądała i pysznie smakowała. Przygotowanie zajmowało kilka minut, później na chwilę do lodówki i mogła pojawić się na stole jako deser na zakończenie obiadu(...)podwieczorek lub słodkości podczas imprezy. Galaretki owocowe w różnych kolorach (przynajmniej trzy), śmietana kremówka (około 500 ml na trzy galaretki), cukier puder, wanilia, czekolada do przybrania Przygotować galaretki według przepisu na opakowaniu. 1 sposób: Wlać do naczyń z płaskim dnem, odstawić do zastygnięcia. Zastygnięte galaretki pokroić, przełożyć do salaterki, ułożyć w pucharkach, lub na talerzykach. 2 sposób: trochę galaretki wlać

królestwo garów
M i razowe ciastka... 101

biedakowi, aby chrupiąc wieczorem nie miał wyrzutów sumienia, ze idzie mu w oponkę.... Zapewne tez sa kaloryczne... ale za to z błonnikiem i z gorzką czekoladą i z mąką razowa ....  M zachwycony zabrał nawet porcję do pracy ... najbardziej zachwycony był M mniejszy.  Zjadł i moja porcje :) A wiec do rzeczy .. mój doświadczalny(...)pierwszy i mam nadzieje ze nie ostatni przepis na pełnoziarniste ciastka z pieprzem i czekolada :) - 120g miękkiego masła - 50g cukru -1 łyżeczka melasy  - 1 jajko - 150g maki razowej z dodatkiem ziaren ( na jakie tylko macie ochotę) ja użyłam mąki allison seed & grain  wholemeal

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
babeczki z gniazdkiem i wiśniowym środkiem 128

Składniki na 6 sztuk: 50 g masła 70 g cukru jajko 70 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 ml mleka 15 g kakao  dodatkowo: 150 g czekolady deserowej 3 łyżki wiśni z konfitury 18 jajeczek cukrowych  (użyłam takich z czekoladą i orzeszkiem w środku)   Masło rozpuścić i wystudzić. Jajko ubić z cukrem, dodać przesianą mąkę(...)proszkiem, kakao i mleko. Na końcu wlać masło i wymieszać. Ciasto przełożyć do papilotek i piec w 180*C około 15 minut. Wystudzić i wydrążyć środki, napełnić je wiśniami. Czekoladę rozpuścić nad parą, przełożyć do worka z małym otworkiem i wyciskać na babeczki gniazdka. Na wierzchu ułożyć po 3 jajeczka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Herbaciany naked cake 199

torebek herbaty Irish Cream TEEKANE Herbatę zaparzamy w szklance ok 10 minut. Część używamy do kremu, a  resztę zużywamy do nasączenia biszkoptu. Krem herbaciany: 2 tabliczki białej czekolady 100 ml naparu herbacianego* 3 płatki żelatyny 400 ml kremówki (30-36%) Rozpuszczamy czekoladę w naparze z herbaty. Jeśli pozostają nierozpuszczone kawałki, to śmiało możemy je podgrzać w kąpieli wodnej. Żelatynę(...)zalewamy zimną wodą, aż zmięknie i rozpuszczamy w dodatkowej porcji naparu herbacianego. Dopiero wtedy łączymy z czekoladą. Studzimy i łączymy z ubitą śmietaną. Nasączony blat biszkoptu po jego zewnętrznej stronie pokrywamy warstwą kremu herbacianego, a środek musem z mango (jeśli zbyt nam stężał, to chwilkę podgrzejmy). Przykrywamy drugim biszkoptem i dekorujemy wierzch, ponownie kremem herbacianym

Karczma Honorietty
Ciasto Kinder Country bez pieczenia (identyczne jak batonik) 296

Ciasto 200 g masła pół szklanki pełnego mleka 2/3 szklanki cukru 10 g cukru waniliowego 4 szklanki pełnego mleka w proszku 3 szklanki płatków śniadaniowych Kangus Polewa tabliczka mlecznej czekolady 1/4 szklanki śmietany kremówki Masło, mleko, cukier i cukier waniliowy włożyć do garnuszka i podgrzać. Ostudzić i do lekko ciepłej masy dodać mleko w proszku. Zmiksować dokładnie. Masa konsystencją będzie(...)przypominać plastyczną białą czekoladę, jest gęsta. Dodać płatki i wymieszać (łyżką lub ręką, nie mikserem). Przełożyć do formy o wymiarach 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ugnieść wierzch. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać kremówkę i wymieszać. Ostudzić, polać ciasto. Przechowywać w lodówce. Smacznego

Słodkie inspiracje
Waniliowe babeczki z czekoladą 153

delikatne o mocnym waniliowym smaku,babeczki dla naszych milusińskich i nie tylko. Rozchodzą się bardzo szybko ale i bardzo szybko się je robi. W środek każdej babeczki wcisnęłam kostkę czekolady mlecznej ale każda inna świetnie tutaj pasuje. Składniki: 2 szklanki mąki pół szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka pasty waniliowej dowolna czekolada(...)albo rozmieszać łyżką. Mokre składniki dodać do suchych i zmiksować. Blaszkę na babeczki wyłożyć papilotkami i wkładać ciasto tak aby było zakryte dno. Układać na każdym po jednej kostce czekolady. Przykryć pozostałym ciastem. Piec w 180°C około 30 minut. Studzić na kratce. Dodaj do listy blokowanych banerów

