szybkich lodów to chyba jeszcze nie robiłam :) Upały nas nie opuszczają, więc może się skusicie :) Składniki: - 2 banany - 50 g czekolady gorzkiej - kilka kropli soku z cytryny Przygotowanie: Czekoladę bardzo drobno siekamy. Do blendera wrzucamy obrane banany i kilka kropli soku z cytryny. Miksujemy, dodajemy pokrojoną czekoladę i jeszcze chwilkę miksujemy. Przygotowaną masę przekładamy do foremek na lody
Zainspirowana w kuchniWesołych Świąt! Czekoladowa pascha wielkanocna – składniki: 1/2 kg sera śmietankowego trzykrotnie mielonego 25 dkg masła 4 żółtka ugotowane na twardo 3/4 szklanki cukru pudru 1 tabliczka gorzkiej czekolady migdały – posiekane lub płatki orzechy włoskie lub laskowe kandyzowana skórka pomarańczowa 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego jałowa gaza opatrunkowa – 1 opakowanie, rozmiar 1 metr na 1 metr Owoce(...)dekoracji Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Bloglovin’ Czekoladowa pascha wielkanocna – wykonanie Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Żółtka dokładnie rozgnieść widelcem i przetrzeć przez sito. W misie miksera wymieszać ser, czekoladę z masłem, żółtka, cukier
PatchworkWiem, dzisiaj wtorek, a słodkie miało być wczoraj Bardzo zajęty weekend, ale już jesteśmy i działamy ! Wracając do słodkiego, wcześniej pisałem, że będzie dziś czekolada, ale to bardziej ciastka w formie przypominającej małe kostki czekolady. Świetne, aby zagryzać coś pysznego, czytając dobrą książkę i popijając kawę, takie naprawdę leniwe, letnie popołudnie. A tak z ciekawości, możecie polecić jakąś lekturę, którą(...)migdałowym, a w ostateczności zwykłym masłem z orzechów. Tylko pamiętajcie, że orzeszki ziemne nie są paleo. Tutaj przyozdobione orzechem włoskim, ale tak naprawdę tam może znaleźć się wszystko. Gorzka czekolada, maliny, poziomki, orzechy, boczek co lubicie, albo co akurat macie pod ręką. Składniki (u mnie na małą silikonową formę): ¾ szklanki wiórków kokosowych, ½ szklanki masła z orzechów nerkowca, ½ szklanki oleju kokosowego
PaleoLifeWiśnie i czekolada tworzą zgrany duet. Dziś zapraszam na ich połączenie w muffinkowej odsłonie. Skoro muffinki to na pewno praca pójdzie nam szybko i łatwo:). Można użyć mrożonych wiśni. 2 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 125g masła 1/2 szklanki jogurtu, u mnie(...)grecki 2 jajka L 100g gorzkiej czekolady 1 szklanka wiśni bez pestek (jeśli mrożone, wtedy 1,5 szklanki) 1. W jednej misce mieszamy ze sobą mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. W drugiej misce mieszamy rozpuszczone i przestudzone masło, jogurt i jajka. 2. Składniki mokre przelewamy do składników suchych, mieszamy krótko, tylko do połączenia składników
Szefowa kuchnibabeczki z tego przepisu są mięsiste i idealnie wilgotne, a zawartość tłuszczu w porównaniu do innych wypieków jest znikoma. Dodatek cydru nadaje im charakterystyczny słodkawo - wytrawny smak, który przełamuje czekolada oraz wieloowocowy dżem. Przepis idealny na letniego grilla lub piknik! Przepis zainspirowany książką Kuchnia wegańska. Składniki na polewę: 200g dżemu z owoców leśnych 40g kakao w proszku Wykonanie(...)babeczek: 400ml cydru - około półtora małej butelki 120g suszonych moreli szczypta soli 1 łyżeczka aromatu waniliowego 190g cukru trzcinowego 80g kakao w proszku 2 łyżeczki octu jabłkowego tabliczka gorzkiej czekolady 200g pełnoziarnistej mąki 100g mąki owsianej 2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia Wykonanie: 1. Doprowadzić cydr do wrzenia i zagotować w nim przez około 10 minut suszone morele
