czekoladowej. Składniki na babkę czekoladową: * 250 g mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3/4 szklanki cukru * 1 paczka cukru waniliowego * 3 jajka * 150 ml mleka * 100 g gorzkiej czekolady * 180 g masła Wykonanie: Masło z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej. wystudzić. Mąkę, proszek do pieczenia, oba cukry, jajka i mleko wymieszać mikserem w misce, dodać wystudzone masło z czekoladą
Zrób to smacznieIdealne na jeden kęs, mocno kokosowe, otoczone pyszna mleczna czekoladą. Czy można chcieć coś więcej? Składniki: 2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru pudru 100 ml śmietany kremówki 80 g masła łyżeczka rumu lub olejek rumowy (kilka kropel )- dla dzieci do polania: tabliczka mlecznej czekolady Wykonanie: Rozpuścić masło, dodać śmietanę kremówkę. Następnie dodać wiórki wymieszane z cukrem pudrem oraz(...)albo aromat. Odstawić do lodówki, aż masa zacznie tężeć. Formować kulki, przełożyć do papilotek. Każdą kulkę namoczyć z wierzchu w rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie
Z Majeczką w kuchniPomysł na tą gorącą czekoladę powstał przypadkiem, nie wymaga przepisu i instrukcji ale mogę zdecydowanie zapewnić, że jest to niezapomniane doświadczenie, idealne na Walentynki do kolacji, bądź jako pobudka ze śniadaniem do łóżka :) Koniecznie podajcie swojej drugiej połówce w tegoroczne Walentynki ! <3 * 3 łyżki gotowej gorącej czekolady w proszku * kubek mleka * 1 lub 2 pralinki czekoladowe od Lindt(...)Lindor Mleko zagotowujemy w garnku. Dosypujemy czekoladę w proszku (najlepiej 3 duże łyżki), całość porządnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i dorzucamy jedną lub dwie pralinki lindta. Mieszamy aż pralinki się roztopią :) Podajemy na gorąco
Klasyka Gotowaniapowinno się bliskiej osobie codziennie, nie tylko od święta he. Warstwa dolna, to śmietanka, mleko, żelatyna i syrop truskawkowa poezja od Ogórdka Dziadunia , wierzch mus truskawkowy i starta biała czekolada. Pyszny, już nie mogę doczekać się naszych, pysznych truskawek oj... rozmarzyłam się :-). Miłego dzionka Wam życzę :-). Składniki na 4 porcje: 350 ml śmietany 30% 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki syropu(...)truskawkowego u mnie truskawkowa poezja Ogródek Dziadunia 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżeczki gorącej wody mrożone truskawki biała czekolada 1.Truskawki wcześniej rozmrażamy. 2.Śmietanę 30% i mleko dajemy do rondelka, gotujemy. Żelatynę zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy. Jak mleko i śmietana nam się zagotują, dodajemy do nich syrop (jeśli chcemy, żeby deser był bardziej słodki, to możemy syropu dać
kruche babeczkiuwielbiam, ale córa owoców w torcie nie toleruje. Składniki: Biszkopt: na 1 jajko, 3 dkg mąki, 3 dkg cukru, kakao. Masa: 500 g mascarpone (temp. pokojowa), 200 g czekolady deserowej (ciemnej), 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (zimnej), 1/3 szklanki cukru pudru. Poncz: czarna herbata, cukier, sok z cytryny. Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy(...)tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 st. ok. 40 minut. Wystudzony, przekroić na 3 blaty. Biszkopt wyjmujemy z blachy dopiero po jego całkowitym wystudzeniu. Mus czekoladowy: czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodawać po łyżce mascarpone, za każdym razem mieszając łyżką do połączenia się składników. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem
Państwo Wojtczuk gotująrewelacyjne ciasto, które smakuje wyśmienicie i chce się je jeść, jeść i jeść... Jest wiele przepisów na ciasto rafaello - moja ulubiona wersja to ta na biszkopcie z białą czekoladą. Rafaello Ciasto - przepis Składniki: biszkopt z 4 jajek ( biszkopt przepis ) 1/2 litra śmietany kremówki 2 śmietany śnieżki 2 białe czekolady 25 dag kokosu płatki migdałowe Sposób przygotowania(...)Biszkopt pieczemy według przepisu ( Biszkopt przepis ). 2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę i podgrzać mieszając. 3. Masę wystudzić - musi być bardzo chłodna 4. Po ostudzeniu ubić dodając śnieżki. 5. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. 6. Wylać na wcześniej upieczony biszkopt, posypać płatkami migdałowymi 7. Włożyć do lodówki aby masa całkowicie się stężała. 8. Po około
