czekolada - 27946 przepisów (strona:645/1864)

Babeczki szpinakowo miętowe 127

małe ilości jego. babeczki: 80 g roztopionego masła 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki  kakao szczypta soli 6 kostek czekolady gorzkiej 2 jajka 150 ml mleka 70 g cukru maliny mrożone krem: 200 g serka twarogowego aksamitnego 100 g szpinaku baby 6 gałązek mięty 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka(...)mieszam mikserem. Babeczki: Do miski wlewam mleko, dodaję jajka, kakao, sól, roztopione wystudzone masło, cukier i łączę mikserem. Do masy płynnej przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję startą czekoladę gorzką i mieszam wszystko mikserem. Ciasto wykładam do papilotek 2/3 wysokości, u mnie wyszło 12 sztuk.Do każdej babeczki dodaję malinę mrożoną. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170 stopni góra dół

wesoła kuchnia
Tarta kokosowa a la Bounty (wegańska) - bez cukru, laktozy, glutenu, jajek 152

lodówce przez co najmniej 2 godziny) 4 łyżki syropu z agawy (lub innego "słodzidła") Składniki na czekoladową polewę: 80ml mleka kokosowego (z tego co zostało w puszce) 100g czekolady gorzkiej wiórki lub płatki kokosowe do dekoracji Wykonanie tradycyjne:  Uwaga! Przed przystąpieniem do wykonania przepisu namocz nerkowce (150g) w wodzie - nawet przez kilka godzin, mleko kokosowe włóż do lodówki(...)dodajemy wiórki i mieszamy. Gotową masę wykładamy na spód. Wykonanie polewy: Mleczko kokosowe (tylko 80ml z tego odłożonego wcześniej z puszki) podgrzewamy na palniku. Gdy zacznie wrzeć dodajemy szybko czekoladę połamaną na malutkie kawałeczki. Szybko mieszamy, by otrzymać jednolitą konsystencję. Polewamy ciasto, gdy masą lekko stężeje dekorujemy wiórkami kokosowymi, kawałkami kokosa lub zostawiamy bez dekoracji. Wersja na Thermomix: Uwaga! Przed

Mania Wypiekania
Comber Kakaowy 165

łyżki powideł lub dżemu ( u mnie porzeczkowy) 2 łyżki żurawiny 2 łyżki wiśni np. z nalewki 1 łyżka orzechów pokrojonych na drobno Polewa czekoladowa 1/2 tabliczki deserowej bądź gorzkiej czekolady ( jeśli chcemy aby całe ciasto było w czekoladzie roztapiamy całą tabliczkę ) 1. Masło miksujemy z cukrem na puch i dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. 2. Dodajemy przesianą mąkę(...)mnie w kształcie keksowej rynienki z falą ) Pieczemy w 180 stop przez około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy) 3. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną i polewamy ciasto, możemy użyć też gotowej polewy. Wierzch posypujemy orzechami. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Muffiny czekoladowe 143

Zapraszam na cezkoladowe muffinki.  Składniki: 1 szkl mąki 100 g gorzkiej czekolady 200 g ricotty 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki mleka 1/2 szkl cukru 1 łyżka naturalnego kakao do dekoracji: cukier puder Przygotowanie: Rozpuszczamy gorzką czekoladę razem z mlekiem i odstawiamy do ostygnięcia.W jednej misce mieszamy razem suche składniki:mąkę(...)proszek do pieczenia, cukier, kakao. W drugiej misce mieszamy mokre składniki: rozpuszczoną czekoladę, ricottę, jajka i olej. Przelewamy mokre do suchych i dokładnie mieszamy. Do foremek nakładamy ciasto do 3/4 wysokości foremki. Wkładamy mufiny do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Mazurek 148

mazurki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do zarumienienia się na złoty kolor - koło 20-30 min. Zdobimy je według uznania, u mnie kajmak i deserowa czekolada. A na wierzch bakalie, pisaki cukrowe. Widziałam, że można zdobić samą czekoladączekoladą i następnie posypać bakaliami albo dżemem lub marmoladą..  Ile głów tyle pomysłów. Na pierwszy

Justa próbuje gotować
Czekoladowy budyń z kaszy manny z bakaliami 103

Jeśli pozostały nam po świętach bakalie, warto przygotować budyń z ich dodatkiem. Czekoladowy budyń z kaszy manny jest przepyszny! Szybki w przygotowaniu, bo gotujemy kaszę manną z mlekiem i czekoladą, a później blendujemy ręcznym blenderem na gładką masę. Taki przepis dobry jest na deser czy na śniadanie, smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno, warto spróbować! Czekoladowy budyń z kaszy(...)manny z bakaliami / 4 porcje Składniki: 2 szklanki mleka 5 łyżek kaszy manny 60 g czekolady mlecznej po 4 łyżeczki: wiórków kokosowych skórki z pomarańczy, kandyzowanej płatków migdałów Przygotowanie: Do garnka wlewamy mleko. Dodajemy kaszę manną o kawałki czekolady. Zagotowujemy. Mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. Gdy kasza będzie już gotowa, miksujemy blenderem ręcznym. Budyń przelewamy do małych słoiczków/szklaneczek

