przygotowuje i równie szybko znika. Składniki na spód: 150 g masła 300 g herbatników Składniki na krem: 250 g mascarpone (zazwyczaj jest to 1 opakowanie) 200 g białej czekolady (zazwyczaj są to 2 tabliczki) Dodatkowo: duże pudełeczko malin Sposób przygotowania: 1 . Masło roztapiamy, lekko studzimy, herbatniki kruszymy na piasek, dodajemy masło, mieszamy (powinna wyjść konsystencja mokrego piasku). Wysypujemy(...)brytfankę, mocno ugniatamy i wkładamy do lodówki aż stężeje (ok 30 minut). 2 . Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. 3. Mascarpone (bardzo zimne, z lodówki) miksujemy, a po chwili dodajemy tabliczki roztopionej, białej czekolady. Wylewamy na spod z herbatników. 4. Na kremie układamy maliny, wkładamy tartę do stężenia do lodówki (najlepiej na przynajmniej godzinę). Zamiast malin swobodnie można użyć
kuchnia do kwadratucoś co nam się z rana przyda ;) Składniki: pół szklanki mleka migdałowego 3 łyżki płatków owsianych łyżka nasion chia łyżka siemienia lnianego łyżka wiórków kokosowych łyżka orzechów włoskich kostka czekolady gorzkiej 80% Na początek w miseczce zalewam chia małą ilością mleka migdałowego, ładnie nam napęcznieje podczas gdy będziemy gotować owsiankę. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy płatki i czekoladę. Gotujemy(...)małym ogniu aż czekolada się rozpuści a płatki ładnie napęcznieją. Następnie dodajemy całość do miseczki z chia i wszystko razem mieszamy. Jak ktoś nie lubi puddingu z chia, niech się nie obawia, napewno nie wyczuje tego smaku w tym połączeniu, a organizm przyswoi przecież mikroelementy. Następnie kroimy orzechy włoskie, posypujemy owsiankę, dodajemy siemię lniane i wiórki kokosowe. Smacznego
Delusional Trineszpitala więc wybaczcie mi to straszliwe opóźnienie. Trufle czekoladowe 3 łyżki rumu 300 ml śmietany 36% 30 g masła 3 krople wody z kwiatów pomarańczy (pominęłam) 300 g gorzkiej czekolady 70% kakao, orzeszki, migdały, rozdrobnione do obtoczenia Rum wlewamy do rondla, podgrzewamy i podpalamy zapałką. Gdy płomień zacznie wygasać dodajemy śmietanę i całość doprowadzamy do lekkiego wrzenia. Rondel zdejmujemy(...)gazu, wrzucamy masło, wodę z kwiatów pomarańczy. Gdy masło się roztopi, dorzucamy szczyptę soli oraz połamaną czekoladę. Mieszamy by czekolada się rozpuściła. Masę przekładamy do miseczki i wstawiamy do lodówki na minimum 2 h. Orzeszki i migdały podprażamy na patelni by zaczęły ładnie pachnieć. Z masy formujemy kuleczki i obtaczamy w orzechach lub kakao. Trzymamy w lodówce. Jeśli chcecie dać
Dzieje kuchennej WiewióryUżyłam okrągłej formy o średnicy 28 cm. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mus malinowy: 100 g malin cukier do smaku (około 1 łyżki) Czekoladowy spód: 80 g gorzkiej czekolady 80 g masła 50 g cukru 1 jajko 40 g mąki Masa serowa: 500 g sera twarogowego trzykrotnie mielonego 500 g sera mascarpone 100 ml śmietany kremówki 36% 4 jajka(...)czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki esencji waniliowej Maliny (świeże lub mrożone) zblendować z cukrem. Połamaną w kostki czekoladę rozpuścić a następnie odstawić do przestygnięcia. Utrzeć masło z cukrem na jasną masę. Dodać jedno ubite wcześniej jajko (ważne aby było w temperaturze pokojowej). Miksować chwilę, po czym dodać mąkę a na koniec roztopioną czekoladę. Wszystko delikatnie miksować
BullioBiszkopt przełożony kremem budyniowym z bananami. Na wierzchu bita śmietana posypana startą gorzką czekoladą. Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 150 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 120 g mąki pszennej 50 g kakao łyżeczka masła (do wysmarowania tortownicy) Masa budyniowa: 1/3 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy (60 g) 5 żółtek 500 ml mleka 100 g masła Na wierzch(...)śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 50 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: 3 banany Najpierw należy przygotować biszkopt. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem pudrem na jasną masę. Dodać mąkę, ekstrakt waniliowy oraz kakao i dalej miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Białka ubić na pianę. Delikatnie wymieszać szpatułką z przygotowaną masą. Wylać
BullioTRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min -PORCJE: 15 Ciasto z dżemem wiśniowym CIASTO: 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 5 łyżek cukru 2/3 szklanki mąki 1/3 szklanki kakao BEZA: 5 białek 20 dag cukru 1 łyżka kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej MASA: 500 ml śmietany(...)mascarpone 4 łyżki cukru dowolny dżem wiśniowy z owocami cukier puder CIASTO: W rondelku rozpuścić czekoladę. Białka ubić, następnie dodać cukier i gdy już masa białkowa będzie ubita, dodać żółtka. Mąkę i kakao wymieszać i przesiać przez sito do masy, dodać ostudzoną czekoladę i wymieszać dokładnie, wyłożyć na brytfannę wysmarowaną margaryną. Piec ok. 30 minut w 180 st. BEZA
Gotuję Testujęszklanki mąki ziemniaczanej - 1 cukier waniliowy - 3/4 szklanki cukru - 6 jajek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: - 1 litr śmietany kremówki - 2 śmietan fixy - 2 białe czekolady - 200 gram kokosu Przygotowanie biszkoptu: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą(...)przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty. Przygotowanie kremu: Czekoladę rozpuszczamy z odrobiną kremówki i studzimy. Śmietanę oraz śmietan fixy ubijamy, a następnie dodajemy wiórki kokosowe. Zostawiamy trochę do obsypania tortu.Wlewamy czekoladę, mieszamy intensywnie. Blaty biszkoptu nasączamy
Życie zaczyna się w kuchniSzukając pomysłów na domowe batony, ciasteczka i w ogóle przekąski trafiłam na bloga Grzegorza Mniam Mniam . Popatrzyłam, poczytałam i zrobiłam. Batony o smaku czekolady i masła orzechowego z dodatkiem płatków kukurydzianych. Batony są bardzo szybkie w przygotowaniu, ale mają jedno ogromne ale są mega mega słodkie. Składniki: 3 tabliczki mlecznej czekolady 3/4 szklanki masła orzechowego 1/2 szklanki miodu(...)masła 3 szklanki płatków kukurydzianych Przygotowanie: Do dużej szklanej miski łamiemy na kosteczki czekoladę, dodajemy pozostałe składniki oprócz płatków kukurydzianych. Miskę wstawiamy do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty. Wyjmujemy i dokładnie mieszamy, jeśli zachodzi jeszcze potrzeba wstawiamy jeszcze na 30 sekund, może trochę dłużej, na koniec mieszamy. Do gorącej masy wsypujemy płatki kukurydziane i bardzo dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy
Życie zaczyna się w kuchniśmietany kremówki (do chwili użycia trzymaj ją w lodówce - schłodzoną śmietanę łatwiej ubić), połowę sparzonej cytryny, 16 g cukru waniliowego, 6 płaskich łyżeczek żelatyny, 2 owoce granatu, 50 g czekolady. Mąkę pszenną przesiej i wymieszaj ją z mąką ziemniaczaną, kakao i przyprawą do piernika. Jajka sparz. Oddziel białka od żółtek. Żółtka przełóż do kubka lub niewielkiej miseczki. Dno formy wysmaruj(...)blaty. Przygotowanie kremu zacznij od umycia granatów. Z owoców wyciągnij pestki. Dokładne wyjaśnienie (wraz ze zdjęciami) jak to zrobić znajdziecie m.in. na stronie kucharz.wieszjak.pl . Z połowy cytryny wyciśnij sok. Czekoladę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw na chwilę, aby napęczniała. Napęczniałą żelatynę rozpuść podgrzewając (uważaj, żeby jej nie zagotować) lub wymieszaj
blog.moje-pasje.infogrubym dnie, kieliszek, wagę kuchenną, nóż i deskę do krojenia, łyżkę ewentualnie tarkę o dużych oczkach, blender lub sitko. Przygotuj składniki: 1,5 kg wiśni, 5 dag gorzkiej czekolady, 50 dag cukru żelującego 3:1, 100 ml likieru migdałowego. Wiśnie umyj pod bieżącą wodą i odsącz na sitku. Następnie wypestkuj je i odszypułkuj. Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół(...)czubkiem noża „zeskrob” miąższ z wnętrza jej połówek. Czekoladę posiekaj lub zetrzyj na tarce. Słoiki wymyj i wyparz. Połowę wiśni przełóż wraz z wanilią (zarówno miąższem jak i obiema połówkami laski) przełóż do rondelka. Całość postaw na ogniu i cały czas mieszając gotuj przez 15-20 minut. Po tym czasie ganek zdejmij z ognia i wyjmij połówki laski wanilii. Wiśnie