Pani domowawięc warto to wykorzystać i przygotować ten przepyszny sernik. Jak przygotować ciasto z arbuzem? Składniki: masa serowa: 600 g serka homogenizowanego 360 g serka mascarpone 200 g białek czekolady 5 łyżek cukry pudru 2 opakowania galaretki cytrynowej 200 ml gorącej wody 500 g arbuza galaretka arbuzowa 500 g arbuza 3 opakowania galaretki arbuzowej 250 ml gorącej wody biszkopt - przepis(...)znajdziecie tutaj (klik) Sposób przygotowania: Masa serowa Galaretki cytrynowe rozpuścić w 200 ml wrzącej wody - odstawić do przestudzenia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Oba rodzaje sera wymieszać razem z rozpuszczoną czekoladą, cukrem oraz tężejącą galaretką. Galaretka arbuzowa Galaretki rozpuścić w 250 ml wody. Miąższ z arbuza zmiksować w blenderze, dodać przestudzone galaretki i wymieszać. Montaż Na biszkopt wylać 1/3 masy
Pani domowacukru 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki żurawiny ze słoiczka Stovit 100 g suszonej żurawiny 2 kieliszki rumu (lub wódki) 100 g czekolady deserowej 3 łyżki mleka cukrowe serduszka Żurawinę suszoną zalać alkoholem i odstawić na minimum kilka godzin. Białka ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając dodawać po trochę cukier a następnie(...)ciasta dodać namoczoną żurawinę i żurawinę ze słoiczka. Z masy formować kulki (jeśli będzie zbyt sucha to dolać alkoholu lub dołożyć dżemu) i układać na kratce z piekarnika. Czekoladę połamać i zalać mlekiem, rozpuścić nad parą. Pola kuleczki i udekorować posypką cukrowa. Kiedy czekolada zastygnie przełożyć bajaderki do papilotek
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamąki pszennej* ● 3 jajka ● 50 cl mleka ● 50 g masła ● 25 g cukru + szczypta soli ● olej o neutralnym smaku do smażenia Na mus czekoladowy: ● 100 g gorzkiej czekolady ● 15 cl śmietany kremówki ● 2 jajka ● 1 szczypta soli Na karmel: ● 200 g cukru ● 100 g masła ● 2 cm świeżego korzenia imbiru ● 15 cl wody Przygotuj mus czekoladowy: czekoladę ze śmietaną(...)rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw do ostudzenia. Białka oddziel od żółtek, ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka domieszaj do rozpuszczonej czekolady. Dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj całość. Przykryj folią spożywczą i wstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki. Masło rozpuść w rondlu na małym ogniu, podgrzewaj, aż zacznie się pienić i nabierze lekko brązowego
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskamąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej i kakao (tak aby mąki i kakao było pół na pół) KREM: 100 g masła (temp. pokojowa) 250 g mascarpone 100 g dobrej czekolady z dużą zawartością kakao 2-3 łyżki ciemnego kakao do wypieków cukier puder do smaku (2-3 łyżki) odrobina aromatu migdałowego (naprawdę odrobina) PONADTO: 280 g dżemu z owoców(...)nogami tak żeby odkleić papier - odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Nasz biszkopt wycięłam dołączoną do tortownicy blaszką w kształcie serca. Kiedy już nam wystygnie przekrawamy biszkopt na 3 blaty. KREM Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia. Serek mascarpone i masło miksujemy na biały puch, dodajemy czekoladę, kakao, aromat – miksujemy aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy i jeszcze chwilę
