rozpływające się w ustach, natomiast posypka z z migdałów chrupiąca. Ciasto ładnie prezentuje się na stole, a po lekkim przestygnięciu wygodnie kroi na kawałki. Zadowoli wszystkich, szczególnie smakoszy czekolady. SKŁADNIKI / forma o średnicy 22-23 cm CIASTO 300 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietany 30% 4 jajka / białka i żółtka oddzielnie szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 4 pełne łyżki(...)wciąż pozostaną w kawałkach. POSYPKA MIGDAŁOWA : w rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier i migdały. Mieszamy. CIASTO : W garnku zagotowujemy śmietankę, zdejmujemy z ognia i dodajemy podzieloną na kostki czekoladę. Zostawiamy na 2 minuty, a następnie mieszamy do połączenia składników w jednolitą, gęstą masę. Dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem energicznie mieszamy rózgą. Wprost do rondelka przesiewamy mąkę kukurydzianą
cool and mintyBrownie:-) Będzie dziś do kawusi do herbatki do kompotu. Ciasto jest pochodzenia amerykańskiego i od angielskiego słowa brown - czyli brązowy przybrało swoją nazwę. Jest na bazie ciemnej, gorzkiej czekolady. Powinno być w środku wilgotne i soczyste. Bardzo trudno jest zrobić idealne Brownie. Ja podjęłam wyzwanie, które jest podwójnie trudne, ponieważ będzie bezglutenowe, bez mąki. Dziś już jest to powszechne(...)jajka 1 banan 1,5 płaskiej łyżeczki sody łyżka miodu 3 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego 2 łyżki ciemnego kakao truskawki na polewę: 1 gorzka czekolada, 1/3 kostki masła Sposób przyrządzenia: Fasolę opłukać, wysuszyć na sitku. Bardzo dokładnie zblendować na gładką masę. Dodać banana, kakao, jajka, miód, olej i jeszcze raz zblendować. Przełożyć
pieprzny smaczekpoczekać aż stężeją, ale dla takiego smaku warto poczekać ;) Składniki na 4 babeczki 400 gr jogurtu greckiego 4 czubate łyżki cukru pudru 2 czubate łyżeczki żelatyny 4 kostki mlecznej czekolady jeden/dwa wafelki Lusette o smaku czekoladowym http://lusette.pl maliny lub inne owoce z syropu do dekoracji i jeszcze lepszego smaku babeczek ;) 4 foremki na serniczki na zimno/babeczki/panna cotte(...)Jogurt wyjmujemy wcześniej aby nieco się ogrzał. Wafelki i czekoladę kroimy na drobno. 2. Żelatynę zalewamy bardzo gorącą wodą i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do przestygnięcia. 3. Jogurt przekładamy do miski i dodajemy cukier puder, następnie do przestudzonej żelatyny wkładamy z dwie łyżki jogurtu i mieszamy ( w ten sposób zahartujemy ją aby sie nam nie zważyła masa ) przekładamy do jogurtu
Gotowanie...to proste !Dzisiaj bardzo pyszna i aromatyczna babka z konfiturą z płatków róży i konfiturą malinową. Do tego delikatnie cytrynowa i waniliowa. Polana polewą z białej czekolady i oleju kokosowego. Smaczna, wilgotna i na jednym kawałku nie można poprzestać. Bardzo mi smakowała, zrobiłam ją moim bliskim na walentynki. Polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)wody różanej lub 3/4 łyżeczki ekstraktu różanego skórka starta z 1 cytryny około 5-6 łyżek konfitury z płatków róży około 5 łyżek konfitury malinowej Polewa: 150g białej czekolady 3 łyżki oleju kokosowego różowy barwnik spożywczy Dodatkowo: suszone płatki róży jadalnej do posypania Ciasto: 1. Formę do babki o średnicy 23-24cm wysmarować masłem i posypać mąką. 2. Mąkę
Mała CukierenkaMuffiny brownie z malinami, czyli połączenie które stanowi duet idealny. Kwaskowate maliny, gorzka czekolada i odrobina cukru to składniki, które tworzą te przepyszne babeczki, ale nie ma co zachwalać, wypróbujcie sami! Składniki: Na ok. 6 dużych muffinów - 100 g masła - 125 g gorzkiej czekolady (min. 60% kakao) - 130g cukru - 2 jajka - 100g mąki pszennej - 1 łyżka kakao(...)łyżeczki proszku do pieczenia - garść malin W garnku rozpuszczam masło, następnie dodaję połamaną na kostki gorzką czekoladę i cukier, mieszam aż do rozpuszczenia. Zawartość garnka odstawiam na chwilkę do ostygnięcia. Po chwili dodaję do zawartości garnka jajka, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wszystkie składniki mieszam, do czasu uzyskania jednorodnej konsystencji, lecz nie za długo. Papilotki napełniam
