zdjęcie, poprosiłam o przepis i oto brownie inspirowany Marianną:) Użyłam mąkę owsianą, bo unikam glutenu. Ale Wy użyjcie jaką chcecie. Na średnią tortownicę: 120 g gorzkiej czekolady 100 g masła bez laktozy 4 jajka 2 szklanki mąki owiane Provena ( tej używam) 1/4 łyżeczki sody i proszku do pieczenia. szklanka cukru kokosowego Dodatki u mnie: posiekane pistacje, suszone wiśnie, liofilizowane(...)truskawki, świeże borówki amerykańskie Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Blaszkę wykładamy papierem ( kupuję taki, który nie trzeba nawet smarować) Czekoladę i masło wkładamy do miseczki i ustawiamy na garnku z wrzątkiem. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Koniecznie trzeba wystudzić. Jajka ubijamy z cukrem kokosowym a potem strużką wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Dodajemy mąkę z proszkiem i sodą . Mieszamy już
AZgotuj!pierników „Kopernik” 50 g rozpuszczonego masła masa 250 g tłustego twarogu 900 g twarogu z kubełka 150 g śmietany 36% 100 g białej lub karmelowej czekolady (użyłam karmelowej) 4 łyżeczki żelatyny 5 – 6 łyżek mleka 150 g pierników „Katarzynek” 100 g posiekanych drobno pistacji 100 g chałwy waniliowej 2 marakuje wierzch posiekane pistacje / pokrojone(...)spód umieszczamy w blenderze i rozdrabniamy. Masło stapiamy i łączymy z masą ciasteczkową. Gotową masą wylepiamy dno tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę umieszczamy w lodówce do schłodzenia. Czekoladę stapiamy w kąpieli wodnej. Pistacje siekamy na drobno. Pierniki i chałwę kruszymy lub siekamy. Twaróg tłusty mielimy, łączymy razem z twarogiem z kubełka. Miksując, dodajemy śmietankę 36% oraz stopioną
Raj dla Podniebieniamasę serową: 1 kg sera (tym razem dałam z wiaderka) 8 jajek 1 szklanka cukru 1/2 kostki masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej kilka kropel olejku migdałowego Dodatkowo: 50 g. czekolady mlecznej 50 g. czekolady gorzkiej 4- 5 łyżek mleka Masło roztopić w rondelku i zostawić do wystudzenia. Żółtka ubić z cukrem, dodać ser, zmiksować. Następnie dodać mąkę i olejek(...)serowej. Gotową masę wylać na ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 1 godzinę. Upieczony sernik zostawiam w piekarniku do wystudzenia przy lekko uchylonych drzwiczkach. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w rondelku dodając mleko. Cały czas mieszać. Gotową polewą udekorować wystudzony sernik
Agusiowe smakołykibudyniu czekoladowego 250 g masła lub margaryny 1/2 litra mleka 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru kryształ 1 łyżeczka ciemnego kakao Posypka: 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki czekolady gorzkiej w proszku Przygotowanie: Nasączenie - w 800 ml gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i dodajemy do smaku syrop barmańskie o smaku waniliowym. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem waniliowy - ugotować budyń waniliowy(...)wystudzony budyń i 1 łyżeczkę ciemnego kakao. Na koniec dodać 250 g serka mascarpone. Dobrze wymieszać. Posypka - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej utrzeć w moździerzu na drobny proszek, dodać gorzką czekoladę w proszku i dokładnie wymieszać. Biszkopty zanurzyć pojedynczo na bardzo krótko w zimnej kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego w tortownicy o wymiarach
Ciastka - domowe słodkościpoprzestaną na jednym kawałku! Przepis zmodyfikowałam, w oryginale są zmielone orzechy laskowe, na które musi uważać moje dziecko- zastąpiłam je mielonymi migdałami. Składniki na ciasto 100 g gorzkiej czekolady 4 jaja 80 g masła 80 g cukru 100 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na piankę 250 g twarożku z wiaderka lub serków homogenizowanych(...)galaretki malinowe 3 torebki malinowo-żurawinowej herbatki Teekanne ( napar z tej herbaty użyjesz zamiast wody do przygotowania galaretek , które użyjesz na wierzch ciasta) Najpierw przygotujemy ciasto. Czekoladę włożyłam do blendera i posiekałam drobno, wymieszałam z mielonymi migdałami (można kupić gotowe mielone migdały) i proszkiem do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Ciągle
