czekolada - 27946 przepisów (strona:658/1864)

Klasyczny piernik w zdrowej wersji 136

pokuszę się o stwierdzenie, że jest nawet lepszy! Bez mąki pszennej i cukru za to z pysznym miodem, stewią, mąką owsianą i kokosową; przekładany domowymi powidłami i polany gorzką czekoladą. Stworzony przy akompaniamencie piosenek świątecznych w wykonaniu uroczego Michaela Buble. Składniki: 150g mąki owsianej 50g mąki kokosowej 2 łyżki  przyprawy do piernika 2 łyżki miodu 3 jajka 2 łyżki(...)proszku 200ml mleka  2 łyżki kakao 60g masła w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej + Domowe powidła śliwkowe  Polewa: 10 kostek czekolady gorzkiej 4 łyżki mleka 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Masło, kakao, miód, stewię i przyprawę do piernika rozpuszczamy w rondelku. Zdejmujemy z ognia i ochładzamy. Dodajemy mleko i jajka. Energicznie mieszamy

Czarnawisienka
Piernik staropolski z masą serową waniliową, czekoladową i dżemem 192

łyżki cukru z prawdziwą wanilią (lub ziarenka z 1 laski wanilii + 2 łyżki cukru) 4 jajka 2 budynie waniliowe bez cukru 1 spora łyżka mąki ziemniaczanej 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2/3 szklanki mleka oraz słoik gęstego dżemu porzeczkowego Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić. Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę(...)ciepła) wyłożyć na placek miodowy i przykryć drugim, lekko dociskając. Jego wierzch posmarować dżemem. Położyć trzeci placek, dociskając. Następnie do drugiej, jeszcze ciepłej części masy serowej dodać połamaną gorzką czekoladę i mieszając energicznie łyżką, rozpuścić czekoladę. Dobrze wymieszać. Później wyłożyć mssę czekoloadową i przykryć ostatnim plackiem, znów dociskając. Ciasto najlepiej przykryć szczelnie workiem foliowym i zostawić do ostudzenia, aby blaty

Czerwień i błękit
MUFFINY PIERNIKOWE ZE ŚLIWKĄ 135

Piernikowe muffiny z suszonymi śliwkami, polane czekoladą stanowią wspaniałe połączenie. Śliwki można zastąpić powidłem lub ulubionym dżemem. Składniki: 200 g mąki pszennej  55 g cukru trzcinowego  3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao  1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej  1 jajko  1/3 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka  10 suszonych śliwek(...)Polewa: 75 g czekolady mlecznej ciemnej  Przygotowanie: Mąkę przesiewam przez sito, dodaje wszystkie suche składniki: cukier,przyprawę do piernika,kakao,proszek do pieczenia oraz sodę.   W drugiej misce łącze ze sobą mokre składniki: jajko, olej, mleko. Śliwki kroję na mniejsze kawałki Mokre składniki łączę ze suchymi, dodaję śliwki.  Ciasto przekładam do papilotek i wkładam do piekarnika

Kukuleczki
Dietetyczne ciasto piernikowe 455

zyskał nowe zdjęcia, dlatego aby przypomnieć Wam go nieco dodaję go ponownie. Smaczny, dietetyczny piernik na mące orkiszowej z jogurtem naturalnym. Miękki, przełożony domową konfiturą truskawkową i polany gorzką czekoladą. Dla wszystkich tych, którzy liczą kalorie ten piernik będzie zbawienny. Polecam przepis, gdyż piernik udaje się zawsze pomimo tego, że w składnikach nie ma jajek. Składniki (na małą formę keksową(...)gram mąki orkiszowej 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej łyżka przyprawy do piernika łyżka kakao szklanka jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju rzepakowego konfitura truskawkowa Czekoladowa polewa: 1/2 tabliczki czekolady deserowej 3 łyżki mleka pokruszone pierniczki do dekoracji i ulubiona posypka Miód podgrzewamy. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i kakao i przesiewamy do miski, dodajemy miód, olej

Mango Papaja
Masło migdałowe i kilka pomysłów na domowe smakołyki idealne na prezent 149

się mądrze zarządzać słodyczami w diecie dziecka, są wystawieni na ciężką próbę. Bo słodycze to ciągle nadal najczęstszy i najłatwiejszy prezent dla dziecka. Nic łatwiejszego jak kupić cukierki czy czekoladę. Słodycze są na wszelkich świątecznych imprezach, w paczkach z prezentami od znajomych, w przedszkolu, w pracy… czekoladowe mikołaje czyhają z każdej strony. Uwaga! macie prawo głośno mówić że tego(...)Można też podpiec w piekarniku tylko trzeba uważać, żeby się nie spaliły - chociaż ja raz robiłam masło z takich lekko przypalonych i też masło było pyszne, chociaż miało barwę czekolady. Migdały całkowicie przestudzić. Umieścić je w dobrym i wytrzymałym robocie kuchennym i następnie miksować przez ok 10-15 minut. W międzyczasie trzeba kilka razy za pomocą łopatki zgarniać migdały

