jabłka – 3 szklanki mąki pszennej razowej – 1 szklanka oliwy z oliwek – 2 łyżki kakao – 3/4 opakowania przyprawy piernikowej – 2 łyżeczki cynamonu – 50 g gorzkiej lub deserowej czekolady – 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej – 1/2 szklanki płynnego miodu – 3 jajka – 100 g gorzkiej czekolady 70% (na polewę) Przygotowanie: Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na grubych oczkach. Mąkę przesiewamy(...)miski dodajemy cynamon, przyprawę piernikową, kakao i sodę oczyszczoną. Na końcu dodajemy pokrojoną czekoladę.Wszystko mieszamy. Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy pianę. Żółtka ucieramy na pulchną masę dodajemy miód a na końcu oliwę. Wszystko chwilę miksujemy i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy ubita pianę z białek i na końcu jabłka . Wszystko mieszamy. Uwaga – ciasto będzie bardzo gęste. Wszystko wykładamy
I LOVE LIFEkształcie serduszka również przekładane kajmakiem. Są pyszne- mocno czekoladowe! Zniknęły w mgnieniu oka 😉 Składniki: 130 g masła 2 jajka 1 op. cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru 100 g czekolady gorzkiej 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody szczypta soli puszka kajmaku maczek truskawkowy Delecta Polewa: 3 łyżki wody 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao Wykonanie(...)misce łączymy przesianą przez sitko mąkę pszenną, sodę, sól i kakao. Czekoladę gorzką topimy w kąpieli wodnej. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy stopniowo jajka, a na końcu rozpuszczoną czekoladę. Cały czas ucieramy mikserem. Następnie, nie przerywając ucierania, stopniowo dodajemy składniki suche. Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy. Rozwałkowujemy je na grubość
Kuchnia MagdaLenywilgotne. Spróbujcie, a może Wam zasmakuje. U mnie przepis zostaje do ciast z bardzo słodkimi kremami. Składniki: * ciasto: (na keksówkę o wymiarach 25x10) - 100g masła - 100g gorzkiej czekolady - 1/4 szklanka drobnego cukru - 1 szklanka mąki pszennej - 2 jajka - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - szczypta soli * masa karmelowa: - 50g masła - 1/3 szklanki cukru - 1/3 szklanki wody(...)szklanki śmietanki kremówki - 200g mleka w proszku - 100g solonych orzeszków ziemnych * polewa karmelowa: - 50g masła - 100g cukru - 1/2 szklanki śmietany kremówki Przed przygotowaniem ciasta zapoznaj się z moimi miarkami. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą i białą masę. Pod koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii. Następnie dodać
CookYourselfkcal w tym: B: 19,6 g; 33,4 g; T: 7 g. Składniki (2 porcje ) - 400 ml jogurtu greckiego - banan - najlepiej bardzo dojrzały - 5 kostek gorzkiej czekolady (bez cukru) - 1,5 łyżki syropu daktylowego lub innego słodzika - 2-3 łyżeczki kakao Wykonanie Jogurt dzielimy na dwie części. Pierwszą (biała warstwa) miksujemy z bananem na jednolitą masę(...)kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Następnie bardzo powoli dodajemy drugą część jogurtu. Dosypujemy kakao oraz syrop daktylowy. Całość dokładnie mieszamy. Do salaterek/szklanek najpierw wkładamy ciemną masę a następnie białą. Całość posypujemy odrobinę kakao lub startą gorzką czekoladą. Deser najlepiej smakuje po schłodzeniu. Będzie idealnym dopełnieniem nie tylko walentynkowej kolacji. Smacznego
Health-Fit-LifeCzekoladowe babeczki z kawałkami czekolady, orzeźwiającą masą malinową i serduszkami z galaretki to fajny pomysł na odrobinę słodkości do małej czarnej z drugą połówką. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki kakao 150g masła 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 3 jajka 170 ml mleka 150g mlecznej czekolady Masa malinowa(...)dodać kakao i proszek do pieczenia. 3. Jajka zmiksować na puch dodać mleko i wcześniej rozpuszczone masło. 4. Połączyć suche i mokre składniki dodać cukier i cukier wanilinowy. 5. Czekoladę pokruszyć-pokroić na mniejsze kawałki, dodać do masy. Dokładnie wymieszać. 6. Masę czekoladową przełożyć do foremek. 7. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 8. Galaretkę rozpuścić
