Polecam. Składniki: • 200 g masła • 190 g cukru pudru • 4 jajka • 190 g mąki • 20 g przyprawy do piernika • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 3 łyżki kakao • 40 g czekolady deserowej • cukier puder do posypania • 4 łyżki powideł śliwkowych • 3 łyżeczki nutelli Sposób przygotowania: 1. Masło ogrzać do temperatury pokojowej. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Tortownicę o średnicy(...)wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia,przyprawą do piernika i kakao, wymieszać. 3. Czekoladę posiekać na małe kawałeczki. 4. W miseczce połączyć powidła śliwkowe I nutellę. 5. Do miękkiego masła dodać cukier puder i utrzeć mikserem na puszystą i jasną masę (około 5 minut). 6. Cały czas ucierając, dodawać po jednym jajku (masa
W mojej kuchnidżemu z czarnej porzeczki Składniki masy serowej: 1 paczka masła roślinnego (250 g) 3 łyżki kopiaste cukru pudru 2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego po 150 g Składniki polewy: 1 czekolada mleczna 1 czekolada gorzka 3 łyżki mleka Sposób wykonania: Mąkę, sodę oczyszczoną, cukier, kakao wymieszać razem na sucho. Dodać mleko, rozpuszczoną margarynę, jajka, cukry waniliowe, dżem z czarnej porzeczki(...)części. Do miski włożyć masło roślinne, cukier puder i serki homogenizowane, utrzeć masę serową. Na pierwszej części ciasta rozsmarować przygotowaną masę serową. Przykryć drugą częścią ciasta. Czekolady połamać na kawałki i razem z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Ciasto wstawić do lodówki, żeby polewa stężała
Przepisy kulinarne babci Antoninykruchych czy to kawy czy herbaty albo dla dzieciaków do kakao. Ja przygotowałam rolowane ciasteczka kokosowo-orzechowe, rogaliki z orzeszkami ziemnymi, i rogaliki z nadzieniem z czeko-śliwką oblane czekoladą i obsypane płatkami migdałowymi. Ciasteczka kruche można przechowywać kilka dnia w szczelnie zamkniętej puszcze lub słoju. Nadają się idealnie też na prezent ;-) Zapraszam po przepis ;-)) SKŁADNIKI: - 250 g masła(...)płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 4 pełne łyżki miodu - 4 łyżki cukru pudru dodatkowo: - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 1/2 szklanki posiekanych orzechów (ja użyłam ziemnych) - 1/2 tabliczki czekolady + 3 łyżki śmietany 36% (do oblania rogalików zrobimy polewę) - płatki migdałów - dżem, nutella, bądź jak u mnie czeko-śliwka domowej roboty do nadziewania rogalików - ponadto: 1 całe jajko Z w/w składników
SMYKWKUCHNIszklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki kakao bez cukru Do nasączenia: 250ml wody 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki cukru 100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 100g mlecznej czekolady 2/3 szklanki wódki Krem: 600g śmietanki kremówki 30% lub 36% (kupuję śmietankę w kartonikach, na których są podane gramy) 500g serka mascarpone(...)samo jak biszkopt ciemny, tylko proszę piec 25minut i nie przekrajać biszkoptu. Do nasączenia: 8. Wszystkie składniki, oprócz wódki, przełożyć do rondelka z grubym dnem i podgrzewać, mieszając, aż czekolada się roztopi (proszę nie gotować). Następnie zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Do ostygniętego ponczu dodać wódkę i wymieszać. Krem: 9. Żelatynę zalać 1/2 szklanki wody, wymieszać
Mała Cukierenkatemat. W kolejce czeka już następna porcja smakołyków przetestowanych i zjedzonych przez moją rodzinę. Dzisiaj rano na śniadanie zjedliśmy przepyszną nocną owsiankę. Z chia, kakao, czekoladą i owocami, u mnie mrożonymi leśnymi jagodami, malinami, jeżynami i suszonymi płatkami truskawek. Pomysł podpatrzyłam w "My new roots" Sarah Wilson, zmodyfikowałam wg własnych możliwości. Kakaowa nocna owsianka(...)porcja dla 2 osób: 70 g płatków owsianych 300 ml mleka (lub zwykłego, u mnie bez laktozowego) 2 łyżki nasion chia 1 łyżka kakao 2 łyżki posiekanej grubo gorzkiej czekolady 1 łyżka syropu klonowego owoce - banan, świeże owoce sezonowe lub mrożone w okresie zimowym Do jednaj miseczki wkładamy płatki a do drugiej nasiona chia. Zalewamy je mlekiem, przykrywamy i chowamy
