czekolada - 27946 przepisów (strona:619/1864)

Donaty z czekoladą 128

Witajcie:)  Zapraszam na pyszne, puszyste pączki z dziurką,  Donaty z czekoladą. Do czwartkowej kawki w sam raz, jeśli ktoś nie lubi pączków:) Zapraszam do wypróbowania :)  Składniki : około 590 g mąki typ 450 100 g cukru 1 cukier waniliowy 80 g oleju 2 jajka skórka starta z jednej pomarańczy 20 g drożdży 240 ml mleka 400 g czekolady(...)wysokim rondlu rozgrzewamy około 1 l oleju, wkładamy po kila sztuk i smażymy na złoty kolor z obydwu stron, następnie wykładamy na papierowy ręczniczek i pozostawiamy do przestygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zanurzamy w niej do połowy każdego donata. Wierzch można posypać kolorową posypką, migdałami lub wiórkami kokosowymi. Życzę udanych wypieków :)    Przepis podpatrzyłam u Benedetty

Sama słodycz i szczypta chili
składanka jabłkowa z musem czekoladowym 133

warstwę jabłkową: 6 dużych jabłek 2 zielone galaretki (np. agrestowe) łyżka cukru szklanka wody 2 łyżki soku z cytryny  na mus czekoladowy: 350 ml śmietanki 30% 130 g czekolady deserowej (lub pół na pół z mleczną)  na piankę: 300 ml śmietanki 30% galaretka truskawkowa  dodatkowo: ok. 24 kakaowe herbatniki 12 podłużnych biszkoptów lady fingers  3 łyżki(...)której piekło się ciasto wyścielić wysoko papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć warstwę herbatników. Wyłożyć masę jabłkową i przykryć ciastem z białek. Odstawić do czasu aż jabłka wystygną.  Czekoladę połamać, wrzucić do miski i ustawić nad garnkiem z wrzątkiem. Mieszając rozpuścić. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z roztopioną czekoladą. Wyłożyć na ciasto.  Na musie czekoladowym ułożyć biszkopty

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik mleczno czekoladowy 184

torebka cukru ze skórką pomarańczową Dr.Oetker 1/2 szklanki mleka 3,2% 2 łyżki miękkiego masła 1 budyń śmietankowy Czekoladowy mus: 400 ml śmietany kremówki 30% 1 ½ tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru pudru Ciemne kakao do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki suche mieszamy w misce do jednolitego połączenia, dodajemy miękkie masło zagniatamy mieszadłem do ciasta kruchego lub palcami(...)końcem pieczenia-sernik ma pozostać biały . Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Mus czekoladowy-najlepiej jest zrobić dzień przed przygotowaniem sernika: Śmietankę podgrzewamy, aż będzie dobrze ciepła, dodajemy połamaną gorzką czekoladę, po 3 minutach gdy czekolada zacznie się rozpuszczać, mieszamy do jednolitej konsystencji. Wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia do masy czekoladowej dodajemy łyżkę cukru pudru miksujemy aż powstanie gęsty

Wanilia i Kardamon
Ciasteczka z bananem, czekoladą i nutką imbiru 93

Witajcie :) Jak mnie już znacie :) uwielbiam słodkości i zawsze muszę mieć coś upieczone do kawy. Dzisiaj propozycja mięciutkich ciasteczek z nutką imbiru, bananem i czekoladą. Polecam wypróbować bo są szybkie w przygotowaniu i pyszne. Gdy się piekły ich aromat unosił się po całym domu :) Zapraszam :) Składniki : 1 dojrzały banan 100 g posiekanej czekolady  150 g masła miękkiego(...)pieczenia Wykonanie : Banana rozgniatamy widelcem, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy,masło i jajko, ucieramy na gładką masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia,sodą i imbirem,dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy ciasto łyżką, będzie miało lekko rzadką konsystencję, ale tym się nie zrażajcie, dzięki temu ciastka będą mięciutkie. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, dłonie zwilżamy wodą i łyżeczką nabieramy porcję ciasta

Sama słodycz i szczypta chili
Pieczone pączki dyniowe z polewą czekoladową 154

świeżych drożdży lub opakowanie suszonych 55g masła (lub oleju kokosowego w wersji wegańskiej i bez laktozy) 3 łyżki brązowego cukru lub więcej 1 łyżeczka aromatu waniliowego Polewa: 60g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka oleju kokosowego lub innego dowolnego np. rzepakowego Przygotowanie: Mleko zletnij, wymieszaj z drożdżami. Masło rozpuść i poczekaj aż ostygnie, ale nadal będzie płynne. Mąkę wsyp do miski, dodaj(...)rękoma pączki, które luźno układaj na blaszce do pieczenia. Odstaw na około 20 minut do wyrośnięcia.  Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 15 minut. Wystudzić.  Czekoladę z olejem kokosowym roztopić w kąpieli wodnej. Zanurzać pączki, odkładać na kratkę, by czekolada zastygła. Porady: Pączki możesz także nadziać ulubionym dżemem. Wtedy kawałek ciasta wystarczy spłaszczyć w rękach

