czekolada - 27946 przepisów (strona:650/1864)

Pomysły na muffiny- 5 sprawdzonych smaków 156

składniki mieszamy osobno, jak poprzednio, a następnie łączymy i tworzymy gładką masę. Piekarnik nagrzewamy do 180 C i pieczemy babeczki przez 25 minut. Po ostygnięciu możemy je udekorować białą czekoladą i migdałami. Muffiny jogurtowe Babeczki jogurtowe są bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy 1 jajko, 3 łyżki cukru,1 łyżka cukru wanilinowego oraz proszku do pieczenia, szklanka wybranego jogurtu (np. truskawkowego(...)sprawdzając co jakiś czas zapałką stopień wypieczenia. Muffiny bazyliowe Do ich stworzenia potrzebujemy pół szklanki mleka, pół szklanki mąki pszennej, 90 g cukru, 100 g masła, 100 g białej czekolady, łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, szczypty soli, świeżej bazylii, jednego jajka. Czekoladę podgrzewamy wraz z mlekiem i masłem do roztopienia. Czekamy aż wystygną, a następnie blendujemy

WojnaNaSmaki.pl
Kruche Ciastka Digestive z czekolada czyli poWeekendowe Lakocie odc.150 216

numer magazynu KUCHNIA i recepturę na pełnoziarniste ciasteczka Digestive. Zmieniłam je nieco pod względem sposobu przygotowania ale i składników. Co z tego wyszło zobaczycie poniżej. Kruche Ciastka Digestive z czekolada 200 g mąki orkiszowej/pszennej pełnoziarnistej 150 g mąki owsianej 50 g cukru trzcinowego 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g masła 3 łyżki mleka 20 g gorzkiej(...)czekolady, posiekanej opcjonalnie łyżka wiórków kokosowych lub innych mielonych orzechów Do misy miksera wsypujemy suche składniki oraz pocięte na kawałeczki masło. Rozdrabniamy masło mikserem lub nożem tak by stworzyło drobinki wśród maki. Dolewamy mleko, wsypujemy czekoladę i zagniatamy zwarte ciasto. Formujemy z niego wałek o średnicy ok 4 cm. Zawijamy w folie spożywczą i chowamy do zamrażalnika na pół godziny

Dzieje kuchennej Wiewióry
Porzeczkowiec 823

Dziś przedstawiam przepis na pyszny porzeczkowiec, z masą serową, bitą śmietaną i czekoladą. Ciasto jest idealne na każdą okazję jak i bez okazji! Polecam! Porzeczkowiec Składniki: Ciasto: 3/4 szklanki oleju, 1/2 szklanki wody, 1 i 1/2 szklanka cukru, 3 łyżki kakao, 1 i 1/2 szklanki mąki, 5 jajek, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody, Masa serowa: 2 kostki sera(...)homogenizowany o smaku waniliowym, 250 g margaryny, 6  łyżek cukru pudru, dodatkowo: 1/2 litra śmietany 30%, łyżka cukru pudru, 2 śmietan-fixy, 2 słoiki dżemu porzeczkowego, tabliczka mlecznej czekolady.   Wykonanie: Olej, wodę, kakao i szklankę cukru musimy wymieszać, zagotować i ostudzić. Żółtka oddzielamy od białek a następnie białka i 1/2 szklanki cukru ubijamy. Stopniowo dodajemy po 1 żółtku

paapilotkaa
Bezglutenowe ciasto bananowe 156

Idąc śladem bezglutenowych słodkości, przygotowałam ciasto bananowe z kawałkami czekolady na mące owsianej. Pyszne, słodziutkie, z odrobiną grzeszku na górze. Ciasto wyszło niskie (taki był zamiar, by nie zjeść za dużo ;), ale jeśli chcecie wyższe przygotujcie z podwójnej porcji składników na tą blaszkę. Składniki: 50 g masła 35 g ksylitolu 1 jajko 1,5 dojrzałego banana(...)obraniu) 60 g jogurtu naturalnego 130 g mąki owsianej bezglutenowej płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru 50 g czekolady gorzkiej 70% kakao Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po kolei jajko, dobrze rozgnieciony na papkę banan, jogurt. Na koniec wsypujemy składniki suche: mąkę, sodę, przyprawy, pokrojoną w drobne kawałki czekoladę, miksować

coolinarny
Ciasteczka czekoladowo - kawowe 159

około 20 sztuk: 100 g mąki ryżowej 20 g skrobi ziemniaczanej 110 g masła (temp. pokojowa) 80 g erytrolu/cukru trzcinowego/ksylitolu 1 jajko 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g gorzkiej czekolady 5 łyżeczek mocnego naparu kawy u mnie tiramisu 1. Czekoladę siekamy. Suche składniki mieszamy razem. Odstawiamy.  2. W misie miksera ubijamy na wysokich obrotach masło z erytrolem na puszystą(...)jasną masę.  3. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy suche składniki, miksujemy, żeby połączyły się z resztą. 4. Dodajemy kawę i posiekaną czekoladę, delikatnie miksujemy. 5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 6. Za pomocą łyżki nabieramy ciasto. W rękach formujemy kulkę, kładziemy na papier i lekko ugniatamy. Pamiętajmy o odstępach, bo ciasteczka zwiększą swoja objętość podczas