Cooking for Emily
makowiec z kajmakowym marmurkiem 163

łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki mleka 1/2 szklanki rodzynek 100 g skórki kandyzowanej z pomarańczy 1/2 szklanki kokosu łyżeczka masła 4 łyżki kajmaku 50 g czekolady gorzkiej łyżeczka sody Kokos usmażyć na maśle z odrobiną cukru. Mak zalać wrzątkiem tak aby cały był przykryty, Kiedy ostygnie odcedzić i zmielić maszynką lub blenderem. Żółtka oddzielić od białek(...)sodę. Wmieszać delikatnie bakalie i pianę z białek. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić. Wierzch posmarować kajmakiem. Czekoladę rozpuścić nad parą, przełożyć do worka lub pisaka i wycisnąć na kajmak paski. Za pomocą widelca przeciągnąć czekoladę w poprzeczną stronę tak, aby utworzyć marmurkowy wzór

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Piernik z marcepanowym sernikiem 104

Takie świąteczne dwa w jednym… Dwa blaty piernikowe, w środku sernik z dodatkiem masy marcepanowej, a tym co spaja wszystkie warstwy są powidła śliwkowe z rozpuszczoną czekoladą. Szczerze mówiąc osobiście oczekiwałam jednak po tym wypieku więcej. Być może to kwestia tego, że zarówno piernik jak i sernik (pomimo dodatku masy marcepanowej czy amaretto) smakowały bardzo, że się tak wyrażę(...)sera ricotta 200g masy marcepanowej 1/2 szklanki śmietanki 30% 1/2 szklanki cukru 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki likieru amaretto POWIDŁA: 1 1/2 szklanki powideł śliwkowych 50g czekolady gorzkiej Masło razem z miodem rozpuszczamy na małym ogniu, odkładamy do przestudzenia. Następnie ubijamy z jajkami. Dodajemy śmietanę oraz mąkę przesianą z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawą

Smaki Na Talerzu
Daktylowe trufle 99

daktyli bez pestek 1 szkl. suszonych śliwek 1 szkl. orzechów włoskich (u mnie mieszanka: włoskie, pekan, laskowe i kilka brazylijskich) 4 łyżki miodu 1/3 szkl. kakao 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (ja miałam z pomarańczą, i dość mocno zdominowała ona smak trufli) 1-2 łyżki rumu Śliwki, daktyle i orzechy mielimy w maszynce do mięsa. Całość polewamy miodem, zasypujemy gorzkim kakao(...)dodajemy roztopioną czekoladę. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki. Ze schłodzonej masy formujemy równej wielkości kulki. Obtaczamy wg uznania: w gorzkim kakao, zmielonych migdałach, posiekanych migdałach, bądź orzechach, wiórkach kokosowych, lub polewamy białą czekoladą. Przechowujemy w chłodnym miejscu

Smaki Na Talerzu
Zimowa kawa z syropem mandarynkowym, jak ciepły sweter 160

Słodka, ciepła, karmelowo- korzenna i zostawiająca na buzi duże, białe wąsy z bitej śmietany ;) Do tego, tak bardzo kojarząca się ze Świętami, mandarynka w postaci syropu i wiórki białej czekolady- niebo! To już nie zwyczajna kawa, to ciepły kawowy sweterek, który możesz wlać w siebie, kiedy tylko przyjdzie Ci na to ochota! Rozgrzejmy się zatem karmelową kawą zbożową, zatapiając się(...)laskę cynamonu 2 czubate łyżeczki karmelowej INKI sok z 1 dużej mandarynki 1/2 łyżeczki miodu 150ml śmietany 30% / 36% lub spienione mleko 3 łyżeczki cukru pudru kostka białej czekolady Sposób przyrządzenia: 1. Sok z mandarynki wlej do małego rondelka, dodaj miód i gotuj przez ok. 10min. na średnim ogniu- do redukcji i zgęstnienia. 2. Wodę wlej do drugiego rondelka

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ciasteczkowa kawa z mlekiem 127

Idealny napój na zimowy czas. Pyszna kawa z ciasteczkami i ciepłym mlekiem. Dodatek imbiru sprawia że ta kawa najlepiej rozgrzewa. A czekolada to wiadomo jak na nas działa! Składniki : * szklanka wrzątku * 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej  * łyżeczka cukru trzcinowego  * ciepłe mleko * 2 ciasteczka korzenne starte na tarce * kostka czekolady  Przygotowanie : Kawę zaparzyć w większym kubku, posłodzić i wymieszać(...)ciasteczkami. Uzupełnić kubek ciepłym mlekiem. Posypać startą czekoladą

