Święta dla mnie smakują piernikiem, czekoladą i pomarańczami. Był już piernik z kremem czekoladowym , a tym razem postanowiłam zrobić odwrotnie i połączyć czekoladowe ciasto z kremem piernikowym, a ponieważ dostałam świetny gadżet jakim jest dozownik do ciasta , postanowiłam go przetestować i upiec muffinki. Powiem wam, że ten dozownik to fajna sprawa, w końcu nie musiałam się bawić w nakładanie ciasta(...)przy okazji miałam czystą formę do muffinek. A teraz zapraszam na przepis bo muffinki wyszły po prostu pyszne. Babeczki czekoladowe: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 tabliczki czekolady 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml oleju Jajka ubijamy z cukrem na puch, wlewamy olej, dodajemy mąkę, proszek i startą na tarce czekoladę, całość dokładnie mieszamy i przekładamy
Cynamonowe szczęścieDODATKOWO : 3 łyżki mleka 100 g czekolady mlecznej orzechy, posypki do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Margarynę, cukier, miód, kakao, kawę, przyprawę do piernika przekładamy do garnka(...)dokładnie mieszamy. Piernik wylewamy do formy keksowej 30/10 , wysmarowanej oliwą i wysypana manną. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 % C, przez 40 minut. Ciasto wyjmujemy z studzimy. Czekoladę z mlekiem podgrzewamy w mikrofalówce, mieszamy i polewamy nią piernik. Posypujemy ozdobnymi posypkami. Chłodzimy aby czekolada całkowicie zastygła. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji
Kulinarne Fantazje Mariolikrem kawowy warstwa II: 500 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 łyżka żelatyny 2 łyżki cukru pudru płaskie 1/5 szklanki wody gorącej kratka czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka masła pozostałe: 1/2 szklanki wina czerwonego orzechy pekan Piernik(...)zaparzam w gorącej wodzie. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i rozpuszczam w gorącej kawie. Jak lekko przestygnie dodaję do śmietany cały czas miksując. Krem wykładam na galaretkę kawową. Czekoladę z masłem rozpuszczam w kąpieli wodnej i studzę . Jeszcze płynną przekładam do woreczka, nacinam koniec i robię kratkę z czekolady na cieście. Dekoruję gwiazdkami i orzechami
wesoła kuchniapół szklanki siemienia lnianego 4 łyżki miodu pół szklanki pestek z dyni pół szklanki migdałów pół szklanki orzechów włoskich 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej jedno jajko cynamon szczypta soli 100g czekolady gorzkiej (użyłam 86% kakao) Sposób przygotowania: Pestki dyni oraz migdały uprażyć lekko na suchej patelni. Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Miód lekko rozpuść i wymieszaj wszystkie pozostałe składniki(...)oprócz czekolady). Przełóż masę do blaszki do pieczenia wysmarowanej olejem oraz wysypanej lekko mąką. Upiecz w piekarniku (około 30 minut – do zarumienia) w 180ºC. Na koniec na wierzch wylej rozpuszczoną czekoladę i odstaw do ostygnięcia. Ciasto pokrój na batoniki. Wychodzi około 12 sztuk
wysmienitymasła 35 ml mleka (ok.1/4 szkl) masa budyniowa: 2 szkl mleka 1/2 szkl cukru 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g masła wierzch: 150 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% Przygotowanie: Rolady: Białka ubijamy ze szczyptą soli oraz cukrem, a następnie dodajemy żółtka. Do masy przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, oraz(...)mieszankę mąk i gotujemy budyń. Budyń studzimy. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy na puszystą masę i dodajemy do niej partiami budyń. wierzch: Śmietanę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę. Wykonanie: Blat z kruchego ciast smarujemy 1/3 masy budyniowej. Na masie układamy rolady (każdą z rolad podzieliłam na części wyszły mi więc 4 mniejsze rolady). Rolady przykrywamy pozostałą częścią
Bon appetit mon amieKawa brazylijska to nic innego jak kawa z dodatkiem czekolady, śmietanki, mleka i cukru trzcinowego. Doskonale rozgrzewa w chłodne zimowe dni. SKŁADNIKI 3 kostki gorzkiej czekolady, 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego, 30 ml mleka, 30 ml śmietany kremówki, 100 ml zaparzonej kawy WYKONANIE Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy cukier, 30 ml wrzątku i podgrzewamy aż masa zgęstnieje. Następnie
słodki bratekPozostajemy w świątecznym klimacie i w kajmakowych wypiekach ;) Dziś ciasto, bez którego niejedna osoba nie wyobraża sobie świątecznego stołu, czyli sernik! U mnie cudownie słodko - słony z dodatkiem orzeszków, czekolady, uwieńczony polewą kajmakowa i kawałkami batonika... Sernik Snickers! Pyszny, wcale nie za ciężki i nie za słodki. Nam bardzo smakował. Polecam! Składniki na spód: 150 g herbatników 65 g masła(...)twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 160 ml kremówki 4 jajka 240 g masy kajmakowej 2/3 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 120 g solonych orzeszków ziemnych 120 g gorzkiej czekolady 1 budyń smietankowy lub waniliowy bez cukru + pozostała masa kajmakowa 2 batoniki Snickers Maślane ciastka zmielić na mąkę, dodać cukier puder i rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszać. Masą ciasteczkową wyłożyć spód
Domowa cukiernia EwyŚwięta to czas przygotowań przeróżnych, pysznych dań a zwłaszcza pierniczków. Przepis jest rewelacyjny, pierniczki są smaczne w dodatku z marmoladą. Udekorowałam je czekoladą, lukrem, i różnymi posypkami(...)DODATKOWO : 200 g marmolady kolorowe posypki, wiórki lukier czekolada do ozdoby