Pland based fille40/11 cm 2 torebki kaszy gryczanej 5 dużych jaj 12 dag mąki jasnej orkiszowej 20 dag cukru brązowego trzcinowego 15 dag margaryny Optima Omega 3 100 g gorzkiej czekolady o zawartości 74% kakao 50 g orzechów włoskich 2 suszone figi 1 laska wanilii 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Kaszę gryczaną ugotować pod przykryciem na małym ogniu(...)wody, wystudzić, zmielić w malakserze lub przepuścić przez maszynkę do mięsa. Margarynę Optima, przełożyć do rondelka rozpuścić na gazie, zestawić z ognia do ciepłej dodać połamaną na kawałki gorzką czekoladę, po upływie kilku chwil wymieszać na jednolitą masę. Jajka wbić do misy miksera, wsypać cukier brązowy, oraz dodać ziarenka z wydrążonej wanilii, zmiksować na prawie biały puch. Dodać zmieloną kaszę
Wanilia i Kardamonmojego dzieciństwa oraz źródło minerałów i witamin. Warto jednak zjeść również ciasto z truskawkami. Delikatne, puszyste, bez cukru i glutenu. Najlepsze jakie jadłam! Do tego kawałki czekolady... mniam! Macie ochotę na sobotnie pieczenie? To trafiliście idealnie! Chwila roboty i pyszne ciasto do kawy lub wody z miętą gotowe. Na Instagramie "czarnagodzina" znajdziecie opinie i zdjęcia(...)jajko 200g jogurtu naturalnego 3 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Garść umytych i posiekanych truskawek 2-3 kostki gorzkiej czekolady lub surowe kakao Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy, przekładamy do formy, posypujemy truskawkami i pokrojoną gorzką czekoladą. Pieczemy 40min w 180 stopniach. Ja użyłam silikonowej keksówki 27x14, jednak
Czarnawisienkanajwięcej ze wszystkich kasz). U mnie dziś kasza manna trochę w innej wersji...zapiekana w piekarniku. Taka jest najlepsza! A z chrupiącym masłem orzechowym, orzeszkami ziemnymi oraz gorzką czekoladą to już prawdziwy rarytas. Można ją podać na deser lub śniadanie. Najlepiej smakuje na ciepło. P.S. Do przygotowania pieczonej kaszy manny polecam masło orzechowe firmowe 100% crunchy Primavika - jest to wysokiej(...)palmowego (tu: recenzja ). Składniki: 2 szklanki mleka 1/2 szklanki kaszy manny 1 łyżka cukru 3-4 łyżki masła orzechowego crunchy Primavika 2 jajka garść orzechów ziemnych niesolonych 2 kostki czekolady gorzkiej Wykonanie: Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Następnie powoli wsypujemy kaszę mannę, cały czas mieszając, aby nie porobiły się grudki. Gotujemy aż całość zgęstnieje. Zestawiamy z ognia
Kuchnia MagdaLenysmakołyki dlatego też wieczorową porą dnia wczorajszego upiekłam cudowne ciasteczka. Łączą w sobie zapach i smak skórki cytrynowej i mięty oraz masła. Od siebie dodałam drobiny gorzkiej czekolady tak bardzo smakujące mi w połączeniu z cytryną. Przepis podpatrzyłam w najnowszym 07/2017 numerze magazynu KUCHNIA. Skuście się proszę! naprawdę warto! Kruche ciasteczka maślane z cytryną, miętą(...)czekoladą 130 g masła 130 g cukru 280 g mąki po 1/4 łyżeczki soli i proszku do pieczenia skórka otarta z 1-2 cytryn garść drobniutko posiekanych listków mięty garść posiekanej bardzo gorzkiej czekolady 1 jajko Do miski wrzucamy wszystkie składniki ciastek oprócz jajka. Siekamy nożem lub po prostu miksujemy tak by powstały okruszki. Dodajemy jajko i całość zagniatamy
Dzieje kuchennej Wiewióryowoce można dobrać według własnego gustu. Spód 135 g pokruszonych ciasteczek oreo Krem mascarpone 500 g serka mascarpone 200 ml śmietanki 30% lub 36% 200 g białej czekolady Czekolady rozpuścić w 5 łyżkach śmietanki.Odstawić do przestygnięcia.Serek mascarpone wraz ze śmietanką ubić na puszystą masę i dodać czekoladę. Wierzch 400 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Dobrze