Szalona Kuchnia Ewelinyłyżeczka, sól - szczypta, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda 1 łyżeczka, dżem niskosłodzony jaki się lubi smak 3 łyżki, kakao 3 łyżki, skórka kandyzowana pomarańczowa 100 gram polewa: czekolada truskawkowa 100 gram, dżem niskosłodzony 3 łyżki do pojemnika wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier, sól, kakao, wbić jajka, wlać olej kokosowy, mleko, dodać dżem(użyłam swój domowy z ciemnych(...)kominkiem 24 cm, do formy dać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 60 minut, do suchego patyczka, babkę wyjąć z formy wystudzoną czekoladę truskawkową dać do garnka razem z dżemem i mieszając stopić czekoladę ciepłą polewę wylać na babkę, posypać resztą skórki pomarańczowej i zostawić do zastygnięcia - babka murzynkowa jest bardzo smaczna, aromatyczna
W Mojej Kuchni LubięMoże kino, restauracja, jakaś romantyczna wycieczka lub po prostu dzień spędzony razem nawet na leniuchowaniu … Na pewno macie swoje wyjątkowe plany A do naszych walentynkowych kwiatuszków polecam waniliową czekoladę Taka mała słodka rozpusta Czekoladę podałam w uroczych kubkach dla pary „Love forever” do nabycia w GiftMaker Składniki: 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki naturalnego jogurtu(...)można np. wyciąć serduszka). Waniliowe kwiatuszki wykładamy na talerzyku, oprószamy cukrem pudrem i ozdabiamy delikatnie konfiturą i listkami mięty. Podajemy z ulubioną herbatą czy tak jak u nas gorącą czekoladą. Smacznego
Słodkie okruszkiskładniki: 150 g czekolady gorzkiej 50 ml wina, czerwonego (ja użyłam półsłodkiego) 80 ml śmietanki kremówki 30% kakao do obtoczenia opcjonalnie: wiśnie z likieru wykonanie: Śmietankę podgrzewamy (nie dopuszczamy do wrzenia), gdy będzie gorąca zalewamy nią połamana na mniejsze kawałeczki czekoladę. Na chwilkę odstawiamy. W osobnym naczyniu delikatnie podgrzewamy wino (równie nie dopuszczamy do zagotowania), letnie wlewamy do masy. Całość(...)mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy (schładzamy) do stężenia. Jo pozostawiałam w lodówce na noc. Następnie formujemy małe kuleczki (polecam tą czynność wykonać w ochronnych rękawiczkach ) i obtaczamy w kakao. Opcjonalnie podczas formowania kuleczek, najpierw masę spłaszczamy, układamy pi jednej wisience, sklejamy, formujemy kuleczkę i obtaczamy w kakao. Gotowe schładzamy i przechowujemy w lodówce. Te trufelki rozpływają się
Domowy Smak Jedzeniawalentynkowy deser wyczarowałem! Oto waniliowy sernik na zimno, skrywający wewnątrz malinową galaretkę, podany na kruchym maślanym spodzie i polany błyszczącą glazurą z białej czekolady. Tworząc go, inspirowałem się nowymi trendami cukierniczymi, jeśli chodzi o monoporcje (fr. entremet ), przygotowując jednak sernik w całkiem maxi rozmiarze. Wyszedł całkiem fajnie i wbrew pozorom jest prosty w wykonaniu deser, który możecie wyczarować specjalnie(...)łyżeczki żelatyny Galaretka malinowa: 300 g malin 2 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny Błyszcząca glazura*: 150 g cukru 75 ml wody 100 ml słodzonego mleka skondensowanego 150 g białej czekolady 1 łyżeczka żelatyny szczypta czerwonego barwnika * PRZYGOTOWANIE Kruchy spód Mąkę wymieszaj z cukrem oraz solą. Dodaj posiekane masło i zagnieć ciasto. Rozwałkuj je cienko i przełóż na spód formy pokrytej
Food SquareDODATKOWO : 100 g czekolady mlecznej 1 puszka orzeszków solonych forma do pieczenia 25/30 cm PRZYGOTOWANIE : Blaszkę należy wyłożyć papierem do pieczenia, na dno układamy 1 warstwę herbatników. Budynie mieszamy z mlekiem i cukrem, zagotowujemy ciągle mieszając aż powstanie gęsty budyń. Gorący wylewamy na pierwszą warstwę ciastek i układamy drugą. Mleko z puszki wykładamy do miseczki i podgrzewamy lekko w mikrofalówce(...)misy robota, ciągle miksując wsypujemy partiami mleko w proszku. Masę odkładamy na 15 minut aby zaczęła gęstnieć. Kiedy jest już gęstsza wylewamy ją na ciasto, masę mleczną przykrywamy herbatnikami. Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy 1-2 łyżki mleka, podgrzewamy w mikrofalówce aż się rozpuści, dokładnie mieszamy. Czekoladę wylewamy na ciastka, oraz pozostałą masę kajmakową, finezyjnie je rozsmarowując. Rozsypujemy resztę orzechów