Moja smaczna kuchnia
Ciasto Snickers bez pieczenia 647

Pyszne ciasto,z masą kajmakową ,orzeszkami i czekoladą-mniam,błyskawicznie znikło ze stołu,polecam wszystkim spróbować.... Składniki: masa budyniowa : 650 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego (proszek) 1/2 szklanka cukru pudru 100g masła masa krówkowa: ok. 250 g masy kajmakowej firmy Helio(niecałe opakowanie) 100g masła 120 g orzeszków ziemnych solonych dodatkowo: 2 opakowania po 220 g herbatników(...)czekolady 10 łyżek śmietanki kremówki 30% mleko do moczenia herbatników Przygotowanie: Szklankę mleka wymieszać z proszkiem budyniowym i dodać do reszty zagotowanego mleka z masłem i cukrem .  Masę krówkową podgrzewam z masłem i dorzucam orzeszki. Herbatniki namaczam w mleku,wykładam nimi blaszkę kwadratową, na to nakładam połowę kremu budyniowego. Druga warstwa herbatników, masa krówkowa. I znowu herbatniki, budyń, herbatniki

Swojskie jedzonko
Sernik "Krówka" - bardzo prosty, pieczony sernik z dodatkiem ganache i orzechów. 285

być z wiaderka, ważne by był dobrej jakości np. "Mój Ulubiony") 800 g masy kajmakowej/krówkowej (2 puszki) 100 g orzeszków solonych 200 ml śmietany kremówki 200 g mlecznej czekolady (dobrej jakości) 5 łyżek mąki ziemniaczanej 6 jaj 200 g herbatników 100 g masła cukier puder do masy - 1 szklanka (tutaj najlepiej dobrać ilość wg uznania, bo masa z dodatkiem(...)godziny. PIECZEMY BEZ TERMOOBIEGU. Studzić przy uchylonych drzwiczkach. Gdy sernik jest już chłodny, przygotować polewę.  W rondelku umieścić pół pozostałej puszki kajmakowej, kremówkę oraz połamaną na drobno czekoladę. Pomieszać, następnie włączyć palnik i (nie dopuszczając do zagotowania) ciągle mieszając, pozwolić czekoladzie się rozpuścić.  Gładkie ganache wylać na ciasto, posypać orzeszkami. Przechowywać w lodówce. Smacznego

Poezja Smaków - blog kulinarny
Jagodowa komosanka z czekoladą. Śniadanie w 15 minut! 124

nastrój a dzień staje się lepszy. Proste i szybkie w przygotowaniu posiłki to moja specjalność, takie właśnie jest śniadanie. Mrożone jagody wręcz prosiły się o użycie. Do tego kostka czekolady deserowej, odrobina jogurtu naturalnego, jagody goji i płatki migdałów by dobrze zacząć kolejny dzień.  Składniki (2 porcje): 1 szklanka mleka  1/2 szklanki komosy ryżowej  kilka łyżek jogurtu(...)naturalnego  2-3 łyżki syropu klonowego  2-3 kostki czekolady deserowej  2-3 łyżki jagód goji  2-3 łyżki migdałów w płatkach  1 szklanka mrożonych jagód  Komosę ryżową gotuję w mleku do wchłonięcia całego płynu, nie powinno to trwać dłużej niż 10 minut. Na koniec gotowania dodaję jagody oraz czekoladę. Składniki dokładnie mieszam

Mango Papaja
Kokosowe sernikobrownie czyli poWeekendowe Łakocie odc.152 188

którego nie został nawet okruszek!!! Masa serowa rewelacyjnie równoważy słodki, czekoladowy spód, pozostaje bowiem lekko kwaskowa.  POLECAM nie tylko na święta oczywiście! Kokosowe sernikobrownie brownie: 100 g gorzkiej czekolady 75 g masła 2 jajka 70 g cukru 1 łyżka kakao 65 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa: 165 g kremowego serka (typu Almette lub Turek(...)jogurtu greckiego 1 jajko 45 g cukru pudru 35 g wiórków kokosowych Czekoladę łamiemy na kawałki i z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy. Jajka ubijamy z cukrem, a następnie wlewamy do nich czekoladę z masłem, cały czas ubijając. Do masy czekoladowej wsypujemy stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do foremki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Mazurek czekoladowy z owocami 146

mąki 100 g masła 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru Masa czekoladowa 100 g śmietany kremówki 100 g czekolady mlecznej 1 łyżka masła Śmietanę rozgrzać wraz z masłem w rondelku i dodać czekoladę. Wszystko wymieszać aż powstanie gładka masa czekoladowa. Dekoracja owoce dowolne 2 łyżki galaretki cytrynowej Galaretkę rozpuścić(...)ułożyć ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż ciasto będzie rumiane. Na przestudzone ciasto wlać masę czekoladową i poczekać aż lekko zastygnie. Na czekoladzie układać pasami pokrojone owoce. Posmarować rozpuszczoną galaretką. mazurek czekoladowy z owocami