Fabryka pomysłów
Rafaello 203

Składniki: Biszkopt 1/2 puszki ananasa (krążki) 1 opakowanie serka mascarpone 500 ml śmietany 30% lub 36% 1 tabliczka białej czekolady 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki sok z 1/2 cytryny 3/4 szklanki wiórków kokosowych +  wiórki do posypania Sposób przygotowania: 1. Biszkopt upiecz z 1,5 porcji podanych w przepisie składników - KLIK . Pozostaw do całkowitego wystygnięcia i podziel(...)równe części. 2. Do nasączenia biszkoptu połącz syrop z ananasa i sok z połowy cytryny. 3. Czekoladę podziel na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. 4. W dużej misce ubij śmietanę, w drugiej mascarpone. 5. Do ubitej śmietany dodaj mascarpone, rozpuszczoną czekoladę i wiórki kokosowe. 6. Nasącz pierwszą część biszkoptu, posmaruj dżemem, wyłóż 1/3 kremu i rozłóż połowę pokrojonego

A Ty Smakuj Mnie
Kuleczki a la Bounty 115

Słodkie kuleczki z wyczuwalną alkoholową nutą, o aksamitnym smaku kokosa oblane delikatną mleczną czekoladą. Składniki: 400g wiórek kokosowych 200ml śmietany 30% 120g cukru pudru 140g masła extra 4 łyżki spirytusu 200g mlecznej czekolady 4 łyżki mleka Wykonanie: 1.  Masło, cukier i śmietanę rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Wiórki przełożyć do miski, wlać spirytus oraz masło rozpuszczone z cukrem(...)lodówki na około 30 minut. Po tym czasie uformować kuleczki wielkość orzecha włoskiego i ponownie wstawić do lodówki na około 60 minut. 2.  W rondelku na parze rozpuścić czekoladę z dodatkiem mleka do jednolitej konsystencji. 3.  W czekoladowej polewie zanurzać każdą z kokosowych kuleczek  i wstawić do lodówki do momentu aż polewa zastygnie

Szalona Kuchnia Eweliny
Churros pomarańczowe z pikantnym sosem 122

Pyszne mięciutkie churros z nutą pomarańczy i sosem czekoladowym z chili. Do czekolady chili idealnie się nadaje i sprawia że wyostrza się jej smak jeszcze bardziej. Zanurzamy w sosie churros i zajadamy ze smakiem. Znikną z talerza bardzo szybko. ciasto: 1 szklanka i 1 łyżka mąki pszennej typ 500 3 jajka wielkość M szczypta soli 1 łyżeczka skórki kandyzowanej tartej(...)łyżka cukru trzcinowego 50 g masła 240 ml wody polewa: 50 g czekolady gorzkiej 1 łyżka śmietany 36 % 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki skorki kandyzowanej tartej chili papryczka ostra szczypta 1 litr oleju do smażenia cukier puder Wodę wlewam do garnka , dodaję sól, skórkę pomarańczową, cukier, masło, i gotuje na wolnym ogniu aż cukier rozpuści się. Do gorącego płynu wsypuję

wesoła kuchnia
Kruchy torcik walentynkowy 199

przy pomocy szablonu- serduszko. Powinny wyjść dwa identyczne. Przełożyć na papier do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut do zrumienienia. Wystudzić. Czekoladowa glazura 50 g czekolady mlecznej  1/4 szklaki śmietany kremówki Podgrzać śmietanę i do gorącej włożyć pokruszoną czekoladę. Odstawić na 10 minut następnie wymieszać na gładki sos Krem 400 g śmietany kremówki(...)stabilny krem.  Część kremu możecie zafarbować barwnikami spożywczymi na lubiony kolor. Dodatkowo słodycze i owoce do dekoracji Wykonanie Wystudzone ciastko (2 sztuki góra i dół) posmarować rozpuszczoną czekoladą.  Spód płożyć na ozdobnej podstawce i wycisnąć krem przez ozdobną tylką cukierniczą. Możecie zrobić ozdobne rozetki lub stożki. Na tak ozdobiony spód połóżcie drugą cześć ciastka. Teraz ozdóbcie kremem według

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pieczone pączki z batata 174

batatów (1 dużego batata piecz do miękkości ok 30 minut w 180 stopniach, następnie obierz ze skórki i zmiksuj blenderem) 110 g oleju kokosowego Polewa 1 tabliczka gorzkiej czekolady, minimum 70% kakao, najlepiej z niewielką ilością cukru (lub bez) 10 g oleju kokosowego Przygotowanie Przygotuj zaczyn - drożdże rozpuść w ciepłym (nie gorącym) mleku (60 g), dodaj cukier (1 łyżka(...)zostaw wolne przestrzenie. Odstaw pączki na 30 minut przykryte ściereczką. Po tym czasie piecz ok. 15 minut w 180 stopniach. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Przygotuj polewę - czekoladę z olejem rozpuść w kąpieli wodnej lub na małym ogniu. Mocz pączki w czekoladzie. Udekoruj wg uznania, np. migdałami albo suszonymi owocami. Wskazówki Ciasto na początku wyrabiania będzie twarde