Kulinarne Fantazje Mariolinapełnić takimi składnikami, jak na przykład, serek, owoce, ziarna, musli. Ogranicza was tylko wasza wyobraźnia. 3/4 szklanki pokruszonych Lubella Corn Flakes klasycznych 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady 200 g serka homogenizowanego 1 banan 1 mandarynka 1 łyżka miodu dowolne orzechy, musli, Małe miseczki (3-4 sztuki) należy ciasno owinąć folią strecz lub zwykłym(...)woreczkiem śniadaniowym. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią miseczki (oczywiście wierzchu nie polewamy, tylko dno i boki). Gdy czekolada jest jeszcze ciepła, szybko posypujemy płatkami Corn Flakes i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy miseczki i delikatnie zdejmujemy koszyczki. Gdyby nie chciały zejść to można na 1 minutkę włożyć na kaloryfer. Gotowe koszyczki
Jadło i czytadłoJeden z prostszych deserów. Przekładane wafle. Moje przełożone masą orzechową Helio z kawałkami orzechów, dodatkowo polane czekoladą i posypane orzechami. Jest orzechowo i czekoladowo na maksa! Wafle orzechowe z masą orzechową z kawałkami orzechów Helio . Jest pysznie! Składniki: 1 opakowanie wafli, użyłam kwadratowych, zamysł był taki by pokroić je na mniejsze wafelki, a la batoniki 2 puszki masy orzechowej Helio(...)roztopione 2 czekolady deserowe kilka orzechów do dekoracji Przygotowanie: Wafle smaruję kolejno masą orzechową, od brzegu do brzegu, dokładnie. Gdy posmaruję jeden wafel, przykładam następny, smaruję, przykładam kolejnym. Gdy przełożę wszystkie owijam w folię i wstawiam do lodówki obciążając czymś cięższym, np. drewnianą dużą deską do krojenia, garnkiem z wodą. Obciążając wafle dociskam je do siebie. Po kilku godzinach wyjmuję
Zasmakuj Kuchnimleka kokosowego niepełna 1 szklanka mąki kokosowej (100 g) 1 łyżka miodu 10 daktyli 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) szczypta: cynamonu, soli morskiej, sody oczyszczonej 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady (30 g) 50 g masła klarowanego polewa czekoladowa 2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka oleju kokosowego do dekoracji wiórki kokosowe ziarenka granatu Masło klarowane wraz z miodem(...)rozpuścić, ostudzić. Daktyle zalać wrzącą wodą, odstawić na kilka minut, następnie wylać wodę. Czekoladę drobno posiekać. Upieczone, obrane buraki wraz z daktylami zmiksować na gładką masę (na puree). Do buraków dodać mąkę kokosową, czekoladę, roztopione masło, wsypać proszek do pieczenia, szczyptę cynamonu, soli morskiej i sody oczyszczonej. Całość ze sobą wymieszać. Na sam koniec wlać mleko kokosowe
Ugotowaćtartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 120 stopni około godziny. W oryginalnym przepisie, tort należy polukrować, przybrać konfiturą i galaretą. Ja użyłam polewę czekoladową. 35 g masła, 50 g czekolady deserowej, 25 g czekolady białej, Do miseczki włożyć masło i pokruszoną czekoladę, roztopić w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać. Polać tort. Oczywiście nie polewamy tortu gorącą polewą, musimy ją trochę przestudzić
królestwo garówpudru Mus truskawkowo-bananowy: 0,5 kg mrożonych truskawek 2 banany 2 łyżki cukru pudru sok z 1 mandarynki Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa bezy rodzynki (50 g) starta gorzka czekolada (50 g) 1 kieliszek rumu (30 ml) Sposób przygotowania: Galaretkę truskawkową przygotować według przepisu na opakowaniu, przestudzić i wstawić do lodówki, aby stężała Zamrożone truskawki, lekko rozmrozić i zmiksować(...)dodatkiem 3 łyżek cukru pudru. Dodać pokrojone banany, sok z mandarynki i ponownie zmiksować. Rodzynki zalać rumem, mają wchłonąć cały alkohol. Czekoladę zetrzeć na tarce warzywnej o grubych oczkach. Schłodzoną w lodówce śmietanę zmiksować z 3 łyżkami cukru pudru. Przygotować 6 pucharków i równo rozdzielić do każdego mus truskawkowo-bananowy. Na nim ułożyć śmietanę. Zastygniętą galaretkę roztrzepać widelcem
Gosia gotujespód w tortownicy. Sernik wstawić do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Piec godzinę. Wierzch sernika 3 - 4 łyżki masy kajmakowej 200 - 250 g suszonych śliwek kalifornijskich łyżka mleka czekolada gorzka Na upieczony, wystudzony sernik wyłożyć masę kajmakową. Przed jej wyłożeniem można odciąć spieczone brzegi sernika. Śliwki pokroić w mniejsze kawałki, porozkładać na masie kajmakowej. Czekoladę połamać w kosteczki, rozpuścić(...)rondelku z dodatkiem mleka. Rozpuszczoną czekoladą udekorować wierzch sernika
Kuchenne aromatykakao 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nasączenie: 125 ml przestudzonej, mocnej kawy z dodatkiem alkoholu Masa straciatella: 100 g gorzkiej czekolady 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny woda Krem cappuccino: 500 ml kremówki 7 łyżek kawy cappuccino 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny woda Galaretka(...)pieczenia, wylać ciasto, wyrównać powierzchnię. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 22 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Zimne ciasto dosyć obficie nasączyć ponczem. Masa straciatella - czekoladę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder. Żelatynę rozprowadzić w gorącej wodzie, schłodzić do temperatury pokojowej. Do żelatyny dodać 2 łyżki śmietanki, dokładnie wymieszać
Domowa cukiernia Ewy