maku (najlepiej już zmielonego) 4 łyżki miodu 100 g orzechów włoskich (obranych i grubo pokrojonych) 50 g suszonych śliwek bez pestek pokrojonych w ćwiartki łyżka ekstraktu waniliowego gorzka czekolada Przygotowanie: Komosę przepłucz wodą po czym gotuj 10 minut w mleku. Pod koniec gotowania dodaj kilka kawałków czekolady i poczekaj aż się rozpuści. Jeśli masz nie zmielony mak, to zalej(...)mlekiem i wymieszaj z orzechami, wanilią i śliwkami. Jeśli całość będzie za sucha możesz dodać 4 łyżki wrzątku. Przed podaniem udekoruj talerz płynnym miodem, orzechami i startymi wiórkami czekolady
Ugotowane pozamiataneSkładniki: 50 g migdałów 50 g orzechów laskowych 100 g cukru kryształ (1/2 szklanki) 300 g gorzkiej czekolady (3 tabliczki) 250 g margaryny (1 kostka) 5 jajek 200 g mąki pszennej 2 łyżki przyprawy di piernika (40 g) 1 łyżka miodu 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: cukier puder Przygotowanie: Migdały i orzechy laskowe grubo posiekać. Mąkę pszenną(...)proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika przesiewamy. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Następnie margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Dodać rozpuszczoną margarynę i czekoladę, lekko wymieszać, potem dodać miód - wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika - dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać migdały
Ciastka - domowe słodkościskładniki: 100 g czekolady gorzkiej 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g cukru pudru 240 ml maślanki 100 ml oleju 2 jajka 2 łyżki kakao 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody dodatkowo do dekoracji: polewa czekoladowa posiekane orzechy wykonanie: Czekoladę siekamy. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, sodą, kakao oraz przyprawą do piernika. W osobnym naczyniu miksujemy olej(...)maślanką oraz jajkami. Do zmiksowanych składników przesiewamy suche składniki i mieszamy np. szpatułką tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej keksówki (ok. 25x10cm). Pieczemy w 175 st. C przez ok. 60 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia i dowolnie dekorujemy. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniaszklanki mleka szczypta soli olej do smażenia nadzienie: kostka białego sera 3 łyżki cukru brązowego 1 mały kubeczek jogurtu greckiego 4 mandarynki czekolada gorzka pomarańczowa + 100 ml śmietanki 30% oraz ok 2 łyżek orzechów arachidowych pokruszonych Sposób przyrządzenia: Składniki na ciasto delikatnie wymieszać, a następnie zmiksować lub roztrzepać, ja dziś(...)pewno się uda, oczywiście wcześniej trzeba podważyć widelce. Ser rozdłubać widelcem, dodać jogurt, połowę obranych mandarynek, cukier i zblendować na gładką masę. Śmietankę zagotować, dodając kostki czekolady. Każdy naleśnik smarować grubą warstwą sera posypując małymi cząstkami mandarynek. Tuż przed podaniem polać gorącą czekoladą oraz posypać orzeszkami
pieprzny smaczeknaleśnik był najlepszy na świecie! składniki na nadzienie i polewę 500 sera twarogowego 1 cukier z prawdziwą wanilią 2 łyżki cukru 2 łyżki gęstej śmietany 1 tabliczka czekolady 100 g ok. 30 g wiórek kokosowych ok. 4 łyżki kremówki 30% składniki na ciasto naleśnikowe: 500 ml mleka 3,2 % 200 g mąki pszennej 1 jajko 100 ml oleju(...)cukier, cukier waniliowy, śmietanę. Wszystko razem mieszamy. Jeżeli ser dla nas jest za mało słodki, zawsze można dodać więcej cukru. Tak samo jest z konsystencją i dodaniem ilości śmietany. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy kremówkę (bez ubijania) Smażymy nasze naleśniki, smarujemy serem i polewamy ciepłym sosem czekoladowym posypując na koniec na bogato wiórkami kokosowymi. Ja dorzuciłam jeszcze klika
W Moim Magicznym DomuSkładniki : 20 dkg czekolady gorzkiej 6 żółtek 20 dkg cukru 200 ml mleka 250 ml spirytusu 95 % kawałek laski wanilii Sposób wykonania : Ż ółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Czekoladę rozpuść w mleku podgrzewając w rondelku na niewielkim ogniu ciągle mieszając. Do utartych żółtek, ciągle mieszając, wlewaj rozpuszczoną czekoladę , a następnie cienkim strumieniem, powoli wlewaj spirytus. W trakcie
Przepisy i porady kulinarneczubata szklanka maki 1 lyzka oleju 3 lyzeczki kakao 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1 puszka kajmaku 200 g masla 2 paczki krakersów posiekane orzechy włoskie 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 4 lyzki smietanki 30%, albo mleka Sposób przygotowania: Białka nalezy oddzielić od zoltek i zmiksować z cukrem puch. Następnie dodac zoltka i dalej miksować(...)posmarować czescia masy kajmakowej, po czym ulozyc warstwę krakersów, lekko docisnac i kladziemy nastepna warstwe masy i warstwa karakersow, masa kajmakowa i ciasto czekoladowe, mi wyszly 3 warstwy krakersow. Czekolady rozpuscic w kapieli wodnej, dolac smietanke i gotowa polewa polac ciasto. Orzechy pokroic na mniejsze kawałki i posypać nim cale ciasto. Odstawic do lodówki na cala noc i gotowe :) Smacznego