Powiedz dietom nie
CIASTECZKOWE SERNIKOBROWNIE Z OREO 174

znajduje się ciasteczkowa masa serowa z serka mascarpone i kwaśnej śmietany z dodatkiem ciastek typu "pieguski" oraz dropsów czekoladowych, a wierzch to czekoladowa masa śmietanowa, udekorowana ciastkami z kawałkami czekolady oraz Oreo. Brzmi nieźle, prawda? Składniki: Brownie: 150 g masła 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią 2 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 6 łyżek kakao 1/4 łyżeczki proszku(...)Masa serowa: 500 g serka mascarpone 250 g śmietany 18% 3/4 szklanki cukru brązowego 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru z wanilią 3 jajka 150 g ciasteczek z czekoladą typu "pieguski" 100 g dropsów czekoladowych Wierzch: 300 ml śmietany 26% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 7-8 szt. ciasteczek z czekoladą typu "pieguski" 7-8 szt. ciasteczek

Kuchnia MagdaLeny
Bananowy omlet 150

łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masło do smażenia 2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego (2 x 150g) 3 banany 2 łyżeczki cukru 12 kostek gorzkiej czekolady (80% kakao) 2 łyżki mleka 6 łyżek mieszanki bakalii Wykonanie: 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodać żółtka, nadal miksując dodać(...)łyżeczek cukru przez około 1 minutę na każdej ze stron. 4. Gotowe omlety posmarować serkiem waniliowym, ułożyć po 3 kawałki banana i złożyć na pół. 5.  Czekoladę rozpuścić w dwóch łyżkach mleka. Płynną czekoladą polać wierzch każdego omleta oraz posypać bakaliami

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto Stefania z musem gruszkowym 225

Tradycyjne ciasto z przepisu mojej mamy na bazie kaszy manny, które idealnie komponuje się z orzeźwiającym, delikatnie słodkim musem z gruszek i polewą z mlecznej czekolady. Składniki: 500ml mleka 1/2  szklanki kaszy manny 1/2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżka kakao 130g masła około 18 sztuk herbatników pełnoziarnistych Mus gruszkowy: 1kg gruszek (waga po obraniu(...)galaretka gruszkowa 3 łyżeczki żelatyny Polewa i dekoracja: 50g mlecznej czekolady 1 łyżka śmietanki 30%   zielona posypka Wykonanie: 1.  Formę   o wymiarach 30 cm x 9 cm wyłożyć warstwą herbatników. 2.  Połowę mleka, masło, cukier i cukier wanilinowy zagotować. W pozostałej ilości zimnego mleka rozrobić kakao tak aby nie było grudek. Następnie do gotującego się mleka

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto orzechowe z wkładką bakaliową 147

Bardzo pyszne ciasto orzechowe z wkładką bakaliową, w której znajdziemy : kokos, rodzynku, czekoladę i wiśnie. Przełożone kremem daje pyszny efekt końcowy. Składniki: Ciasto orzechowe : 8 jajek 8 łyżek cukru 20 dkg orzechów włoskich mielonych 4 łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Wkładka bakaliowa: 9 białek 20 dkg cukru 20 dkg kokosu 1 gorzka czekolada 10 dkg rodzynek(...)wymiarach 23x38 cm wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka. 3. Wkładka bakaliowa: białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, następnie dajemy czekoladę pokrojoną w kostkę, kokos, rodzynki, wiśnie i sok z cytryny, lekko mieszamy. 4. Wykładamy na brytwankę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm. 5. Pieczemy około 45 minut

Kuchnia u Bietki
Blok czekoladowy z żurawiną 123

Smakołyk z czasów dzieciństwa. Szybki w przygotowaniu blok czekoladowy z herbatnikami, żurawiną i białą czekoladą. Znika błyskawicznie! 125 g margaryny 1 szklanka cukru trzcinowego 2 łyżki kakao 250 g mleka w proszku w niebieskim opakowaniu 0,5 szklanki wody 200 g maślanych herbatników ¼ szklanki suszonej żurawiny 50 g białej czekolady Do garnka wlewamy wodę, dodajemy margarynę, cukier trzcinowy i kakao(...)jednolita - bez grudek). Następnie wsypujemy pokruszone herbatniki oraz suszoną żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy (masa jest dość zwarta). Foremkę wykładamy folią spożywczą. Na dno foremki ścieramy na średnich oczkach białą czekoladę, wykładamy masę czekoladową . Lekko dociskamy i wyrównujemy. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania