piec godzinę. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto na kolejne 15 minut. Otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto aż piekarnik ostygnie. Wykonanie polewy – czekoladę i z odrobiną śmietany roztopić na garnuszku z parującą wodą. Wymieszać i zdjąć z pary jak już czekolada się całkowicie rozpuści. Polać czekoladą zimny sernik
Kuchnia PokoleńPyszny i niebanalny deser na wyjątkowe okazje. Zaspokoi podniebienia najwybredniejszych smakoszy. Polecam z całego serca. My od razu je pokochaliśmy. Waniliowe lody w połączeniu ze świeżymi truskawkami, polane czekoladą to deser doskonały :) Jeśli nie wykorzystacie wszystkich ptysiów z lodami, można je przechować w szczelnym pojemniku a następnie podać z bitą śmietaną. Ptysie: szkl wody 100 g masła szczypta soli(...)mąki 5 jajek lody waniliowe 1/2 tabliczki czekolady mlecznej 2 łyżki uprażonych płatków migdałów kilka dużych truskawek Ciasto na ptysie: W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Na gotującą się wodę wsypać mąkę, zmniejszyć płomień i bardzo energicznie mieszać aż utworzy się gęsta kula, odchodząca od ścianek garnka. Ciasto przestudzić. Cały czas miksując wbijać po jednym
Smakołyki Asiwymaga intensywnego leczenia. Dobowe spożycie kawy nie powinno przekraczać 400ml kofeiny co równa się 4 filiżanką espresso. Pamiętajmy jednak, że kofeinę znajdziemy również z herbacie, napojach energetyzujących, coca coli, czekoladzie. Można stwierdzić, że małe dawki kofeiny mogą poprawić nastrój i samopoczucie, zbyt duże mogą być szkodliwe. Kwas foliowy Niedobór kwasu foliowego może nasilać zaburzenia psychiczne takie jak depresja, zaburzenia pamięci(...)mała wpływa niekorzystnie na nasz organizm. Kiedy cukier spada gwałtownie, mózg nie otrzymuje odpowiedniej ilości paliwa. Optymalny poziom cukru jest niezbędny do produkcji neuroprzekaźników w tym serotoniny. Gorzka czekolada. Jeżeli słodycze poprawiają nastrój to najbezpieczniejsza jest gorzka czekolada. Zawiera nie tylko spore ilości magnezu ale również żelaza, cynku, selenu oraz kwasu foliowego. Może ziołolecznictwo? Stosowanie ziołolecznictwa wraz z odpowiednią dietą
wysmienitywafelków do lodów (najlepiej tych z płaską nóżką) 3 duże białka (lub 4 mniejsze) 1 i 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki wody łyżka soku z cytryny 2 tabliczki czekolady deserowej 4-5 łyżek śmietanki kremówki kolorowa posypka Do dużej metalowej miski wsypać cukier, wlać wodę i wbić białka. Ustawić miskę nad garnkiem z gotująca się powoli wodą (wody(...)przywierała do boków miski i będzie się robiła twarda, to znaczy, że temperatura ubijania jest za wysoka. Trzeba zmniejszyć płomień pod garnkiem z woda lub odlać trochę wody. Czekoladę połamać, zalać kremówką i rozpuścić nad parą. Ciepłe lody polewać lub zamaczać w czekoladzie i od razy dekorować posypką cukrową
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 3/4 szkl. cukru pudru 2 łyżki kakao 1 szkl. mleka 1 jajko 2/3szkl.oleju 1 jajko 1 czekolada Czekoladę pokroić lub zetrzeć na tarce.Składniki suche wymieszać w 1 misce, a mokre w 2, a następnie połączyć.Dodać także czekoladę.Wymieszać.Nalewać do 3/4 pojemności papilotek.Piec