Słodkości i nie tylkodeserów. Bardzo przypomina ciasto naleśnikowe (w składzie i stopniu trudności), tylko że pieczemy je w piekarniku. Klasyczny francuski przepis zawiera letnie wiśnie lub czereśnie. W mojej zimowej wersji znajdziecie czekoladę i gruszki oraz dodatek czegoś ekstra - słonej gorgonzoli. O wspaniałości duetu gruszka i gorgonzola opowiadałam Wam już nie raz, np. przy okazji przepisu na tę sałatkę . A czy wiedzieliście(...)gorgonzola i gorzka czekolada to również para idealna? Miałam okazję się o tym przekonać kilka lat temu w czasie warsztatów z serów zagrodowych prowadzonych przez Gienio Miętkiewicza. Próbowaliśmy wtedy różnych nietypowych zestawień smakowych, m.in. właśnie gorgonzoli z czekoladą oraz popijanego miodem pitnym. W czekoladowym clafoutis gorgonzoli nie jest dużo, ale wystarczająco, aby dodać ciastu interesującej słoności, gdy natchniemy się
Chilli Czosnek i Oliwazewnątrz przez okno... i co widzę? Śnieg! Tak moi drodzy, w Wielkopolsce miejscami zrobiło się biało... A więc do kubka gorącej porannej kawy dołożyłam sporo mlecznego puchu, białej czekolady i oczywiście syropu z sezonowych gruszek, by nadać kawie niepowtarzalny owocowy smak. I tak powstało idealne połączenie kawy z witaminami na chłodny dzień, spróbujecie? :-) Składniki na 2 szklanki: Inka Klasyczna(...)mleko 3,2 % - 200 ml laska wanilii biała czekolada do oprószenia dojrzała gruszka garść cukru Wykonanie: Gruszkę obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę, włożyć do niedużego naczynia. Zasypać cukrem i zostawić w ciepłym miejscu, by się rozpuścił, tworząc syrop. Dobrze jest zasypać gruszkę na noc. Do mleka dołożyć ziarenka z laski wanilii i podgrzać je by było gorące
Poezja Smaków - blog kulinarnycorn flakes, które uwielbiam. Zrobiłam i przepadłam, od tamtej pory robię je co jakiś czas, bo są przepyszne. Bawię się również w dodawanie do ciastek różnych rodzajów bakalii, ziaren, czekolady, czy suszonych owoców, ale zawsze w podstawie składników są płatki, które dają ten wyjątkowy smak. Jeśli macie więc ochotę na jakieś domowej roboty ciasteczka to z czystym sumieniem polecam(...)cukru 2 łyżki cukru waniliowego 3 szklanki mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 5 szklanek płatków kukurydzianych typu corn flakes ok. 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 90 g czekolady mlecznej Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Nie przestając miksować na zmianę partiami dodawać mąkę wymieszaną
Simply Foodczyli w weekend wynagradzam sobie takimi oto śniadaniami cały zabiegany tydzień. Składniki: dojrzały banan jajko woda mineralna 3 łyżki mleko 3 łyżki mąka kokosowa ulubione owoce do dekoracji gorzka czekolada olej kokosowy do smażenia Jajko ubijam, dodaję do rozgniecionego już banana. Następnie dodaję mleko i wodę mineralną, mieszam. Dodaję tyle mąki kokosowej aby ciasto było gęstą "papką". Smażę małe placuszki(...)oleju kokosowym, w międzyczasie w kąpieli wodnej roztapiam czekoladę. Po usmażeniu, placuszki przekładam ulubionymi owocami, wszystko polewam czekoladą. Smacznego
Bike By Lifeprzed Wigilią: Składniki: • Ciasto na piernik dojrzewające • 3 słoiczki powideł śliwkowych • 1 słoiczek wiśni w syropie lub kandyzowanych • drobne srebrne cukiereczki • 2 gorzkie czekolady • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: • Ciasto należy wyjąć z lodówki i odstawić na godzinkę, aby się uplastyczniło. • Podzielić na 4 części i rozwałkować każdą na grubość maksymalnie(...)książkami i odłożyć w chłodne miejsce. • Piernik na początku jest twardy, później nabierze wilgoci z otoczenia. • Kilka dni przed Wigilią ozdobić pierniki. • Rozpuścić połamaną czekoladę ze śmietanką w kąpieli wodnej. • Posmarować pędzelkiem boki i wierzch pierników czekoladą. • Każdy długi piernik podzieliłam na dwie części i wyszły mi 4 pierniki
To co kochamminut w temp. 180 st.C. Wyglądają na niewyrośnięte, ale specjalnie są mniejsze, bo dla małych dzieciaczków. Dekorację zrobiła z gotowego marcepana . Kupiła taki w czekoladzie, po czym obrała go z niej i dodała kurkumy , aby uzyskać żółty kolor. Utoczyła „brzuszki” i powkładała skrzydełka z płatków migdałowych . Paski zrobiła(...)roztopionej gorzkiej czekolady i przykleiła pszczółki do muffinek również na czekoladę. Pomysł zaczerpnęła z Internetu. Wyszły bardzo efektownie
To co kocham