Dzieje kuchennej Wiewiórydorosłym, dodatkowo do dekoracji ich można poprosić najmłodszych. Mają wtedy zabawy o niemiara. Ja osobiście poprosiłam wnuczkę i wnuka. Byli zachwyceni zabawą. Pyszne muffinki czekoladowe 1 tabliczka mlecznej czekolady 20 dag margaryny 40 dag mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 2 jajka 200 ml mleka Margarynę roztopić i ostudzić. Czekoladę roztopić nad kąpielą(...)pieczenia. Następnie dodać cukier, cukier wanilinowy i wszystko wymieszać. Jajka zmiksować z mlekiem. Do utartych jajek dodać po łyżce wymieszanych sypkich składników i mieszać delikatnie. Dodać roztopioną margarynę i czekoladę. Wymieszać wszystko ostrożnie. Przygotowaną masę przekładać do papilotek na muffinki. Piec w piekarniku ok. 20-25 minut w 180 st. aż muffinki się upieką. Dekorować wg uznania. Ja wzięłam
Gotuję Testujęktórej każdy będzie oblizywał się ze smakiem. Takie eklerki są świetnym pomysłem zarówno do popołudniowej kawki, jak i np. na słodką przekąskę na imprezę. Można je dodatkowo polać czekoladą albo słodki krem kokosowy przełamać czymś orzeźwiającym. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 8-10 szt ) CIASTO: * woda – 0,5 szkl * mąka pszenna – 0,5 szkl * masło – 50 g * jajko(...)KREM KOKOSOWY: * mascarpone – 300 g * śmietana 36% – 150 g * biała czekolada – 100 g * wiórki kokosowe – ok. 80 g * żelatyna – 1 łyżka * cukier puder – 3 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Wodę gotujemy z masłem, a następnie do wrzącej wsypujemy mąkę i bardzo energicznie mieszamy. Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek, studzimy. Do wystudzonego
Ostra na Słodkobudyń waniliowy na 175 ml wrzątku 3 czubate łyżeczki wiórek kokosowych (u mnie Skworcu) 1 czubata łyżka dżemu z czarnej porzeczki bita śmietana do ozdoby: rurka z białej czekolady, chrupiące kulki w czekoladzie mlecznej Przygotowanie: Herbatniki kruszymy (wybrałam bardzo delikatne ciasteczka, więc robię to w dłoniach) i przekładamy na dno pucharka. Do szklanki wsypujemy 3 czubate łyżeczki wiórków kokosowych(...)budyń nie może być zbyt ciepły, aby utrzymała się na nim nasza bita śmietana). Wierzch przestudzonego deseru zdobimy bitą śmietaną, wbijamy czekoladową rurkę i całość posypujemy chrupiącymi kuleczkami w czekoladzie. Podajemy. Deser słodka chwila wytchnienia (waniliowo- kokosowy z porzeczkową nutą) Smacznego
Słodkie okruszkipolecam, po długich próbach mogę powiedzieć że jest super. Na garnku z gotującą wodą położyć miskę. Jak już woda będzie się gotowała zmniejszyć gaz do minimum. Do miski pokruszyć czekoladę, dodać miód,wodę, cukier puder, kakao i śmietanę. Jak już czekolada zacznie się topić zacząć mieszać. Trzymać na parze i mieszając cały czas, aż wszystko się połączy w piękną błyszczącą
Kuchnia PokoleńPrzepis znaleziony na stronie Codojedzenia . Kakaowe ciastka mumie 300 g pszennej mąki 200 g zimnego masła 100 g cukru szczypta soli 40 g kakao 1 żółtko 50 g białej czekolady posypka Wszystkie składniki oprócz czekolady wkładamy do misy robota kuchennego. Miksujemy by powstało delikatne ciasto. Formujemy rulon, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po schłodzeniu(...)st.C) . Pieczemy je ok 10 minut. Ciastka po wyjęciu z piekarnika są wciąż miękkie ale po ostygnięciu stają się kruche. Ostygnięte ciastka dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i dekorujemy posypką