Z Kuchni Do KuchniPrzepis autorski (mój). Ciasteczka smakują rewelacyjnie i zaczynają kusić już podczas ich przygotowania. Są chrupiące z zewnątrz i delikatnie miękkie w środku, a ta rozpływająca się w ustach biała czekolada... A zresztą co ja tu będę więcej pisać?! Sami spróbujcie! (około 16 sztuk) 1 szklanka mąki owsianej (1 szklanka = 250 ml) 1 szklanka wiórek kokosowych 1/2 szklanki cukru(...)groszków W misce dokładnie wymieszać mąkę owsianą (**), wiórki, cukier oraz sodę oczyszczoną. Dodać jajko, mleko i olej kokosowy. Całość dokładnie połączyć, a na końcu do masy wmieszać posiekaną czekoladę. Z ciasta formować (zwilżonymi dłońmi) kulki o wielkości małego orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać
Di gotujeprawdziwą wanilią lub 8 g cukru waniliowego 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 żółtka aromat waniliowy 1 łyżeczka nasion chia (można dodać również siemię lniane) Dodatkowo: 4 kostki gorzkiej czekolady opcjonalnie 2 łyżeczki oleju kokosowego lub masła Przygotowanie: 1,5 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem, aromatem z wanilii i nasionami chia. Pozostałe pół szklanki mleka zmiksować(...)skrobią ziemniaczaną i żółtkami. Dodać do gotującego się mleka, natychmiast obniżyć moc na palniku i mieszać intensywnie, do zagotowania. Gotować minutę. Nalać do opłukanych zimną wodą salaterek. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (można dodać 2 łyżeczki oleju kokosowego lub masła ). Udekorować. Smacznego 😊 Dziękuję 💓 #budyn#wanilia#nasionachia#gorzkaczekolada#budynwaniliowy
Słodka Strefazwykłego twarogu) 1/4 szkl cukru 2 łyżki miękkiego masła 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej (użyłam 1 łyżki, ponieważ zwykły twaróg jest bardziej suchy) cukier waniliowy POLEWA 2/3 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej 2/3 tabliczki czekolady białej 2 łyżki mleka Wszystkie składniki masy serowej zmiksować na gładką masę. Aby przygotować ciasto babkowe: wszystkie składniki suche wymieszać w misce, dodać miękkie(...)masę serową uważając, aby nie dotknąć boków foremki. Delikatnie wylać na wierzch pozostałą część ciasta. Piec w 175 st. przez 50-60 minut do efektu suchego patyczka. Przygotować polewy: czekolady stopić na parze lub w mikrofalówce z mlekiem i polać ostudzone ciasto. Artykuł BABKA CZEKOLADOWA Z SEREM pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniapieczenia - 20 g cukru/słodzika Nadzienie - 150-200 g truskawek ( u mnie mrożone) - 4,5 g żelatyny - 25 ml zimnej wody Polewa - 1 łyżka oleju kokosowego - 60 g gorzkiej czekolady Wykonanie Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier/słodzik. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Energicznym(...)przygotowaną masę przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (ja użyłam takiej do tarty). Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Polewa W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy oraz czekoladę. Pozostawiamy na chwilę do przestudzenia. Z przestudzonego biszkoptu wycinamy kółka, które możemy podzielić na pół wtedy ciastka będą cieńsze (ja tak zrobiłam). Z zastygniętej masy truskawkowej także wycinamy
Health-Fit-Lifemleka 2 budynie waniliowe (80 g) lub 60 g mąki ziemniaczanej 4 jajka (L) 400 g herbatników kakaowych lub śmietankowych Polewa czekoladowa: 150 g czekolady z 60% kakao 150 ml śmietany 30% 1 łyżka masła 1 łyżka cukru pudru Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml. Jak przygotować sernik gotowany(...)wstawić najlepiej na całą noc do lodówki, aby sernik zastygł i zmiękły herbatniki. Jak zrobić polewę czekoladową: Śmietanę podgrzać w rondelku (nie gotować) i rozpuścić w niej pokruszoną czekoladę, masło i cukier puder. Powinna powstać jednolita ciekła polewa czekoladowa. Dobrym sposobem na rozpuszczenie czekolady, jest włożenie wszystkich składników na polewę do talerza i wstawienie go na kilka minut