Pysznie & Pięknie
CIASTECZKA Z KASZĄ MANNĄ 124

manny , ½ kostki masła, 1/3 szkl. brązowego cukru, 100 g mąki tortowej , 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 jajko, 1 łyżka kakao Polewa: 30 g mlecznej czekolady, 30 g gorzkiej czekolady WYKONANIE  Z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy do woreczka foliowego, a następnie do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu rozwałkowujemy na grubość(...)Wycinamy kółka, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, pieczemy 10-15 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą

słodki bratek
Torcik Wielkanocny 159

Torcik Wielkanocny Pyszny torcik z bitą śmietaną i gorzką czekoladą, przełożony dżemem. Bardzo smakowicie wygląda na Wielkanocnym stole . Rurki czekoladowe i posypkę waflową otrzymałam od  Cukieteria.pl Składniki : 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia sól -szczypta Krem 1 - szkl śmietany kremówki 36% 80  g  gorzkiej(...)czekolady masło -2 łyżki dżem wiśniowy Dodatkowo : rurki czekoladowo - cytrynowe posypka waflowa - niebieska jajka cukiernicze baranek wielkanocny  Przygotowanie : Biszkopt  Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier, żółtka dalej ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do białek, delikatnie wymieszać. Przelać do wysmarowanej tłuszczem , mini  tortownicy o średnicy 10 cm. Piec

Kuchnia Danusi
Kokosowe kuleczki bez mleka krowiego. 94

efekt tego wyzwania.  szklanka wody 7 łyżek manny ( błyskawiczna) puszka mleka kokosowego 200 g wiórków kokosowych ksylitol lub stewia do smaku 3 - 4 krakersy 5 kostek gorzkiej czekolady Wodę zagotowujemy, wsypujemy kaszkę, dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy po łyżce  mleczka kokosowego, gdy wszystko się ładnie połączy, słodzimy do smaku i wsypujemy  3/4 wiórek, mieszamy aby wszystko(...)wodzie namoczyć łyżkę, półtorej żelatyny i dodać. Jeśli zaś ktoś może mleko, może dodać takie w proszku. Ono też ładnie zwiąże rzadką konsystencję.  Krakersy kruszymy na drobno, czekoladę ścieramy na wiórki. Łyżeczką nabieramy porcję masy i formujemy wilgotnymi dłońmi kulki. Obtaczając w krakersach, czekoladzie lub wiórkach, w czym kto bardziej gustuje. Dla mnie, wersja z krakersami to numer jeden

Dieta moja pasja
Domowe słodkości – Nutella i Masło Orzechowe 207

Przechowujemy w lodówce do 1 miesiąca.       Nutella.     Potrzebne składniki: 100 g orzechów laskowych 2 łyżki mleka w proszku 120 ml mleka 50 g gorzkiej czekolady 100 g czekolady mlecznej Orzechy rozkładamy na blaszce i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Od czasu do czasu mieszamy. Uprażone orzechy rozkładamy na ściereczce(...)zdejmujemy łupiny. Następnie wkładamy je do blendera i miksujemy je na gładką masę (10 – 15 minut) W wodnej kąpieli rozpuszczamy obie czekolady. Dodajemy je do orzechowej masy i znów miksujemy. Mleko łączymy z mlekiem w proszku. Dokładanie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Od razu po zagotowaniu zdejmujemy z ognia. Studzimy i dodajemy do masy orzechowo – czekoladowej. […] Artykuł

Niunioki
NALEŚNIKI Z TWAROGIEM I DOMOWĄ POLEWĄ CZEKOLADOWĄ 160

Składniki na nadzienie: około 50 dag twarogu półtłustego lub tłustego, cukier puder, opakowanie cukru wanilinowego, 1-2 jajka (w zależności od ich wielkości). Składniki na polewę: 350 g gorzkiej czekolady, 350 ml śmietany 30%. * Można zmniejszyć lub zwiększyć proporcje. Ważne, aby zawsze było użyte tyle samo ml śmietany, ile gram czekolady. :) Przygotowanie: Mąkę, sól, cukier, wodę i mleko dokładnie mieszam(...)rozcieram twaróg z jajkiem i cukrami (ilość cukru pudru zależy od Waszego indywidualnego smaku, ja zrobiłam słodsze nadzienie, ponieważ polewa czekoladowa nie jest zbyt słodka). Polewa: śmietanę podgrzewam, dodaję czekoladę podzieloną w kostki, chwilę czekam, zdejmuję z ognia, mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji

JejKuchnia
Czekoladowo-malinowy naked cake 160

Zainspirowani przepisem Krzysztofa Ilnickiego na naked cake jaki robiliśmy w programie „Bake Off – Ale Ciacho” przygotowaliśmy własną wersję takiego torcika. To połączenie gorzkiej czekolady, śmietanki wysoko procentowej, malin i orzechów, które dały nasz czekoladowo-malinowy naked cake oczywiście w wersji bezglutenowej :) Połączenie kremu z gorzkiej czekolady, z kakaowym biszkoptem, z musem z malin

Kuchenne Wariacje