Receptura smakudelikatny biszkopt,druga-krem,kolejna-ciasto z miodem i orzechami a bazie białek-najlepsze :D potem znów warstwa kemu i na koniec druga połowa kakaowego biszkoptu :-) Całość jest polana czekoladą i posypana orzechami. Ciasto jest wspaniałe,wbrew pozorom robi się je łatwo,szybko i przyjemnie :-) Polecam SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm KAKAOWY BISZKOPT -5 jajek -0,5 szkl cukru (szklanka(...)cukru -1 budyń śmietankowy bez cukru 40g -2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej -1 opakowanie cukru waniliowego -3 szklanki mleka -200g masła lub margaryny DODATKOWO -1 tabliczka mlecznej czekolady -20g masła -3 łyżki mleka BISZKOPT KAKAOWY Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno,dodajemy cukier i miksujemy chwilę do uzyskania błyszczącej masy,dodajemy żółtka-miksujemy. Dodajemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumielonego mięsa, z dodatkiem papryki, kukurydzy i czerwonej fasoli - tym razem w wersji z kurczakiem. Doprawione kolendrą, kminem rzymskim, chili i oregano. W mojej wersji również z gorzką czekoladą, szczyptą cynamonu i pomidorami. Podałam je z ugotowaną na sypko kaszą pęczak, kwaśną śmietaną , tartym serem i awokado. Można przygotować wcześniej i odgrzewać. SKŁADNIKI / 6 porcji 2 filety(...)bulionem lub wodą) 400 g (puszka) rozdrobnionych pomidorów/ polecam cirio 100 ml gorącego bulionu lub wody 200 g (mała puszka) kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 2 kostki gorzkiej czekolady PRZYPRAWY : 2 łyżeczki ziaren kolendry, 1 płaska łyżeczka nasion kminu rzymskiego, 1 łyżeczka suszonego oregano, szczypta cynamonu, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1/3 łyżeczki
cool and mintytylko Miłość A skoro dzisiaj najważniejsza jest miłość, warto podkreślić ją wyjątkowym deserem. Zapraszam na czekoladowy pudding z malinami. Koniecznie w walentynkowej scenerii. Składniki: • 500 g mleka • 50 g czekolady deserowej • 20 g cukru • 20 g mąki ziemniaczanej • 1 jajko • 1 łyżka serka waniliowego • świeże maliny Sposób przygotowania: Tradycyjny: 1. Jajko utrzeć z cukrem. Masa powinna być puszysta(...)mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać z masa jajeczną. 3. 400 g mleka podgrzać ze startą czekoladą. 4. Gdy tylko zacznie wrzeć, wlać mieszaninę i, cały czas mieszając, ugotować budyń. W Thermomixie: 1. Do misy włożyć czekoladę w kawałkach. Zmiksować w opcji 10s/obr.8. 2. Założyć motylek. Dodać mleko, jajko, cukier I mąkę ziemniaczaną. Gotować 6 min. 30 s/ 100o
W mojej kuchniktórej w środku nocy nawet na pustyni będzie Wam się chciało zdobywać składniki i przygotowywać taki oto mus czekoladowy z frużeliną z gruszek i mango Składniki: 150g gorzej czekolady 3 jajka 1 łyżka drobnego cukru 20-30 g masła w temperaturze pokojowej 1 (albo i dwie) łyżka rumu – u mnie wylądował dominikański Barcelo 1 gruszka ½ mango Żelatyna ½ łyżeczki przyprawy piernikowej(...)najlepiej zastosować ją wg uznania Owoc granatu Przygotowanie: Jajka sparzyłam i oddzieliłam żółtka od białek. Czekoladę z odrobinką wody (1-2 łyżki) rozpuściłam w kąpieli wodnej, dodałam rum oraz masło i wymieszałam na idealnie gładką masę. Białka ubiłam na sztywną pianę, a żółtka utarłam z cukrem na puszystą masę. Czekoladę nieco przestudziłam tak, aby nie była gorąca a jednocześnie wciąż