Moje domowe kucharzenieŚlimaczki z truskawkami i czekoladą Zaczyna się sezon na truskawki. Polskie zbiory zaczynają zalewać targowiska i markety. Wstydem byłoby nie skorzystać z tych sezonowych i pysznych owoców. Dzisiaj postawiłem na coś, czego nie robiłem od dawna… domowy, słodki wypiek. Ślimaczki z truskawkami to moje pierwsze drożdżówki w tym roku, ale za to z najulubieńszymi składnikami. Zresztą, kto nie lubi(...)truskawek i czekolady? Ślimaczki świetnie sprawdzą się na letnie wycieczki w góry, do torby, którą zabieracie do pracy, jak i… do pożerania bez opamiętania w zaciszu własnego mieszkania, w którym nikt nie widzi jak Wam ślinka cieknie na samą myśl o nich. Artykuł Ślimaczki z truskawkami i czekoladą pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendman25x11cm): Ciasto: 1 puszka czerwonej fasoli 2 jajka 1 banan 1,5 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki sody 1,5 łyżki oleju Polewa: 1/2 tabliczka mlecznej czekolady (możecie dać gorzką, jeśli taką wolicie) 6 łyżek mleka Przygotowanie: Na początku dość dokładnie płuczemy czerwoną fasolę na sitku. Następnie przerzucamy do miski, gdzie dodajemy jajka, olej, banana, kakao, sodą(...)zmiksowane składniki przelewamy do formy wyłożonej papierem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i łączymy z mlekiem. Tak przygotowaną polewę polewamy na ostudzone ciasto. Odstawiamy na kilka godzin do zastygnięcia czekolady. Smacznego
Gotuj z Mąkądużej formie, a potem kroić jak tradycyjny sernik. Można także przygotować w pucharkach lub szklaneczkach. Jak kto woli. Dzisiaj mam dla Was mini serniczki z owocami i startą czekoladą. Przygotowałam je w szklaneczkach, aby już nie bawić się z krojeniem. Wy - oczywiście - możecie zrobić większą porcję w dużej formie. Pamiętajcie jednak wtedy, aby najlepiej była to forma szklana lub plastikowa(...)wtedy trzeba uważać podczas krojenia, aby nie przeciąć papieru. Składniki na 4 porcje: 500 g śmietankowego twarożku 3 łyżki miodu ½ laski wanilii 3 łyżeczki żelatyny 8 kostek ulubionej czekolady dowolne owoce – ja użyłam wiśni w syropie Żelatynę rozpuścić według instrukcji na opakowaniu. Wanilię przekroić wzdłuż i końcówką noża lub łyżeczką wyskrobać ziarenka. Twarożek zmiksować razem z miodem i ziarenkami
Codzienna kuchnia niecodziennasztuk): Kulki: 3 łyżki (30 g) płatków migdałowych 0,5 łyżeczki (5 g) masła 60 ml śmietanki 30% 3 łyżki (20 g) wiórków kokosowych 1 tabliczka (100 g) czekolady mlecznej 1 łyżka (25 g) miodu 0,5 wafla Dodatkowo: wiórki kokosowe do obtoczenia Przygotowanie: 1) Płatki migdałowe zmiksować w blenderze. 2) Do rondelka wlać śmietankę i wrzucić połamaną czekoladę. Podgrzewać(...)małym ogniu, cały czas mieszając. 3) Kiedy czekolada się rozpuści i masa zgęstnieje dodać masło. 4) Zdjąć z ognia i dodać migdały, wiórki kokosowe, miód oraz pokruszony wafelek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 5) Odłożyć do lodówki na 45 minut, aż masa stężeje. 6) Z gotowej masy formujemy niewielkie kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych. 7) Gotowe kulki przechowywać w lodówce
Fitsweet.meszklanki (370 ml) mleka 1 duży kubek (330 g) śmietanki kremówki 30% 12 sztuk (80 g) biszkoptów kakaowych „kocie języczki” 0,3 tabliczki (30 g) gorzkiej czekolady 2 banany 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 0,5 szklanki (125 ml) gorącej wody Przygotowanie: 1) Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, ale w połowie podanej ilości mleka, a następnie odstawić(...)płytkiego naczynia. 5) Biszkopty namaczać w kawie i układać po dwa na dnie każdej szklanki lub pucharka. 6) Na biszkopty nałożyć warstwę kremu, kilka plasterków banana i posypać startą czekoladą. 7) Deser przełożyć kolejną warstwą 2 namoczonych w kawie biszkoptów, kremem, zakończyć kilkoma plasterkami banana i ponownie posypać startą czekoladą. 8) Przygotowany deser przed podaniem schłodzić w lodówce przez kilka