Dzieje kuchennej Wiewiórycukru pudru 200 g kwaśnej śmietany 1 jajko 1 łyżka maku Na krem: 1 budyń waniliowy 2 szklanki mleka 200 g masła 2 łyżki cukru Na polewę: 1 tabliczka czekolady deserowej 3 łyżki mleka 1 łyżka masła Będą potrzebne metalowe foremki do babeczek. Mąkę wymieszać na stolnicy z cukrem pudrem, dodać pokrojone zimne masło i posiekać wszystko nożem jak najdokładniej(...)Cały czas ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Po każdej łyżce budyniu miksować krem przez minutę, zanim dodamy kolejną porcję. Polewa: Masło z mlekiem zagotować w rondelku. Dodać pokruszoną czekoladę, zdjąć z ognia i mieszać aż czekolada całkiem się rozpuści i uzyskamy jednolitą polewę. Składanie grzybków: Grzybowe kapelusze nadziewać kremem i przykryć kółkami z dziurką. Ułożyć na desce, tacy wyłożonej
Kulinarne Inspiracjeczekoladowy ręka do góry. Myślę, że wielu z nas właśnie ten deser kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. Dzisiaj proponuję Wam przepis na domowy budyń, który aż kipi od ilości czekolady. Nie robi się na nim kożuch i najlepiej smakuje gdy jest zimny. Świetny na karnawałowe imprezy! Do przygotowania 4 porcji budyniu potrzebujemy: – 500 ml mleka roślinnego – 2 łyżki(...)cukru – 1 łyżkę mąki (u mnie jaglana) – 2 duże łyżki kakao – 1 tabliczka czekolady gorzkiej Z 500 ml mleka odlewamy pół szklanki i resztę mleka podgrzewamy w garnku na średnim ogniu. Pozostałe mleko mieszamy z mąką i dodajemy do garnka. Od tego momentu cały czas mieszamy miksturę, tak aby nie miała grudek. Do ciepłego mleka dodajemy cukier
Szybko Tanio SmacznieTort przygotowałam na urodziny swojej przyjaciółki. Ma niesamowite nadzienie, albo raczej kilka jego rodzajów. Całość jest idealnie wyważona – słodycz masła orzechowego, kremu z orzechów laskowych i czekolady jest przełamana kwaśnymi powidłami domowej roboty. Całość polana polewą nugatową. Na wierzchu ułożyłam motylki z masy marcepanowej. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – kostkę masła – niepełne 2 szklanki cukru (ja daję(...)ciasto na cztery równe warstwy. Jeden blat (górę dolnego) posmarować masłem orzechowym (dodałam dodatkowo kilka batoników karmelowo-orzechowych) i drugi blat ciasta posmarować grubo kremem z orzechów laskowych i czekolady. Skleić ze sobą (patrz zdjęcia). Górę drugiego blatu posmarować grubo powidłami. Z pozostałymi dwoma blatami ciasta postąpić jak w przypadku dwóch pierwszych i położyć na warstwie powideł. Wierzch polać czekoladą
Szybko Tanio Smacznieciasto kruche: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli do dekoracji: biała masa cukrowa czekoladowe jajeczka (kilka) lukier 3 kostki czekolady całe migdały łyżka czerwonego dżemu czarny pisak cukierniczy Składniki ciasta posiekać a następnie szybko zagnieść. Owinąć w folię i wstawić na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować. Z części(...)dużymi kawałkami jajeczek formując duszki. Pisakiem narysować im oczy i usta. Mniejsze kółeczka z masy cukrowej przykleić lukrem do reszty okrągłych ciasteczek i pisakiem narysować na nich pajęczynę. Czekoladę rozpuścić nad parą i przełożyć do woreczka, delikatnie odciąć samą końcówkę. Wycisnąć czekoladę na ciastka z połówkami jajek, tak, żeby wyglądały jak nogi pająka. Lukrem narysować pająkom oczy. Z masy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajajek Krem budyniowy: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szkl cukru 2 żółtka 150 ml śmietanki kremówki 30 % Polewa czekoladowa 100 gr czekolady deserowej/mlecznej + 2 łyżki masła ( około 50 gr ) 1. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i masłem/margaryna. 2. Na gotująca się wodę wsypujemy szklankę mąki i energicznie mieszamy aby się(...)budyniem. Następnie krem chowamy do lodówki do stężenia. 8. Eklerki przekrawamy w połowie i nadziewamy kremem budyniowym. Krem najlepiej przełożyć do szprycy i tak nadziewać. Na koniec polewamy czekoladą ( czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek masła ) Smacznego
Gotowanie...to proste !