czekolada - 27946 przepisów (strona:635/1864)

Chałwowiec na ciepłych lodach 156

Deser banalnie prosty i szybki w przygotowaniu! Spód w postaci pianki z ciepłych lodów, krem chałwowy z kawałkami białej czekolady i soczyste owoce zalane krystaliczną galaretką! Tortownica 22 cm: 10 ciepłych lodów (tzw. ,,murzynków”) 500 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 100 g chałwy waniliowej 50 g białej czekolady ¼ szklanki ciepłej wody 1 łyżka żelatyny 1 galaretka krystaliczna(...)pół ciepłe lody. Kupiłam takie, które miały na spodzie wafelek. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy startą białą czekoladę i pokruszoną bardzo drobno chałwę. Dolewamy żelatynę i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Krem wykładamy na ciepłe lody. Tortownicę wstawiamy do lodówki na 1 godzinę

VioletoweKucharzenie
Piernikowe Mleczne Kanapki 171

opakowania pierników toruńskich - Katarzynki ( dwa opakowania 100 gramowe ) 8 łyżek mleka 3 czubate łyżki cukru 20 g masła 11 czubatych łyżek mleka w proszku Polewa: 50 g białej czekolady 3-4 łyżeczki śmietanki 30 % Dekoracja: złote kuleczki cukrowe 1. Mleko z cukrem i masłem zagotowujemy. Kiedy lekko przestygnie dodajemy mleko w proszku i mieszamy dokładnie do pozbycia się grudek. Gotowa(...)masę odstawiamy do przestygnięcia. 2. Białą czekoladę razem ze śmietanką, roztapiamy nad kąpielą wodną. 3. Przestudzoną, lekko zgęstniałą mleczną masą, smarujemy, dość grubo pierniczki, składając je po dwa. Następnie polewamy, gotowe kanapki, białą czekoladą tworząc esy floresy. Na końcu przyozdabiamy złotymi kuleczkami. Chowamy na 1 godz. do lodówki aby masa całkowicie zgęstniała. Następnie podajemy i zajadamy. Smacznego !!! Przepis bierze udział

Gotowanie...to proste !
Kokosowo-orzechowe pralinki-serca z kawałkami czekolady 179

sięgnęłam do "szafki istnej rozkoszy" (wiem co mówię, tutaj możecie przeczytać, jakie produkty otrzymałam). Dzisiaj w roli głównej krem z prażonych orzechów laskowych w towarzystwie pasty kokosowej bio i czekolady 101% raw bio . Zabójcze połączenie. Szczerze muszę przyznać, że produkty rozprowadzane przez alfa-koszyk imponują mi swoją jakością i smakiem, zwłaszcza w stosunku do ich ceny. Fakt(...)owijać w bawełnę, zapraszam do przepisu! Składniki: 5 0 gram pasty kokosowej bio (5 czubatych łyżeczek) 5 0 gram kremu z prażonych orzechów laskowych (2.5 pełnych łyżek) 10 gram czekolady 101% raw bio (1 pasek) łyżka syropu daktylowego bio szczypta cynamonu Przygotowanie: Zblenduj pastę kokosową z kremem z prażonych orzechów, syropem daktylowym i cynamonem. Czekoladę pokrój na drobne kawałki

Smiling Shrimp
Raffaello z migdałami 252

krakersów lub biszkoptów. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Pianka kokosowa: 0,75 l kremówki 30% 300 g czekolady białej 1 puszka mleczka kokosowego bio * 200 ml mleka 2 szczypty aromatu kokosowego w proszku 7 łyżeczek żelatyny 0,5 szkl gorącej wody płatki migdałów  Przygotowanie: Biszkopt:  Białka(...)papierem do pieczenia, wyrównać i piec w 180 stopniach około 25 minut. Po upieczeniu ostudzić. Pianka kokosowa: Dzień wcześniej kremówkę podgrzać ale nie gotować. Zdjąć z ognia dodać połamane czekolady i dokładnie rozmieszać. Przykryć, przestudzić i zimne włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Zimną kremówkę z czekoladą ubijać na najwyższych obrotach około 5 minut. Śmietana powinna się napowietrzyć. Wlewać

Ala piecze i gotuje
Sernik z mascarpone bez pieczenia 243

szkoda, że sezon na nie jest taki krótki. Składniki: (foremka o średnicy 28 cm)  Spód do sernika: 150 g herbatników kakaowych  100 g masła  100 g czekolady deserowej z co najmniej 50% kakao  Masa serowa: 500 g serka mascarpone  330 ml śmietany 30% (schłodzić)   3/4 szklanki cukru pudru  1 laska wanilii(...)malinowej  Dodatkowo: 2 galaretki malinowe Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml.   Jak zrobić sernik z mascarpone bez pieczenia?  Spód do sernika na zimno: Czekoladę i masło roztopić w misce na garnku z wrzącą wodą, dno miski nie może dotykać wody. Podczas roztapiania masę ciągle mieszać, aż powstanie jednolita konsystencja.  Herbatniki rozdrobnić w blenderze

Kuchcik gotuje
Ciasto czarny las w wersji wegańskiej 193

warstw: brownie, kremu waniliowego i owocowej fużeliny. Zazwyczaj owocowa warstwa jest w wiśni, ale zrobiłam ją z malin, bo aktualnie mam jej wysyp w ogrodzie, a poza tym połączenie czekolady, wanilii i malin jest perfekcją smaku. Nie jest takie straszne do zrobienia, poprowadzę Was krok po kroku. Wszystkie składniki są podane na tortownicę o średnicy 26 cm. Piecze się tylko(...)dolną warstwę czyli brownie i od tego radzę zacząć, podczas gdy spód będzie się piekł robicie resztę. 300 g gorzkiej czekolady 1 duży banan 200 ml delikatnego oleju roślinnego lub 170 g oleju kokosowego (wtedy ciasto będzie twardsze) 150 g cukru 130 g mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Przygotowanie: W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z olejem. Zblenduj banana

greenscarf
Wuzetka 354

śmietanowa 850 ml śmietany 36% 3/4 szklanki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki wody do nasączenia 1/2 szklanki wody 1/3 szklanki alkoholu (wódka, nalewka) polewa 200 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietany 36% Wykonanie: Mąka przesiać razem z kakao. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec nie przerywając ubijania wsypywać łyżka po łyżce(...)nasączyć. Następnie wyłożyć masę śmietanowa, wyrównać i przykryć drugim blatem ciasta. Śmietanę podgrzać aż będzie bardzo gorąca, zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę i odłożyć. Gdy czekolada się roztopi, dokładnie wymieszać. Na wierzch wylać przestudzona polewę, wyrównać. Ciasto wstawić na 3-4 godz do lodówki. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Lody jagodowo czekoladowo miętowe 140

Lody domowe z nuta mięty i czekoladą białą. Nawet bez maszyny lody mogą być dobre. Wiemy co jemy i jemy zdrowo.   300 g jagód 250 ml śmietany kremówki 36 % 125 ml śmietany 18 % 50 g czekolady białej 7 gałązek mięty Do garnka wlewam śmietanę 18 % i 125 ml śmietany kremówki. Miętę myję, osuszam i przekładam do śmietany. Zagotowuję(...)wolnym ogniu i odstawiam na godzinę.  Mięta w tym czasie wydobędzie aromat. Przekładam miętę na sitko, odciskam mocno i wyrzucam. Śmietanę zagotowuję ponownie, odstawiam i dodaję połamaną czekoladę, odstawiam na chwilę aż się rozpuści i mieszam.  Jagody miksuję blenderem, dodaję do zimnej śmietany czekoladowej. Pozostałą kremówkę miksuję blenderem i dolewam jagodową masę. Przelewam do pojemnika, wstawiam do zamrażalnika

wesoła kuchnia
Ciasto wegańskie z masłem orzechowym bez cukru, bez glutenu 334

wanilii sok z 1/2 cytryny Karmel orzechowy: 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 2 spore łyżki masła orzechowego szczypta soli Dodatkowo: około 40-50g gorzkiej czekolady do ozdoby – (proszę użyć czekolady bez mleka w proszku, mleka) Spód: 1. Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na około 10-15 minut. Po tym czasie osączyć i razem(...)około 2-3 godziny. Jeśli za bardzo się zmrozi przed krojeniem proszę odczekać około 20-30 minut. 4. Pozostały karmel orzechowy krótko podgrzać i ozdobić nim wierzch schłodzonego ciasta. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce i polać nią wierzch ciasta. Deser przechowywać w lodówce. Smacznego