Fitsweet.meśmietany kremówki 36%, 50 ml mleka kokosowego 400 g jogurtu typu grackiego 4- 5 łyżek łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku) pół łyżeczki cukru waniliowego 60 g twardej czekolady lub ulubione bakalie do dekoracji: wiórki kokosowe surowe lub uprażone z cukrem, posypka czekoladowa, drobno posiekane orzechy itp. Ps. Mleko kokosowe i jogurt można zastąpić słodzonym mlekiem skondensowanym(...)Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy śmietana mocno zgęstnieje połączyć ją delikatnie z wcześnie przygotowaną mieszanką mleka kokosowego i jogurtu, dodać posiekaną na drobne kawałeczki czekoladę i delikatnie wymieszać. Napełnić foremki do lodów uważając, aby nie pozostawiać wolnych przestrzeni odstawić na minimum 4 godziny, a jeszcze lepiej na całą noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakochających masło orzechowe dla lubiących zdrowe słodkości Składniki: łyżeczka sody oczyszczonej banan jajko łyżeczka ekstraktu waniliowego 8 łyżek masła orzechowego 2 łyżki miodu pół szklanki kropelek czekoladowych lub czekolady pokrojonej na małe kosteczki (mlecznych lub gorzkich) Wykonanie tradycyjne: Wszystkie składniki (poza czekoladą) włożyć do misy blendera. Miksować ok. 20-30 sekund, aż składniki się porządnie połączą. Do masy wmieszać czekoladowe(...)standardowej formie na muffinki piekłabym ok. 20 minut (sprawdzać patyczkiem, czy nie są surowe)! Z przepisu otrzymałam 20 sztuk mini babeczek. Wykonanie w Thermomixie: Wszystkie składniki (poza czekoladą) włożyć do naczynia miksującego. Miksować 20s obr. 9, aż składniki się porządnie połączą. Do masy wmieszać czekoladowe kropelki. Nałożyć masę do foremek na babeczki do 3/4 wysokości otworu. Można z góry
Mania Wypiekaniapołączenia. Tak przygotowane ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i pieczemy w nagrzanym do temperatury 180°C piekarniku około 55-60 minut. POLEWA CZEKOLADOWA: 150 g gorzkiej czekolady 50-60 ml śmietanki 30% Połamaną w kostki czekoladę zalewamy śmietanką i podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, dekorujemy zimne ciasto. Gotowe
Rozpustne gotowaniejuż wszyscy wiemy kasza jest bardzo zdrowa i świetnie nadaje się nie tylko jako składnik do obiadu ale także deseru. Smak kokosa idealnie komponuje się z kaszą i czekoladą. Idealne dla fit "człowieczków" :D w sumie dla wszystkich :) ~~SKŁADNIKI~~ kasza jaglana 2 torebki ( 1 szklanka ) miód 3 łyżki lub inny słodki zamiennik wiórki kokosowe 15 łyżek mleko(...)szklanki jogurt naturalny 180 g. czekolada gorzka 100 g. herbatniki pełnoziarniste kilka sztuk ok. 10-11 szt. do wyłożenia formy wiórki kokosowe do posypania żelatyna 2 łyżki + zimna woda do pokrycia żelatyny ~~METODA~~ Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać gorącą wodą kilka razy, aby pozbyć się goryczki. W garnku podgrzać mleko i dodać kaszę. Gotować na małym ogniu, co jakiś
Kuchnia Paulettesłyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 225 g masła 1 szklanka cukru 4 duże jajka ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii ½ szklanki mleka 120 g gorzkiej czekolady Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Czekoladę pokruszyć, rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Mąkę przesiać z proszkiem, odstawić. Masło z cukrem zmiksować, do otrzymania jasnej, puszystej masy. Stopniowo dodawać jajka, miksując po każdym(...)dodaniu. Dodać wanilie i sól, zmiksować. Na koniec dodać mąkę i mleko, wymieszać rózgą kuchenną. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać czekoladę, wymieszać. Keksówke o wymiarach 11x31 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wykładać na zmianę, raz ciemne, raz jasne. Po wyłożeniu przemieszać delikatnie patyczkiem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni przez ok 70 minut
kulinarnyswiatdomi