kruche babeczki
Koktajl na mleku roślinnym z jarmużem i kakao 99

wyniku czego powstaje gęsta masa, z której w procesie tłoczenia otrzymuje się masło kakaowe, szeroko stosowane m.in. w kosmetyce. Odtłuszczone wytłoczyny, zmielone przybierają postać proszku o brunatnym kolorze - kakao . Czekolada to mieszanka kakao i masła kakaowego, Aztekowie pijali ją na zakończenie posiłku, przed wypaleniem tytoniu i sjestą. Kakaoterapia, to uznana przez współczesnych naukowców, metoda profilaktyki takich chorób cywilizacyjnych(...)zawał serca, rak czy cukrzyca. Kakao to  świetny afrodyzjak, ma właściwości poprawiające krążenie. Wzmaga koncentrację i poprawia humor. Nie na darmo mówi się, że " na chandrę najlepsza jest czekolada". Wszystko dzięki dużej zawartości  magnezu, wapnia, chromu, żelaza, manganu i cynku. Dzięki tym składnikom, redukuje stres i wyczerpanie. Polecane jest szczególnie uczniom, studentom oraz wszystkim przemęczonym i zestresowanym osobom

Moja Mama Gotuje
Ciasto makowo – „serowe” z polewą czekoladową 176

soli Masa serowa: 1 1/2 szklanki migdałów 3-4 łyżki cukru brązowego nierafinowanego 1 szklanka mleka roślinnego łyżeczka agaru 1/3 łyżeczki soli 2 łyżki cytryny Polewa czekoladowa: 100 g czekolady (70% kakao) 60 g oleju kokosowego (ewent. masła) 1 łyżka alkoholu np. wiśniówki, brendy, lub soku pomarańczowego. szczypta soli Dodatkowo: garść zmiksowanych orzechów włoskich do posypania tortownicy. Przygotowanie:   Masa(...)agar i gotujemy na małym ogniu kilka minut. Wlewamy do migdałów, dodajemy sól i sok z cytryny a ponownie miksujemy. Polewa czekoladowa   Do garnka wkładamy połamaną na kosteczki czekoladę, olej kokosowy, alkohol lub sok oraz szczyptę soli. Cały czas mieszając podgrzewamy masę na małym ogniu aż czekolada się roztopi. Odstawiamy z ognia i polewamy ciasto. Tortownicę o wymiarach

Moja Mama Gotuje
KOKOSANKI POLANE CZEKOLADĄ 129

zrobić z samych białek? Oto przepis na pyszne, kruche kokosanki polane gorzką czekoladą.  Składniki: 3 białka szczypta soli 150 g cukru 150 g wiórków kokosowych sok z połowy cytryny ( opcjonalnie)  Polewa: 1/2 gorzkiej czekolady Przygotowanie: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej  W misce ubijam białka z odrobiną soli, gdy białka zaczną robić się puszyste powoli wsypuję(...)pieczenia nakładam masę za pomocą łyżek. Kokosanki wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piekę przez około 15 minut.  Gotowe ciastka studzę na kratce.  Czekoladę  roztapiam w kąpieli wodnej i ozdabiam kokosanki

Kukuleczki
Bezglutenowe brownie z solonym karmelem 188

bezglutenowe brownie. A jako grzeszek solony karmel na śmietance kokosowej. Oczywiście można karmel pominąć i zajadać ciasto np z domowymi jogurtowymi lodami bananowymi lub malinowymi:) Składniki: Ciasto: 150 g czekolady gorzkiej 70% kakao 200 g masła 6 jajek 150 g ksylitolu 100 g mąki owsianej bezglutenowej Czekoladę i masło rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Jajka i ksylitol(...)być mniejsza). Piec w 175 stopniach, termoobieg 20-25 minut. Im krócej tym ciasto bardziej wilgotne. P.S. Oczywiście kochani ksylitol możecie zastąpić innym cukrem, mąkę bezglutenową na mąkę owsianą, czekoladę proponuję zostawić min 65% kakao. Śmietankę kokosową w polewie można zastąpić zwykłą śmietanką. Solony karmel: 3/4 szklanki cukru 2 łyżki wody śmietanka kokosowa z 400 gramowej puszki mleczka kokosowego (powinno