Mała Cukierenka
Ciasto Styropian na jogurtach z borówkami 149

wyszło pyszne ciacho, które naprawdę warto zrobić. Zapraszam. Skala smaku 10/10 - zamiast borówek można dodać brzoskwinie lub wiśnie. Wierzch można posypać cukrem pudrem ja jednak wole smak czekolady. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 200g masła 5 żółtek 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Masa: 1 litr jogurtu naturalnego typu greckiego(...)czubate łyżki cukru pudru 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 budyń ok. 37g) 5 białek 100 g wiórków kokosowych Dodatkowo: 250 g borówki amerykańskiej 80 g białej czekolady 3 łyżki mleka Sposób przygotowania: Przygotować ciasto kruche. Z masła, cukru, żółtek, mąki i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na pół, zawinąć w folię spożywczą i wstawić

Kubki smaku
Deser z lodami caffe latte, truskawkami, bitą śmietana i czekoladą 147

lody caffe latte Bracia Koral lody jak dawniej , do tego bita śmietana, truskawki, które udało mi się kupić w Biedronce niby polskie, tańsze niż w sezonie i starta gorzka czekolada :-) Prosto, ale bardzo smacznie wyszło, lody rewelacyjne więc polecam :-) Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 1 porcję: 5 gałek lodów Bracia Koral lody jak dawniej (caffe latte) świeże truskawki bita(...)śmietana gorzka czekolada 1. Do pucharka dajemy 5 gałek lodów caffe latte, truskawki myjemy, odszypułkowujemy, przecinamy na pół i układamy koło lodów. Na środek dajemy bitą śmietanę i na całość ścieramy gorzką czekoladę :-) Smacznego

kruche babeczki
Kostka Cappuccino 386

pochodzi ze strony  MOJEWYPIEKI.COM Czekoladowe blaty: 190 g mąki pszennej ( 1 szklanka + 2 łyżki ) 220 g cukru ( 1 szklanka ) 8 dużych jajek 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem cappuccino: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 36% 10 g żelatyny ( 2,5 łyżeczki ) 100 g kawy cappuccino ( proszku ), smak dowolny(...)proszek ), do oprószenia  Wykonanie: Blaty czekoladowe: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać roztopioną czekoladę i zmiksować. Dodawać żółtka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu

Opowieści z piekarnika
Eklerki 167

cukru 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej ziarenka z 1 laski wanilii ( lub 1 opakowanie cukru wanilinowego ) opcjonalnie - 20 ml likieru, np. advocaatu Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej 20 g masła Wykonanie: Ciasto parzone : W niedużym garnku ( najlepiej z grubym dnem ) umieścić wodę i masło. Podgrzewać do rozpuszczenia się masła. Zagotować. Na gotującą się wodę(...)likier ( jeśli używacie ). Budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia.  Polewa czekoladowa : W małym rondelku rozpuścić masło, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać do uzyskania gładkiej polewy ( masło z czekoladą można również rozpuścić w mikrofalówce ). Eklerki przekroić wzdłuż na pół.  Na dolną część ciastek nakładać krem budyniowy, np. przy pomocy

Opowieści z piekarnika
Ciasteczka owsiane z czekoladą i bananami 131

Uwielbiam ciasteczka z dodatkiem płatków owsianych. Po pierwsze - są zdrowsze niż inne, po drugie - błyskawicznie się je przygotowuje, po trzecie - można do nich " przemycić " nasze ulubione dodatki: czekoladę, orzechy, różne nasiona, suszone owoce itp. I naprawdę smakują! Moja dzisiejsza propozycja, to ciasteczka owsiane z dodatkiem czekolady i...bananów :). Tak tak, banany również się w nich skryły ;). Dzięki nim ciasteczka(...)owsianych, tzw. " górskich " 180 g masła, miękkiego 1 duże jajko 60 g miałkiego brązowego cukru 3 / 4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 średniej wielkości dojrzałe banany 100 g posiekanej czekolady gorzkiej lub deserowej lub drobinek czekoladowych Wykonanie:  Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować. Dodać rozgniecione widelcem banany ( bananów nie rozgniatamy na całkowitą papkę, najlepiej

Opowieści z piekarnika