Kuchcik gotujebudyń oraz kawę cappuccino. MASA nr 2 SKŁADNIKI: 0,5 l. śmietany 30% 2 śmietany śnieżka 3/4 szkl adwokata 1 duża paczka biszkoptów 2 łyżki wiórków kokosowych 1 biała czekolada 2 łyżki słodkiego mleka 1-2 łyżeczki żelatyny 4-5 łyżek wody WYKONANIE: Białą czekoladę rozpuścić w mleku. Żelatynę rozpuścić w 4-5 łyżkach wody. Śmietanę ubić ze śnieżką dodać(...)adwokat ,pokruszone biszkopty, oraz wiórka kokosowe, a na końcu żelatynę oraz czekoladę. PRZEŁOŻENIE: biszkopt - 1/2 masy nr 1 - ciasto kokosowe - 1/2 masy nr 2 - biszkopt - masa nr 2 - górę posypać kokosem
Dziś Ja gotujecytrynowy) -5 łyżeczek żelatyny + ¼ szkl. wody na górną warstwę: 150g jogurtu + łyżka ksylitolu + 1 łyżeczka żelatyny i odrobina wody Ciasteczka serki -przepis TUTAJ Dodatkowo -2 kostki gorzkiej czekolady (na noski) -skórka cytryny (na ogonki) CIASTECZKA SERKI Ciasto wykonać z podanego przepisu i wycinać „kopnięte” kwadraty oraz w nich mniejsze i większe kółka imitując żółty ser (duże kółka upiec(...)rozrobić żelatynę i wymieszać całość. Polać sernik tworząc białą górną warstwę. Gotowy sernik pociąć w trójkąty i każdy z nich ułożyć na ciastku. Nacinając boki umieścić uszka, z gorzkiej czekolady wykonać noski a ze skórki cytrynowej zakręcone ogonki. Oczy kupiłyśmy ale można również wykonać je z czekolady
Candy PandasCiasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni około 30 minut. Składniki masę czekoladową : 750 ml śmietanki 30 % 250 g. serka mascarpone 150 g. czekolady mlecznej 5 łyżek mleka 2 płaskie łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w rondelku dodając mleko, cały czas mieszać. Odstawić do przestudzenia, co jakiś(...)czas przemieszać. Śmietanę ubić na sztywno, dodając cukier puder, dodać mascarpone i zmiksować. Następnie powoli wlewać przestudzoną czekoladę cały czas miksując, na koniec wsypać kakao, zmiksować. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. Przełożyć masą czekoladową. Górę i boki tortu również wysmarować masą. Udekorować według uznania. Wstawić na kilka godzin do lodówki
Agusiowe smakołykiimprezy, spotkania w gronie bliskich przyjaciół, znajomych czy rodziny. Sernik który dzisiaj prezentuję to biały, niebiańsko-lekki puszek o niezwykle delikatnej strukturze. Umiarkowanie słodki, z posmakiem wanilii i białej czekolady. Świeże maliny idealnie dopełniły całość, przełamując słodycz i nadając sernikowi owocowej kwaskowatości w różowym kolorze. Dla mnie ideał. Składniki: ... czyli Twoja lista zakupów. Nie zwlekaj i już teraz wybierz(...)lodówki na min. 30 minut. KROK V : Czas na masę serową. Białko jajka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. KROK VI : Białą czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w mleku. Ja wstawiłam na kilkanaście sekund do mikrofalówki i dokładnie wymieszałam trzepaczką. KROK VII: W oddzielnej misce miksujemy ze sobą : ser twarogowy
Kuchnia Elliemąką pszenna typ 500 400 g kakao pół szklanki soda oczyszczona 1 łyżeczka proszek do pieczenia pół łyżeczki olej niepełna szklanka jaja 3 szt śmietana 18% 150 g Polewa: czekolada mleczna 200 g mleko 4 łyżki Wykonanie: Jaja ubijamy z cukrem na puch.Mąkę odmierzamy ,dodajemy kakao,proszek do pieczenia sodę i przesiewamy przez sito nad ubitymi jajami.Dodajemy(...)również mieszamy łopatka. Formę tortową 24 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą,przekładamy masę. Wstawiamy do nagrzanego pieca.Pieczemy 170 stopniach 55 minut.Po wyjęciu ciasta i ostudzeniu polewamy rozpuszczoną czekoladą.Schładzamy w lodówce by czekolada zastygła i podajemy.Ten kto pierwszy raz je i następny i jeszcze następny nie rozpozna że to z cukinią
Różowa kuchnia