Kate's Kitchengodzin. Krem malinowy: 250 g serka mascarpone frużelina malinowa Mascarpone i frużelinę przełożyć do naczynia, zmiksować na gładką masę. Krem czekoladowy: 200 ml kremówki 100 g gorzkiej czekolady Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać wystudzoną czekoladę, połączyć. Wykonanie - Na paterze położyć pierwszy blat czekoladowy, posmarować go kremem malinowym, przykryć drugim blatem. Wierzch
Domowa cukiernia Ewyczekoladowej. Składniki na babkę czekoladową: * 250 g mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3/4 szklanki cukru * 1 paczka cukru waniliowego * 3 jajka * 150 ml mleka * 100 g gorzkiej czekolady * 180 g masła Wykonanie: Masło z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej. wystudzić. Mąkę, proszek do pieczenia, oba cukry, jajka i mleko wymieszać mikserem w misce, dodać wystudzone masło z czekoladą
Zrób to smacznieIdealne na jeden kęs, mocno kokosowe, otoczone pyszna mleczna czekoladą. Czy można chcieć coś więcej? Składniki: 2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru pudru 100 ml śmietany kremówki 80 g masła łyżeczka rumu lub olejek rumowy (kilka kropel )- dla dzieci do polania: tabliczka mlecznej czekolady Wykonanie: Rozpuścić masło, dodać śmietanę kremówkę. Następnie dodać wiórki wymieszane z cukrem pudrem oraz(...)albo aromat. Odstawić do lodówki, aż masa zacznie tężeć. Formować kulki, przełożyć do papilotek. Każdą kulkę namoczyć z wierzchu w rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie
Z Majeczką w kuchniPomysł na tą gorącą czekoladę powstał przypadkiem, nie wymaga przepisu i instrukcji ale mogę zdecydowanie zapewnić, że jest to niezapomniane doświadczenie, idealne na Walentynki do kolacji, bądź jako pobudka ze śniadaniem do łóżka :) Koniecznie podajcie swojej drugiej połówce w tegoroczne Walentynki ! <3 * 3 łyżki gotowej gorącej czekolady w proszku * kubek mleka * 1 lub 2 pralinki czekoladowe od Lindt(...)Lindor Mleko zagotowujemy w garnku. Dosypujemy czekoladę w proszku (najlepiej 3 duże łyżki), całość porządnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i dorzucamy jedną lub dwie pralinki lindta. Mieszamy aż pralinki się roztopią :) Podajemy na gorąco
Klasyka Gotowaniapowinno się bliskiej osobie codziennie, nie tylko od święta he. Warstwa dolna, to śmietanka, mleko, żelatyna i syrop truskawkowa poezja od Ogórdka Dziadunia , wierzch mus truskawkowy i starta biała czekolada. Pyszny, już nie mogę doczekać się naszych, pysznych truskawek oj... rozmarzyłam się :-). Miłego dzionka Wam życzę :-). Składniki na 4 porcje: 350 ml śmietany 30% 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki syropu(...)truskawkowego u mnie truskawkowa poezja Ogródek Dziadunia 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżeczki gorącej wody mrożone truskawki biała czekolada 1.Truskawki wcześniej rozmrażamy. 2.Śmietanę 30% i mleko dajemy do rondelka, gotujemy. Żelatynę zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy. Jak mleko i śmietana nam się zagotują, dodajemy do nich syrop (jeśli chcemy, żeby deser był bardziej słodki, to możemy syropu dać
kruche babeczkiuwielbiam, ale córa owoców w torcie nie toleruje. Składniki: Biszkopt: na 1 jajko, 3 dkg mąki, 3 dkg cukru, kakao. Masa: 500 g mascarpone (temp. pokojowa), 200 g czekolady deserowej (ciemnej), 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (zimnej), 1/3 szklanki cukru pudru. Poncz: czarna herbata, cukier, sok z cytryny. Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy(...)tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 st. ok. 40 minut. Wystudzony, przekroić na 3 blaty. Biszkopt wyjmujemy z blachy dopiero po jego całkowitym wystudzeniu. Mus czekoladowy: czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodawać po łyżce mascarpone, za każdym razem mieszając łyżką do połączenia się składników. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem
Państwo Wojtczuk gotują