blog.moje-pasje.infoWYMIARY BLACHY: TORTOWNICA O ŚREDNICY 21-23 CM. Składniki: Opakowanie ciasteczek "oreo" (176 g), 500 g serka mascarpone, 100 g masła (nie margaryny!), około 70 g gorzkiej czekolady, 2 opakowania cukru waniliowego. Przygotowanie: Ciasteczka k ruszę, dodaję masło, miksuję blenderem do uzyskania gładkiej masy. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, nakładam masę, równomiernie rozprowadzam, dociskam ręką. Chłodzę około 30 minut(...)międzyczasie miksuję mascarpone z cukrem waniliowym. Dodaję 3 kostki startej czekolady (na dużych oczkach), mieszam. Wykładam na schłodzony spód. Pozostałą czekoladę kroję na kawałki i obsypuję wierzch tortu. Chłodzę kolejne 15 minut. Dzisiejszy wpis dedykuję swoim ukochanym rodzicom. Z najlepszymi życzeniami z okazji urodzin. Kocham
JejKuchniaSkładniki: 1 tabliczka czekolady deserowej 1 kostka masła 1 kubek cukru 4 jajka 1,5 kubka mąki pszennej 0,5 opakowania proszku do pieczenia 0,5 kubka wiórków kokosowych 0,5 kubka mleka szczypta soli Przygotowanie: Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Miękkie masło, cukier, sól mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. kolejno wbijamy(...)dobrze mieszamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy, krótko mieszamy. Oddzielamy 1/3 ciasta, dodajemy wiórki kokosowe, 2-3 łyżki mleka i mieszamy. Płynną czekoladę i pozostałe mleko dodajemy do większej części ciasta i krótko mieszamy, przelewamy do natłuszczonej keksówki (o długości 30 cm). Za pomocą łyżki robimy w cieście czekoladowym podłużny rowek, a następnie pośrodku
Luźna Kuchniamarcepanu kilka łyżek wrzątku 1-2 łyżki soku z cytryny Do nasączenia: 10-12 łyżek gorącej wody 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny Polewa: 150 g czekolady mlecznej 3-4 łyżki śmietanki 30% Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną oraz kakao. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier. Nie przerywając ubijania(...)miksujemy. Biszkopt rozwijamy, nasączamy wodą z miodem i cytryną. Wykładamy masę marcepanową i zwijamy roladę. Odkładamy owinięte folią aluminiową w chłodne miejsce. Schłodzone ciasto dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (kawałki czekolady wraz ze śmietanką umieszczamy w rondelku i kładziemy na inny garnek wypełniony do 1/4 objętości lekko gotującą się wodą). Źródło
Smaki Na Talerzuwszystkich zjadliwych owoców z gwarancją dobrego smaku. Koktajle to również źródło dużej ilości witamin, które dostarczane są do naszego organizmu w krótkim czasie. Kto z Was lubi śliwki w czekoladzie? Wszyscy? W takim razie jeśli ktoś dalej uważa, że zdrowe nie jest pyszne, to przygotujcie wzorowany na nich koktajl śliwka w czekoladzie i sami przekonajcie się, jak można pożywnie(...)smacznie jeść. Śliwki w czekoladzie są przepyszne, ale ten koktajl jest jeszcze lepszy! Gęsty, lekko kwaśny, mocno czekoladowy i wspaniale smakuje jedzony łyżeczką jako deser. Za pierwszym razem wypiłam go duszkiem - po prostu niebo! Dlaczego warto? Suszone śliwki - mają 5 razy więcej witaminy A i łatwo rozpuszczalnego błonnika niż śliwki świeże. Dzięki zawartości pektyn oczyszczają i regulują pracę układu pokarmowego
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńrozpłynęły się w cieście.Polecam. Ciasto: tortownica 20 cm ,ja zrobiłam w keksówce 4 jajka ,białka i żółtka oddzielnie 100 g cukru ,podzielić na dwie części 50 g gorzkiej czekolady ,najlepiej 70 % 3 łyżki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka ,płaska proszku do pieczenia Masa serowo – kokosowa: 250 g sera trzykrotnie mielonego 1 jajko(...)wiórek kokosowych 3 łyżki cukru Polewa: 125 ml mleka 150 g gorzkiej czekolady 70 % 30 g masła Składniki na masę serową połączyć ze sobą dokładnie na jednolitą masę i wstawić do lodówki na 15 minut . Następnie lepić kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta czekoladowego. Żółtka
Ladylaura.