O kuchni z uczuciem
Mazurek czekoladowy 104

Banalnie prosty, i wcale nie słodki, mazurek czekoladowy. Tym razem bardziej wytrawnie- bo z gorzką czekoladą, ale śmiało możecie zastąpić ją mleczną. Spód mazurka do zrobienia na dwa sposoby: 1) bez pieczenia  LINK   na bazie ciasteczek lub, 2)  100 g masła       2 żółtka       30 g kakao(...)ciasto rozwałkowujemy i formujemy kształty. Wstawiamy ponownie do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 180 stopni z funkcją termoobiegu. Pieczemy około 13-15 minut.  Czekoladowy ganasz: 200 g czekolady, sami zdecydujcie jakiej 100 ml śmietanki 30% Czekoladę rozpuszczamy w rondlu, dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy. Przestudzony czekoladowy ganasz wylewamy na mazurki. Dekorujemy i wstawiamy do lodówki.    Artykuł

Rusty Fork
Pascha czekoladowa 134

paschę z suszonymi śliwkami i ziarnami kawy (tu przepis ), ale w tym roku była wersja czekoladowa. Prawie jak w kawiarni na rynku w Płońsku.     Składniki: tabliczka gorzkiej czekolady 100 g masła pół szklanki cukru pudru 7 żółtek opakowanie serka mascarpone (ok. 250 g) 500 g sera twarogowego (takiego jak na sernik) po pół łyżeczki ekstaktu z wanilii(...)kakao 200 g wędzonych śliwek (można zostawić trochę do dekoracji) gaza opatrunkowa z apteki lub muślin kakao do dekoracji     Jak przygotować paschę czekoladową? Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę i osobno masło. Cukier ucieramy z roztopionym masłem na gładką masę. Dodajemy żółtka (po jednym), kakao, czekoladę, a następnie ser i mascarpone (stopniowo). Na koniec dodajemy śliwki. Stale mieszamy

Ugotowane pozamiatane
Wielkanocne życzenia i ciasto krówka 146

powstania gładkiego budyniowego kremu. śmietankowy wierzch: 500 ml schodzonej śmietany kremówki 2 opakowania śmietan-fix opcjonalnie: cukier z prawdziwą wanilią lub cukier puder do smaku 20 g gorzkiej czekolady Schłodzoną śmietanę ubijamy krótko mikserem, aż zacznie gęstnieć. Dodajemy śmietan-fixy i ewentualnie cukier (ja go już nie dodaję, ponieważ inne składniki ciasta są bardzo słodkie) i ubijamy jeżcze przez chwilę(...)otrzymania sztywnej masy śmietanowej. Czekoladę ścieramy dooddzielnego naczynia na małych oczkach tarki. Skłądanie całości: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy jedną warswę herbatników/krakersów. Na herbatniki wylewamy ciepłą masę krówkową i wygładzamy ja łyżką. Na masie krówkowej układamy kolejną warstwę ciastek, a na ciastka wykładamy masę budyniową, którą również wygładzamy łyżką. Trzecią warstwę ciastek układamy na kremie

Zawsze głodna!
TARTA Z KARMELEM CZEKOLADOWYM I ORZECHAMI WŁOSKIMI 112

szczypta soli ● papier do   pieczenia ● drobna fasola lub szklane kulki do wysypania foremki   Karmel czekoladowy: ● 6 łyżek mleka ● 150 g miodu ● 100 g cukru ● 50 g gorzkiej czekolady ● 300 ml słodkiej śmietanki ● 300 g orzechów włoskich   Przygotowanie: Zrób ciasto: do dużej miski wsyp mąkę, sól, dodaj masło pocięte na drobne kawałki. Podszczypując koniuszkami palców, połącz mąkę(...)złoty kolor. Wyjmij z piekarnika. Ostudź. Zrób masę karmelową: do garnka wlej mleko, dodaj cukier i miód. Delikatnie podgrzej, aż cukier się całkowicie rozpuści. Dodaj startą na drobnej tarce czekoladę. Delikatnie podgrzej, aż cukier się całkowicie rozpuści. Delikatnie podgrzej. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści, zdejmij na chwilę garnek z ognia i wlej śmietankę. Ponownie podgrzej i redukuj masę, aż zgęstnieje

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska

Proponowane wyszukiwania