coolinarny
Czekoladowe kulki z ryżem preparowanym i orzechami włoskimi 123

zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 2 szklanki ryżu preparowanego (dmuchanego) 4 łyżki kakao 4 łyżki cukru kryształu 4 łyżki wody 4 łyżki masła 10 dkg czekolady mlecznej (opakowanie) 10 dkg drobno krojonych orzechów włoskich W garnku mieszamy cukier, kakao, wodę oraz masło. Wstawiamy na średni ogień i cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania. Gdy masa czekoladowa(...)zaczyna sie gotować, zmniejszamy ogień i kontynuujemy gotowanie przez 2 minuty nieustannie mieszając. Zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę podzieloną na kawałki. Gdy czekolada się rozpuści, lekko schładzamy masę czekoladową. Do wciaż ciepłej masy dodajemy ryż preparowany. W zależności od wielkości kulek jakie chcemy formować, taką ilość masy nabieramy na dłoń. Robimy kulkę, którą następnie obtaczamy w krojonych orzechach. Gotowe kulki

mecooks
CIASTO CHAŁWOWO - CZEKOLADOWE 139

zrobi się budyń. wystudzić. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z chałwą, dodawać wystudzony budyń oraz spirytus.   Masa czekoladowa:   3 jajka 2 łyżki cukru 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 200 g masła 1 łyżka spirytusu Jajka ubijać z cukrem na parze około 10 minut. Następnie zdjąć z ognia,dodać kakao oraz posiekaną czekoladę - dokładnie wymieszać,aż rozpuści(...)się czekolada i zgęstnieje - można to robić dalej na parze. Masło utrzeć na puch,dodać przestudzoną,chłodną już masę czekoladową oraz spirytus. Dodatkowo:   ok 300 g bez ( najlepiej kolorowych)  Wystudzony biszkopt dobrze nasączyć ponczem najlepiej z jakimś alkoholem. Na biszkopcie rozsmarować masę  chałwową,ułożyć na niej bezy. Następnie na bezach rozsmarować masę czekoladową - wierzch udekorować pokruszonymi bezami

Niespełnione zdolności kulinarne
Sernik w biszkopcie orzechowym 181

budyń waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy Masa maślano-śmietanowa: 400 ml kwaśnej śmietany 18% 300 g masła 5 czubatych łyżek cukru pudru cukier waniliowy Polewa: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 2-3 łyżki śmietany kremówki Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, a następnie żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem. Dodać partiami masło i nadal(...)stopni C. Dobrze wystudzić.  Masa maślano-śmietanowa: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Partiami dodawać śmietanę i lekko zmiksować. Masę podzielić na dwie równe części. Polewa: Czekoladę podgrzać w kąpieli wodnej z kremówką, do momentu uzyskania płynnej konsystencji. Przełożenie: Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę masy śmietanowej i wyrównać. Następnie wyłożyć sernik i rozsmarować resztę masy śmietanowej

talerz przyjemności
PROPOZYCJE NA TŁUSTY CZWARTEK 133

bananowym - zarówno w cieście, jak i w nadzieniu znajduję się alkohol. Czytaj więcej >> 2) PĄCZKI Z MARMOLADĄ RÓŻANĄ Klasyk. Pączki nadziane marmoladą różaną z polewą z gorzkiej czekolady. Czytaj więcej >> 3) OPONKI POMARAŃCZOWE Oponki z ciasta drożdżowego ze skórką z pomarańczy w polewie z gorzkiej czekolady z pomarańczową nutą. Czytaj więcej >> 4) FAWORKI PIWNE(...)mascarpone. Szybka alternatywa dla tradycyjnych pączków drożdżowych. Czytaj więcej >> 6) CZEKOLADOWE PĄCZKI Z CHILI Pączki z piekarnika o smaku czekoladowym z dodatkiem ostrej nuty. Dla fanów połączenia czekolady i chili. Czytaj więcej >> 7) MALINOWE DROŻDŻÓWKI Malinowe bułeczki drożdżowe a'la pączki z piekarnika. Mniej kaloryczna alternatywa dla tradycyjnych pączków. Czytaj więcej

Kuchnia MagdaLeny
Brownie 132

adminką, mam na imię Martyna i od dzisiaj postaram się prowadzić tego bloga z Karolinką. Jako pierwszy chciałabym opublikować przepis na ciasto brownie. Składniki: 220 g masła 120g gorzkiej czekolady 1 szklanka cukru 4 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 1) Rozstóp w rondelku masło i czekoladę. Jeśli została ci jeszcze jakaś czekolada do wykorzystania, możesz zetrzeć

cukrem pudrem posypane
Torcik czekoladowy bez pieczenia 119

dość łatwo i szybko nie używając nawet piekarnika. Skruszone, owsiane ciasteczka, tworzą oryginalną, smaczną podstawę, na której znajduje się pyszna czekoladowa masa (zrobioną na bazie serka mascarpone, śmietany i czekolady),a w elemencie ozdoby czekolada i jeszcze raz czekolada! 😉 To wszystko składa się na pyszny efekt końcowy, który przypadnie do […] Artykuł Torcik czekoladowy bez pieczenia pochodzi z serwisu Domowe

Domowe Torty