Kulinarne Fantazje Marioliposzerzyć kulinarne horyzonty. Churros, czyli tradycyjna hiszpańska przekąska śniadaniowa (!!!) z ciasta parzonego, smażona na głębokim tłuszczu. Można churros zjeść bez niczego, posypane cukrem pudrem, z filiżanką gorącej czekolady lub sosu czekoladowego ( chocolate con churros ) bądź z sosem na bazie mleka skondensowanego, o słodkiej nazwie - dulce de leche. Dziś zaprezentuję wersję z mocno alkoholowym sosem czekoladowym(...)śmietanki kremówki 30% 100 ml śmietanki słodkiej 18% 15 ml alkoholu (np. rum, brandy, metaxa) 2-3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 150 g gorzkiej czekolady (min. 75% kakao) łyżka masła Sposób przygotowania - churros: Mleko, masło, cukier umieszczam w garnku ok. 1l. Zagotowuję razem, uważając, aby nie przypalić. Kiedy mieszanina wrze, wsypuję mąkę i na wolnym ogniu ucieram razem (najlepiej
W kuchni Karmel-itkicukru trzcinowego 2 jaja 2 czubate łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka cynamonu 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1/2 szklanki oleju rzepakowego do dekoracji: płatki migdałowe, posiekane orzechy, inne bakalie, tarta czekolada, wiórki kokosowe Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej ok. 5 łyżek słodkiej śmietanki 18% – ewentualnie 30% kilka kropel syropu z agawy lub cukru pudru do smaku Przygotowanie(...)minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, czekamy 5 minut i wyjmujemy z formy. Studzimy na kratce. Polewamy polewą, dekorujemy. Polewa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy śmietankę i syrop, mieszamy. Ciasto czekoladowe z suszonymi figami gotowe
Zasmakuj Kuchnipoza tym jest to z pewnością chyba najważniejsze ŚWIĘTO każdego łasucha, w tym mnie. Na około 15 pralinek/trufli, jak kto woli : ok 100 ml śmietanki kremówki Tabliczka czekolady gorzkiej pół tabliczki czekolady mlecznej łyżeczka masła 3-5 łyżki wódki lub rumu kakao i kilka orzechów włoskich Zaczynamy od zagotowania śmietanki, następnie zdejmujemy z ognia i wrzucamy połamane czekolady, łyżeczkę masła
Pora na poraKlasyczne ciasto piaskowe o smaku cytrynowym połączone z wykwintnym smakiem mlecznej czekolady. Składniki: 200g masła extra 6 jajek 1 szklanka cukru pudru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 60ml soku z cytryny starta skórka z 1 cytryny 9ml aromatu cytrynowego szczypta soli bułka tarta do wysmarowania formy olej(...)wysmarowania formy Dekoracja: 150g mlecznej czekolady kolorowe kwiatki i kulki Wykonanie: 1. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka i utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać skórkę, sok z cytryny oraz aromat cytrynowy, całość wymieszać. Zmniejszyć obroty miksera, dodać przesiane i wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki oraz olej i ubite na sztywno ze szczyptą soli białka. Wszystko
Szalona Kuchnia Ewelinyprzepyszne. SKŁADNIKI: 300g serka homogenizowanego waniliowego, 3 jajka, 2,5 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka cukru waniliowego, 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 tabliczka gorzkiej czekolady, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Serek homogenizowany miksuję razem z jajkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną razem z proszkiem do pieczenia. 2. Pergamin tnę na kwadraty(...)Gniazdka w kładam na rozgrzany olej (p apierem do góry ) . Gdy wypłyną na wierzch delikatnie zdejm uję papier. Gniazdka smaż ę na złoty kolor z dwóch stron. 4. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Rozpuszczoną czekoladą polewam usmażone gniazdka
Tradycyjna kuchnia Kasi