Moje-pitraszenielubi rozpieszczać swoich najbliższych może im zrobić taki deserek. Nie wymaga pieczenia i nie ma strachu, że się "zważy" co często się zdarza przy deserach na bazie czekolady. Przynajmniej mi się to zdarza. Możecie go przygotować na zbliżające się walentynki. Składniki: 125 g serka twarogowego z wiaderka 125 ml zimnej kremówki 36% 200 g nutelli Do dekoracji: 100 ml zimnej(...)kremówki 36% truskawki czekolada rurki czekoladowe Przygotowanie: Ser i nutellę dokładnie wymieszać. Zimną kremówkę ubić na sztywno. dodawać porcjami do masy serowej i powoli wymieszać (nie miksować). Szklane naczynia napełnić masą serową i odłożyć na pół godziny do lodówki. Przed podaniem na wierzch nałożyć warstwę drobno pokrojonych truskawek. Zrobić kleks z ubitej na sztywno śmietany, zetrzeć czekoladę. Udekorować plasterkiem truskawki
Ala piecze i gotujełyżki likieru kokosowego Puszka mleczka kokosowego 400 ml 50 g wiórków kokosowych 4 czubate łyżeczki żelatyny w proszku + 50 ml wody Na polewę czekoladową: 120 g mlecznej czekolady (ja dałam gorzką czekoladę) 80 ml śmietany kremówki 30% Przygotowanie: Spód: Ciastka, masło i kakao umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku (ma byćtaka(...)serową. Wyrównać szpatułką. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, najkorzystniej przez noc. Polewa czekoladowa: W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Zalać nią posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Schłodzony sernik polać gęstniejącą przestudzoną polewą czekoladową, rozprowadzić. Odstawić do lodówki do stężenia polewy. Można dodatkowo oprószyć
Fabryka pomysłówpoznany. Tak więc trwają wiara, nadzieja, miłość - te trzy: z nich zaś największa jest miłość. „ 1 LIST DO KORYNTIAN Miłości przybywaj, wciąż czekam :) Ciastka owsiane z fasolą i czekoladą Składniki: 300 g fasoli białej 3 jajka Kilka łyżek płatków owsianych 100 g czekolady gorzkiej 80 % Kawałek masła 1-2 łyżki ksylitolu Garść suszonych moreli Garść suszonych śliwek Garść(...)gładką masę w blenderze. Drobno pokrój suszone owoce. Jajka utrzyj z ksylitolem na puszystą pianę i dodaj je do fasoli. Dorzuć owoce i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Dorzuć płatki. Całość dokładnie wymieszaj, najlepiej mikserem. Odstaw do lodówki na kilka minut. Po wyjęciu zacznij formować małe ciastka. Układaj na blasze i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez
Bon Appetit MałgorzatyPyszne orzechowo-maślane muffinki które rozpieszczają nasze kubki smakowe, suszony berberys i polewa z białej czekolady to kropka nad „i” Tej słodkiej pokusie ulegnie każdy. Cały sekret smaku tych muffinek tkwi w dobrym jakościowo maśle, nie używajmy margaryny! Z tego przepisu wyjdzie też pyszna słodka babka lub keks, warto upiec! Składniki na 20-24 sztuki muffinek 4 jajka 2 szklanki(...)szklanka cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki kakao 6 łyżek mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker 45 g suszonego berberysu Polewa: 100 g białej czekolady 1 łyżka słodkiej śmietanki Sposób przygotowania: Orzechy mielę w malakserze, mieszam z mąką oraz proszkiem do pieczenia i kakao w misce. Miękkie masło ucieram na puch z cukrem, wbijam stopniowo
Wanilia i Kardamoncukrem od Ogródek Dziadunia (są rewelacyjne), a po drugie na płatkach jest leciutka pianka ze śmietany kremówki i serka mascarpone z dodatkiem żelatyny, oraz polewa z gorzkiej czekolady. Spód to u mnie ciasto kruche, ale jak wolicie biszkopt, to też może być :-). Miłego dzionka :-) Blaszka 28x19 cm Składniki ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki 4 żółtka 200 g masła(...)śmietany 30 % 1 opakowanie (250 g) serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru (niekoniecznie) 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: słoiczek płatków róży ucieranych z cukrem (lub inne konfitury) 90 g czekolady gorzkiej 75% 1 łyżka masła 2 łyżki mleka 2% 1. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie ( daję do rondelka i zalewam wodą, tak aby przykryła żelatynę), odstawiam aż napęcznieje, wtedy podgrzewam (trzeba
kruche babeczki