Magiczne Życie Marty
Maślane Ciasteczka Przełożone Marmoladą / Bez Jajek 159

Składniki na 1 blaszkę ciastek: 200 gr masła 100 gr cukru pudru aromat waniliowy 220 gr mąki pszennej 40 gr mąki ziemniaczanej Dodatkowo : około 200 gr marmolady 100 gr czekolady mlecznej lub deserowej lub białej ( u mnie deserowa z białą ) 20 gr masła Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej ! 1. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysta masę. Następnie(...)włożeniu ciastek do piekarnika obniżamy temp do 200 stop. i pieczemy przez około 10-15 min do ze złocenia. Po upieczeniu studzimy a następnie przekładamy marmoladą i zanurzamy w czekoladzie* *czekoladę/dy umieszczamy w miseczce nad kąpielą wodna razem z masłem i rozpuszczamy. Źródło książka "Moje Wypieki

Gotowanie...to proste !
Słodkie, ciasteczkowe, niezobowiązujące prezenty 208

Chyba każdy z nas cieszy się z niebanalnych prezentów Chciałam być zatem kreatywna i zamiast czekoladowych mikołajów i świątecznych czekolad wręczyłam tajemnicze woreczki a w nich przepyszne, kruche maślane ciasteczka i muffinki z marchewki z orzechami włoskimi. Żeby dodać aromatu i klimatu ✨ wrzuciłam do środka orzechy, goździki, pokruszone laski cynamonu, plasterki suszonej pomarańczy, gwiazdki anyżu Całość zapakowałam w materiał(...)mokre składniki i marchewkę. Wymieszaj wszystko łyżką i nakładaj do foremki do ½ wysokości papilotek. Wstaw po piekarnika na około 30 minut. W tym czasie zrób polewę – roztop jogurt z czekoladą, dodaj szczyptę skórki z pomarańczy. Mufinki wyjmij z formy, pozwól im trochę ostygnąć. Polej polewę po muffinkach i posyp orzechami. Składniki MUFFINKI Z ORZECHAMI 250 g marchewki 1 pomarańcza

Eat me! Fit me!
Keks piernikowy 169

sody oczyszczonej 2 łyżeczki  przyprawy do piernika 2 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki suszonej miechunki 1 łyżka  skórki pomarańczowej 1 łyżka kandyzowanych owoców Polewa: 1/2 tabliczki białej czekolady 2 łyżki mleka owoce kandyzowane do ozdoby Wykonanie: W garnuszku  na małym ogniu rozpuszczamy masło i cukier z wodą. Odstawiamy z kuchenki, wrzucamy rodzynki i pozostawiamy do wystygnięcia(...)ciasta powinien być suchy. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, gdy lekko przestygnie wyjmujemy je z formy i studzimy na kratce. Gdy będzie całkowicie zimne robimy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, stopniowo dodając mleko. Pamiętajmy, że biała czekolada nie lubi wysokiej temperatury i trzeba ją topić na małym ogniu. Gorącą polewą dekorujemy ciasto, a na koniec posypujemy keks owocami

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto piernikowe z czekoladą 166

ciasto z pewnością nie przypomina tradycyjnego piernika. Za to jest lekkie i pachnie niesamowicie korzennymi przyprawami oraz kusi kawałkami czekolady. Do kawy na jesienno-zimowe wieczory sprawdzi się idealnie. Gwarantuję, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku. Inspiracja: Moje Wypieki Składniki na keksówkę: 2 duże jajka 100 ml oleju 1 szklanka maślanki 250 g mąki pszennej 120 g drobnego cukru(...)wypieków 2,5 łyżki kakao 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Suche składniki przesiać, odłożyć. Jajka, olej, maślankę umieścić w naczyniu i zmiksować do połączenia się składników. Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia (sodę), przyprawę korzenną wymieszać. Dodać

Fabryka pomysłów
Łatwy piernik z powidłami i polewą czekoladową 937

Zapraszam na pyszny, korzenny piernik przełożony powidłami śliwkowymi. Bardzo aromatyczny, ponieważ dodajemy sporo przypraw, ale właśnie takie pierniki smakują mi najbardziej. Do tego polewa z gorzkiej czekolady i mamy idealny piernik. W przygotowaniu szybki i prosty. Najlepiej smakuje na drugi dzień, jak zwilgotnieje od powideł. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)łyżeczce zmielonego imbiru, kardamonu po 3/4 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego Nadzienie: 200-250g powideł śliwkowych Polewa: 200ml śmietanki kremówki 36% 140g połamanej, gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 3 łyżki płynnego, naturalnego miodu Dodatkowo: złoty barwnik spożywczy w proszku Ciasto: 1. Do rondelka przełożyć miód, olej, masło, cukier podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią i połączą

Mała Cukierenka

Proponowane wyszukiwania