Anielskie wypiekiblogu. Dzisiaj mam dla Was przepis w wersji tortowej. Przepis właściwie powstawał w trakcie robienia mojego „Rafaello” (tortownica średn. 26 cm) Składniki: 2 galaretki cytrynowe 200 g białej czekolady połamanej na cząstki 300 g wiórków kokosowych 600 ml śmietany kremówki (30%) biszkopty podłużne Wykonanie: Do rondelka wlałam 500 ml wrzącej wody, wsypałam galaretkę i dokładnie wymieszałam, żeby się(...)rozpuściła. Do gorącej galaretki wsypałam kosteczki czekolady. Mieszałam tak długo, aż się czekolada roztopiła i pięknie połączyła z galaretką tworząc aksamitny krem. Odstawiłam do wystudzenia. Przygotowałam spód ciasta. Biszkopty zmieliłam w blederze, dodałam stopione ciepłe masło i dokładnie wymieszałam. Tą mieszanką wylepiłam spód tortownicy (średn. 26 cm) i wstawiłam do lodówki na 30 min. W tym czasie zrobiłam masę
Kuchnia u KrysiJestem wielbicielką białej czekolady i bezów. Takim cudem zaskoczyłam swoich urodzinowych gości. W połączeniu z sezonowymi owocami powstaje pyszny torcik. Upieczenie blatów bezowych za każdym razem jest dla mnie wyzwaniem. Beza (na 2 blaty): 7 białek Szczypta soli 330 g drobnego cukru 1 łyżeczka octu 10% 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem: 500 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone(...)białej czekolady 2 fixy do śmietany Garść listków mięty Dodatkowo: 125 g borówek 500 g truskawek Mięta do dekoracji Beza: Do misy miksera przelewamy białka. Ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo - łyżka po łyżce dosypujemy cukier. Ubijamy do momentu, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Mikser zmniejszamy do najmniejszych obrotów. Wlewamy ocet oraz dosypujemy mąkę ziemniaczaną. Miksujemy
VioletoweKucharzeniepiekarnik do 170 C i piec godzinę. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto na kolejne 15 minut. Otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto aż piekarnik ostygnie. Wykonanie polewy – czekoladę i z odrobiną śmietany roztopić na garnuszku z parującą wodą. Wymieszać i zdjąć z pary jak już czekolada się całkowicie rozpuści. Polać czekoladą zimny sernik. Na górę rozłożyć truskawki, lekko
Kuchnia PokoleńDzieci uwielbiają makaron tak samo jak zazwyczaj również kochają czekoladę i wszystko co z nią związane. Lubella znalazła kompromis i właśnie od niedawna na sklepowych półkach możemy znaleźć mini makaron świderki z czekoladą. Ja kiedy go zobaczyłam od razu i bez chwili wahania kupiłam. Moja mała córeczka ogromnie się ucieszyła i od razu zaanonsowała, że dzisiaj chce go zjeść. Więc(...)skórka cytrynowa i sycące śniadanie gotowe. Macie 10 minut ???? , bo tyle zajęło mi przygotowanie dania. Polecam gorąco. Składniki : NA 4 porcje 400 g makaronu Lubella mini świderki z czekoladą 250 g świeżych truskawek 200 g serka ricotta 2 łyżki miodu szczypta cynamonu skórka starta z połowy cytryny kilka listków świeżej mięty garść
vaniliowoczekoladowapapier aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i lekko posól. W głębokim naczyniu ułóż porcję ryżu, dodaj marynowane kurki i całość przykryj listkami jarmużu. 6. Panna cotta z białą czekoladą i galaretką na bazie Green koktajl Fit&Easy Składniki na 4 porcje : Śmietana 36 % x 0,4 l Żelatyna x 10 g Biała czekolada x 80 g Laska wanilii(...)Green koktajl Fit & Easy x 1 opakowanie Sok z cytryny Syrop cukrowy Agar 5 g Sposób wykonania : Śmietanę zagotuj z namoczoną wcześniej żelatyną, białą czekoladą i laską wanilii. Gdy żelatyna się dokładnie rozpuści wyjmij laskę wanilii, przelej płyn do małych naczyń i odstaw do lodówki. Green koktajl blanszuj w wodzie, przełóż szybko do wody z lodem aby zatrzymać proces
SMYKWKUCHNI